העתקת תוכן מפורום

donatello2

New member
העתקת תוכן מפורום

שלום. שאלתי היא האם לבעלי האתר (לאו דווקא תפוז, באופן כללי) יש זכויות קניין על תוכן שנכתב ע"י גולשים בפורום? האם לגולש שכתב את התוכן יש סכויות על התוכן? אתן דוגמא. נניח ואני השקתי פורטל העוסק ברכיבה מקצועית על אופניים (ולא, אני לא....), ובאתר יש פורום. על מנת "להחיות" את הפורום בימיו הראשונים, ולהציגו כפורום חי ושוקק, אני מעוניין להעתיק שאלות שנשאלו ע"י גולשים בפורומים אחרים העוסקים בתחום, וגם את התשובות שנענו ע"י מנהלי הפורום המתחרה, אשר נחשבים כמומחים בתחומם. האם זה לגיטימי מבחינת החוק? אודה לכם מראש על תשובותיכם.

מבלי לקבוע

שכל הודעה בפורום היא יצירה (שכן יש הודעות שאינן יצירות) פעילות מהסוג שאתה מתאר מהווה פגיעה בזכויות היוצרים של אותם כותבים בפורום האחר וזה ממש לא משנה אם הם מנהלים, מומחים או הדיוטות.

donatello2

New member
למרות שאין מדובר ביצירה? אלא בתוכן מקצועי?

שהרי זו מדובר בשאלות מקצועיות בנושא מסויים ותשובות. לא יצירה כלשהי (אלא אם כן לא ברורה לי ההגדרה של יצירה). אי אפשר לראות את זה דומה באופן כלשהו להעתקת מודעות לוח? (ראה מקרה אולג'ובס - מעריב).

קודם כל

איך אתה קובע שלא מדובר על יצירה? ממתי שאלה מקצועית ותשובה מקצועית לא יכולה להיות יצירה? אמנם יש הודעות שאכן לא יצירות, כמובן גם מקצועיות, אולם כל דבר ייבחן לאור מבחן מינימום היצירתיות. מעבר לזה, אתה מתאר מקרה של העתקה של מספר הודעות. אוסף של שאלות ותשובות יכול להיות יצירה, גם אם כל שאלה ותשובה בפני עצמה אינה יצירה.

donatello2

New member
דורון תודה. ומה עם המלצות?

בא נסתכל על פורום חובבי בשר, לצורך העניין. חבר בפורום פתח שירשור המבקש מחברי הפורום "אנא המליצו על מסעדת בשרים טובה". חברי הפורום להוטי הבשר האדום נרתמו למשימה, והשירשור הפך לשירשור בן 30 המלצות על מסעדות טובות. כל המלצה, אינה יצירה, לדעתי, אבל כמובן שניתן להסתכל על זה בזווית כזו שמגדירה את השירשור כולו כיצירה. בעלי הפורומים, וזאת מעיון בתקנוני פורומים רבים, מתנערים מאחריות על תוכן הגולשים בפורום, ועל כן הזכויות בודאי שאינן שייכות להם. הגולשים, בסה"כ כתבו המלצות אישיות, והנה נרקמה לה "יצירה". למי הזכויות על ה"יצירה" הזו, אם בכלל? האם מותר לי להשתמש בה? אני מניח שזה תחום יחסית אפור, אבל האם אני אסתכן, במידה ואעתיק את התוכן, ואף אתן את הקרדיט המלא לכותבי ההמלצות? סוגייה מעניינת. (אותי, לפחות)

xslf

New member
ביקורת מסעדה בעיתון אינה יצירה?

כי אם נלך עם הדוגמא שלך, המלצות טובות בפורומים נוטות להיות מפורטות ופעמים רבות מגיעות ברמתן לרמה של ביקורת מסעדות. בכל אופן, אם יורשה לי להשתמש בנימה קצת אישית: אני פעילה מאוד בלא מעט פורומים יותר מעשר שנים. אם אגלה שמישהו העתיק פתילים שלמים בהם השתתפתי לפורום אחר במינמום אני אכעס מאוד ואתחיל לשקול איזה צעדים אוכל לנקוט כנגד האתר המעתיק. לא מדובר כאן בעניין רק של זכויות יוצרים- יש גם את הנושא של מוניטין. הזהות הוירטואלית שלי אינה אנונימית (למרות שאני כותבת בכינוי), וידוע לכל מי האדם שעומד מאחורי הזהות הזו. יצירת מצג שווא כאילו אני פעילה באיזשהו פורום בו מעולם לא השתתפתי יכול לפגוע במוניטין שלי. ----- אולי במקום להסתבך בלראות איזה תוכן נחשב יצירה ומה אפשר להעתיק או לא, פשוט תלך בדרך הקלה ותמציא את ההודעות/תגובות הראשוניות? או אפילו יותר טוב- קח קבוצה של חברים/עובדים, ובקש מהם ליצור שרשורים פיקטיביים. והכי טוב (וזה גם משהו שעובד היטב, מנסיוני בעבר בהקמה וניהול של פורומים שוקקים)- עשה קצת מחקר לראות איזה נושאים "חמים" בפורומים אחרים, פתח הודעה אצלך העוסקת בנושא החם הזה, והזמן אנשים מפורומים אחרים לבקר אצלך (אל תפנה להודעה הספציפית- רק לפורום בכלליות, ותן להם "לגלות" את ההודעה לבד). אם אתה מספיק מוצלח עם כמה הודעות כאלו, מהר מאוד יהיו אנשים שישארו אצלך ויתחילו לכתוב בעצמם. בכל אופן, לא משנה באיזו דרך שתבחר, קח בחשבון שלהפוך תנועת גולשים לקהילה פעילה דורשת עבודה- גם אם הפורום יהיה מלא בשרשורים פיקטיביים ללא עבודה פעילה מצד מנהל הפורום הוא ידעך ויגווע מהר מאוד.

תחום אפור

אני מקווה שהבשר אינו אפור, אבל לי דווקא נראה העניין באופן שונה לחלוטין ממך, וגם מדורון. אני מוכן לקבוע בוודאות רבה יותר מדורון שבמרבים המקרים כל הודעה תחשב יצירה, אלא אם היא משפט קצר וחסר מקוריות. כמו שכל כתב בית דין הוא יצירה למרות היותו מקצועי, כך גם כל ביקורת מסעדות היא יצירה, קצרה ככל שתהיה (אלא אם כן היא מילה אחת "איחס..."). דבר שני, עליך לקרוא את תקנון הפורומים בהם מדובר. במרבית המקרים יש שם התייחסות לשאלה למי זכות היוצרים. אחרון, בפסק הדין בעניין אול ג'ובס נפסקה פסיקה שיכולה להיות רלוונטית גם אליך, ושם נאמר, כי אין לאתר המקבץ מודעות למיניהןז כויות בתוכן הידיעות, אלא הזכויות שייכות לכותבים. כך, שבין אם הזכויות שייכות לפורום בין אם לכותבים, יש זכויות והפרתן היא הפרה. מתן קרדיט מרפה אך במעט את ההפרה (רק לגבי הזכות המוסרית. לא לגבי זכות "רגילה"). למאמרים שלי על זכויות יוצרים.

מההיבט של זכויות היוצרים

אתה צריך להבין ולהפנים שהחוק אוסר לקחת את פרי עמלו של אדם אחר ללא רשותו. ברגע שתבין את העניין הזה, יהיה לך יותר קל לדעתי להבין את כל הנושא. מעבר לזה, כפי שxslf ציינה, זכויות יוצרים הם לא חזות הכל. אם אתה משתמש באופן מסויים בהודעות של אחרים, זה עלול להוות (במקרים מסויימים) עוולה נוספת, למשל לשו הרע. אבל זה מתייחס ליצירת משתמש פיקטיבי. מה שבעצם xslf אמרה, לפי מה שאני הבנתי, הוא שאם מחר נניח יפתח אתר חדש ואתה תלך ותפתח שם כרטיס משתמשת המתחזה להיות היא, זה עלול לפגוע בה והיא תבדוק ותשקול מה לעשות במסגרת הדין, כדי שהדבר לא יימשך ואולי אפילו תשקול פניה לבימ"ש גם כדי להפסיק את המעשה וגם כדי לקבל סעד משפטי אחר שהווה מענה לאותה פגיעה.

האם קידום של מערכת פורומים חדשה

באמצעות המשך דיון שהחל בפורום אחר, תוך ציון הכותב ומתן קישור, בהודעה מהסוג, קראתי היום דעה לגבי נושא X ואני מרגישה שהנושא ראוי לדיון נוסף כאן באתר והמשך מהסוג הזה תוך קישור להודעה המקורית, הוא מכבד את זכויות היוצרים של כל הנוגעים בדבר ונחשב דרך לגיטימית לקידום מערכת הפורומים החדשה?

למעלה