הסיפור של סכין קדמה
סכין קדמה.( למעשה קידמה)
סכין שגיליתי לראשונה מלפני מעל ל 18 שנה. (רכשתי אותה בשוק הפשפשים ביפו) . ולקח לי מעל לעשור לחקור לחפור (עמוק) ולאתר , ולאחר מכן לפרסם לראשונה, את היצרן ומה הסיפור מאחוריה.
הסכין בסגנון סכין קומנדו פירבייארן סייקס ממלחה"ע השניה.
ידית מעץ עם ליפוף עור עליה.
על הגארד מוטבעת (בד"כ) המילה "קדמה" בפונט אופייני ישן . הנדו מעור.
היצרן היה משה לוי הבעלים של מפעל בשם "קדמה" - מבוטא "קידמה" שהוקם בשנת 1935 בת"א ובתחילה עסק בתיקון ציוד חקלאי וציוד הנדסי.
בשנת 1948 המפעל גויס לטובת היצור המלחמתי והחל למגן את המשוריינים למלחמה ושחלקם עלה עם אספקה לירושלים הנצורה.וכן מיגן את הג'יפים של שועלי שמשון.(עם מוט הבזנ"ט מקדימה).
המפעל יצר גם את "סכיני קדמה".
מבחינת "סכין קדמה" -יוצרו כמה אלפים של סכינים שסופקו לצהל במלחמת השחרור. לא ברור לאן נעלמו .
מעבר לסכינים שברשותי ישנו מספר מצומצם מאוד של סכינים שאני יודע על קיומם.(כעשר)
את המידע על המפעל והיצור -קיבלתי מדן לוי שהוא בנו וממשיך דרכו של משה לוי מיסד המפעל.
הוא גם זה שמסר לי את הצילומים והתעודות המצורפים והמאשרים שהמפעל מגויס. בחתימת דוד בן גוריון ועוד נציגי הנהלת הועד הלאומי.(טרום הממשלה..)
מבן משפחה נוסף קיבלתי מעבר לסכין שקניתי בשוק הפשפשים-
סכין נוספת ללא כיסוי העור על ידית העץ- אך עם סימנים על הידית שאכן היה ציפוי עור כזה.והגארד אותו גארד אך ללא חותמת קדמה.
כמו כן קיבלתי עוד כמה גארדים חלקם חתומים עם השם קדמה וחלקם לא. אחד מצופה ציפוי ניקל.
כמו כן קיבלתי כמה "באלקים" גולמיים שיוצרו בהטבעה. ושמהם לאחר מכן יוצרו הסכינים. הסכין עם ידית האלומניום ועם הגארד האורגינלי החתום יוצרה מלהב באלק כזאת ע"י חברי עמותת אנק"ה בזמנו .ויצרו עוד כמה בודדות.
הנדן נדן עור פשוט.
אשמח לדעת על סכינים נוספות .
ואם למישהו יש סכין כזאת אשמח אם יצור איתי קשר ואם יעלה תמונה שלה.
הארגז (לא שלי) מ 1948 עם שאריות הסכינים. מתוכם קבלתי מספר באלקים, מספר גארדים. וכן סכין מושלמת ללא ליפוף העור עם ידית עץ.
ובתמונה השניה דן לוי - בנו וממשיכו של מקים החברה "קדמה" -משה לוי ז"ל.
עם הסכין הראשונה שמצאתי. ועם אחד מהבאלקים שקיבלתי מהם. (מאז תכולתו פוזרה).
אגב- ותיקי הפורום מכירים את תחילת הסיפור, בקטע שעוד הנחתי שהמקור הוא בקיבוץ קדמה שהתפרק,
ובמפגש של חברי הפורום,שהיה בשעתו בקיבוץ דביר - ספרתי ודנו בנושא.
שם גם תחקרתי ותיקים מקיבוץ דביר- האם הם מכירים חברים מקדמה לשעבר.
ואכן אחד נתן לי את שם מזכיר הקיבוץ, שלאחר פרוקו עבר לכפר עזה.
בשיחה איתו, סרב לאשר או להכחיש , כי לדבריו "לא דנים" בנושאים מסוג זה.
למרות שניסיתי להסביר לו שמדובר "כולה" בסכין, ולא באמל"ח סודי ו"שובר שוויון", הוא השאיר את הדברים בעלטה, דבר שגרם לי לחשוב, שאולי אכן שם בקיבוץ יצרו את הסכין, מה שבסוף כמובן התברר כלא נכון, ושלסכין ולחברה שיצרה אותה קוראים "קידמה".
משעשע לאור הפרסומים הסופר חשאיים שמתפרסמים חדשות לבקרים במחוזותנו...
סכין קדמה.( למעשה קידמה)
סכין שגיליתי לראשונה מלפני מעל ל 18 שנה. (רכשתי אותה בשוק הפשפשים ביפו) . ולקח לי מעל לעשור לחקור לחפור (עמוק) ולאתר , ולאחר מכן לפרסם לראשונה, את היצרן ומה הסיפור מאחוריה.
הסכין בסגנון סכין קומנדו פירבייארן סייקס ממלחה"ע השניה.
ידית מעץ עם ליפוף עור עליה.
על הגארד מוטבעת (בד"כ) המילה "קדמה" בפונט אופייני ישן . הנדו מעור.
היצרן היה משה לוי הבעלים של מפעל בשם "קדמה" - מבוטא "קידמה" שהוקם בשנת 1935 בת"א ובתחילה עסק בתיקון ציוד חקלאי וציוד הנדסי.
בשנת 1948 המפעל גויס לטובת היצור המלחמתי והחל למגן את המשוריינים למלחמה ושחלקם עלה עם אספקה לירושלים הנצורה.וכן מיגן את הג'יפים של שועלי שמשון.(עם מוט הבזנ"ט מקדימה).
המפעל יצר גם את "סכיני קדמה".
מבחינת "סכין קדמה" -יוצרו כמה אלפים של סכינים שסופקו לצהל במלחמת השחרור. לא ברור לאן נעלמו .
מעבר לסכינים שברשותי ישנו מספר מצומצם מאוד של סכינים שאני יודע על קיומם.(כעשר)
את המידע על המפעל והיצור -קיבלתי מדן לוי שהוא בנו וממשיך דרכו של משה לוי מיסד המפעל.
הוא גם זה שמסר לי את הצילומים והתעודות המצורפים והמאשרים שהמפעל מגויס. בחתימת דוד בן גוריון ועוד נציגי הנהלת הועד הלאומי.(טרום הממשלה..)
מבן משפחה נוסף קיבלתי מעבר לסכין שקניתי בשוק הפשפשים-
סכין נוספת ללא כיסוי העור על ידית העץ- אך עם סימנים על הידית שאכן היה ציפוי עור כזה.והגארד אותו גארד אך ללא חותמת קדמה.
כמו כן קיבלתי עוד כמה גארדים חלקם חתומים עם השם קדמה וחלקם לא. אחד מצופה ציפוי ניקל.
כמו כן קיבלתי כמה "באלקים" גולמיים שיוצרו בהטבעה. ושמהם לאחר מכן יוצרו הסכינים. הסכין עם ידית האלומניום ועם הגארד האורגינלי החתום יוצרה מלהב באלק כזאת ע"י חברי עמותת אנק"ה בזמנו .ויצרו עוד כמה בודדות.
הנדן נדן עור פשוט.
אשמח לדעת על סכינים נוספות .
ואם למישהו יש סכין כזאת אשמח אם יצור איתי קשר ואם יעלה תמונה שלה.
הארגז (לא שלי) מ 1948 עם שאריות הסכינים. מתוכם קבלתי מספר באלקים, מספר גארדים. וכן סכין מושלמת ללא ליפוף העור עם ידית עץ.
ובתמונה השניה דן לוי - בנו וממשיכו של מקים החברה "קדמה" -משה לוי ז"ל.
עם הסכין הראשונה שמצאתי. ועם אחד מהבאלקים שקיבלתי מהם. (מאז תכולתו פוזרה).
אגב- ותיקי הפורום מכירים את תחילת הסיפור, בקטע שעוד הנחתי שהמקור הוא בקיבוץ קדמה שהתפרק,
ובמפגש של חברי הפורום,שהיה בשעתו בקיבוץ דביר - ספרתי ודנו בנושא.
שם גם תחקרתי ותיקים מקיבוץ דביר- האם הם מכירים חברים מקדמה לשעבר.
ואכן אחד נתן לי את שם מזכיר הקיבוץ, שלאחר פרוקו עבר לכפר עזה.
בשיחה איתו, סרב לאשר או להכחיש , כי לדבריו "לא דנים" בנושאים מסוג זה.
למרות שניסיתי להסביר לו שמדובר "כולה" בסכין, ולא באמל"ח סודי ו"שובר שוויון", הוא השאיר את הדברים בעלטה, דבר שגרם לי לחשוב, שאולי אכן שם בקיבוץ יצרו את הסכין, מה שבסוף כמובן התברר כלא נכון, ושלסכין ולחברה שיצרה אותה קוראים "קידמה".
משעשע לאור הפרסומים הסופר חשאיים שמתפרסמים חדשות לבקרים במחוזותנו...