מחסור ב-B12 וברזל
לא חייב להגיע למצב של "מתחת לנורמה" בבדיקות דם בשביל שיהיו לך תסמינים שנובעים ממנו. במקרה של B12 הרמות שמוגדרות בישראל בתור סף מינימום, בכלל לא תואמות את הרמות שמוגדרות ברוב אירופה למשל. תלוי במעבדה, אבל בין 200-500 זה כבר תחום שבו יכולים להופיע תסמינים.
אם יש לך אפשרות, עדיף לשנות את התזונה מאשר לקחת תוספי תזונה. אם קשה לך לבנות תפריט לבד, אז נטורופת או דיאטנית יוכלו לעזור. בעיקרון, יש המון מידע על דיאטות שמתאימות לאנדו' באינטרנט, ואם יש לך כוח רצון, אני ממליצה בהחלט לנסות (זה לא חייב להיות בדיוק תזונת אנדו' מושלמת, אבל תנסי ללכת לקראת ההמלצות עד כמה שאת יכולה).
את צמחונית/טבעונית? בגלל זה המחסור? קשה יותר לספוג ברזל מן הצומח מאשר ברזל מן החי, אבל זה אפשרי
מזונות כמו קינואה וכוסמת מצליחים להעלות את רמות הברזל מהר יותר מאשר טחינה, תרד, שקדיה, עדשים, שעועית וכו'. אם זה לא עובד עבורך, אז יש תוספים. אני מעדיפה את הנוזליים, כמו Maximum Iron. עושה פחות תופעות לוואי מאשר תוספי ברזל בכדורים.
לגבי B12, היום כמעט בלתי אפשרי לקבל אותו מהצומח. זה רק אם פירות / ירקות באמת גודלו באופן אורגני על אדמה שלא עברה הדברה (גם בשנים עברו). בקיצור, לא סביר, אז אם את לא מקבלת מספיק B12 מן החי, קחי לך תוסף. לא חסרים סוגים. אני שוב מעדיפה את התוסף הנוזלי (שמכיל methylcobalamin). קצת יקר יותר, אבל נספג טוב יותר, והרגשתי טוב יותר כשלקחתי אותו מאשר עם הטבליות המתמוססות. תנסי... כל אחד וההעדפות שלו.
עוד דבר ששווה לבדוק זה ויטמין D, ובכלל - בקשי מרופאת המשפחה בדיקות כוללות של ויטמינים ומינרלים. אני הייתי מבקשת בדיקה כזאת כל כמה חודשים ושמתי לב שחסר לי באופן עקבי מגנזיום. אמנם בדיקת הדם לא משקפת במדויק את מה שיש בגוף, אבל גם יש לי תסמינים של מחסור במגנזיום. רופאים לרוב לא ידברו איתך על דברים כאלה, אבל אם תלכי לנטורופת, סביר שתקבלי התייחסות לכך.

בהצלחה