הסדרת נחל געתון

הסדרת נחל געתון

לאחר מספר עשורים של מחדל הצפות העיר נהריה ע"י נחל הגעתון, שוב עולה נושא הפתרון בעתונות. הפתרון חייב להיות רדיקלי ולהקיף לפחות את קטע הנחל שבתחום העיר נהריה ושכונותיה הצמודות. כיום, בעיקבות פעילות העיריה, בעבר ולא אפרט, מסוגל הנחל להעביר ספיקות בסדר גודל של 15 - 20 מק/שניה בעוד ספיקת התכן הצפויה, היא בסדר גודל של 50 מק/שניה. התוכנית, על פי העתונות, מתייחסת ליצירת איגום במעלה הנחל ושמוש בשטחים החקלאיים כפשט הצפה (תוספת שלי) והגדלת כושר ההעברת הנחל בתוואי הקיים על פי ספיקת התכן. התוכנית עדיין בחיתוליה ולא גובשה לתוכנית ביצוע וכבר החלו בבנית קניון ענק, בצומת מרכזית, בתוך התחום בו עובר הנחל הטבעי. בניית הקניון טרם בצועה של התוכנית הכוללת, רק עשויה להרע את מצב הניקוז ולהגביר את סכנת השטפונות בעיר נהריה.

Vanzetti

New member
שיקברו כבר את "הנחל" המזורגג הזה

זה ממלא סתם תעלת בטון באמצע העיר...

על פי התוכנית חלק מהמים יאגמו זמנית

במחצבות נטושות במעלה, מהן אם התכנון יהיה נכון, ישאבו למאגרים למטרות שמוש. אין כל מטרה ליבש את הנחל. אלא להפוך אותו לנחל פעיל, המשתלב בנוף ובתחום העירוני, באופן שלא יהווה סכנה שטפונית תדירה.

הנחל איננו "מזורגג"

הוא חלק בלתי נפרד מהטבע והנוף וחייבים להתייחס אליו ככזה. העובדה ששנים רבות לא התייחסו אליו בהתאם, התעלמו מהפוטנציאל הטמון בו והפכו אותו לתעלת בטון "מזורגגת" על פי לשונך ה"נקיה", אינה פוטרת מלעשות תקון מתאים, שאין בכוחו לטשטש את נמעשים ה"רעים" שנעשו, אבל ייטיב עם הנחל וסביבתו וימזער את הנזקים ואי הנוחות שנגרמו בעבר. אני תקווה שהתוכנית המדוברת תבוצע בהקדם ולא תוותר על הניר בלבד.

yairp4

Active member
אין שום סיבה לקבור את הנחל

שדרות הגעתון יכולות להיות מדהימות, וחבל שהעירייה מזניחה את הנחל ולא מטפלת בבעיות שלו במקום להתייחס אליו כאל מטרד.

Vanzetti

New member
תספר לי איך תעלת בטון יכולה להיות מדהימה

אני כולי אוזן.

זוהי בדיוק הבעיה

הפכו נחל חי לתעלת בטון והיום אין מכך חזרה. יחד עם זאת ניתן לעשות מקצה שפורים, שימזער את הנזקים הנגרמים כתוצאה מתכנון עבר לקוי. את הנחל/תעלה ניתן לשקם ולהזרים בה מים באופן מידתי מתוכנן ולא רק בתקופת השטפונות הבלתי נשלטים. בתחקום רב יותר ניתן ליצור מצב בו יזרמו מים בתעלה (בחלק מהזמן מי ים - כפי שקיים בנחל הירקון בתחום שבין הים לשבע תחנות) במשך כל השנה ולהשמיש אותה כחלק בלתי נפרד למטרות התיירות. הרבה דברים ניתן לעשות ולשלב את התעלה המשוקמת והמשוחזרת בתחום העירוני של נהריה - רמובן תוך כדי מגבלות שנוצרו בעבר.

בילדותי זאת היתה אטרקציה....

וזרמו שם מים חיים כל השנה. בקיץ פחות בחורף יותר. ולא זכור לי שהיו הצפות....

במקרה הזה לא סביר שיש קשר

התייבשות הגעתון ונחלים אחרים, קשורה בעיקר לשאיבת יתר לצרכי האדם. בגליל המערבי לא חלו שינויים אקלימיים מהותיים בעשרות השנים האחרונות (זה עלול לבוא בעתיד).

Vanzetti

New member
מה אתה מציע? למחוק את שדרות הגעתון

ולהקים פארק במקום? אני מסכים. בוא נשכנע את סבג...

זה מה שאתה מציע לסמל של נהריה?

הרי העיר קרויה על שם הנחל שידע בעבר ימים טובים יותר, ובתכנון נכון הוא יכול לחזור להיות אטרקציה עירונית. במצב הקיים אין ספק שיש למצוא פתרונות, והכיוון של אגירת רוב המים מעל לתחום העירוני, הוא כנראה הפתרון הטוב ביותר האפשרי כיום.

Vanzetti

New member
זה תעלת בטון בין נתיבי כביש ובניינים מסביב

רוב השנה היא יבשה. כל השנה היא מכוערת. אין לה שום מטרה, חוץ מלהפריע לאנשים לחצות את הכביש. עדיף שהיא תהיה בתוך צינור תת-קרקעי ויעשו משהו מועיל עם השטח.

זו טעות שבהחלט אפשר לתקן

במקומות שונים בעולם תיקנו טעויות מהסוג הזה. בטווח ארוך, אפשר לחשוב ברצינות על שינוי שדרות הגעתון, משתי רצועות כביש משני צידי הנחל, להסיט את הנחל לצד אחד ואת הכביש לצד השני (בדומה נניח ל"שדרות דוד המלך" בת"א, שם יש הפרדה בין הרצועה הירוקה לרצועה התחבורתית). ואז ניתן יהיה להפוך את רצועת הנחל ליותר ירוקה ומזמינה למטיילים, בין אם היא תהיה יבשה בקיץ ובין אם יוזרמו שם מים באופן מלאכותי בתקופה היבשה. גם בטווח הקצר, אפשר לחשוב על פתרונות יצירתיים כמו אפשרות ירידה לתוך התעלה, צביעת הקירות והפיכת המקום לפס ארוך של קירות אמנותיים מכביש 4 עד לים. משהו דומה אם כי בקטן עשו בתעלה המנקזת את העיירה אזור (אחרי שגם שם עשו את השגיאה של הפיכת הערוץ המקומי לתעלת בטון). ואגב, מה זה "משהו מועיל"? האם ציר נחל תיירותי לא נחשב מספיק מועיל בעיניך?

ש מים

New member
ונציה, אמסטרדם, האג, פריז, לונדון, נהריה...

אז מה אתה אומר? להרוס את התמזה? לפוצץ את הסיין? לייבש את תעלות אמסטרדם? למלא בבטון את וונציה? אח, איזה מזל שאת התרבות האנושית בנו אמנים ואנשי רוח ובעלי חזון ולא מהנדסים.

למעלה