הערב ב-22:00 בגל"צ: המאבק הדתי/חילוני בתורכיה

טליה ג

New member
תודה רבה! האזנתי והיה מעניין מאוד!

מעניינת במיוחד הייתה הפרשנות של אלון ליאל, בעיקר להסבר כיצד הטורקים החילונים תופסים את התחזקות ההשפעה הדתית, שבאה לידי ביטוי בהשמעה של פחות מוסיקת פופ/רוק ברדיו לעומת השפעה מוגברת של מוסיקה איסלאמית-דתית, או חידונים בנושא הקוראן. את האספקט הזה באמת רק מי שחי בטורקיה ומעורה היטב בתרבותה ובחיי היומיום שלה יכול להרגיש, ולמרות שמדובר בדברים קטנים וכביכול בלתי משמעותיים, יש בכך סימן להתחזקות הדת על חשבון החילוניות. זה מזכיר במידה מסויימת את התקופה שהמפלגות הדתיות בארץ היו מתערבות בנושא מודעות פרסומת, חייבו לערוך באמצעות מחשב פרסומת לתיכון ערב שבה נער נגע קלות בנערה שעל ידו, שלבשה חולצה עם שרוולים קצרים מדי, או את קו מוצרי החלב עם הדינוזאורים בראשית שנות ה-90 שהוסר מהמדפים, כיוון שהדתיים איימו בחרם על מוצר שנושא דמות שאינה תואמת את סיפור בריאת העולם. לפעמים שינויים באספקטים הקטנים והכביכול בלתי משמעותיים בחיינו הרבה יותר מדאיגים מאשר חקיקה דתית של ממש! מאוד מעניין היה גם ההסבר על מוסד הנשיאות הטורקי ותפקידיו, תחום שלא ידעתי עליו הרבה.

SuzieRS

New member
חילוניות בתורכיה...

אולי בעברית אין לנו מילה נוספת -או שאני לא יודעת- כשאומרים "חילוניות" בתורכיה, מתכוונים ל- laik- שפרושה= הפרדת דת מעינייני המדינה. הסעיף השני של חוק-יסוד המדינה הוא: תורכוה היא מדינת חוק, דמוקרטית, לאיק וסוציאלית. קשה מאוד להגיד שתורכים הם חילוניים- כהכללה- אף אם יש כאלה. ברובם הם, מה שאנחנו אומרים "מסורתיים". גם אם לא כולם מתפללים חמש פעמים ביום נמז -namaz-, הם מכבדים את דתם, חגייהם הדתיים, ומסורתם. *-מוזיקת פופ התורכי- זה דבר די חדש בתורכיה, ויש להניח שרוב האוזנים עדיין לא לגמרי התרגלו אליה. בתקופת הורי - שניהם בגנאדן- היה זמר בשם Celal Ince ששר שירי תנגו בתורכית. התקופה היתה קצרה מאוד, אני לא זכיתי לשמוע אותו. איתו תקופת ה "פופ" בתורכית נגמרה להרבה שנים. מוזיקה תורכית התחלקה ל-2: מוזיקה עממית- Halk Muzigi או turkuler, ומוזיקה קלסית, בלי להכנס לנושא המקאמ'ים וכו'. מוזיקה קלה הייתה של Zeki Muren, שהיום זה הפך כבר לקלסיקה. 20-30 שנים לא מספיקות להשריש שורשים חזקים ל"פופ" של היום, כך שהפחתת תוכניות של מוסיקה מערבית קלה בתורקית לא מפריעה כל כך נורה לרוב האוזנים התורכיות. *- אותי דווקא עניין החלק האחרון- יחסים תורכיה- ישראל.

טליה ג

New member
תודה על המידע!../images/Emo51.gif

נכון, רוב הטורקים מסורתיים ואחוז הטורקים הקרובים לדת הרבה יותר גבוה מאחוז הדתיים או אפילו המסורתיים אצלנו. אבל אני מתארת לעצמי שהטורקים שחוששים מהתחזקות הדת ומשתתפים בהפגנות הם חילוניים לגמרי, כי מי שיש לו ממילא זיקה למסורת לא יחשוש מהתחזקות האוריינטציה הדתית של המדינה, ולא יראה בכל סימן של התקרבות למסורת סכנה לאופייה החילוני של המדינה. בקשר למוסיקה, את כל כך צודקת! למרות שיש מוסיקת פופ בטורקיה (שאחד מנציגיה הבולטים בשנה האחרונה הוא Kenan Doğulu, נציג טורקיה באירוויזיון השנה, שהלהיט שלו "Cakkıdı" (שיר מזעזע לדעתי...) צעד בקיץ האחרון במשך כמה שבועות רצופים בראש המצעד הטורקי), עדיין הציבור הרחב מעדיף את המוסיקה המסורתית. אני זוכרת את העונה הקודמת של Türkiye Popstar בערוץ STAR, שמטרתה המוצהרת הייתה לגלות את כוכב הפופ הבא של טורקיה ואחד השופטים בתחרות היה מפיק מוסיקה בלגי שחיפש זמר בעל לוק בינלאומי שיוכל להצליח גם מחוץ לטורקיה - אולם הציבור הטורקי העדיף בגלוי את Metin Levent ששר מוסיקת ערבסק מסורתית.

tsiporganeden

New member
תודה סוזי על המידע, ואגב מרגישה הרבה יותר טוב

תודה על ההתעניינות קרידה.

למעלה