המשך הבוחן בהסטוריה פולנית..

masorti

New member
המשך הבוחן בהסטוריה פולנית..

הסבירו את המושג "Liberum Veto" והקשרו להסטוריה הפולנית... (ויהיה נחמד אם תצליחו גם ללא חיפוש באינטרנט)

masorti

New member
היות ואיש לא עונה..

אסביר אני את המושג. "ליברום וטו" הוא היכולת של כל חבר פרלמנט להפיל את הצעת החוק. נוהל הצבעה זה היה קיים בפרלמנט הפולני במאה ה-18, והביא לכך שכל החלטה היתה צריכה להתקבל פה אחד. בצורה כזו הונצח מעמדם של האצילים מול המדינה (=המלך), כך שכל אציל יכול היה למנוע חקיקה שפוגעת באינטרס האישי שלו. דרך חקיקה זו הקשתה מאוד על פעילות הפרלמנט, ורואים בה את אחד הגורמים להיחלשות פולין עד לחלוקתה בין שכנותיה בסוף המאה ה-18. בפסקה השניה בלינק_1 ובפסקה הראשונה בלינק_2 יש תיאור קצר של הנושא.

לוו

New member
מה את מכירה היסטוריה הפולנית ?

רק זה ? או גם היסטוריה משאר העולם ? לדוגמה היסטוריה של ארה"ב ?

masorti

New member
נתחיל מזה שאני בן ולא בת..

וסליחה שבכלל נשמתי.. חשבתי שמותר לדבר גם על הסטוריה של מדינות "סוג ב" כמו פולין בלי תשלום אגרה ואישור בכתב ממנהל הפורום. נ.ב. אני יודע גם הסטוריה אמריקאית.

לוו

New member
אין בעיה להעלות נושאים

בהיסטוריה הפולנית אגב איפה למדת היסטוריה ?

masorti

New member
למדתי הסטוריה בבית הספר התיכון.

ומקריאת ספרים (וסרטים ושאר ירקות..). למען גילוי נאות, למדתי קורס אקדמי אחד בהסטוריה קלאסית. הסטוריה פולנית למדתי בבית. מה שאומר שמסתמא איני תימני..

לוו

New member
ואיזה ספרים קראת על היסטוריה

של ארה"ב ? ואם בעברית ?

masorti

New member
לא זוכר שקראתי ספציפית על ארה"ב

(אולי כן.. אני כרגע לא זוכר משהו מיוחד) בכל מקרה.. תוכל להניח כברירת מחדל שאני קורא בעברית. אין לי בעיה עם אנגלית, אבל לקרוא אנגלית כתחביב זה קצת מזוכיסטי. (בטח כשמדובר בספר הסטוריה עב כרס)

לוו

New member
אז אם אתה בקיא בהיסטוריה של ארה"ב

אז בבקשה תעלה חידות ( או נושאים) בהיסטוריה של אמריקה בסדר ? בהודעה חדשה

masorti

New member
אמרתי "מכיר"...

"בקיא" זה כבר אתה ולא אני. חשבתי שהבנת כבר שהסטוריה אמריקנית היא לא הספציאליטה שלי. אין לי בעיה להשתתף בדיון, אבל כרגע אין לי איזה נושא בהסטוריה האמריקנית שאיני יכול להתאפק מלהעלותו. נ.ב. אני מקווה שבאיזכור היומי שלך ל"היום בהסטוריה" לפני שבועיים הבהרת את מקורו האמריקאי של ה-1 במאי כחג הפועלים.

almog4

New member
פולין היא בכלל מדינה מרתקת

בגלל הסתירה המהותית שבה ביחס ליהודים: מצד אחד, נסיבות מסויימות שם איפשרו דווקא בה פריחה משמעותית של התיישבות יהודית. עד 1939 היו בה שלושה מליון יהודים (!), וזה היה הריכוז הגדול ביותר של יהודים בעולם דאז, כולל עיירות שלמות יהודיות, בעלות אוטונומיה חינוכית, ואף אוניברסיטאות יהודיות. כידוע, מושג "העיירה היהודית" הגיע מפולין. עוד בהסטוריה של מדינת פולין, לפי הידוע לי, ניתן ליהודים שוויון זכויות שאפשר להם לעסוק בתחומים רבים. בהיסטוריה הקדומה יותר של פולין איפשרו מלכי פולין ליהודים לשהות במדינה, גם בזמנים שבהם הם גורשו ממדינות אחרות בסביבה. מצד שני, זאת היתה הארץ האנטישמית ביותר. שנאת היהודים שם היתה במימדים גדולים עוד הרבה לפני השואה. (ולמרות זאת כאמור היו בה חיים יהודיים עשירים ומלאים). בשואה נטבחו ונכחדו יהודי פולין כמעט לחלוטין - חלק גדול מהם בסיוע התושבים המקומיים הפולנים. האם ניתן להסביר את הסתירה הזאת ?

פראזניק

New member
אני לא יודע עם זו שאלה כ"כ...

אלמוג, מאז ומתמיד, במצבים מעין אלה, השלטון לא רדף את היהודים, משום שחשב להשיג דרכם דברים מסוימים, או סתם כך. העם, שנא את היהודים, בגלל דת, או אמונות תפלות. פולין, היא המדינה הקטולית ביותר בעולם, ברור שבניה ישנאו יהודים. וסתם סיפור היסטורי יפה על פולין ואנטישמיות: ממש בערב מלחמת העולם, העלתה אחת הנציגות בסיים הצעה לאסור את השחיטה היהודית, לטענתה, יש בשיטה זו אכזריות רבה, ההצעה עוררה סערה עצומה, גל של אנטישמיות והפגנות, ממש סערה עצומה... לאחר כמה ימים פרצה המלחמה... בעיצומה של המלחמה, נתפסה אותה צירה, היא הייתה חלק מאותו גיס חמישי ששתלו הגרמנים בפולין, היא נהרגה בירייה. טענו אז, שזה היה תרגיל של הגרמנים כדי להעסיק את הפולנים באנטישמיות במקום לסכנה מגרמניה...

Il Duce

New member
אין סתירה

פולין מאז ומתמיד היתה מדינה של איכרים ואצילים, והיא נשארה כזאת גם כאשר המעמד הבינוני התחיל לצמוח במדינות הים התיכון ובריטניה. השליטים הפולנים השכילו לראות את חשיבותו של המעמד הבינוני, הידוע בתרומתו הכספית, התרבותית והפוליטית למדינה, והחליטו לייבא את המעמד הזה לפולין. אז הפולנים נתקלו בבעיה קטנה - מי ירצה לעזוב את מולדתו בשביל ארץ עניה כמו פולין? ומיד נמצאה התשובה - המיעוט הנרדף, אבל אפרטוניסטי של אירופה - היהודים. הפולנים הנהיגו מדיניות פרוגרסיבית ושיוויונית כלפי היהודים ובכך עודדו את הגירתם. ההטבות הרבות שלהם זכו היהודים בפולין גרמו לנהירה של המוני יהודים אליה ולתפיסה מהירה של מקצועות המעמד הבינוני (כגון מסחר, בנקאות, רפואה וחינוך) על ידם. האיכרים הפולנים, שצפו בבעתה איך מאות אלפי מהגרים שוטפים את ארצם ועולים במהירות בסולם הכלכלי, נתמלאו בשנאה שהמשיכה לבעור גם כאשר הפולנים התחילו לתפוס עמדות מפתח בכלכלה של מדינתם.

למעלה