
"המתנות של סלמאן", הוא סיפור על מנהיג, בעולם שבו מילה זו הפכה זרה, ואין מתאים ממנו לציין את חג הפסח.
סלמאן וסבתו יוצאים עם העדר אל המרעה, נהנים מיופיו של העולם המקיף אותם. כשהם יושבים לאכול, הם שומעים את סומסום הגדי זועק, לאחר שנתקע בין שני סלעים. סלמאן מחליט להציל את הגדי, ומנסה למשוך אותו החוצה, אולם הגדי מפוחד והשחרור נכשל. סלמאן מחליט להזיז את הסלע ולא את הגדי – והוא אכן מצליח, והסלע מתגלגל מטה. הגדי הופך בן חורין, וכעת אפשר לחזור וליהנות מהטבע, מהשירה ומהריקוד. ומדוע נקרא הסיפור "המתנות של סלמאן"? כי סלמאן מוצא בסיום שני פרחים, והוא מעניק אחד לסבתו, ואת השני – לאימו.
את הסיפור כתבה כואכב מזיד סיף, ואייר אביאל בסיל, ולדעתי, הוא מתכתב עם שתי יצירות שעומדות בתשתית ספרות הילדים העברית: הראשונה – סיפור משה והגדי, והלוא מה מכשיר את משה להנהיג את עמו ולהוציאו מעבדות לחירות? דאגתו לגדי שברח מהעדר. אם כן תושייה ורגישות, היא שהופכת אדם למנהיג. והיצירה השנייה, ששרטטה את גבולות המגדר בספרות הילדים העברית, הוא השיר האלמותי שכתבה מרים ילן-שטקליס, "דני גיבור" (1941). בשיר זה מופיע פרח, אולם הפרח, כמו האהבה של דני לנורית, נזנח. ואמו של דני אף נוזפת בו על כך שרק פתיים בוכים, ואינה מאפשרת לו להתרפק עליה ולהפגין רוך, ופגיעות. בסיפור "המתנות של סלמאן" מופיע תיקון. ילד שמוקף בשתי נשים אהובות, וזה בדיוק מה שהופך אותו למנהיג – חינוך לאהבת הטבע ואהבת משפחתו. והפרח אינו נזנח עוד, אלא מתקבל באהבה על ידי האם וסבתו.
מכאן שלפנינו סיפור שמקדם הצעה חדשה לילדי ישראל. רגישות ומנהיגות שזורות זו בזו, בד בבד עם חשיבות השמירה על החירות – לא רק שלך, אלא גם של האחר. אביאל בסיל, המאייר המחונן, ברא ילד חדש בספרות הילדים הישראלית. ילד שמוגדר על ידי רגשותיו. בכל כפולה נוכל להתרשם מהיכולות שלו (של הילד ושל המאייר) להיסחף על ידי הרגש – שמחה, אכזבה, אהבה, קושי, חוסר אונים. וההגדרה הזו רק מנכיחה את נחישותו, ואת העובדה שלפנינו גיבור של ממש.
זהו ספרה השני של כואכב מזיד סיף, דודתו של סגן אלוף סלמאן חבקה ז"ל, מג"ד גדוד 53 בחיל השריון, שנפל במלחמת "חרבות ברזל". הספר נכתב כדי להנציח את סלמאן חבקה, אולם אין הוא עוסק במלחמה, כי אם באהבה. נמתין בסבלנות לשיתוף פעולה נוסף בין הסופרת לבין המאייר.
מומלץ לגילי 6-4
"המתנות של סלמאן", כתבה: כואכב מזיד סיף, אייר: אביאל בסיל. הוצאת טל-מאי.
באדיבות