המסע בעקבות העץ האבוד

מנוקי

New member
המסע בעקבות העץ האבוד

שלום, שמחתי לגלות את הפורום הזה לא מזמן, ואני נהנה לצפות בעבודות היפות שהחברים פה מעלים אליו, וללמוד מהדברים שנכתבים. לאחרונה, אחרי שנתקלתי בעבודות מסוימות באינטרנט, התחלתי לעבוד על יצירת קטאנה (חרב יפנית מסורתית) אסתטית מעץ. אך לצערי, נתקעתי באמצע העבודה וכעת אני אובד עצות, והחלטתי לפנות לעזרתכם. אולי חשוב שאציין קודם שאני בחור צעיר, ואין לי ממש הבנה או ניסיון בעבודה בעץ, והתחלתי את פעילותי בקריאה באינטרנט, ומתוך כך קבלת מושג כללי אך לא ממש מדויק לגבי כלי עבודה שונים וחומרי עבודה. לאחר הקריאה, אצתי וקניתי חתיכות עצי MDF ובלזה כדי לעצב את מגן היד (- hand guard - (צוּבָּה, ביפנית)) - וקדחתי בהן וניסרתי מהן בעמל רב ובעדינות רבה את הצורה הרצויה (מגני היד של החרבות שונים זה מזה ומעוצבים, והם חלק מן הפן האסתטי שבחרב). התקדמותי נעצרה כשניסיתי למצוא עץ עבור הלהב והידית. מידות העץ שאני זקוק לו לפי השרטוט שעל פיו אני עובד הן: 0.5 ס"מ עובי, 9 ס"מ רוחב, 102 ס"מ אורך (כארבעים אינץ'). וכזה לא הצלחתי למצוא. הבעיה המרכזית היא, כפי שהבנתי מכל מחסני העצים שדיברתי איתם, שחיפשתי עץ בעובי של 5 מ"מ. גם מבין אלה שדיברתי איתם שמבטיחים חיתוך אישי, אמרו לי שעץ אורן בעובי כזה יתפרק. מחסן עצים אחד שדיברתי איתו, הציע לי לעבוד באלון, אך אמר שלא יוכל לנסר לי במידות שאני רוצה בהתחשב בעובי, וגם לגבי הרוחב הסתבר שהדבר לא פשוט - רוחב העץ המקסימלי שהציע לי היה 8 ס"מ, בעוד אני, על פי השרטוטים, מעדיף תשעה. לצערי, אין לי את האפשרות לרכוש ציוד חשמלי כבד שיאפשר לי לקנות עץ עבה ורחב מכך ולנסר אותו למידות הרצויות בביתי, וכל שביכולתי לעשות הוא, אם כן, להסתמך על מחסן עצים או נגריה שיהיו מוכנים לנסר במידות הנדרשות, אך מקום כזה, לאחר טלפונים ונסיעות ושריפת ימים שלמים לריק, לא הצלחתי למצוא. לכן החלטתי לפנות ולבקש סיוע מאת חברי הפורום, שמבינים, כך נראה לי, הרבה יותר ממני. (1) ראשית, אשמח לקבל ייעוץ בנוגע לסוג העץ שאיתו כדאי לי לעבוד. התרשים שאני עובד איתו, שמצאתי באינטרנט ושנעשו בו כבר שימושים רבים על ידי מי שכתב אותו ואחרים - והתקבלו תוצאות יפות לפי התמונות שהציגו - מציע לעבוד בעץ אורן. מאידך, כל מי שדיברתי איתו נתן מענה חד משמעי - אורן, בעובי כזה, יתפרק. לאור זאת, מה אתם מציעים? השיקולים שמנחים אותי הם נוחות הניסור והשיוף בכלים לא חשמליים, עמידות ויציבות של העץ (העובי כבר צוין, רוחב ואורך הלהב והידית לאחר הניסור מתוך הקרש הגולמי צריכים להיות שלושה ס"מ רוחב על כמאה ס"מ אורך), ומשקל - שיהיה סביר לנשיאה על המותן (אמנם החרב לא נועדה לשימוש כחרב, אבל כן לנשיאה וחגירה). וכמובן מחיר. (2) שאלה נוספת היא, מתוך ניסיונכם, איפה אוכל להצליח לקנות סוף סוף פלטות עץ (זה המונח הנכון? לוחות? קרשים?) במידות הללו לאחר כל הסירובים שנתקלתי בהם? ישנה עדיפות רבה לאיזור גוש דן והמרכז, אך בלית ברירה אני מוכן להרחיק נדוד. (3) ושאלה קטנה לסיום, בנושאי ציוד: אני מחפש מקצוע (ידני) ליישור העץ, ומשורית קשת דקה לדיקט, אך לא מצאתי כאלה בחנויות הום סנטר וACE, ואינני מכיר חנויות אחרות לציוד. תוכלו להמליץ על חנויות באיזור גוש דן? אני מודה לכם מראש על התשובות, ומצטער על בורותי ועל אריכות הדברים. צירפתי קישורים לחלק של המדריך שבו אני נעזר, ולתוצאות לדוגמא (לחיצה על התמונות להגדלתן).

yulevi

New member
אכן בעייתי

להשיג עץ במידות שביקשת,מאחר וכל נגר צריך להשקיע זמן יקר כדי להכין קורה בעובי 5 ממ,מאחר ורוב העצים מגיעים בעובי 1 אינץ' ובאורך \רוחב גדולים יותר ממה שאתה צריך,וכך שיש צורך להקציע אותו לעובי 5 ממ, צדקו בקשר לעץ אורן הוא רך מדי לביצוע כזה עם הזמן העץ יתעוות.חנויות למכירת כלי עבודה תנסה ברח מנחם בגין בתל אביב בקטע הקרוב לאלנבי יש מספר חנויות שמוכרות כלי עבודה ,ולא רחוק משם ברחוב אלנבי יש את וילנצ'יק שמוכר כלי עבודה לתחביבים,עוד חנות רצינית לכלי עבודה לנגרים ,דרור ברחוב פלורנטין,ועצה נוספת אולי יתמזל מזלך ותוכל להשיג שאריות עץ קשה בעובי כ 8 ממ בנגריות שמייצרות דלתות כניסה לבתים מעץ מלא,תבדוק ברשת אם יש אחת כזו באזורך.

artagel

New member
אכן בעייתי

יהודה אתה רואה ,עוד אחד מצטרף לבעיה שלי.

yulevi

New member
ההבדל בינכם

שלך כדאי להשקיע במקצוע עליון תחתון,ומחר במפגש תקבל ממני חתיכת אגוז אפריקאי בעובי 8 ממ,יפתור לך בעיונת חלקית
אנחנו חיים במדינה קטנה והקהילה שלנו קטנה כך שלאף מנסרה - מחסן עצים -נגריה- זה לא כלכלי לשרת אותנו

Srmr

New member
אני גם מכין כעת קטאנה מעץ

מצאתי אצל נגר קרשים של בוק ואלון בעובי 1 ס"מ רוחב 10 ואורך 110 ס"מ. לדעתי גם 7 או 8 מ"מ עובי, יתנו להב נהדר אם הגימור יהיה יפה ומדוייק. אחרי שניסרתי את הלהב, שייפתי 2 מ"מ בעזרת דיסק עם נייר זכוכית שהצמדתי למקדחה. אבל נראה לי שגם עם פצירה ידנית אפשר להגיע לעובי הרצוי (אפשר להתחיל עם פצירה גסה יותר ואח"כ ללטש). תנסה לחפש נגר שמשתמש בעצים הנ"ל, ויש לו שאריות שהוא חתך מלוחות ששימשו אותו. בנגריות יש גם משורים שולחניים עם דיוק מילימטרי, אין סיבה שלא יוכלו לחתוך פחות מ10 מ"מ. אני מצאתי שיותר קל לי לעבוד עם בוק מאשר אלון, וגם אין בו את הנקבוביות שיש באלון. תנסה גם את המדריך הזה http://www.youtube.com/watch?v=ShON6ptVJr8 חבר של CHIOKY אבל לדעתי יותר מדוייק ויותר ברור ממנו. תנסה גם את המדריך שבפרופיל הזהhttp://www.youtube.com/user/SleepingWolf26 חרבות עץ יפהפיות, ומדריך נהדר. אשמח להיות איתך בקשר.

מנוקי

New member
תודה

תודה רבה על הקישורים. אמנם הכרתי את הראשון, אך ניצלתי את ההפניה שלך כדי לעבור על כל הסרטונים בקשב. כמו שאמרתי, עיקר הבעיה שלי היא שאינני מכיר נגריות שמהן אוכל להשיג עץ מתאים, וכל חיפושי העלו חרס. אם המקום שהזכרת שממנו קנית עץ מתאים נמצא בגוש דן, אשמח לדעת את שמו וכתובתו. שוב תודה, ושנה טובה.

milch

New member
אפשר עץ 5 מ"מ

לא הבנתי מה הכוונה לגבי אורן שהוא "יתפרק". לכל המפנטזים על ניסור, לא מבצעים שכבות כאלה בעובי/רוחב כזה בניסור, אלא בהקצעה, וזה גם לא מסובך כשיודעים לעשות את זה נכון. הבעיה היא התוצאה, רוב העצים המצויים לא ישארו מישוריים. מכל מה שהוזכר כאן, בוק הוא בעל הסיכויים הטובים יותר. ככל שהעץ צפוף יותר ואחיד יותר במרקמו, התוצאה טובה יותר. ולא לשכוח שהעץ יהיה יבש ככל האפשר. שאריות: כנגר אני לא מכיר כאלה שעץ בעל מימדים של 10 ס"מ רוחב ו-110 ס"מ אורך (עובי מינימום 27 מ"מ) נחשב כשארית.

Srmr

New member
אני מכיר

כשאמרתי שארית לא התכוונתי שזה יהיה בפח, אלא שגם אם בדר"כ א"א למצוא את המידות הנדרשות, יתכן ונגר מסויים ישאר לו בצד חתיכה מלוח אחר וזה יהיה במידות הנדרשות, ובדר"כ בתשלום (אני מצאתי כמה חתיכות בעובי של 10 מ"מ ואחת של 9 מ"מ) הקצעה דורשת מיומנות וקשה לקבל עובי אחיד לאורך מטר, בשיוף אפשר לקבל תוצאות טובות מאוד ובשביל 2-3 מ"מ זה לא עבודה רבה מדי לחובב.

מנוקי

New member
בנוגע

ל"להתפרק" גם אני לא הבנתי מה זה אומר, אך זו הלשון בה נעשה שימוש כשנאמר לי שלא אוכל לקנות עץ אורן בעובי הזה. אם אני מבין נכון מהודעתך, ישנם מקומות שכן יוכלו לספק עץ בעובי 5-6 מ"מ, אלא שלא על ידי ניסור אלא על ידי הקצעה. האם תוכל להציע לי נגריה או נגר ספציפיים בגוש דן, שאתה יודע או סבור שמהם אוכל לקנות עץ במידות הללו? תודה רבה על תשובתך, ושנה טובה.

yulevi

New member
רעיון שאולי יעזור

יש בשוק עץ אורן המיועד לציפוי תקרה עוביו כ 10 ממ ורוחבו נטו כ 8 סמ ויש גם בעובי 13 ממ ורוחב 135 ממ קל מאוד לעבד אותם ולדעתי עם מקצוע ידני תוכל להקציע אותו לנתונים שמתאימים לך,אם זה עיסוק שאתה משקיע בו, ממליץ לך שתקנה מקצוע חשמלי פשוט במאות שקלים בודדים{תבדוק ביד 2 או בסנטרים} ורוחב ההקצעה של רובם הוא 8 סמ וכך תוכל להקציע גם עצים קשים יותר. דרך אגב האורן לא יתפרק מה שיכול לקרות שעם הזמן הוא יתכופף,וזה קורה גם באורן עבה יותר,בעצים קשים השינויים קטנים יותר

למעלה