חילוניות בתורכיה...
אולי בעברית אין לנו מילה נוספת -או שאני לא יודעת- כשאומרים "חילוניות" בתורכיה, מתכוונים ל- laik- שפרושה= הפרדת דת מעינייני המדינה. הסעיף השני של חוק-יסוד המדינה הוא: תורכוה היא מדינת חוק, דמוקרטית, לאיק וסוציאלית. קשה מאוד להגיד שתורכים הם חילוניים- כהכללה- אף אם יש כאלה. ברובם הם, מה שאנחנו אומרים "מסורתיים". גם אם לא כולם מתפללים חמש פעמים ביום נמז -namaz-, הם מכבדים את דתם, חגייהם הדתיים, ומסורתם. *-מוזיקת פופ התורכי- זה דבר די חדש בתורכיה, ויש להניח שרוב האוזנים עדיין לא לגמרי התרגלו אליה. בתקופת הורי - שניהם בגנאדן- היה זמר בשם Celal Ince ששר שירי תנגו בתורכית. התקופה היתה קצרה מאוד, אני לא זכיתי לשמוע אותו. איתו תקופת ה "פופ" בתורכית נגמרה להרבה שנים. מוזיקה תורכית התחלקה ל-2: מוזיקה עממית- Halk Muzigi או turkuler, ומוזיקה קלסית, בלי להכנס לנושא המקאמ'ים וכו'. מוזיקה קלה הייתה של Zeki Muren, שהיום זה הפך כבר לקלסיקה. 20-30 שנים לא מספיקות להשריש שורשים חזקים ל"פופ" של היום, כך שהפחתת תוכניות של מוסיקה מערבית קלה בתורקית לא מפריעה כל כך נורה לרוב האוזנים התורכיות. *- אותי דווקא עניין החלק האחרון- יחסים תורכיה- ישראל.