הסאבפריים הולך לקולג'

baudrate

New member
הסאבפריים הולך לקולג'

http://www.calcalist.co.il/markets/articles/0,7340,L-3562356,00.html מסתבר שהאיוולת לא נותנת לבני האדם ללמוד מטעויות. המזל שלנו שזה לא אצלנו (עדיין) אבל חוסר המזל שלנו שבמקרה של התפוצצות הבועה זה עדיין ישפיע עלינו דרך החור שבכיס של המיטיבה הגדולה. ובכל זאת מעניין יהיה לראות כיצד משבר בתחום זה ישפיע על מערכת ההשכלה הגבוהה בארה"ב. מן הסתם הקושי לגייס הלוואות לשכ"ל ימנע מאנשים רבים את היכולת ללמוד להתקדם ולהצליח. ואולי המגמה הזאת גם תקרין לישראל?
 

lev27

New member
המשבר לא יגיע לישראל

כי שכר הלימוד בארץ נמוך במוסדות מסובסדים וסביר בפרטיים. בארצות הברית משלמים 30-40 אלף דולר לשנה לפני הוצאות נלוות כדי ללמוד תואר שלא מכשיר לשום דבר.
 

baudrate

New member
בתחומים רבים ההשקעה בהשכלה הגבוהה

או ההשכלה הגבוהה בהשכלה אינה מניבה את הפירות הכלכליים הרצויים. יכול להיות שתשע ועשר שנות לימוד זה די והותר למרבית האזרחים מבחינה כלכלית. המשבר הזה הוא הדרך בה הולכת ארה"ב לקריסת מערכת ההשכלה הגבוהה שם. זה לא אומר שכאן לא מתרחשים תהליכים מקבילים שאינם מלווים במשבר אבל מובילים לאותה תוצאה או לתוצאה דומה.
 

SupermanZW

Well-known member
המשבר אליו צועדת ארה"ב "בעקבות" בועת ההשכלה

הגבוהה יתרחש לאחר מספר שנים גם בישראל. למעשה הסיבה אינה עלות ההשכלה הגבוהה כלל, לא בכל מוסד אקדמי עולה שנת לימוד $40K או $50K, יש מוסדות אקדמיים בארה"ב עם שכר לימוד נמוך בהרבה ולמצטיינים יש אפשרויות לקבל מלגות שמכסות את שכר הלימוד כולו ובמקרים מסוימים אף יותר מכך, הבעיה היא שאנשים לא מוכשרים במיוחד הולכים ללמוד במוסדות אקדמיים ברמה הגבוהה בהרבה ברמתם, מסיימים את הלימודים בשן ועין (ולכן גם לא מקבלים מלגות), לא מצליחים למצוא עבודה בתחומם בגלל ציוניהם הנמוכים ולכן גם לא מצליחים להחזיר בזמן את ההלוואות שלקחו ונכנסים לסחרור של קנסות וריביות שהולכות ועולות ככל שמפגרים יותר בתשלומים. כשכל אפס רוצה להיות מנהל ואפילו אנשים לא מלומדים לא מוכנים לעשות את העבודות הפשוטות אז את אותן עבודות פשוטות עושים מהגרים בלתי חוקיים וחלקן פשוט מועברות למדינות אחרות עם תרבות עבודה אחרת, בעיקר במזרח הרחוק (אבל לא רק), כשחברות אמריקאיות מתקשות למצוא עובדים אמריקאים לעבודות הפשוטות הן מיצאות את העבודה למדינות אחרות ואותו הדבר קורה גם בישראל. רוב המובטלים בישראל הם חסרי השכלה ולמרות זאת בררנים מאוד במקומות עבודה ואפילו שאפשר היום למצוא עבודות שלא דורשות השכלה על תיכונית ומשלמות היטב, כמו למשל בניין (השכר בענף זה עלה הרבה בשנים האחרונות), ישראלים חסרי השכלה עדיין לא מוכנים לעבוד בבניין ועיקר העובדים בתחום זה הם עובדים זרים. מילא, בסיעוד ובחקלאות השכר הוא שכר מינימום והעבודה היא קשה ולכן בשביל שכר מינימום אנשים לא מוכנים לעבוד קשה, אבל בבניין השכר הוא 7000 ש"ח בחודש, זהו הענף היחיד שמאפשר שכר הגבוה משמעותית משכר המינימום ולא מצריך השכלה, מפתיע שאנשים לא מוכנים לעבוד קשה בשביל המשכורת הכי גבוהה שהם יכולים להשיג. אם בחקלאות ובסיעוד יעלה השכר אפשר יהיה לטעון על עבודות אלה את אותה הטענה.
 

lev27

New member
בבניין מרוויחים 10 נטו עם שנתים-שלוש ניסיון

ועובדים מקצועיים יכולים להגיע למשכורת של מהנדסים תותחים בהייטק. אני אפילו לא מדבר על ההסכמים הקיבוציים בענף הבנייה כגון תשלום שכר עבודה כבר בזמן הנסיעה לאתר ועוד כל מיני סעיפים. הבעיה שמדובר בעבודה מאוד קשה ושוחקת. עובדים בני 40 נמצאים רגל אחת בקבר.
 

baudrate

New member
קודם כל

תמיד היו טוובים יותר ופחות, מוכשרים יותר ומוכשרים פחות. זה עדיין לא הפריע להשכלה גבוהה (אקדמית) להיות מקפצה מבחינה כלכלית וחברתית בעבר. מה שקורה הוא שכאשר יש התייקרות של שכר הלימוד לרמה מסוימת זה כבר מונע מחלקים הולכים וגדלים באוכלוסיה להגיע למקפצה הזאת. זה קורה בישראל ביחס לתארים המתקדמים אנשים רבים אינם ממשיכים לתואר מתקדם למרות שלעניות דעתי יש להם הכשרון והיכולת, פשוט מבחינה כלכלית זה הופך ללא רלוונטי. לגבי העבודות השחורות והפיזיות, כפי שאמרת, בשביל שכר מינימום אנשים לא מוכנים לעבוד קשה. אבל יש עוד מחירים למשל בבניין, העבודה היא לפי דרישה,בונים במקום מסויים, ואחרי שנה יכול להיות שתהיה הפסקה כי גמרו לבנות ואז מתחילים במקום אחר. יכול להיות גם במרחק עשרות ק"מ. ויכול להיות שתהיה מחוסר עבודה במשך שנה או שנתיים. גם הסיכון הפיזי בעבודה הזאת הוא גדול יותר מאשר עבודות אחרות. אולי פי 10 יותר מאשר בעבודה אחרת. גם בגלל בעיות בריאות אבל גם בגלל תאונות. אתה זוכר מתי כתבו בעיתון על עובד משרד שנפגע בעבודה בגלל מדף שנפל עליו או בגלל שהתחשמל?
 
למעלה