פרשנות מהותית
חוק זכויות היוצרים מגן על היצירה ולא על הרעיון. ההגנה על זכות היוצרים אינה הגנה מוחלטת. המחוקק היה מודע לכך שאלמלא התיקון לפקודה, היה חוסר בדין הישראלי ולכן קבע כי דינה של תוכנה כדין יצירה ספרותית. יש כמובן הבדלים בין יצירה ספרוטית, ובין תוכנה. את היצירה הספרוטית ניתן להעתיק, לקרוא ולהקריא, וגם למכור את העותקים.ניתן לעשות בה שינויים. את התוכנה ניתן מעבר לכך, כמובן, להתקין ולהפעיל. הדין איננו אוסר העתקה לשם הנדסה לאחור. אינני מכיר אף פסק דין האומר שהתקנת תוכנה היא סוג של העתקה. המחוקק היה יכול בקלות לקבוע שגם התקנת תוכנה היא סוג של העתקה, לחלופין לקבוע שהתקנת תוכנה ללא רשות בעל הזכות היא הפרה של זכות היוצרים. צריך להיזהר בפרשנות משפטית ולא ליצור בדרך זאת, זכות נוספת לבעל זכות היוצרים, שהיא נוגדת את לשון החוק. דוגמא: בארה"ב הורחבו זכויות היוצרים בכך שנחקק איסור ליצר כלים לפיענוח הצפנות המגינות על תוכנות. הרחבה זאת נעשתה בחקיקה ולא בפסיקה ולמעשה הגדילה את אגד הזכויות של בעלי זכויות היוצרים. לטעמי, התקנה היא שונה מהעתקה, שכן הקבצים המתקבלים על מדית היעד שונים מהקבצים הקיימים במדיית המקור. פס"ד בעניין מונדר הוא אכן תיק פלילי בעניינם של שני האחים שעסקו בגניבת שיחות טלפון בינלאוניות תוך ביצוע עבירות מחשב רבות ומגוונות. היה קישור אליו באתר law.co.il כרגע הקישור מביא משום מה לפס"ד בעניין פודים. לגבי mirroring זאת שוב בעיה שאופיינית להעתקת חומר מחשב, הרי אם אני מצלם מסמך צבעוני, (נניח תעודת עוה"ד שלי, שמודפסת על נייר כלף, ועל זה יש חותם בצבע אדום עם הבלטה), במכונת צילום שחור לבן, ההעתק יתקבל כראיה בבית המשפט בכפוף לכלל הראיה הטובה ביותר, למרות שהצילום הוא שחור לבן ואין לו הבלטה. ההעתק לא זהה למקור, אך הוא מספיק דומה לצרכים. אני מניח שגם העתק של דיסק קשיח עשוי להיות מספיק טוב לשורה של צרכים גם אם הוא לא זהה עד הביט האחרון, הבעיה היא שלהבדיל מהפעולה האופטית שמכונת צילום עושה, שהיא מובנה לא רק לבית המשפט אלא אפילו לתלמיד בכיתה מסויימת בחתיבת הביניים, פעולת תוכנת ה mirorring לא ברורה כשלעצמה ובית המשפט לא יקבל את הראיה המשנית קרי העותק, אם אין עליה הסכמה, כל עוד לא השתכנה בדבר התהליך המתבצע. יתכן שלאחר כמה תיקים בהם יעידו עדים מומחים, ואולי יחשפו את קוד המקור בבית המשפט, מה שאף אחד לא שש, גישת בתי המשפט תשתנה והדיסק המשני יתקבל כמו שמקבלים היום ממצא של המעבדה לתרעולה לעניין סם מסוכן, או כמו ממצא של מכמונת מהירות.