הנה הסבר לתופעת "הילת הטייס"

LucidGuess

New member
הנה הסבר לתופעת "הילת הטייס" ../images/Emo13.gif

היי, זוכרים שלא מזמן ביקשתי מכם הסבר לתופעת "הילת הטייס"? אז היום במקרה ניכנסתי לפורום צילום, מישהי שם ביקשה הצעות לנושא צילום שכותרתו "פנטזיה", מישהו בפורום הציע לה לצלם את הילת הטייס
והנה ההסבר שהוא נתן לה שם - "תבקשי מהטייס לטוס קצת מעל גובה בסיס הענן (במקום שעדיין הענן לא סמיך) בשעות הבוקר 0900 בערך ,כשהמטוס נמצא בין השמש לענן. תבקשי מהטייס שיראה לך את .. "ההילה של הטייסים". מדובר בצל שהמטוס מטיל על הענן ,אבל....... אין ענן, משום שבגובה זה רק מתחילים הערפילים,האויר דחוס אדי מיים שניה לפני שנוצר הענן. כלומר "כאילו" אין ענן. מה שתראי זה מעין הולגרמה בדמות של מטוס באמצע האויר. דמות דמיונית של מטוס שבעצם לא קיים שם אלא רק מטיל את צילו (הענק) על הענן שכאילו לא קיים שם. ומסביב לדמות המטוס עיגול ענק בשלל צבעי הקשת. פשוט מדהים. בעבר הלא רחוק כשעוד היה לי קצת כסף לעסוק בטייס השתדלתי לצלם את המראה המדהים. אבל לא תמיד תנאי מזג האויר אפשרו וכשאפשרו הייתי עסוק בהטסה ובענייני תעבורה אוירית ומודה ומתוודה , מחדל שלי עד היום לא הצלחתי לצלם. כל טייס שתשאלי אותו מה אומר לו המושג:"הילת הטייסים",יעלה חיוך על פניו. רובם לא הצליחו לצלם זאת!!! בהצלחה,ו..קחי אותי איתך אולי כשלא אהיה במושב הטייס אצליח לצלם כמו שצריך!!!"

נסיון להסבר קצת יותר מפורט

יש תופעה בטבע שנקראת פיזור רתרפורד. מדובר על חלקיקים (כמו פוטונים - אור) ש"קופצים" מחלקיקים אחרים. ניתן להראות שבמקרים מסויימים, בעיקר אם הפוטונים באים במרחק מאוד מסויים מהחלקיקים שמפזרים אותם אז הם (הפוטונים) יעשו מסלול מעגלי ויצאו ממנו בכיוון בלתי מוגדר. מה שקורה בעצם זה שפוטונים באים ומפוזרים מאטומי המים בענן ומוחזרים לכל מני כיוונים. בגלל הדרישה למרחק מאוד ספציפי, מה שמגיע אלינו לעיניים זה רק מה שעבר במרחק הנ"ל מאיתנו, כלומר קרוב לצל שאנחנו מטילים. לכן הוצרת "הילה" סביב הצל של המטוס. אני יודע שזה הסבר קצת צולע אבל זה המקסימום שאני יכול לעשות מבלי להיכנס למתמטיקה ולפיסיקה.

למעלה