Depositphotos_248007706_S.jpg
קרדיט לתמונה: Depositphotos


המעבר מחיי האזרחות לצבא כרוך בהסתגלות מבחינה חברתית, פיזית ונפשית. אחת השאלות שיכולות להעסיק חלק מהחיילות היא, האם וכיצד משפיע השינוי במעמד מאזרחית לחיילת, במידה ונכנסו להריון בלתי רצוי?

בדומה לכלל הטיפולים להם את זכאית מטעם הצבא, כך את זכאית גם לסיוע, ליווי מקצועי ואף מימון, גם כשמדובר בהפלה יזומה.

קודם כל דעי את זכויותיך
ראשית, חשוב שתדעי שאם תחליטי שאת רוצה להמשיך את ההריון, זו זכותך המלאה. במקרה זה תקבלי פטור מהשירות בצה"ל, והסיבה לכך לא תצוין בתעודת השחרור שלך. במידה ואת משררת בשירות קבע, את זכאית לאותן זכויות להן היית זכאית באזרחות.

למי פונים?
במידה והרית במהלך השירות הצבאי, את יכולה לפנות לאחת או יותר מהאפשרויות הבאות: עובדת סוציאלית פיקודית; יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר או למרכז תמיכה ייעודי. כל הגורמים אליהם את פונה כמו גם המידע על ההליך עצמו, מחויבים להישמר בדיסקרטיות, אלא אם החלטת אחרת.

את גם לא צריכה לספר למפקדייך או לכל אדם אחר מאשר הנציג/ה שיסייעו לך במסגרת התהליך. בנוסף, לא ירשם אזכור להפלה בתיקך הרפואי.

מה כולל התהליך?

בישראל, כל נערה או אישה שמעוניינת להפסיק את הריונה, חובה שתעשה זאת על פי חוק – באמצעות פנייה אל הועדה להפסקת הריון. רשימת הוועדות מפורסמת ומתעדכנת באתר משרד הבריאות. במידה וההפלה היזומה מתקיימת בשלב החיות של העובר, דהיינו לאחר שבוע 24, תופני לוועדה ייעודית שמטפלת בשלב זה של ההריון, אחת מבין 13 מרכזים רפואיים ייעודיים.

התנאים לקבלת אישור של הוועדה הקיימים גם אם את במסגרת צבאית:
  • נערות או נשים שגילן פחות מ-18 או מעל 40.
  • במידה ויש חשש כי העובר סובל ממום פיזי או נפשי.
  • אם הגורם להריון הוא יחסים האזורים על פי החוק הפלילי - אונס או גילוי עריות.
  • במידה וההריון מסכן אותך ו/או את הועבר.
  • כאשר ההריון נוצר מחוץ לנישואין או אם את אינך נשואה.
לפני הדיון בוועדה, תוכלי לקבל הסברים וייעוץ עם רופא/ה ועובד/ת סוציאלי/ת, בנוסף לגורם שמלווה אותך מטעם הצבא.

לאחר אישור הועדה, תופני במועד שיקבע לך, להליך עצמו.

מה אם מתקבלת תשובה שלילית?

במידה והוועדה אליה פנית סירבה לאשר את הבקשה להפסקת ההריון, תוכלי לפנות לוועדה השייכת למרכז רפואי אחר.

היכן מתבצעת ההפלה?
בדרך כלל, הפסקת ההריון תתבצע בבית החולים בו התקיימה הוועדה.

כמה זה עולה?
הפלה יזומה המתבצעת במהלך השירות הצבאי, ממומנת על ידי צה"ל. חיילות שעוברות את ההליך זכאיות גם לליווי מקצועי, במטרה לתת מענה פיזי ונפשי, וכדי להעניק סיוע ככל שיידרש.

הפלה פרטית ניתנת גם כן לביצוע, אך המימון יהיה על החיילת עצמה. גם כאן תלווי באנשי מקצוע שיתנו לך את המענה הנכון ביותר מבחינה רפואית, ותוכלי להתייעץ עם עובד/ת סוציאלי/ת בבית החולים אליו תגיעי.

חשוב שתדעי, שבכל החלטה שתקבלי יש מי שנמצא לצידך, גם כאשר את במעמד של חיילת המשרתת בצה"ל. בכל מקרה, חשוב שתקבלי סיוע מתאים ותפני לנציג/ה שילוו אותך לכל אורך הדרך.

יש לך שאלות נוספות? אנחנו כאן בשבילך.

צלצלי למרפאת ד"ר גיא גוטמן- רופא נשים בכיר בקופת חולים כללית.
 
למעלה