"הנוקמים"

"הנוקמים"

תכנית טלביזיה ששודרה בשבת, על תכנית שהגה המשורר אבא קובנר לאחר השואה להרעיל את מימי השתיה של גרמניה, כנקמה. לגרום למותם של ששה מליון גרמנים, על הטבח שערכו בעם היהודי. לדאבוני, שמעתי רק חלק מתכנית הטלביזיה, אני עוקב אחר לוח השידורים בתקווה שיבוא שידור חוזר. לנושא הנקמה נדרשתי, כאשר התייחסתי לשיר "אונטער דיינע ווייסע שטערן" השיר תורגם לעברית ע"י יצחק כפכפי בשם "תחת זיו כוכבי שמים." קראתי את מילות השיר ביידיש, קשה להבין את הסגנון האוונגרדי בו כתב סוצקבר את השיר. בפרט עמדה בפני התעלומה של המלים, נאָר אין קעלערן, און לעכער, וויינט די מערדערישע רו. לויף איך העכער, איבער דעכער. און איך זוך: וווּ ביסטו, וווּ ? כפכפי תירגם : נח במרתפים השקט, דמי הרצח מחלחל, אל גגות נפשי חומקת, מתחקה: אייך, אל ? שתי המלים "מערדערישע רו" שתי מלים שהן למעשה דבר והיפוכו. במלים שלי : שקט רצחני. אימרה בדואית אומרת : נקמה מתכננים בשקט. מסופר על בן שבא אל אביו וסיפר לו כי נקם את דמו של בן משפחה שנרצח לפני ארבעים שנה. - "מה מיהרת בני ?" ענה לו האב. את סיפור הנסיון להרעיל את מימי גרמניה שמעתי לראשונה לאחר פטירתו של אבא קובנר. האם היה סוצקבר שותף ליזמת הנקמה הזו ? רמז על כך בשירו ? חיפשתי הזדמנות לפגוש את סוצקבר באיזושהי הרצאה בחוגי היידיש בהם אני משתתף מדי פעם. אך נאמר לי שהאיש ישיש וחולני וכי אין הוא יוצא יותר מביתו. בתוכנית סיפרו אלה שנטלו חלק ביוזמה, כי הכל היה מוכן. אחד הנוקמים התקבל לעבודה במפעל המים הגרמני, "ישב על הפילטר " כדברי המספר. קובנר פנה לחיים ויצמן שהיה כימאי ידוע, בבקשה להפיק את הסם. המשימה הוטלה על מדען צעיר בשם אפרים קצ'לסקי [קציר] וזה הפיק סם חסר ריח וצבע כדרישתו של קובנר. הסם נארז בקופסאות פח של חלב משומר והובא לצרפת. שם היו מחנות מעצר לאנשי האס.אס אשר השתתפו בהשמדת העם היהודי. ברגע האחרון נרתע קובנר מביצוע הרעלת המים בגרמניה הוחלט להחדיר את הסם לכיכרות הלחם אותם הגישו לעצירים הגרמנים. התוכנית הצליחה בחלקה. לאחר ששומרי המחנה האמריקאים הפריעו לנוקמים במלאכתם. מספר העצירים שהורעלו, נע בין 300 ל- 3000. ידוע מן ההיסטוריה כי גם חיילי הבריגדה היהודית באירופה, בראשותו של חיים לסקוב, חיסלו נאצים ומשתפי פעולה שעסקו בהשמדה. אך העדיפו להפנות את מרצם לאירגון וריכוז שארית הפליטה ברחבי אירופה והעלאתם לארץ בנתיבי הבריחה. אני ממליץ לעקוב אחר תכניות הטלביזיה, לשידור חוזר של אחד הפרקים המסעירים בתולדות העם היהודי.

deebeebee

New member
עונש קל מדי

אני סבורה שעונשו של מנגלה ועוד רבים אחרים היתה נקמה יותר גדולה. סיפר על כך איש מוסד פעם שאמר שהמפלצות האלה מבלים את חייבם בבריחה ולא ישנים על אותה מיטה יותר מכמה ימים משום שהם יודעים שהנוקמים או אנשי מוסד בעקבותיהם, וזו נקמה יותר גדולה. יחד עם זאת, כשאתה מבלה את חייך ברדיפה אחרי פושע זה או אחר, אתה בעצם גם מתנקם בעצמך כי אתה מבזבז את חייך ובמקום לחיות חיים נורמלים, אתה רודף אחרי מישהו.

schlomitsmile

Member
מנהל
מסכימה איתך דיביבי ובדומה לכך, כשאתה מרשה לרוצחים נתעבים, להפוך גם אותך לרוצח ילדים וחפים מפשע, אתה נותן להם את נשמתך. וכבר אמר המשורר הלאומי: נקמת ילד קטן, לא ברא השטן. ובמסורתנו- הי"ד. לא אנחנו.

כיצד ההיסטוריה מחליפה פנים

1 לפני שנים לא מעטות הובא הסיפור בערוץ הראשון של הטלוויזיה: הרעל היה על אניה בדרך לצרפת; מישהו כנראה הלשין; נערך חיפוש ואז הוחלט לזרוק את הרעל לים וכך נעשה. 2 כיום אנו שומעים סיפור שונה לגמרי. מפוקפק. 3 לעניות דעתי, מוטב היה לו ידעו אצלנו להחריש קצת. חלום באספמיה.

ההיסטוריה לא משתנה, רק הסיפורים

על פי הגירסה הקודמת שהכרתי, היה זה דווקא, דוד בן גוריון, אשר הורה למנוע מאבא קובנר את הרג הגרמנים. חשש, כפי הנראה, מגל אנטישמיות אדיר, שישטוף את אירופה ויעמיד בסכנה את שארית הפליטה, ברחבי היבשת. או שמא כבר אז, בשלו בו הניצנים של "גרמניה האחרת" בשיתוף עם ק. אדנאור. לאורך התכנית נבחנה, ע"י המבצעים, שאלת המוסר וההתלבטות אם לבצע את המעשים הללו. הרג גרמנים שלא עסקו בפועל בביצוע השואה, דהיינו נשים וילדים. מעניין, שדווקא שמעון וויזנטל אשר הקדיש את חייו לצייד נאצים, דגל בהעמדתם לדין ולא לעשות בהם שפטים, כפי שהיו ראויים.

schlomitsmile

Member
מנהל
בעיניי זה דוקא מאד הגיוני שדוקא הוא. הפושעים הנאצים ראויים להיצלות במחבת שמן רותח עד שתיפח נשמתם ביסורים. אבל אנחנו לא רוצים להפוך לאנשים שצולים בני-אדם, אפילו כאלה שזה מגיע להם. לכן למעננו, לא למענם, ראוי לרדוף אותם בצורה חוקית בלבד.

"האכזריות נשקו של החלש"

כך אומרת אימרה ערבית. רוצה לומר: "ראו למה אני מסוגל- אל תתעסקו אתי, אחרת אחריתכם מרה." האם אנו כעם, כל כך חזקים, שאנו יכולים להמנע מנקמה אכזרית אפילו במתועבים שבאויבנו ? מה הם אמות המידה מה אסור לנו, ומה מותר ?

schlomitsmile

Member
מנהל
כשמדובר בפושעים נאצים לדעתי קנה המידה צריך להיות- מה עוזר לנו ומה מזיק. להעמידם לדין, לקיים משפט- שתחשף האמת קבל עם ועולם- עשוי להועיל. לא לרפא פצעים (אין לדעתי משהו שיכול), אבל לתת קתרזיס כלשהו, וכן לתת שיעור לעולם כולו, ולדור הצעיר שלנו. לנהוג בהם באכזריות- לדעתי ישחית את רוחנו. אני מעדיפה להשאר לא מסוגלת למעשים כאלה.

מישהו הציע להכניסם למחנה ריכוז

ובשום פנים לא להרוג אותם: לתת להם לטעום את כל הטעמים של מחנות ההשמדה.

למעלה