הפורום הפרטי שלי לדוברי שפת האידיש

הפורום הפרטי שלי לדוברי שפת האידיש

כתבות ומאמרים שירים באידיש,תמונות עם הקשר יהודי, ומבחר אתרים וחומר באידיש, כל זה תמצאו פה צפיה וקריאה נעימה

ברוכים-הבאים ../images/Emo140.gif

ביקרתי שם בעבר ויש לי כמה שאלה שמטרידה אותי: 1) דער ייִדישער בלאַט, (די ייִדישע בלאַט, אם אתה ממש מתעקש למרות שגם זה לא נכון) אפשרי, אבל דער ייִדישע בלאַט ? מה זה ? זכר או נקבה ?.

אני אסביר לך מה זה

אנשים (אני למשל) (אויף א משל בין איך ווערט עפעס) נהנים לדבר יידיש, לקרוא ולשמוע שירים וסיפורים ובעיקר בדיחות ביידיש. אבל לא נהנים מהפדנטיות של הדיוק המוחלט אם צ"ל: זאל זיך די וועלט פארברענען או זאל שיין דער וועלט פארברענען או זאל זיין דאס וועלט א פארברענטער עזוב, ועוד לא נכנסתי לניקוד תן ליהנות, לאז אונז זיין נישט אויף אזוי פיל אופיציעלע..... >לא בדקתי מה הולך שם, ואלי זה סתם מחוסר ידיעה ולא מזלזול-מוקפד<

הסבר על היידיש האמריקאית

החרדים דוברי היידיש בברוקלין החליפו השמיטו כמעט לחלוטין את ה"דער" ביידיש. הם אומרים "די טאַטע און די מאַמע" - משפט שצורם לדובר יידיש מישראל או ממזרח פולין. איך אני יכול לתקן דובר יידיש מלידה. אין לי שום זכות לעשות זאת ואין לכך הצדקה דיקדוקית, כי מדובר בדיאלקט אחר של היידיש. לעומת זאת כאשר השיבושים אינם מקוריים אלא נעשים מתוך זלזול זה מפריע ואפשר בהחלט לתקן. ושוב, אני לא טוען שיש כאן זלזול. ההסבר שלי לתופעת ה"די" ביידיש היא שה"THE" האנגלי החליף את ה"דער" ביידיש. דהיינו, The Tata = די טאַטע.

grinberg

New member
זייער שיין אז בערימסט זיך דאָ מיט

דיַין פאָרום, אָבער אפשר זיַי אזוי גוט, און לייג אויך אַן הודעה אין דיַין פאָרום וועגן אונדזער פאָרום אין תפוז, אזוי וועט מען וויסן אַז דו ווילסט זיך נישט נאָר רייצן... מיט אַן האָפענונג זאָלסט פאַרשטייען - רוני

grinberg

New member
ס´איז מיר אפילו נישט איַינגעפאַלן

כ´אָב סתם געזוכט אַ קרבן

למעלה