שאלה טובה. המניה והחברה כולה מתומחרת בתהליך שנקרא "הערכת שווי" שהוא תחום שלם ודי סבוך בראיית חשבון.
בפועל יש שתי דרכים מקובלות לקבוע שווי הוגן:
1. הערכת שווי מקצועית. יש משרדים ואנשי מקצוע שמתמחים בכך. הם מנתחים את החברה, משתמשים בכל מיני מודלים, משווים לחברות אחרות בשוק ובסוף קובעים את השווי. מאוד דומה לשמאות שעושים בנדל"ן.
2. הדרך השניה זה פשוט לקחת את השווי האחרון לפיו המשקיעים האחרונים השקיעו (בהנחה שיש כאלה). או את השווי המצופה במידה ומתנהל תהליך גיוס עכשיו.
הרבה פעמים זה שילוב של השניים: המשקיעים שמו כסף לפי שווי מסויים אחרי שהם עצמם עשו הערכת שווי או לפחות תהליך בדיקת נאותות שהוא די דומה.
כאחד שעבר את שני התהליכים כמה פעמים, אני יכול להעיד שזה די שוק, מסתמך הרבה על תחושות בטן, רצון טוב, תרחישים דמיוניים, סיכונים וסיכויים והרבה סימני שאלה.
למשל השאלה הראשונה שמעריכי השווי שאלו אותי זה "אתה רוצה מספר גבוה או נמוך?" במקרה שלי רציתי נמוך כי זה היה לצרכי תשלום מס וכך היה. כשהתוצאה לא היתה לרצוני זרקתי עוד איזה נתון שחשבתי שאפשר להחשיב כסיכון לחברה אז הם חתכו את השווי בחצי והכל עם חתימות רו"ח ובתי השקעות מהגדולים בארץ. והמו"מ עם משקיעים (בחברה אחרת) לא היתה שונה בהרבה. נזרקו מספרים לאוויר, קצת לפה קצת לשם ונקבע השווי. שווי בשנת 2020 למשל שונה מאוד מהשווים בשנת 2022. בקיצור, אתה יכול להחליט על מספר והם יכתבו את הדו"ח סביבו כדי "להוכיח" שהוא נכון. כמובן עד גבול מסויים.
אגב, יש גם הבדל משמעותי בין המחיר של סוגי מניות (ואופציות של מניות). יש מניות בכורה, רגילות, מסדרות שונות, עם זכויות הצבעה, בלי וכו' בהתאם לתקנון החברה. לא חושב שאדם מן השורה יכול לחשב את המחירים של הדברים הללו.