הנכים עקב השואה

הנכים עקב השואה

אנו רגילים לדבר על אלה שהיו ואינם. כך גם לגבי מלחמותינו: מזכירים את ההרוגים ואין מזכירים את הפצועים. נדמה לי שכל מי שהיה "שם", בשואה, נפגע בנפשו, בדרך זו או אחרת. היו שהתאבדו. היו שאושפזו בבתי חולים לחולי נפש. ואחרים פגועים בנפשם והשואה רובצת עליהם כמשא כבד. אני כותב זאת כאשר אני קורא עתה את ספרה של חנה עזר-אוליצקי: "רקמת חיים - ראיונות עם ניצולים שהיו ילדים בזמן השואה". זהו ספר שיש לקרוא אותו לאט: לקרוא סיפור או שניים ולהניח את הספר בצד. כל אחד וסיפורו והסיפורים מכבידים עליהם עד היום. מי הביא אותם למנזר? מי מסר אותם למשפחה הפולנית? מי נטש אותם ברחוחב? כיצד הם נראים? אולי ניתן לגלות תמונה או רמז אחר? אין הם יודעים בדיוק מי הם, היכן או כיצד חוסלה משפחתם והדבר אוכל אותם ואינו עוזב. הנה קטע [עמ' 110]: "לבדי...חזרתי משם[הוא חיפש את הוריו באושוויץ] ואז, במישך חודשים, מאור ראשון עד אור אחרון ישבתי על עץ גבוה בצומת דרכים שבהן הגיעו הפליטים והסתכלתי - אולי אראה את הורי חוזרים.. כאשר זרם הפליטים פחת, ירדתי מהעץ. וזהו. ידעתי שהם לא יחזרו..." סיפור של ילד.

הנכים הנפשיים הם לא רק בני הדור

הראשון, אלא גם השני, ובמקרים מסויימים גם השלישי. הציטוט המצמרר שהבאת, מזכיר לי את סיומו של ספרו של אהרן אפלפלד: "מכרה הקרח": "בסוף המלחמה כל יהודי חוזר לעיירתו, ולא יודע ש....................". כאן מסתיים הספר. ואני השלמתי את המשפט: "שאין לו לאן לחזור"..................

oritbchor

New member
אין לו לאן לחזור?

הם חוזרים. ויש להם לאן לחזור. הם חוזרים לבתים שהיו בתיהם בעודם ילדים. הם חוזרים לנוף ילדותם. למזג האויר. לעצים. לאדמה לריחות. מה שאין להם זה את המשפחות שלהם. אין להם את החיים היהודיים שהיו להם. אין להם את ההורים. הסבים והסבתות. את המשפחה שהיתה להם. את החברים שהיו להם. אין להם את היהודים שהיו ונרצחו. אבל חוץ מהיהדים שנרצחו יש את כל מה שהיה בעבר.

הם אינם חוזרים. הם בורחים.

הם בורחים מהבתים שנתפסו ע"י זרים. הם בורחים מהעצים והאדמה שספגו דם יהודי. הם בורחים מעולם שהיה ונמחק.

deebeebee

New member
אלה שחוזרים ל"בית"

מוצאים את ה"אין בית". גם אני נסעתי לפולין, נסעתי כאילו לחפש את שורשי, את המשפחה שלי, ומצאתי "אין משפחה" הסתובבתי וכיתתי רגלי כמו סהרורית ברחובות רובע מורנוב (הרובע שנהיה לגטו ורשה) בו גדל אבי, כשאני עוברת מהרחוב בו גרה משפחתו לרחוב בו היה השטיבל שלהם, לרחוב בו הוא למד בחדר וממשיכה לרחוב בו היה בית הספר היסודי והתיכון, מנסה למצוא שריד והכל נעלם. מחפשים את ה"יש" ומוצאים את ה"אין", וזה מעמיק את הפצע בנפש.

oritbchor

New member
דור ראשון

התכוונתי לדור ראשון ולא לדורו שני, שלישי, ורביעי שזה משהו לגמרי אחר. יש כאלה מהדור הראשון שכן חוזרים. ויש כאלה שיש להם משפחה עדיין "שם". והכוונה למשפחות מעורבות. ויש כאלה שרוצים קשרים למען המתים, ולכן חוזרים. כך שאי אפשר להכליל. כל אחד שונה מהשני במחשבתו ובפעולתו.

אספר לך סיפור על אחד שחזר

וזה מעשה שהיה, אמת לאמיתה: ניצול שואה ביקש לבקר ולראות את הבית שנולד וחי בו. אבל הוא חשש לחייו. הייתה לו "פרוטקציה": בזכות זאת הגיע לעירו הישר למשטרה. העמידו לרשותו שוטר והשוטר הלך עימו עד לפתח הדירה. הוא נמנע להיכנס לדירה, השוטר ליווה אותו עד לתחנת הרכבת והוא חזר למקום מגוריו. כך חוזרים.

נכות פיננסית זה לא פחות גרוע

ישנם עשרות אלפי ניצולי שואה שבנו את הארץ, ויש להם בקושי פת לחם בביתם. יש אלפי פגועי נפש שהם גם ניצולי שואה במדינת ישראל ללא טיפול נאות מצד הרשויות. ועוד ועוד סיפורים, של מדינה שמתעללת בניצוליה למרות שכספי הפיצויים הם אלה שהפכו אותה למה שהיא היום (לפחות מבחינה כלכלית). אתמול היה דיון בכנסת, שלא עלה לכותרות ולא עשה רעש במדינת הפופ וכוכב נולד אצלנו: הגדלת הקצבאות לניצולי השואה. כמה חכ"ים נכחו בדיון? לא יותר מעשרים, כאשר מחצית היו מסיעת הגימלאים.

beniNC

New member
ממממ

לפי דעתי כל מי שניצול שואה, באמת נפגע בנפשו, סיוטים בלילה, פחדים, ואף יותר מזה ...

למעלה