המצפן, הסכין והמשקפת

Rayton

New member
המצפן, הסכין והמשקפת

יש לי שאלה שחשבתי עליה הרבה מאוד זמן אבל לא יצא לי לשאול אותה. מהו באמת התפקיד החשוב כל כך של האביזרים האלו לעלילה? בתוך העלילה הם שומשו רק כאביזרים. הם בעלי יכולות שונות וחזקות, אך איך הם כל כך תרמו? האלתיומטר- מדריך את ליירה ובהמשך את תומכיה ומאפשר להם לדעת ולפעול בצורה נכונה. הסכין- חותך כל חומר ומאפשר מעבר בין העולמות המשקפת- מאפשר לראות את האבק ותנועתו. אוקיי.. הם מסייעים לגיבורים בדרכם, אבל לא ברור לי למה שמות הספרים קרויים על שמותיהם? הסופר יכל למצוא שמות אחרים לגמרי לספרים, כמו (סתם לדוגמא) המסע לצפון, העיר האבודה והקרב האחרון. (אני יודע שהשמות המקוריים יפים יותר, אך בכל זאת). אז.. אני אודה מאוד אם מישהו יאיר לי את העניין.

limilu

New member
אני חושבת,

שאולי זה מסמל בעצם את השם הכולל של הטרילוגיה- חומרי האפלים. כלומר, המצפן הזהוב, הסכין המעודן ומשקפת הענבר הם בעצם מטאפורה לחומר האפל, מה שבעצם הניע את העלילה ואת הדמויות במהלך הספרים. מה גם, שלכל החפצים האלה יש אופי מאוד מסתורי ובעל משמעות, אז זאת דעתי. זה נשמע הגיוני בתחילת ההודעה

מסכימה , ובנוסף

כל שמות הספרים הם שמות של מכשירים - של טכנולוגיה. כלומר המחבר שם דגש על המכשירים ושימושם - על חשיבות הטכנולוגיה ולא על האנשים הפעילים בעלילה. הוא יכול היה לקרוא לספרים: " ליירה והזוהר הצפוני " למשל, על משקל ספרי הארי פוטר וכך לשים דגש על הדמות הראשית בעלילה , אבל הדגש שפולמן שם הוא על החומר האפל ועל המכשירים לזיהויו. בני האדם הם לא החשובים בעלילה , אלא הטכנולוגיה.

DHallow

New member
שאגב, פותרת לנו סוגייה מהפורום

אם הסכין המעודן הוא חלק מרשימת החומרים האפלים, הרי שאין ויכוח על דבר אחד: הסכין המעודן הוא בהכרח אפל!

נועה ob1k4

New member
חומר אפל הוא לא בהכרח שלילי

לפי המדע, תיאוריית החומר האפל באה להסביר "אי התאמות" בין כמות החומר הנראה, וחישובים שונים המגיעים לתוצאה גבוהה בהרבה. (לפרטים- נא לפנות לדפנה קירש, אני לא מבינה בזה, מעבר לכלל הבסיסי שהזכרתי כרגע
לדעתי כוונתו של פולמן היא שטכנולוגיה היא רק כלי - הסכין יכול לפעול לצרכים טובים, אבל שימוש חסר אחריות יכול להרוס את העולם (אנרגיה גרעינית ?!?). הכלים בכותרות הספרים משתמשים באבק, או משפיעים עליו, או מאפשרים לראות אותו - ולדעתי פולמן רומז לנו לא להרתע מטכנולוגיות חדשות אלא להיות מודעים, כל הזמן, לפוטנציאל החיובי והשלילי הטמון בכל טכנולוגיה. והכי חשוב : כל אחד מהחפצים "לא שווה" ללא המפעיל שלו : האלתיומטר-ללא מישהו שיקרא בו, הסכין-ללא הנושא הנבחר (שמסומן באופן שכל אחד יכול לזהות אותו), והמשקפת- ללא מי שיסתכל דרכה. מה שמעביר את האחריות אלינו, בני האדם - לא להסתתר מאחורי הטכנולוגיות ("אי אפשר לתת תשובה, המחשב קרס" וכדומה) אלא לקחת אחריות.

למעלה