המשקל

TמחפשT

New member
המשקל

מהו המשקל בשירה?
מישהו יכול לתת מידע על המשקל, או קישורים? אין לי מושג מזה
אני מעוניין לדעת

קסנדרה*

New member
משקל בשירה

המקצב הוא הדגם הצלילי שבשירה. הוא בסיס לשון השירה, המכונה גם "לשון שקולה". המשקל נקבע ע"י שרשרת של הברות מוטעמות והברות רפות הבאות בסדר פחות או יותר קבוע. יחידת קצב כזו מכונה צלע. הצלע מביעה רעיון הגיוני, לעתים - שלם ולעתים - חלקי. הצלע יכולה להיות בעלת שתי הטעמות (נקישות), אז היא בעלת משקל זוגי: "שמעו שמים, והאזיני ארץ" (ישעיהו א' 2). לפנינו חרוז בעל שתי צלעות, שבכל אחת שתי הטעמות: 2 + 2. משקל משולש: האזינו השמים ואדברה, ותשמע הארץ אמרי-פי" (דברים ל"ב 1). חרוז בעל שתי צלעות שבכל אחת שלוש הטעמות: 3 + 3. משקל מרובע: "כי-יודע ה' דרך צדיקים, ודרך רשעים תאבד" (תהילים א' 6). חרוז בעל שתי צלעות. בצלע הראשונה ארבע הטעמות ובצלע השנייה שלוש הטעמות: 3 + 4. הערה: מילים ממוקפות (שיש מקף ביניהן: "כי-יודע") נחשבות כהטעמה אחת. משקל מחומש: "ואם יסתרו מנגד עיני בקרקע הים" (עמוס ט' 3). משקל, מקצב, מתבסס על מספר שווה של מילים מוטעמות ("נקישות") בכל צלע; היגוי ריתמי של הברות ומילים. במבטא הכוונה כאן לטווח רחב ביותר של תופעות, החל בתכונות פונטיות של העיצורים והתנועות וכלה באיכות הקול {טון, גוון, יציבות לעומת רעידות (ויבראציות)}, בריתמוס, בשטף הדיבור ובאינטונאציה. הפעמה - זמן היחידה ע"י המטרונום. * אספתי החומר מכל מיני אתרים וקצת חומר שקיים אצלי.

TמחפשT

New member
תודה רבה קסנדרה

חשבתי שהמשקל מתייחס לכל מילה ומילה... או אולי יש גם כך?

TמחפשT

New member
אולי אסביר את עצמי טוב יותר

הנה משהו שמצאתי: המשקל: המשקל מייחד את השירה מן הפרוזה והופך את השירה ל"מיטב המילים במיטב סדרן". המשקל הספרדי הוא משקל כמותי, משקל היתדות והתנועות על שמן של יחידות ההיגוי המרכיבות אותו. (תנועה- הברה רגילה הכוללת תנועה אחת יתד- יח' היגוי ארוכה מן התנועה וכולל שוא נע או חטף בצרוף תנועה ) בשירה הקלאסית מקובלים מספר סוגי משקלים הנבדלים זה מזה בהתאם לאופין של יחידות המשקל המרכיבות אותו. אז אם אני מעוניין לכתוב שיר ולשמור על המשקל, איך אני עושה זאת? מקווה שהשאלה ברורה...

קסנדרה*

New member
בנושא משקלים פחות התעמקתי

אבל אחפור בנושא ואעלה לכאן את תשובתי. פְּרוֹסוֹדְיָה - תורת המישקל בשירה (בפיוט), מלאכת השיר. אבל אתן לך דוגמא: כשכותבים בחריזה ואתה קורא בהטעמה את שומע את המשקל. נושא המשקלים מאד מאד מורכב יש: * אנפסט - מקצב (משקל) שירי בן שלוש הברות. שתי הראשונות קצרות והשלישית ארוכה. משקל תַחתַחתִּי. * יַמבּוּס - יורד. יחידת משקל בשירה היוונית והרומית, בת שתי תנועות כשהראשונה קצרה והשניה ארוכה. יַמבִּי - חרוז יורד. שירה יַמבִּית - סטירה כתובה בחרוז יורד. * דקטיל - דקטילוּס - רגל שיר בת שלוש תנועות, אחת ארוכה ושתיים קצרות. מרים את השיר. עַלעִלִי. * דימטר - - חרוז דו-משקלי, בעל שתי קבוצות של הברות קצובות. מקווה שלא הסתבכת

למעלה