המתיחות בבקעת קודורי

המתיחות בבקעת קודורי

בניגוד להסכם שביתת הנשק, גרוזיה הכניסה "כוח צבאי" לבקעת קוֹדוֹרי - אזור בשטח אבחזיה, בו התחוללו בזמנו הקרבות העיקריים, בו מתגוררים בעיקר סוָנים תומכי גרוזיה, שהוכרז במסגרת הסכם שביתת הנשק לאזור מפורז, למעט כוח הפרדה רוסי ומשקיפי או"ם. פעלה ופועלת במקום מיליציה סוָנית "הצַיָּד" בראשותו של אֶמזָר קוִיצִיאַנִי, אשר מונה בזמנו ע"י הנשיא המודח שֶבַרדנַדזֶה ל"נציג הנשיא", מעין מושל האזור. מיליציה זו פורקה באופן רשמי, אבל קיימת למעשה. לפני ימים אחדים הכריז אֶמזָר קוִיצִיאַנִי שהוא אינו כפוף יותר לשלטונות גרוזיה - כאות מחאה על ההרכב החדש של ממשלת גרוזיה, שלדעתו הוא אנטי-סווני. בתגובה, מנהיגי גרוזיה, ובפרט - הנשיא מיכאיל סָאאקַשווילי ויושבת-ראש הפרלמנט נינוֹ בּוּרגָ'נַדזֶה, מכנים את נציג-הנשיא לשעבר "פושע" ואת אנשיו "כנופיה", ומבטיחים לדכא את המרד ולהשליט סדר. עכשיו, כאמור, הם הכניסו "כוח צבאי" לאזור המפורז, תוך הפרת שביתת הנשק עם אבחזיה, ובצבא האבחזי הוכרזה כוננות וכוחות קורבו לאזור. האם מדובר בהחרפה מכוונת של המצב באזור? גרוזיה, כך מתברר, היא הענייה במדינות ברה"מ לשעבר. המערב תומך כמובן בהצטרפותה ל"מחנה המערבי", ואף תומך בה בכסף ובנשק, אבל אינו יכול לעשות בשבילה את הפיתוח הכלכלי, ולא לעזור לה בסכסוכים עם המיעוטים השונים. המערב מעונין כמובן בדחיקת רגליה של רוסיה מן האזור, אבל לא בהחרפת היחסים אתה, ולכן אינו אומר "אמן" על כל ההכרזות האנטי-רוסיות של שליטיה. בינתיים, המדיניות האנטי-רוסית המוצהרת של גרוזיה פוגעת בעיקר בה עצמה: רוסיה אסרה על יבוא יינות ומים מינרליים מגרוזיה, שהם מענפי היצוא העיקריים של גרוזיה, בתירוץ הנכון לכשעצמו, שהתגלו זיופים רבים וגם זיהומים בסחורה הזו המיובאת מגרוזיה. קשה לדעת אל ודאי מה קורה עכשיו בבקעת קודורי. אפילו פרחה שמועה, שאחת מ-5 המשאיות של הכוח הגרוזיני כבר נתפסה ע"י החבר'ה של אֶמזָר קוִיצִיאַנִי. אגב, הוא עצמו, כך מדווחים, האשים את שלטונות גרוזיה ב...קנוניה עם רוסיה להעברת השלטון בבקעה לידי אבחזיה.
 
ממשלת גרוזיה מדווחת על דיכוי המרד,

ראש מפלגת הלייבור הגרוזינית פונה לאו"ם ומאשים את ממשלתו ברצח-עם. הדבר היחיד שברור, זה שמתנהלים בקודורי העליונה (האזור הסווני הנשלט ע"י גרוזיה) קרבות, עליהם מנצח שר ההגנה הגרוזיני אישית. השמועות, כרגיל, סותרות. שמועה אחת אומרת שאמזר קוויציאני פצוע, שמועה אחרת אומרת שהוא ניסה להימלט לאבחזיה אך לא עלה בידו, שמועה שלישית אומרת שחלק מאנשיו נכנעו, וחלק התפזר ביערות.
 

OMRK1

New member
העובדה

שבמהלך הלחימה באבחזיה בשנות ה-90 נהרגו יותר מ-50,000 גיאורגיים ויותר מ-250,000 נאלצו לנטוש את בתיהם לא מפריעה לך? בנוסף רק מנפילתו של שווראנדזה יש עזרה מערבית לגיאורגיה (לא גרוזיה)....
 
העובדה

שבמהלך הלחימה באבחזיה בשנות ה-90 נהרגו יותר מ-50,000 גיאורגיים ויותר מ-250,000 נאלצו לנטוש את בתיהם לא מפריעה לך? בנוסף רק מנפילתו של שווראנדזה יש עזרה מערבית לגיאורגיה (לא גרוזיה).... וכולנו רואים עד כמה גיאורגיה (לא גרוזיה) פורחת ומשגשגת עכשיו הודות לעזרה זו, מה שקורא גם לשאר מנהיגים ליפול כדי שארצותיהם יקבלו עזרה כזאת. והעיקר, שיפנימו: התנאי לקבלת עזרה מערבית הוא ליפול.
 
בינתיים, בלי קשר לסוונים המורדים

או לא מורדים, גרוזיה הכניסה יחידות צבא לעמק הקודורי העליון - האזור ההררי והיערי המיושב בסוונים בעיקר והנשלט ע"י גרוזיה, אשר לפי החלוקה האדמיניסטרטיבית הסובייטית היה שייך ל"רפובליקה האוטונומית הסובייטית הסוציאליסטית האבחזית", שהיתה חלק מ"הרפובליקה הסובייטית הסוציאליסטית הגרוזינית" (לא תמיד! לפני שסטלין סיפח את אבחזיה לגרוזיה, היא היתה יחידה אדמיניסטרטיבית נפרדת). בו זמנית, גרוזיה הגבירה גם את נוכחותה הצבאית הימית ליד חופי אבחזיה, ושלטונות אבחזיה חוששים ברצינות מכוונות המלחמה של טביליסי, שגם מלוות בהצהרות מתלהמות של מנהיגיה. יותר מזה. גרוזיה החליטה להושיב את "ממשלת אבחזיה הגולה" - האדמיניסטרציה האוטונומית מימי השלטון הגרוזיני, אשר נמלטה והמשיכה "לפעול" בטביליסי - בעמק הקודורי, ל"טיפול שוטף בענייני האוכלוסיה המקומית". מכיוון שאנו הישראלים כל כך רגישים לעניין פליטים - כאשר הם אינם פלסטינים או לבנונים וגם לא סרבים - אז יש לציין שגם באבחזיה נוצרה בעיה זו, רבבות פליטים גרוזינים אתניים שנמלטו מהמקום, בעיקר מאזור גאלי. אמנם יש לציין שרובם התיישב במקום הודות למדיניות הרדיפות וההגליות של סטלין, אשר הגלה עמים שלמים והושיב במקומותיהם אזרחים אחרים, אבל זה משנה את העובדה, שמדובר בבעיה הומניטרית שלא נפתרה, ושמעיבה על הלגיטימיות של שאיפתם של האבחזים להגדרה עצמית - הרי אין להשוות את המוני המתיישבים שסטלין בזמנו אילץ אותם להתיישב בבתיהם של אחרים, עם מתנחלים "אידאולוגיים" שלנו הגוזלים ביודעין שטחים זרים. אכן משרד החוץ של מדינת ישראל קיבל את השם הרשמי "גיאורגיה" במקום השם המקובל "גרוזיה", ואינני יודע עד כמה מוצדק הדבר מבחינת הלשון והמסורת העברית. "גיאורגיה" זה השם האנגלי, ונפוץ בשפות מערביות שונות, למשל בלטבית; גרוזיה הוא השם הרוסי הנפוץ במקומות עם זיקה לשונית לרוסית, כמו ישראל או ליטא. השם של גרוזיה בגרוזינית הוא בכלל קַרטוֶלי (קַרטוּלִי, סַקַרטוֶלִי).
 

a e q u i t a s

New member
טלמון, גם אני אשמח לדעת

טלמון, גם אני אשמח לדעת מאיפה כל הידע, כמה שאני מחפש לדעת העל האזורים האלה בעולם באינטרנט ובתקשורת, אני לא ממש מוצא..
 
בנוגע למידע כללי,

כנראה חיפשתם לא טוב, יש כמה שאתם רוצים. בנוגע לחדשות ולדיווחים האחרונים - כנראה כנ"ל. כל המידע שלי שאוב מהתקשורת ומהאינטרנט. ואם שמתם לב, בנוגע לשמועות ומידע בלתי מהימן, אני מקפיד לציין את זה. כללית, הדיווחים מרוסיה ומגרוזיה חופפים בנוגע לעובדות עצמן, ומנוגדות באופן קוטבי בנוגע לפרשנויות. למשל, נשיא גרוזיה מיכאיל סאאקשווילי הופיע בטלוויזיה הגרוזינית והכריז על העברת "ממשלת אבחזיה בגולה" לעמק קודורי, בתיאום עם הפרלמנט הגרוזיני, והמקורות הרוסיים והאבחזיים לא היו צריכים לחפש או להמציא את המידע הזה לכשעצמו, אלא ששני (או שלושת) הצדדים מעניקים ציונים מנוגדים לפעולה זו, וכן למאורעות האחרונים בקודורי העחיונה בכללם. דבר אחר, התקשורת המערבית אינה ששה להבליט מאורעות אלה, כפי הנראה כי הם לא ממש מציגים באור חיובי את בני-טיפוחיהם, את ה"טובים". בדיוק אותו דבר היה כאשר "צבא שחרור קוסובו" פתח במלחמה נגד מקדוניה, אשר שלטונותיה דווקא שתפו פעולה עם נאט"ו. גם אז התקשורת המערבית בחרה להצניע את הידיעות. כנ"ל, גם היום תקשורת זו די שותקת על המצב המעניין השורר עכשיו באוקראינה, לאחר ש"המועמד הרוסי" ינוקוביץ', היריב של הכתומים, ניצח בבחירות, ויתכן שהניא הכתום יושצ'נקו יטיל עליו את הרכבת הממשלה או יפזר את הפרלמנט אשר זה עתה נבחר. למזלי אני שומע וקורא גם רוסית, ויכול לקרוא מגוון רחב יותר של מידע, מעבר למה שרוצה להבליט התקשורת המערבית. באשר למידע ישן יותר, "היסטורי", המצב בערך אותו דבר, עם ניואנס אחד: דברים שהובלטו בזמנו וזכו לפרסום במערב, מושתקים כיום והס מלהזכיר, עד כדי צנזורה. למשל, כל התקשורת המערבית המספרת על המלחמה האחרונה בצ'צ'ניה שפרצה ב-1999, משתיקה בכוונה את הנסיבות בהן היא פרצה, ואפילו "שוכחת" מי בעצם יזם אותה ופתח בה. ובנוסף, יצא לי לחיות מספר שנים בברה"מ וברוסיה, ופעמים רבות ביקרתי באבחזיה - חבל מקסים! בפעם האחרונה ביקרתי שם בתחילת שנות ה-90, ממש לפני פרוץ הקרבות, והרביתי לשוחח עם גרוזינים ועם אבחזים כאחד - ברור, שאי אפשר לבנות עמדב ו"תאוריה" על סמך שיחות רחוב, אבל אפשר קצת להתרשם מהאווירה. גַגרָה... עיירת קיט ונופש מקסימה באבחזיה, לחוף הים השחור, מקום מפורסם עוד מימי הצארים. פארק ארוך משתרע בה לאורך הטיילת, וטווסים מתהלכים בו חופשי. לפחות כך זה היה... ומסביב - הרי הקווקז המכוסים ביערות, נחלים שוצפים ומפלי מים פראיים. איזה נוף! לא פלא שהסופר המהולל לב טולסטוי בחר להקים את אחוזתו באזור זה. אגב, זה גם האזור בו חיפשו אנשיו של יסון מהמיתולוגיה היוונית את גיזת הזהב. ובנוסף, יצא לי לקרוא פעם את ספר המיתולוגיה האבחזית. איזה דמיון עם המיתולוגיה היוונית! כמה סיפורים כמעט זהים! כנראה, קשר עתיק יומין בין התרבויות היה קיים. ובנוסף, גם התגוררו באזור לא מעט יוונים אתניים (בנוסף לבני עמים רבים אחרים, למשל פרסים), אם כי ישנם הטוענים שאלה לא בדיוק אותם היוונים, אבל את זה כבר אינני יודע.
 
כרגע בדקתי בגוגל,

ושני חיפושים פשוטים, Kodori ו-Emzar, הניבו תוצאות למכביר. מעניין, שדווקא על ויקיפדיה באנגלית השתלט מישהו אנטי-רוסי, המסלף גם את העובדות עצמן: http://en.wikipedia.org/wiki/Kodori_Valley הוא "שכח" לציין, שכוח ההפרדה הרוסי נמצא במקום תחת מנדט של האו"ם ובהסכמת כל הצדדים, ואכן משתתף באופן פעיל ב"ישיבות ארבעת הצדדים" הקבועות, כולל זו שהתקימה ממש זה עתה. אפשר להבין אותו ואת עמדתו האנטי-רוסית, אבל לסלף את העובדות עד כדי כך!
 
למעלה