המשך מעבר חצייה בלי ת.ז.

המשך מעבר חצייה בלי ת.ז.

מדובר כאמור שעצר אותי שוטר כשעברתי כביש לא במעבר חצייה וביקש (השוטר) ת.ז. ולא היה ברשותי (וגם לא שום זיהוי אחר).
והשוטר אמר לי אם כך בוא איתי לתחנה.
האם אני יכול להגיד לו שאני יתקשר למישהו שיביא לי את הת.ז.?
וכמה זמן אני יכול לעכב אותו ככה?
האם הוא יכול לעצור אותי בכזה מקרה?
ואיך (כנ"ל בשאלה הקודמת)?
והאם בסמכותו להכניס אותי לניידת ואז לאזוק אותי (שאז זה לא במקום ציבורי)?
ומה יכולים/צריכים לעשות איתי בתנת משטרה?
לכמה זמן יכולים לעכב אותי?

תשובה

סעיף 73 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים), התשנ"ו-1996:
"(א) לא יעוכב אדם או כלי רכב מעל לזמן סביר הדרוש, בנסיבות המקרה, לביצוע הפעולה שלשמה הוקנתה סמכות העיכוב.
(ב) בכל מקרה, לא יעוכב אדם או כלי רכב לפרק זמן העולה על שלוש שעות; ואולם בעיכוב הקשור למספר רב של מעורבים, רשאי הקצין הממונה להאריך את משך העיכוב לפרק זמן נוסף שלא יעלה על שלוש שעות נוספות, מנימוקים שיירשמו".

סעיף 74 דו"ח על עיכוב:
"עם תום העיכוב, יערוך מבצע העיכוב דו"ח, שבו יפרט את שמו של מי שעוכב, סיבת העיכוב ומשך העיכוב, אם נתקיים אחד מאלה:
(1) האדם הובא לתחנת המשטרה או זומן אליה;
(2) האדם עוכב לפרק זמן של עשרים דקות או יותר".

ברמה העקרונית השוטר צריך לפעול במידתיות ובהתאם לשיקול דעת המצופה ממנו בנסיבות העניין.
במידה ואתה מוסר לו פרטים מלאים שיכולים להבדק במסוף המשטרתי באמצעות הקשר ייתכן וניתן להסתפק בכך. במידה ואף מציע לקרוא למישהו שיזהה אותך במקום ו/או יביא לך תעודת זהות נשמע כי בנסיבות רגילות השוטר לא אמור לסרב לכך.

תשומת הלב כי בדרך-כלל השוטר מבצע אכיפה במעבר חצייה לא רק עבורך. לכן, אתה לא מעכב אותו אלא את עצמך ולא נראה כי צריכה להיות בעייה ממהלך שכזה, בנסיבות רגילות.

שוטר יכול לעצור אותך במידה ואתה מסרב לעיכוב וגם אז רק כ"מוצא אחרון" ובמידתיות.

בתחנה אמורים לזהות אותך באמצעות המידע שמוסר ו/או גורם אחר שיבוא לאשר זאת ו/או יביא לך תעודה מזהה במגבלות הזמן שבחוק, כאמור לעיל.

למעלה