הסט השני של המודוסים?

etitay

New member
הסט השני של המודוסים?

האם מישהו יכול לפרט לי על זה? יכול להיות שרק המונח הזה לא מוכר לי? תודה וגמר חתימה טובה, איתי.

RotemAss

New member
תראה,

כשאני שומע "מודוסים", אני חושב על: מודוסים מינוריים: אאולי (מינור טבעי) דורי (דרגה 6 מוגבהת? האמת אני לא זוכר) פריגי (דרגה 2 מונמכת) מודוסים מז'וריים: יוני (מז'ור) לידי (אולי דרגה 4 מוגבהת...?) מיקסולידי (אמ... נראה לי שדרגה 7 מונמכת...) והיה פה אחד שאמר שיש מודוס... לא זוכר מה אבל יש עוד מודוס יש עוד מודוסים חוץ מזה?

מודוס לוקרי ../images/Emo54.gif ../images/Emo59.gif

הסבר פשוט: מודוס לוקרי הוא סולם הבנוי על שורת הצלילים הרציפה מ-סי עד סי בלי דיאזים ובמולים ובלי קלידים שחורים באמצע. מאחר והצליל החמישי בו הוא חצי-אוקטבה (טריטון), מרווח דיסונאנטי (לא ערב לאוזן), ולא קוינטה זכה, מרכז-הכובד המשני עובר לצליל הרביעי בסולם (במקום לחמישי ברוב המודוסים) והמרכזים השלישוניים - צליל שלישי ושישי. יש לציין כי שימוש במודוס זה (הקרוי גם "היפו-פריגי") היה נדיר, עד שמלחיני המוסיקה המודרנית (תחילת המאה ה-20 ואילך) החלו לעשות בו שימוש.

Ohad18

New member
מודוס זה...

נגזרת מסולם, לדוגמא: קח את סולם דו מאז'ור (שנקרא גם דו יוני) דו רה מי פה סול לה סי דו תתחיל את הסולם מ-רה, ויצא לך מודוס רה דורי: רה מי פה סול לה סי דו תוכל לאלתר במודוס זה לדוגמא, על מהלך בדו מאז'ור שהטוניקה שלו היא Dm, לדוגמא: Dm Dm Em7 Fmaj7 תתחיל את הוסלם מ-מי ויצא לך מי פריגי, וכן הלאה: פה לידי סול מיקסולידי (שאגב זה סול מאז'ורי רק עם 7b במקום 7 - שימושי לבלוז) לה אוולי (שזה גם לה מינורי) סול לוקרי.

סי לוקרי ולא סול לוקרי...

ויש לי בעייתיות קלה עם המושג "נגזרת של סולם". המודוסים עצמם באו כרונולוגית לפני הסולמות, או יחד איתם, ולרה דורי אין קשר תיאורטי לדו מז'ור (חוץ מזה שהם מכילים את אותם צלילים), אבל אולי בשטח האלתור זה עוזר להתייחס לזה ככה, אז אני מקבלת...

Ohad18

New member
טעות שלי...

האקורדים של דו מאז'ור ושל רה דורי הם אותם אקורדים. גם אם אין קשר תיאורטי, זאת היתה דוגמא לשימוש.

itayabr

New member
זה לא מה ששאלתי....

תודה, לא חידשת לי דבר. את המודוסים האלה אני מכיר שנים רבות. השאלה שלי היתה ביחס ל"סט השני של המודוסים", שזה כנראה קשור לסולמות הרמוניים ומלודיים. שמעתי שקיימים סטים שני ושלישי, אך איני יודע עליהם...

tannar

New member
יש אחד

בפורומים של musicians.co.il יש בדרך כלל אנשים שיודעים, אם באמת יש כזה דבר. ואם אתה מקבל תשובה, אל תשכח לחזור אלינו!

למעלה