המשך לויכוח הסוער פנטזיה או מד``ב

EverMan

New member
המשך לויכוח הסוער פנטזיה או מד``ב

אני נכנסתי לפורם הזה בפעם הראשונה כיום. קרעתי ויכוח שנמשך על גבי כמה וכמה ימים. ואני קודם כל רוצה לגנות את האנשים שלא מוכנים לקבל דעה של אחר. למרות גילי הצעיר קראתי הרבה ספרים גם של פנטזיה וגם של מד``ב באופן אישי אני מעדיף פנטזיה אבל זה מהסיבה שהרבה ספרי מד``ב פשוט משעממים אותי. העתיד כל כך ברור , נגיע לכוכבים, נפגוש גזעים חדשים, מה עוד חדש תחת השמש ? בפנטזיה מה ששונה מכל העניין הוא העולם. פנטזיה ממציאה עולמות חדשות ומאפשרת יציאה מן העולם שלנו ... עם כך יכול להיות שאפילו ייתכן ספר מד``ב פנטזיה , ז``א ספר שמתרחש בעולם אחר עם טכנולוגיה. דבר שקיים דר``א ע``ע מחזור שער המוות של מרגרט וייס וטרייסי היקמן. כיצד ניתן לטעון שמשהו יותר טוב מהשני ? אני באופן אישי מת על הספרים של מרגרט וייס וטרייסי היקמן שאני לא יודע עם קראתם לו חצי מהם. החל ממחזור שער המוות שכבר ציינתי שמערב קצת מהכל, דרך רומח הדרקון פנטזיה טהורה למדי, ועד מגן הכוכבים שזה מד``ב לכל דעה וספר מצויין בפני עצמו. יש אנשים ריאליסטים שלא אוהבים לדמיין עולמות שונים גזעים שונים, ויש את האנשים שכל מה שהם אוהבים זה לראות אופציות שונות למה שקורה אצלנו. אני רק מחכה לגל הזעם שאומר ``דרקונים וחרבות קסומות`` , אך כמו בבני אדם גם בספרים יש ויש, השאלה זה איך מציגים ומה מחדשים בנושא, מה עוד ניתן לחדש במד``ב ? עוד גזע ? עוד חללית ? באופן זה אני מסיים בדבר אחד שני הזאנרים קרובים כל כך ורחוקים כל כך, ואני מאמין שכל אדם שאוהב לפנטז על העתיד או העבר או משהו שיוצא מהגבולות הללו יאהב את שני הזאנרים. דר``א שלום לכל חברי הפורם שכבר הביעו דעתם, ומי יתן ויביעו דעתם על דעתי.

Boojie

New member
נו, אמרת וסתרת את עצמך.

אתה לא מבין אנשים שלא מקבלים דעות אחרות, ומצד שני, השיפוט שלך על מד``ב מאד כוללני ושיפוטי. אם כל מה שאתה רואה במד``ב זה עוד כוכב חדש או עוד גזע זר, או שלא קראת מד``ב מהסוג הנכון, או שאתה לא יודע לקרוא מד``ב נכון. מד``ב, הפונקציה העיקרית והמשמעותית ביותר שלו, בשבילי לפחות, היא לפתוח את הראש, להרחיב את האופקים, להעלות שאלות שלא היו מתעוררות אחרת. ושאלות כאלו יש הרבה, בדרך כלל פילוסופיות מאד - איך בנוי היקום ואיך הוא פועל, מה מגבלות התודעה, מה עושה אותנו אנושיים, מאיפה אנחנו באים ולאן אנחנו הולכים... ועוד ועוד. אם כל מה שהפקת מהמד``ב שקראת זה עוד כוכב ועוד גזע זר, ברור שאתה לא בז`אנר הנכון בשבילך.

EverMan

New member
:)

מצטער עם קטלתי את המד``ב אני אוהב מד``ב מאוד. ניסיתי להגן על הכבוד הפגוע של הפנטזיה. ואם זה נשמע כהתקפה ... יהי כן :) צריך להציג טיעון לכל צד. ומה לעשות אני רגיל לנאומים,ואיזו דרך להגנה יותר טובה מהתקפה ?

dragoran

New member
למה אנו חוזרים על התפל ?

קודם כל ברוך הבא !! (בל נשכח את נימוסינו) ועכשיו לענינו: מכוון שהדיון הזה רץ כבר זמן מה בואו נגיע להסכמה שמי שרוצה לרדת על זאנר כלשהוא צריך לציין למה (כלומר בעקבות איזה ספר הוא כותב את מה שהוא כותב) ושמצד שני שבתגובה יהיו ספרים שמוכחים את ההיפך. לדוגמא: סידרות מד``ב שרחוקה מלהיות ``עוד חללית ועוד חייזר`` הן סידרת המוסד של אסימוב, סידרת אנדר של אורסון סקוט קארד וכו` ומנגד סידרות שמוכיחות שפנטסיה היא לא רק חרבות וכשפים הן סידרת הספרים של ארץ ים שנכתבה ע``י אורסולה לה גווין, סידרת הספרים של אמבר שנכתבו ע``י רוברט זילזני, סידרת ``עולם הדיסק`` של טרי פרצט וכו` באם המתווכחים לכן או לשם קראו לפחות אחד מכל זאנר שצוין למעלה זה יש על מה לדבר.... ואם לא אז ביקור קצר לספריה או חנות ספרים הקרובה ולאחר מכן יהיה על מה לדבר כי אחרת זה ויכוח תפל וחסר משמעות. כפי שכתבתי למטה אני כנראה אענה רק מה-12.12 (אולי קצת לפני) אבל שזה (כמובן) לא יפריע לכם (-;

Kahlees

New member
ארץ ים? ספר טוב?

אני קראתי את הספר וזהו בדיוק אחד מאותם הספרים עליהם מבוססת שנאת המוות שלי לפנטזיה (ימ``ש). סיפור חולני ביותר על אדם חולני ביותר ורעיון דפוק לא פחות של שמות אמיתיים ויצורים ללא שם (צריך לתת אחד! חי! חי!) והמעצבן מכל: דרקון מדוכא בגובה הר (שאיכשהו עף!) שמדבר עם איזה יצור קטן ומעצבן ששחט את הילדים שלו!!?? מוטיב החולניות הוא המוטיב העיקרי בסיפור ואני אישית לא הוצאתי ממנו שום דבר בעל ערך (חוץ מהארוחות שלי). ספר מלא בפילוסופיה מטאפיזית חסרת ערך ושאר שטויות שנחשבות לבסיסם של סיפורי הפנטזיה! מקווה שהסברתי את עצמי טוב מספיק! שיהיה לך סבבה במילויים וקריאה נעימה!

RED__BARON

New member
:-(

אם אתה NEVERMAN טוען שמד``ב זה רק גזעים חדשים וחלליות וכו` ועוד אומר שאתה מת על מד``ב אז כמו שאמרה ידידתנו BOOJIE אתה סותר את עצמך ופנטזיה זה אכן בדאיות של כישופים וחרבות ותו לא !!! ואיך שכחתי את הדרקונים שלא יכולים לעוף אתה רוצה להגן על הכבוד הפגוע של הפנטזיה ....... בהצלחה לך אבל אם אתה אומר שמד``ב זה רק חייזרים חדשים וחלליות אז תגיד נא בבקשה מה אתה קראת או ראית על מה אתה מתבסס ? אין אף ספר או סדרה או סרט שמכבדים את עצמם שכל מה שמסופר בהם זה גילוי חייזרים חדשים והמצאת חלליות חדשות לעומת זאת הרוב המוחלט של הפנטזיה כן(!) מתבססת על חרבות וקסמים כי הרי זה המהות של הפנטזיה קסם וגיבורי על עם חרבות של 4 מטר ושיריון של M1 A1 ABRAHAMS (טנק) ועושים קסמים ונלחמים באלים בשדים וזה כל מה שהם עושים!!!!

EverMan

New member
תגובה

אני יודע שמה שכתבתי נשמע גרוע , הייתי מעוצבן אתמול אל תשאלו למה ... אני יודע שמד``ב זה לא רק חלליות וגזעים, אך באותה מידה אין הכללות ויפה אמר ``פריצר`` צריך למצוא את הטוב שבכל זאנר. וחוץ מזה, זה באמת עניין של טעם כמו שציינתי הריאלי נגד הלא-ריאלי. אז מי שאוהב להיות גם וגם (כמו זה מהפרסומת של הפיס) יהנה מהזאנרים. כי בסה``כ שניהם חלומות כלשהם, אם על העתיד ואם על העבר.

preacher

New member
עולמות חדשים

אחד הדברים שאני הכי אוהב הוא עולמות חדשים ומעניינים. אבל בניגוד לך נראה לי שדוקא במד``ב יש יותר כאלה. קח לדוגמה את הספרים של לארי ניבן, ``עצי האינטגרלים`` ו``טבעת העשן``. הספרים מתרחשים במערכת שמש מוזרה ביותר שבה (ונחסוך את ההסבר המדעי למה) יש מעין טבעת של אטמוספירה סביב כוכב - איזור בו בני אדם יכולים לחיות באפס כבידה, בלי פלנטה. באיזור הזה יש עצים מעופפים ענקיים באורך 100 קילומטר שעליהם חיים בני אדם, דגים מעופפים בין העצים, ``בריכות`` שהן בעצם טיפות מים עצומות המרחפות באויר, וכו`. זה העולם הכי פנטסטי ומקורי שקראתי עליו, אבל הוא נחשב מד``ב כי יש שם הסבר מדעי ואין קסמים. אז מה? מד``ב או פנטזיה הם רק הגדרות, אין מכנה משותף לכל המד``ב כמו שאין מכנה משותף לכל הפנטזיה. צריך פשוט למצוא את הספרים הטובים בכל ז`אנר.

Kahlees

New member
גבולות הטעם הטוב

זה נחמד ובסדר כשאנשים חולמים על עתיד אפשרי או עבר חילופי אבל סיפורי הפנטזיה (ימ``ש) אינם נותנים אפשרות זאת אלה בהם נוצרת סיתואציה חולנית של ערבוב בין דמיון פרוע של ילד היפראקטיבי בן 5, פנטזיה חולנית של נער מוכה הורמונים בגיל העשרה, טריפ של נרקומן מבוגר שלקח מנת יתר של סם הזייתי, סניליות קיצונית של זקן בן 100, וחלום בלהות של משורר רומנתיקן החולה בכדחת עם טמפרטורה 41 מעלות. זו לא ספרות ואני לא מבין אך אדם שפוי מסוגל לקרוא שטויות כאלו. מניסיוני האישי זה לא רק לא תורם דבר אלא גם מזיק לבריאות הנפש. אם אתה לא רואה את היופי והאינסופיות במד``ב אז פשוט חבל לי אליך. ממש ממש חבל... אף אחד פו לא סותם ת`פה לאף אחד וכל אחד יכול להתבטה, ואם חובב מד``ב קיצוני כמוני יכול להתיחס ברצינות לתגובות של אנשים בפורום ולנהל דיון (קצת סוער לפעמים) אז אני לא מבין לאיזו בעיה אתה מתכוון כשאמרתה שאנשים פו לא מקבלים דעות של אחרים. ברוך הבא לפורום.

Tanath

New member
תהייה

לא ברור לי איך אתה מסוגל בהודעה אחת לטעון שפנטסיה זה לא ספרות ושזה שטויות שמזיקות לבריאות הנפש, ואחרי זה להגיד שאתה מתייחס ברצינות לתגובות של אנשים בפורום.

RED_BARON

New member
מה הבעיה?

מה לא בסדר בדעה שפנטזיה זה ז`אנר דפוק וחולני זה דעה מקובלת גם ו גם אני חושב כך. מה כולם צריכים לאהוב פנטזיה ???? וכל דעה מנוגדת לזאת היא פסולה??

EverMan

New member
ספרים באופן כללי

אני יוצא פה מההנחה שרוב מי שקורא את הפורם הזה לא אוהב ספרי דרמה או ספרים סטייל גלילה רון פדר למיניהם. האם זה אומר שגם הספרים האלה הם גרועים ? עובדה שמיליוני אנשים ברחבי העולם אוהבים לקרוא אותם ... זה עניין של טעם , שאותה מידה שלא אומרים איכס על אוכל צריך גם להבין שיש חושים אחרים לאנשים שונים ובמיוחד בנוגע לספרות. באותה מידע אתה יכול להגיד שמוזיקת ראפ מצויינת וקאנטרי לא. זה עניין של טעם. אז זכותך לאהוב מד``ב וזכותך לאהוב פנטזיה, אבל אם אתה לא אוהב את זה פשוט אל תדבר על זה ... למה לדבר על משהו שאתה לא אוהב ? לא משנה כמה תרצה לנו , מי שאוהב פנטזיה לא יתחיל לאהוב מד``ב ומי שאוהב מד``ב לא יתחיל לאהוב פנטזיה. אז שכל אחד ישמור את דעותיו לעצמו או שיהיה מוכן להקשיב לדעות של אחרים. ואני רוצה לציין שוב שזה ממש לא מנומס לצחוק/ללגלג/להגיד (ימ``ש) על זאנר שאדם אחר אוהב. אז אם אתם מוכנים לקבל דעה שונה דברו אם לא אל תדברו ואל תשתמשו במילים מגעילות בפורם ציבורי.

Funeral Drum

New member
חח

איך פנטזיה יכולה להזיק לנפש? כמו שסיפורי אבירים הזיקו לדון קיחוטה דה לה מאנצ`ה (ההידאלגו החריף)? פנטזיה לא יכולה להזיק, איזה בולשיט. ונכון שזה סגנון ספרותי קצת מפגר ברוב המקרים, אבל זה שורף זמן בלי להתאמץ הרבה ויש גם יצירות מעולות כמו שר הטבעות, כמובן, ושער המוות. אני לא רואה סיבה להעביר ביקורת כלכך חריפה על פנטזיה, בסך הכל אף אחד לא לוקח את זה רציני אחרי גיל 13. ד``א בתור אחד שאמור לקרוא ספרים, אמורות להיות לך פחות טעויות כתיב צורמות. יום טוב shine on -slide- (עם קונוטציה לפייט קלאב כמובן)

הייזל

New member
אני מצטערת אבל..

אתה לא יכול לחבר את שר הטבעות ואת שער המוות במשפט אחד. האחד הוא לחם או לפחות לחמנייה עם פרג והשני, טוב, דומה יותר לבייגל היבשים שבתחנה המרכזית הישנה בתל אביב, כלומר יבש, מאובק ומלא פיח. איכס!

למעלה