הסיבות למרד ירובעם

risbo

New member
הסיבות למרד ירובעם

מה הסיבות למרד ירובעם בן נבט בספר מלכים א פרק יא לקראת פסוק 25 והלאה אם אני לא טועה יכול להיות גם לפני וגם לפי שמואל א פסוק 1? תודה לעוזרים!

mgb

New member
מרד ירבעם

בס" שבוע טוב! אכן ירבעם מרד במלך שלמה כי לדעתו טועה שלמה במה ששינה את הקו שנקט דויד אביו: וְזֶה הַדָּבָר, אֲשֶׁר-הֵרִים יָד בַּמֶּלֶךְ: שְׁלֹמֹה, בָּנָה אֶת-הַמִּלּוֹא--סָגַר, אֶת-פֶּרֶץ עִיר דָּוִד אָבִיו. רש"י וזה הדבר - אשר הוכיחו עליו שלמה בנה את המלוא - ובבנין זה סגר את פרץ העיר דוד, שהיה הפרץ אחורי המלוא, אמר לו, אביך פרץ פרצות בחומה ליכנס בו עולי רגלים, ואתה גדרת אותה, לעשות אנגריא לבת פרעה, להושיב שם עבדיה ומשרתיה (סנהדרין קא ב) מצודת דוד סגר וגו' - רצה לומר, מאז היתה פרוצה חומת עיר דוד, לצאת ולבוא בה אל המלך, להגיש אליו דברי ריבותם, והנה שלמה סגר הפרצה, כאילו אינו חושש לעשות משפט העם וזה הדבר - רצה לומר, בדבר הזה מרד במלך, אשר גינה מעשיו בפרסום, ואמר שלמה בנה את המלוא, ודוד הלא הניחו פנוי, להתאסף בו לעת הצורך. לאחר מכן כשראה את מגמתו של ירבעם רצה להענישו: וַיְבַקֵּשׁ שְׁלֹמֹה, לְהָמִית אֶת-יָרָבְעָם; וַיָּקָם יָרָבְעָם, וַיִּבְרַח מִצְרַיִם אֶל-שִׁישַׁק מֶלֶךְ-מִצְרַיִם, וַיְהִי בְמִצְרַיִם, עַד-מוֹת שְׁלֹמֹה. מצודת דוד אל שישק - לא זהו שנשא שלמה בתו להמית וגו' - בעבור שהרים בו יד, ומתחילה ראה להזכיר הסיבה אשר בעבורה נתגאה ירבעם להרים יד במלך" בברכה נ.ב לא ברור לי כוונתך למקור: "שמואל א' פסוק א'..

רוניטו

New member
העומס על העם

יורבעם בן נבט היה אחראי לסבל בית יוסף, כלומר בלשוננו אחראי על העבודה והמיסוי, העומס שהטיל שלמה על העם כדי לממן את מפעלי הבנייה שלו, פורר את העם הצעיר, שהיה מורכב משתי חטיבות מרכזיות, ישראל ויהודה. רחבעם בנו של שלמה לא שעה לעצת הזקנים, והאזין ליועציו וחבריו הצעירים וניסה להציג קו נוקשה משל אביו, ובכ כשל, וגרם לפירוד באופן סופי

risbo

New member
אבל מה הסיבות...

בקצרה הבנתי את הפירושים אבל הסיבות לא הבנתי אתם יכולים לרשום? במנוגע למקור שמואל א א פסוק 1 גם שם יש סיבה... אבל אני לא מוצא זה אמור להיות קשה למצוא את הסיבה במקור השני....

רוניטו

New member
שמואל א א לא קשור למרד ירבעם, אלא ל

חנה, ואלקנה, השאלה שלך לא מובנית

risbo

New member
בקשר למקור

אם המורה שלי אמרה לחפש נראה לי שיש אולי תבדקו שוב ליתר ביטחון הנה השאלה שהיא רשמה במלואה סכם את הסיבות של מרד ירובעם בן נבט להעזר בשמואל א פרק א פ"ס 1

פלגיה

New member
אני חושבת שפירטו לך את הסיבות

ואפילו די בפרוטרוט. שמואל א' פרק א' פסוק א': "ויהי איש אחד מן הרמתים צופים מהר אפרים ושמו אלקנה בן ירוחם בן אליהו בן תחו בן צוף אפרתי" חוץ מן העובדה שאלקנה, כמו ירבעם, היה אפרתי, אני לא רואה במה הפסוק הזה נותן סיבות למרד. אם המורה שלך אמרה שיש - אולי יש משהו שהיא אמרה בשיעור ושיכול להסביר למה התכוונה?

רוניטו

New member
יתכן שמורתך התכוונה להעתקת הפולחן

משילה, לירושלים. יש המסבירים את המעורבות של הנביא אחיה השילוני, שניבה לרחבעם שיקבל את המלוכה על עשרה מהשבטים, כגילוי התמרמרות של חלקים מהעם ובייחוד שבט אפרים על העתקת הפולחן משילה,ששם שכן ארון הברית (וזו כנראה ההתייחסות לשמואל א א 1 ) מצטער נזכרתי ממש עכשיו

masorti

New member
נו מה הבעיה?

כל שבט רצה שמרכז הפולחן יהיה בשטחו, כי זה נתן לו כוח פוליטי. העתקת הפולחן לירושלים העבירה את הכוח לידי יהודה ובנימין והקטינה את כוחו של שבט אפרים. אחת הסיבות למרד ירובעם היתה תחושת הקיפוח של השבטים הצפוניים, ושבט אפרים היה אחד החשובים שבהם. ענין המקדש הוא חלק מכך. הסיבה הישירה למרד היתה הגזרות הכלכליות של שלמה שהוחמרו עם עלותו של רחבעם לשלטון, וכללו מיסים כבדים ועבודות כפייה ציבוריות. מה לא ברור?... ההתמרמרות הכלכלית התחברה לתחושת הקיפוח השבטית ויצרה פיצוץ פוליטי.

אני בדיוק נבחנת על זה מחר ../images/Emo6.gif

מעניין אם אני מכירה אותך

ויש לי תשובה ../images/Emo9.gif

ירבעם הוא אחד האויבים שניתנו לשלמה ע"י ה' , בגלל חטאיו. דרכו בעצם מראים כיצד התבצע העונש.... הוא היה האויב הכי מסוכן של שלמה, מכיוון שהוא היה אחד מהעם ושלמה חשב שהוא סתם "בעל מלאכה" שתפקידו לעזור לו. יום אחד, שלמה ביקש ממנו לבוא לעם ולבקש מיסים. הוא ניצל את ההזמנות בשביל להסית את העם נגד שלמה בכך שאמר להם ששלמה מבזבז את כספם בשביל לבנות מבצרים והוסיף שהוא סגר את הפתח בחומה=התקשורת ביניהם, שזה אומר כאילו שלא אכפת לו מהם..... אחר כך ירבעם בורח ומוצא מקלט במצרים... לא זכור לי שהוא מרד בכלל...

למעלה