הפרדה מגדרית בבי"ס

MrCheff

New member
הפרדה מגדרית בבי"ס

בבי"ס התיכון בו למדתי, לא היו בנות. מה לעשות שבבתי-ספר דתיים עדיין אין חינוך מעורב. כשהגעתי לצבא, בעצם פעם ראשונה שנחשפתי לבנות בנות גילי, פתוחות, חברתיות, נחמדות ויפות
לא ידעתי איך מתנהגים איתם. לא היו לי הכישורים. זה היה מקור להרבה תהיות, פאדיחות ועוד ועוד... בקיצור.. לא ידעתי איך לאכול אותן. לא ידעתי כיצד לתקשר איתן ובעיקר לא הבנתי מה הן רוצות ממני לכל הרוחות. הייתי מאוד רוצה שהבת שלי תלמד בבי"ס תיכון משותף. שתלמד להכיר בנים בני גילה (ולא רק בני דודים). אני מאמין שזה יתרום לה הרבה לאישיות ויבנה לה יכולת תקשורת טובה יותר עם בני המין השני. מה אתם חושבים? האם יש פה דתיים נוספים? אשמח לשמוע את דעתם. נ.ב פירטתי קצת יותר על המחשבות שלי בנושא בבלוג שלי. כאן: http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=1406752

hirshfe

New member
שאלת תם

בבית ספר הדתים היום - עדיין יש הפרדה נכון? כלומר אם תרצה לשלוח את ביתך לבית ספר מעורב, הוא יייצטרך להיות "רגיל"?

MrCheff

New member
תשובה

נכון להיום, ידוע לי רק על שני בתי-ספר תיכוניים דתיים שהחינוך בו משולב בנים-בנות. האחד תיכון אזורי שדה-אליהו בעמק הירדן והשני בירושלים. מקום מגורי בעתיד, היכן שאני מתעתד לבנות את ביתי הוא באיזור מטה-יהודה. כיום אין במקום תיכון דתי, אלא רק ישיבות או אולפנות (אזור גוש-עציון ובית שמש) השאיפה שלי תהיה כמובן שבאיזור יוקם בי"ס כזה, אך אם לא, אעשה ככל שביכולתי לשלוח את ילדי ללמוד בירושלים. זאת כמובן, בתנאי שהם יעדיפו תיכון, ע"פ ישיבה/אולפנה. ההעדפה שלי בכל מקרה היא שילמדו בתיכון. בנוגע לשאלתך האם אני מעדיף תיכון ממלכתי ע"פ ישיבה.. לא ממש. צורת החינוך הנהוגה בתיכון ממלכתי, אינה עולה בקנה אחד עם הערכים המסורתיים אותם ארצה להקנות לילדיי. איני אומר שתלמיד בבי"ס ממלכתי פחות ערכי או מחונך מתלמיד בי"ס דתי (זה בעיקר עניין חינוך שבא מהבית), אך אני רואה את אחייני שלומדים במסגרת חילונית והם חסרי ידע ו/או רצון בכל מה קשור ליהדות. בכל מקרה, בתי רק בת שבעה חודשים, כך שיש עוד 14 שנים לקוות שיפתחו עוד מוסדות חינוכיים בסגנון.

AlonPe

New member
זה מזכיר לי....

ת'קטע על הישראלים שגרים בניו יורק, והם אוטוטו חוזרים לארץ, רק שהילד יסיים ת'קולג'.... ובן כמה הילד? שלוש!
אז נכון שהזמן טס! (והוא טס) אבל עדיין, יקירי, יש'ך זמן לטוס! עזוב 'תך מלשבור ת'ראש עכשיו על דברים כאלו! פרה, פרה! ולעצם העניין - אפשר להגיד שאני חילוני גמור (בערך) לדעתי "הפרדה מגדרית" היא טעות! וזה בלי קשר לאמונה. זה פשוט לא נכון! בקשר לאיכותה של מע' החינוך... פפפפפ!.... בפעם אחרת. למרות שאצלנו ביישוב, בסך הכל אני מאוד מרוצה. יש פה גני מועצה ששום גן פרטי לא עולה עליהם, ובתי הספר היסודיים, טובים ואיכותיים! (ולמרות שגם לנו יש עוד קצת זמן, התיכון נחשב לאחד הטובים בארץ!
) וחוצמיזה בביצפר שלנו מונהגת תכנית 'תל"י', ככה שגם מרביצים בהם קצת תורה!

AlonPe

New member
מצד שני....

אם אתה מתכוון ליזום הקמה של בית ספר, באמת כדאי להתחיל לזרוע ת'זרעים כבר מעכשיו! מחפש אדריכל?!

MrCheff

New member
מצד שלישי

האמת, רוב החברה בישוב לחוצים יותר על בי"ס יסודי שיוקם באיזור הישוב, ויש כבר אישור. כמדומני אפילו כבר נבחר אדריכל. לגבי תיכון... אנשים עדיין לא חושבים על זה למרות שחלק נכבד מהאנשים יש להם ילדים כבר בגילאי 9-10, כך שעד שיסיימו עם הבניה של הבתים שלהם הילדים כבר יהיו בגיל חטיבה. חיפשנו אדריכל בשביל הבית שלנו, אבל כבר מצאנו

postdoc

New member
חסרי ידע בכל מה שקשור ליהדות?

או אולי חסרי ענין במה שקשור לדת היהודית? אני חונכתי בבי"ס תיכון חילוני. לא עסקנו בדת, לא התענינו בדת ובי"ס מעולם לא עודד אותנו לקחת חלק באירועים דתיים. אבל זה לא אומר שלא למדנו יהדות. למדנו תנ"ך, תושב"ע ומחשבת ישראל. השקענו הרבה בשאלות של זהות יהודית וציונות. זה מעולם לא יצא מנקודת הנחה שיש בורא עולם או שיש חשיבות לקיום מצוות (למרות שהיו בכתה חברים שהגדירו את עצמם כמסורתיים ואפילו שניים בשכבה שהיו דתיים), אבל אי אפשר לטעון עלי שאני לא יודע. הניסוח שלך נובע מטעות נפוצה בציבור הדתי (שלא לומר התנשאות) שגורס שקיימת זהות בין הדת היהודית לבין יהדות. אני מאחל לך שתמצא לילדך בי"ס שמתאים לערכים שאתה חי לפיהם, אבל אולי כדאי להתחיל מהבית עם קצת חינוך לפתיחות?

MrCheff

New member
הסבר

קראת בכלל מה שכתבתי? יפה לך שקראת 3 שורות מתוך דיון שלם ותייגתי אותי כדוס שונא חילונים וכופרים.. אני אוהב אנשים כמוך. הם פוגשים אותי ואז נאלמים דום. אם היית קורא קצת יותר (אולי גם בבלוג שלי) היית מגלה אדם מאוד פתוח וליברלי, עד כדי כך שמשפחתי כועסת על הפתיחות הזו שלי וחבריי לעבודה צוחקים עליי שאני דוס לייט ובעצם אולי חילוני עם כיפה...
אני אדם דתי ואני רוצה שילדיי ילדמו בבית-ספר דתי. אין לי שום כוונה להתנצל על-כך, אך עדיין רצוני שילדיי ילמדו בבי"ס פתוח וליברלי בו הם יספגו מסורת. לצערי בבתי הספר שבו לומדים אחייני כמעט ואין שיעורים המתקשרים באופן ישיר או עקיף ליהדות. אין שיעורים אשר אתה זכית לקבל: יש שיעור תנ"ך - שעה בשבוע. מעבר לזה - אין שיעורי תושב"ע ואין שיעורי מחשבת ישראל. בנוסף אין שיעורי מחנך לקראת חגים. כך שיוצא שהידע היחידי בנושאי יהדות, אותם מקבלים הילדים בא מהבית ו/או מהמשפחה ואם אין להם את זה שם, הם פשוט לא יודעים. לכן, כתבתי חסרי ידע ולא חסרי עניין מהסיבה הפשוטה. הם באמת חסרי ידע. אתה לא יכול להיות חסר עניין באיזה שהוא נושא, אם אין לך את הידע המינימלי בשביל להיות חסר עניין בנושא. אני לא חושב שיש קשר בין זהות יהודית לקיום מצוות ואתה יכול להיות יהודי ולחיות את חייך ע"פ אמונותך ועדיין להיות יהודי. יותר מזה, הרבה מחברי החילונים, בעיניי הם אנשים הרבה יותר טובים ויהודים הרבה יותר טובים (אם ככה אתה רוצה לצייר את זה) מהרבה אנשים דתיים שאני מכיר. אני מעריך אותם הרבה יותר מהרבה רבנים ומרגיש קשור אליהם יותר מאשר לחבר למגזר... לסיכום, אני דתי. אני ליברל. אם אתה חושב שאני מתנשא.. אז יש לך טעות. אם לאחר שתקרא את מה שכתבתי בהווה ובעבר, כולל בבלוג שלי, עדיין תחשוב כמו שכתבת בהתחלה, אני פשוט אניד בכתפיי ביאוש ואגיד.. עוד אחד מאלו שלא מאמינים שקיימים אנשים טובים באמצע הדרך. חבל

smailie

New member
החינוך הממלכתי - דתי בכלל גרם הרבה מאוד נזק

לתלמידים ש"זכו" להיות במוסדותיו השונים. לא פלא שרבים מהם לא נשארו דתיים. ואני מדבר מניסיון אישי.

MrCheff

New member
יש לך שגיאה בוטה

יש הבדל משמעותי בין החינוך הממלכתי-דתי לבין עולם הישיבות התיכוניות. אני מניח שאתה זכית להיות בישיבה תיכונית ולא בבי"ס תיכון דתי ולכן כך אתה מרגיש. לשמחתי על-אף שלא היו בנות בבי"ס התיכון בו למדתי, כן היו בו פתיחות וליברליות שאין בשום מקום אחר. בבי"ס בו למדתי תלמיד היה יכול להגיד מה שהוא חושב וגם אם זה מנוגד לדעה של מורה, מנהל, וגם אם זה היה דברי כפירה - כל עוד זה נאמר בנימוס וכבוד, הדעה שלך נשמעה וקיבלה מענה - ולא היית חייב להסכים עם המורה. יתרה מזאת, אם קראת עוד שרשורים, היית מגלה שאחד המורים שלנו בתיכון היה הומוסקסואל מוצהר (דתי! ועוד בשנת 94!) ועדיין נתנו לו ללמד אותנו, בעלי הנפש הרגישה. בעיניי זה סמל לפתיחות. בישיבות תיכונית יש סגירות ואטימות - דברי כפירה או אי-עמידה בקו ישר עם דברי המורה ואתה מוצא מקבל על הראש נזיפות במקרה הטוב, או מועף הביתה במקרה אחר (יותר טוב או רע.. בחירה שלך) אישית, אני חושב שהמעבר שלי בגיל 15 מחטיבה ישיבתית לתיכון בו למדתי, היה אחד הדברים ששינו את חיי וגרמו להם להיות איפה שאני היום. מה קורה אם הייתי ממשיך במסלול הרגיל? סביר להניח שברגע שהייתי בצבא הכיפה היתה עפה לה בדיונות או בשטחי האימונים

smailie

New member
דווקא לא ישיבה, אלא בי"ס יסודי

ושם השיעורים העיוניים בכיתה היו מעורבים, כאשר רק שיעורי ספורט ושעה אחת של פרשת השבוע היו נפרדים (אם כי קרה פעם, שהשתתפנו בשיעור מלאכת יד, כשלידנו בנות מכיתה מקבילה). בהפסקות, המפגש עם הבנות היה, אני מניח, לא שונה מהמפגש איתן בכל בי"ס אחר. לא נראה לי שדווקא בתחום הזה הייתה איזושהי השפעה. לעומת זאת, היו גילויים של אלימות, שלא נתקלתי בהם בשני בתי"ס חילוניים אליהם הגעתי גם כן (שם כבר היו בעיות אחרות...). גם כסטודנט לשעבר, שחנך במסגרת פרוייקט פר"ח במשך 5 שנים, שמתי לב שאלימות ואדישות מצד המורות למקרים כאלו נפוצות בבתי - ספר ממלכתיים - דתיים ופחות בבתי - ספר חילוניים. אבל בדיעבד, יכול להיות שראיתי מה שאני רוצה לראות, בגלל שכבר הייתה לי "בטן מלאה" על בתיה"ס הדתיים. בשלב מסויים גם אני הורדתי את הכיפה - איפשהו בתיכון (החילוני, של מערכת החינוך המיוחד), בעיקר בגלל שאף - פעם לא באמת הייתי "שייך" למשהו. הגעתי למסקנה שארצה לבחור בדרך הנכונה באופן אינדיבדואלי ולא רק מפני שכך עושה כל הקהילה. כרגע אני מסורתי, אם זו תהיה הגדרה נכונה: מקפיד, אבל לא על הכל. יש לי השגות רבות על מערכת החינוך, בעיקר בגלל שאת כל 12 שנות הלימוד העברתי - לטענתי, ללא כל הצדקה - במסגרות שונות של החינוך המיוחד ועד היום אני מתמודד עם פערים, לימודיים וחברתיים כאחד (באותו בי"ס יסודי דתי שהזכרתי קודם, הייתי בכיתה טיפולית יחד עם ילדים אלימים בעלי רקע עברייני, אליה הוחלט להכניס אותי מראש בעת ההרשמה, עוד לפני שישבתי בבי"ס אפילו דקה אחת). עד כמה החינוך באמת קריטי? בלימודי התואר הראשון, השתתפתי בקורס כללי מתחום החינוך, שעסק בפרקים מתולדות החינוך היהודי. המרצה הזכיר שיטות חינוך נוקשות מאוד שהיו מקובלות בזמנו בעולם היהודי ושהיום בוודאי היו קמים על הנוקטים בהן כל האנשים השפויים. הערתי שלדעתי ילד שעבר דברים כאלה, יָפנה בבגרותו עורף לחינוך כזה ויבגוד בערכים שניסו ללמד אותו (וכמובן, בהזכירי את העניין הזה, חשבתי על עצמי). המרצה השיב לי שהדברים נכונים, אך זה רק במקרה שאתה אדם משכיל. בימי קדם לא הייתה אופצייה לגבש דרך חיים עצמאית והחינוך שנקבע עבורך כילד הוא זה שהכתיב את מקומך ואת מעמדך עד אחרון ימי חייך.

MrCheff

New member
אני חושב שקצת סטית מהנושא, אבל

אני העליתי נושא שקשור לכך שלא היו מפגשים עם בנות בימי התיכון ועל ההשפעה של זה עליי וזה הגיע להשפעות שהיו לך בתור תלמיד בבתי-ספר דתיים. אני יכול להעיד שאלימות בבית הספר הדתי היסודי בו למדתי, הייתה כמו בכל בי"ס וכל דיכוי אלימות דוכה מיד ע"י הנהלת בי"ס, לעומת זאת במסגרת פרוייקט פר"ח בו חנכתי כשנתיים בבי"ס חילוני ראיתי ילד קטן בכיתה ו' מרביץ עם מקל של מטאטא לילדה קטנה ממנו, אף-מורה שעמד בחצר באותו זמן לא העיר לו כלום, חוץ ממני ומורה אחת שבתמורה הילד שבר עליה את המקל של מטאטא ועליי הוא אמר שכדאי לי ללכת לפני שהוא יכבה עליי סיגריה!! אף מורה לא ניגש לעשות כלום לתלמיד! אני לא מכליל ואומר שבתי ספר דתיים טובים יותר מבי"ס חילונים מהסיבה הפשוטה - זה לא נכון. אני רק אומר שהחינוך מגיע מהבית ואם נתקלת באלימות זה הגיע מהבית ולא מביה"ס. אם מורים לא הגיבו אצלך - זה חמור, אבל אל תכליל את המורים שלימדו אותו ותגיד שככה כל הדתיים. באותה מידה, לפי מה שאני נתקלתי בבי"ס בו לימדתי, ובמבט על חבירהם של האחיינים שלי, אני יכול לומר שאנשים שלמדו בבי"ס חילוני הם אלימים, בורים בענייני יהדות, חסרי כל מוסר ועצלנים. אני לא אומר את זה בעיקר בגלל שאני לא מכליל. לא לוקח מקרה-שניים שראיתי ונתקלתי בהם ומכליל על כל האוכלוסיה. אני חושב שאתה פגוע מאוד. אני בטוח שאנשים פה ישמחו להתדיין איתך פה כל עוד זה נוגע בנושא של הפורום. בכל מקרה, אם אתה מרגיש כעס ופגיעות על העבר, מצא לך חבר נפש שאתה מסוגל לדבר איתו או שתלך לכמה טיפולים אצל פסיכולוג. (זה לא חייב להיות טיפול ארוך) בשביל ללבן והבין את הכעס ולדעת איך להתמודד איתו. לכולנו יש כעסים על העבר שלהם, מכל מיני סיבות ואירועים שעברו. למזלי היה לי עם מי לדבר (חוץ מאשתי) על הדברים ולהתדיין איתו וככה למדתי להבין ממה אני מאוכזב, מה מפריע לי ומה הייתי רוצה לשנות. יש לי עוד הרבה עבודה, אבל למזלי יש לי עם מי לדבר ולשפוך את הלב
בהצלחה!

smailie

New member
פסיכולוגים לא עזרו לי מעולם

כל שני וחמישי מצאו אצלי סיבה חדשה לשלוח אותי לפסיכולוג או לפסיכיאטר ומעולם הקשיים שלי לא טופלו באופן ענייני ונקודתי. עד היום אני מתמודד עם ההשלכות. עם הפרק הזה בחיים גמרתי. אם כבר, אז התחלתי להיפגש לאחרונה עם מאמן אישי, כדי להוציא את כל ה"רעל" שהכניסו לי ולהעלות את הביטחון העצמי שלי (מה שיכול להתבטא רק ע"י הישגים שנמנעו ממני ולא באמצעות הרגשה טובה בלבד). הילדים שלי לא יעברו את מה שאני עברתי: כשגורם כלשהו יציע דרך שרק תזיק להם או יתייג אותם בצורה שרירותית - אשים לזה סוף, ברגע שאראה שמצבם הוא רק בכיוון של הידרדרות (ולא אכנע למניפולציות שעשו גם להורים שלי, כולל איומים לדברים שיקרו או להחמרה במצבי הנפשי, אם יעביר אותי לבי"ס אחר. עליהם זה עבד. עליי זה כבר לא יעבוד). לא תיכננתי לפתוח את הסיפור האישי שלי בפורום הזה, אבל אם כבר הנושא עלה - מצורף קובץ, שמפרט יותר.

MrCheff

New member
קראתי

צר לי אם פגעתי בך שבכך שהמלצתי לך ללכת לדבר עם מישהו או עם פסיכולוג. הסיפור שלך עצוב מאוד והייתי רוצה לאחל לך שתהיה חזק ושאני מאחל לך שילדיך לא יעברו את אותו דבר. השארת אותי בלי מילים.

smailie

New member
../images/Emo51.gif

דווקא לא פגעת בי, כי הרבה אנשים ששומעים את הסיפור שלי באופן כללי בטוחים שזה הכיוון, כך שאני כבר די רגיל לזה. לא במקרה שמתי כאן את הקובץ, כי ידעתי שרק אחרי שיקראו את הפירוט הארוך - יבינו מדוע זה קצת יותר מורכב מכפי שהדברים נשמעים בתחילה. לצערי, כנראה שאין אפשרות לתמצת במשפטים ספורים. בכ"ז, בחזרה לדיון בו פתחת: אני לא בטוח שדווקא ההפרדה בין בנים לבין בנות בבתי"ס עוזרת במשהו או שאם לא תהיה הפרדה יהיה בכך פתח למצבים לא רצויים (יש לי ידידים, שלומדים בישיבה חרדית בירושלים, ולדבריהם חוסר ההפרדה בבתיה"ס ובסניפים של "בני - עקיבא" זה אחד הדברים החמוּרים ביותר. בהחלט אחת ההשגות המרכזיות שיש להם על הציבור שלנו). גם אם לא תהיה הפרדה - כל הדברים האחרים במסגרת ביה"ס יישארו כפי שהם, לטוב ולרע. כיום, מוסדות בהם ההפרדה עדיין נהוגה, פועלים יותר מכוח המסורת ופחות משיקולים חינוכיים מושכלים לטווח ארוך. לי, כמובן, לא תהיה שום בעייה לשלוח את הילדים שלי לבתי - ספר שבנים ובנות לומדים בהם יחד (אלא אם כן, עד שיגיעו לגיל ביה"ס היסודי אחזור בתשובה ואתחזק לכיוון החרדי. רק אז הסיפור יהיה שונה, מן הסתם).

Master Stav

New member
../images/Emo24.gif

כמי שעוסק ב"מעגל" מזה מספר שנים אין לי אלא לומר לך .....חזק ואמץ חביבי לטעמי לפחות אתה בדרך הנכונה . אם תרצה לדבר גם אחד על אחד אשמח לעזור

מפרשיות

New member
לא דתייה ומעולם לא למדתי בבית ספר דתי

אבל יצא לי לקרוא בכמה מקומות, שהפרדה מגדרית בתקופת התיכון טובה דווקא לבנות. הבנות מצליחות יותר בלימודים כשיש הפרדה מגדרית, הן משתתפות יותר בשיעורים ומעיזות יותר לטעות בשיעור. אז אני לא בטוחה שזה דבר רע לבתך. באשר לעניין החברתי - יש תנועות נוער לא? בני עקיבא עוד קיימת?

MrCheff

New member
בני עקיבא

לא כולם הולכים לבני-עקיבא. בכל מקרה פעילות בבני עקיבא מסתיימת בדיוק בגיל הקריטי (מעבר לחטיבת ביניים ותיכון) ובואי נוסיף את זה שבני-עקיבא מתחרדת ורוב הסניפים נוקטים בגישה של פעילויות נפרדות לבנים ובנות..

MrCheff

New member
ועוד דבר

הכל עניין של בטחון עצמי. בתור בחורה שלמדה בתיכון חילוני, אני בטוח שלימודייך בבית הספר התיכון לא הושפעו משום שהיה לך קושי להשתתף בשיעור ו/או לטעות. אז מה השוני ביני לבינך? את חושבת שאם היו אצלנו בבי"ס בנות, הייתי מתבייש לטעות בשיעור? לא נראה לי... רעייתי ואני נחנך את ילדינו כך שיהיה להם ביטחון עצמי, לא יתביישו לשאול, לא יתביישו לטעות. אם הם יטעו בשיעור שלא יתייחסו לזה בתור פדיחה. בלי קשר אם יש בנות/בנים בשיעור וממש לא משנה אם הבחור/ה שמוצאת חן בעינייך נמצאת בשיעור. הראיה.. המון בחורים ובחורות עושים פדיחות וטועים מדי יום באוניברסיטאות השונות ועדיין יוצאים מבלים ומתחתנים זה עם זה... כל המחקרים האלו על הפרדה מגדרית שזה טוב, זה הכל מגמה של הציבור הדתי לשמור את הסטטוס קוו ולא לשנות - כי שינוי זה רע..

מפרשיות

New member
דווקא המחקרים שהתפרסמו

הם לא מטעם הציבור הדתי, לדעתי הם אפילו לא נעשו בארץ. באופן אישי אני למדתי בבית ספר חילוני עיוני, ובכיתתי היום מעט מאוד בנים, המחקרים מצאו יתרון דווקא לבנות ולא לבנים. זה לא שהבנים פחדו לטעות, אלא הבעיה הייתה של הבנות. אני אחפש את המחקר הזה איפשהו.

למעלה