אם כך אני אקטול אותך בחרב הסייבורג שלי
שמע, אולי יכולת התיאור שלך השתפרה מעט אבל זה לא ממש רלוונטי בסיפור שרוב רובו מורכב מדיאלוגים. המווווון דיאלוגים. הדמויות שלך פשוט לא סותמות את הפה. זה נראה פחות כמו סיפור ויותר כמו משהו שקלדנית כתבה בבית משפט (לא שחלילה אני מזלזל בקלדניות. הן עושות עבודת קודש
).
אני לא יודע אם יש איזושהי מוסכמה לגבי כמות הדיאלוגים שצריכה להיות בספר (רוב הסיכויים שאין) אבל אצלך זה פשוט מוגזם. קודם כל, הדיאלוגים שלך ממש לא אמינים. ככה אנשים לא מדברים. אולי רק בסדרות אנימה. אנשים לא נוטים לומר את כל מה שעובר להם בראש. אם תשאל בן אדם ברחוב מה שלומו רוב הסיכויים שהוא ימשוך בכתפיו ויגיד "בסדר". אם אני אשאל את אחת הדמויות שלך מה שלומה אז רוב הסיכויים שהיא תתחיל לפרט לי על טיפול השיניים שהיא עברה לפני שבוע ואיך זה עדיין כואב לה כשהיא אוכלת קורנפלקס בבוקר.
דבר נוסף, אפשר להבין הרבה ממה שעובר על בנאדם רק מעצם הצורה בה הוא אומר "בסדר". אם אומר את זה באנחה כנראה שמשהו מטריד אותו ואם הוא סתם מושך כתפיים אז כנראה שהכל אצלו כרגיל. אצלך אין את הניואנסים האלה כי אתה פשוט מעביר אותם דרך הדיאלוג. הדמויות שלך מפרטות כל דבר קטן ומתעסקות בזוטות ואין שום דבר שמסתתר בין השורות. זה פשוט משעמם.
הנה כמה דוגמאות:
הריסות וגופות. הרבה מהן" קרלוס המתין דקה ארוכה לתגובה שלא באה, "למה אתה שותק?" הוא שאל.
"אני לא כל כך רגיל לשמוע דברים כאלה בנימה כזאת..."
-למה שקוג'ירו יגיד דבר כזה? זה מחליש את האופי שלו. יותר הגיוני שהוא ינסה לתת תשובה מתחמקת.
"כנראה שאני פשוט רגיל לזה כבר. בכל מקרה
אני הולך לחפש רמזים מי אחראי לכל זה ולמה"
- פירוט יתר. למה לא לרשום פשוט "...אני הולך לסרוק את השטח".
"בסדר גמור. תדאג לעדכן אותי במה שקורהושמור על עצמך"
- זה ברור שהוא יעדכן אותו אם יהיה משהו. זה חייל ומפקד, לא זוג חברים שמדברים בפייסבוק. אפשר לקצר ל"בסדר גמור. רות סוף". (בשביל מה צריך את ה'שמור על עצמך'? הוא נשמע כמו אמא מודאגת.
ועוד קטע:
"קוג'ירו, גיליתי לאיזה כיוון הם פנו. מה יש בכיוון דרום מערב, עיר נוספת?"
-שוב, ארוך ומיותר. אני הייתי רושם "קוג'ירו, הם פנו בכיוון דרום מערב. מה יש שם?"
"כן, המפה מראה עיר נוספת במרחק של מאתיים וחמישים קילומטר בכיוון שציינת. לפי רמת הקרינה שהסורק שלך מראה הם יצאו לפני שעה בערך, מה שאומר ש-"
"-הם כבר הגיעו לשם והתחילו בטבח נוסף"
"לא בדיוק איך שהייתי מנסח את זה אבל כן..."
- איך הוא היה מנסח את זה?
"ואיך אני אמור בדיוק להדביק אותם בזמן?"
"זאת באמת בעיה, אין סיכוי שתשיג אותם ברגל... אולי יש כלי רכב בתוך העיר שתוכל להיעזר בו?"
-ברור שזה בעיה. לא צריך לפרט שהוא לא יכול להשיג אותם ברגל. הניסוח שלי: "אולי יש כלי רכב בעיר שתוכל להיעזר בו?"
"לא ראיתי ברחובות שם שום כלי רכב במצב שאפשר להשתמש בו, אבל אני אחפש שוב. אין ברירה אחרת"
- ניסוח שלי: "אני אחפש" (תראה כמה טקסט מיותר דחפת פה. מ18 מילים צמצמתי ל2 בלי לאבד שום משמעות).
"אולי אתה יכול למצוא כלי רכב מתחת לאדמה?"
-מיותר
"אתה מתכוון בחניון או מוסך תת-קרקעי?"
-מיותר
"כן, אם הקרב התנהל רק על פני השטח אז יש סיכוי שתמצא שמה משהו כזה"
-מיותר
"בסדר גמור קוג'ירו, תודה על העצה"
-מיותר
למה כל זה מיותר? כי קרלוס הוא חייל מנוסה. יותר מקוג'ירו ממה שמצטייר מהקטע הזה. אז הגיוני שקלרוס יידע לבד איפה לחפש.
"אל תזוז ותרים ידיים למעלה" אמר קרלוס באנגלית. האיש קם והרים ידיים למעלה בשקט. "מי אתה ומה אתה עושה פה?" שאל קרלוס אך האיש השיב במילים שהוא לא הבין אך נאמרו בבירור בטון מזלזל.
-זה די ברור שכשהוא אומר ידיים למעלה יש פה גם כוונה נסתרת של 'אל תזוז'. אז מספיק להגיד "אל תזוז". זה לא שיש חשש שהוא יתחיל לרקוד פתאום (אלה אם כן הוא מדובר בסרט קיץ מטופש כמו שומרי הגלקסיה). ומספיק לשאול "מי אתה?".
קרלוס לחץ ביד אחת על חיישן בצד הראש וחיישן בתחתית הלסת באותו הזמן. "מבין אותי עכשיו?"
"אני מעדיף למות ולא לדבר איתך"
- אז שלא ידבר איתו. כלומר שפשוט יעמוד וישתוק. הוא לא צריך לענות לו.
"לא באתי לפה בשביל להרוג אותך"
"כן בטח, בגלל זה אתה מכוון אליי רובה"
- "בשביל זה הרובה?"
"אתה זה שניסה לתקוף ראשון, ותאמין לי שאם הייתי רוצה להרוג אותך אתה כבר מזמן לא היית עומד פה ומדבר איתי. סמוך עליי, אני לא אויב"
- "אתה תקפת ראשון. אם הייתי רוצה כבר לא היית בין החיים"
"אתה לא יכול לעבוד עליי. אני לא הולך להגיד לך כלום, תהרוג אותי כבר וזהו!" הוא כמעט צעק את החלק האחרון של המשפט.
- כל המשפט הזה פשוט מטופש בעיניי. אבל אם אתה מתעקש: "אני נראה לך מפגר? לא תצליח להוציא ממני כלום".
"אני רואה שאתה צריך הוכחה. בסדר גמור" קרלוס זרק את הרובה שהוא לקח מהאיש בכיוון אחד ואת אקדח הלייזר שלו לכיוון ההפוך. "הנה, עכשיו ששנינו לא חמושים אתה מוכן להירגע כבר ולהסביר לי מי אחראי למלחמת האזרחים הזאת?" <b>-השורה הזאת יכולה לעבוד יופי גם בלי הדיאלוג בהתחלה. שיהיה ככה: קרלוס זרק את שני הרובים שאחז בידו. "הנה, עכשיו ששנינו לא חמושים. עכשיו אתה מוכן להסביר לי מי אחראי לכל זה?"</b>
"זאת אמורה להיות בדיחה?!" הוא צעק, "אמריקה המסריחה הזאת שולחת את צבא הרובוטים הארור הזה שלה לשחוט אותנו ואתם חושבים שאנחנו עושים את זה לעצמנו?!"
"זה לא עוזר לי שאתה צועק. ועל מה אתה מדבר? כולם יודעים שלאמריקה כבר לא אכפת ממה שקורה במזרח התיכון מאז שעידן הנפט נגמר"
- כל הקטע השני של הדיאלוג מיותר לצורך השיחה. אפילו אם הוא חושף מידע שלדעתך הקורא צריך לדעת. אבל בשביל הדיאלוג מספיק לרשום "זה לא עוזר לי שאתה צועק".
"הו באמת? אז מי כן אחראי לזה לדעתך גיימר מטומטם שכמוך?"
-מספיק להגיד "...גיימר מטומטם". לא צריך את ה"שכמוך" הזה.
"זה בדיוק מה שאני מנסה לגלות, עד עכשיו חשבנו שזאת מלחמת אזרחים שמנהלים מורדים וטרוריסטים מקומיים. ואני לא גיימר עם רובוט בשלט רחוק, אני סייבורג"
- שוב פירוט יתר. אני הייתי כותב: "זה בדיוק מה שאני מנסה לגלות. ולידיעתך אני סייבורג".
אני לא מנסה להשתלט לך על הסיפור. רק נותן לך דוגמאות לבעיות בדיאלוגים שלך והצעות איך לשפר אותם. בכל מקרה, אני מציע לך לקחת את הקטע הזה ולכתוב אותו מחדש עם חצי מכמות הדיאלוגים שיש פה עכשיו. מבטיח לך שאתה יכול להעביר את אותה כמות המידע (ואפילו יותר) בפחות דיאלוגים.
יאללה, לעבודה.