הנה לכם כתב חידה קטן הקשור להנצחה..

masorti

New member
הנה לכם כתב חידה קטן הקשור להנצחה..

נתקלתי בעבר בצילומי מכתבים מגטו לודז' שהועלו לאינטרנט באתר של ג'ואישג'ן. מדובר ב-4 תמונות עוקבות, המכילות שני מכתבים. המכתב הראשון הוא בפולנית, והשני בגרמנית. הנה הלינקים למכתב הפולני: עמוד ראשון עמוד שני והנה הלינקים למכתב הגרמני: עמוד אחד (העמוד השני מצורף למטה) לכאורה מדובר בסתם מכתב. אז מעבר להנצחה של כל מסמך מהשואה, למה הבאתי דווקא את הנ"ל? ובכן.... אם תסתכלו בטקסט המלווה את הדף השני בגרמנית, תראו תרגום באנגלית של המכתב. בין השאר נאמר שם "Herr Gyzusch from time to time in Lodz", כלומר: "מר Gyzusch מזמן לזמן בלודז'. בטקסט המקורי בגרמנית אותו "Gyzusch" מופיע בסוף שורה 6. גם במכתב הפולני, בעמוד 2, מזכיר הטקסט הנלווה מעל לצילום את אותו השם (תוך שימוש באיות Gejzusch). בטקסט הפולני עצמו, המילה מופיעה באמצע שורה 7, כשלפניה המילה pan שמשמעה "מר"/"אדון". שאלת כתב החידה היא מיהו אותו אדון Gejzusch הנזכר במכתב. אמנם התשובה היא השערה שלי, אבל בהנחה שהיא נכונה יש למכתב משמעות כתיעוד הסטורי מעבר לקורות המשפחה הספציפית. (רמז: יש לעבור על המילה בטקסט המקורי ולשים לב מה בדיוק כתוב.)

talia olav

New member
מבלי להבין פולנית או גרמנית -

אני משערת שמדובר ב"מר גירוש". הגלויות הן ממארס 1940, כאשר הגירוש הגדול של יהודים מהעיר החל ב-12 בדצמבר 1939, ונמשך כנראה בעיקרו עד אביב 1940. חיזוקים להשערה: לא ידוע לי על שם יהודי דומה לגיזוש באזור, וגם לא נראה לי שיהודי כלשהו היה מגיע "מפעם לפעם" ללודז' בתקופה זו שמי שיכול היה ברח מהעיר. וגם לא ידוע לי על גרמני בעל שם דומה שביקר בלודז' - וממילא - למה היה דחוף למישהו לכתוב על ביקורים של גרמני כלשהו בעיר.

masorti

New member
נכון מאוד!! ../images/Emo39.gif

גם לדעתי המדובר ב"מר גירוש". (גם בטקסט אפשר לראות שמדובר באות r ולא באות z) זו היתה דרכם של היהודים לעקוף את הצנזורה הגרמנית על המכתבים, ע"י שימוש במילים עבריות המוסוות כשמות אנשים או מקומות. התופעה הזו ידועה ומתועדת בספרות. לכן אמרתי שלגלויות יש משמעות מעבר להסטוריה של אותה משפחה, כי הן משמשות תיעוד לתופעת עקיפת הצנזורה והעברת מידע "מוצפן" לקרובים בחוץ.

talia olav

New member
כתב החידה שלך ימריץ אותי,

אני מקווה, להשיג מכתבים שאמי כתבה מגטו לודז' לבת-דודתה שהיתה אז בעיר אחרת. את בת-הדודה הקשישה החיה בארה"ב איתרתי רק השנה, והיא זו שסיפרה לי על המכתבים. מפאת גילה ומחלותיה לא לחצתי עליה עד כה לחפש את המכתבים ולהעבירם אלי.

masorti

New member
ובפסלו של קושצ'ושקו...

העומד שוב בכיכר החירות (אמנם בלי הסוס) ננוחם.

masorti

New member
איזו מן לודז'אית את?

כל לודז'אי וצאצאיו עד דור עשירי יודעים שבככר הראשית של לודז' (הידועה בשם Plac Wolnosci = ככר החירות) היה לפני המלחמה פסל של הגיבור הלאומי הפולני תדיאוש קושצ'ושקו. כשהגרמנים כבשו את לודז' הם פוצצו את הפסל שהיה סמל ללאומיות הפולנית. אחרי המלחמה הפולנים בנו מחדש את הפסל. המידע שבידי היה שלפני המלחמה קושצ'ושקו רכב על סוס (ואילו כעת לא). חיפשתי באינטרנט תמונות, ויש שם תמונה של הפסל הישן בלי סוס. מוזר. תמונות של הפסל אז והיום מצורפות.

talia olav

New member
תודה על המידע - אמנם עד הבוקר

נשארתי בבורותי. נראו שהורי הצליחו - הם שאפו לגדל בת ישראלית בכל רמ"ח אבריה.

למעלה