הפרחים (והטיפים) לצה"ל

הפרחים (והטיפים) לצה"ל

אחד הנושאים הנדונים בימינו הוא נושא אישורי העבודה לחיילים. כידוע, חיילים לא אמורים לעבוד במהלך השירות, ומי שנזקק לכך בשל מצבו הכלכלי, נדרש עד כה לאישור עבודה מיוחד שניתן לאחר בירור המצב. לאחרונה הועלתה הצעה לאפשר לכל חייל באשר הוא לעבוד במהלך השירות הצבאי, מה שיסייע לרבים וטובים - גם מי שמשפחתו אינה נזקקת, לא מסוגל להתקיים מהשכר הזעום שמשולם לחיילים, מה גם שרבים סוברים (אני ביניהם) שלהפיל את הוצאות המחיה ומעבר של החיילים על הוריהם, זה דבר שאינו הוגן ואינו מתקבל על הדעת. מנגד - יש מי שיוצאים נגד ההצעה הזאת, בטענה שהדבר פוגע בשוויוניות וייצור ירידה במוטיבציה, היות שבאופן טבעי מי שיוכלו לעבוד הינם הג'ובניקים בלבד וגם לא כולם.

אני ברגשות מעורבים לגבי הנושא: בתור התחלה, זה ידוע שכבר שנים השגת אישור עבודה אינו דבר מורכז כפי שהיה בעבר (אפילו בזמני), ונתקלתי כבר בלא מעט חיילים שקיבלו אישור עבודה למרות שאינם ממשפחות נזקקות ורחוק מכך, ולא חסרים גם חיילים שעובדים ללא אישור עבודה (דבר לא מומלץ מכמה בחינות, אבל עדיין נפוץ). מהצד השני - מעבר לנושא הפגיעה בשוויוניות שעשויה להוביל לירידה במוטיבציה ותכנון מסלול השירות בהתאם לאפשרות לעבוד, אני חושבת על היבט אחר שגם המתנגדים להצעה לא בהכרח חשבו עליו: נכון לעתה יש מחסור במקומות עבודה, כולל במקומות עבודה מהסוג הסטודנטיאלי, בעיקר בפריפריה אבל לא רק. במידה ויאפשרו לחיילים לעבוד באופן גורף, היצע העובדים יעלה, ותרחיש בו סטודנטים יתקשו למצוא עבודה בגלל שחיילים יקדימו אותם, הוא דיי הגיוני. מדובר בקהל יעד דיי דומה שזמין בהיקף דומה, כאשר החיילים עשוים להיות זמינים אפילו יותר - ומעסיקים עשויים להעדיף אותם מהסיבה הזאת. אני יכולה לספר שבתקופה בה גייסתי עובדים לעבודות סטודנטיאליות, חיילים היוו קהל יעד מועדף כי הם גם היו זמינים יותר וגמישים יותר, וגם התמידו בעבודה יותר מאשר סטודנטים - שלעתים נאלצו לוותר על עבודה בגלל עומס בלימודים.

מה עמדתכם בנושא?

emperor28

New member
אין לי בעיה שחייל ג'ובניק יעבוד

אך הוא יוכל להגיע לרף משכורת, רף נמוך, 1000 שקל בחודש הכנסה מהצד , דברים כאלה....

לא הגיוני שאני הייתי סוגר שבתות טוחן ומרוויח 430, וחייל ג'ובניק יטחן קצת ויעשה משכורת של 3000-4000 וזה אפשרי...

קריסטה

New member
עשו לי את המוות עם האישור עבודה

פשוט עשו ממני צחוק.
בסוף שמתי זין והלכתי לעבוד בלי.
לא חושבת שזה הגיוני לשלם לחייל משכורת רעב ועוד לאסור עליו לעבוד.
לא רק לאסור עליו לעבוד, אלא להשאיר אותו חסר תעסוקה החל משש בערב.
בקיצור, אני לחלוטין בעד.
וכדי להשוות עם הקרביים אז להעלות משכורות למינימום לפחות.
אני בעד צבא מקצועי.

nofi1456

New member
לדעתי אין שום דבר רע בזה שחיילים יעבדו

הדבר שהכי טעון בנושא הזה, זה שהקרביים לא יכולים לעבוד וככה יוצא שמי שיותר תורם מרוויח פחות.
אבל אני אומרת שזה שטויות להיטפל לדבר כזה!
נגיד שאני, בתור אזרחית, מצאתי עבודה ואני מרוויחה בה מינימום, ועוד מישהי עם אותה השכלה/ותק/ניסיון/וכו', מרוויחה באותה עבודה במקום אחר יותר ממינימום.
אז אולי שהמדינה תשווה לי את המשכורת לסכום של אותה אחת?
נכון שזה נשמע מופרך והזוי?
אין מה לעשות. ככה זה הגורל. חלק מוצאים עבודה טובה וחלק מוצאים עבודה פחות טובה.
גם בצבא - לחלק יש תפקיד שמאפשר להם לעבוד ולהרוויח יותר ולחלק לא. אף אחד לא בחר מה הוא יעשה בצבא.
אין ספק שהמשכורת של חיילים כיום היא סכום זעום ואי אפשר להתקיים ממנו באופן עצמאי.
אבל קרבי שבוכה על זה שהג'ובניק יכול לעבוד...מה זה עוזר לו? לו ספציפית זה ישנה משהו? הוא במילא לא יראה מזה שקל ולא יפסיד מזה שקל.

קריסטה

New member
קרבי זה התנדבותי

שלא לדבר על זה שזה אינטרס של המדינה להעלות מוטיבציה להתגייס לקרבי.
לכן שלא תתפלא שאחוזי הגיוס יורדים עם השכר שהם מציעים...
ולדפוק את כולם זה לא עסק.

nofi1456

New member
קרבי זה התנדבות? תלוי איזה

לא כל קרבי זה התנדבות..אני מכירה הרבה אנשים שאם זה היה תלוי בהם הם מזמן לא היו בקרבי, אבל מה לעשות שיש להם פרופיל 97...
על אותו משקל אני יכולה להגיד שגם מודיעין זה התנדבות..אז מה?
אחוזי גיוס יורדים בכל מקרה בגלל שלא מרוויחים בצבא כסף..אישית שמעתי ממישהי לפני איזה חודש שהיא משתמטת כי היא רוצה לעשות כסף בשנים האלה..

זה בדיוק הקונפליקט

מצד אחד המוטיבציה גם ככה לא גבוהה, אבל אם לא "ידפקו את כולם" ויאפשרו לעבוד למי שמשרת בתנאי בסיס פתוח באזורים נגישים (שזה ממש לא כל הג'ובניקים), הפער רק יגדל והמוטיבציה רק תצנח, ואני לא אתפלא לגלות שאנשים יפעלו לתכנן את השירות שלהם בהתאם.

קריסטה

New member
אולי זה מה שיעלה את המוטיבציה לצבא

להפוך אותו לקצת יותר ידידותי למשרתים בו.

אבל זה הקונפליקט

הידידותי הזה יהיה תקף רק במקומות מאוד מסוימים ועבור אנשים מאוד מסוימים, מה שיוריד את המוטיביציה לתפקידים קרביים ולתומכי לחימה שאינם משרתים קרוב לבית 8:00-17:00.

קריסטה

New member
התכוונתי לשפר את התנאים לקרביים

זה נראה לך הגיוני לשלם 700 שקל לחודש לאנשים שנמצאים בבסיס 24/7 ויוצאים הביתה פעם בשבועיים שלושה? כי לי לא.
הם צריכים לקבל משכורת שתואמת את ההשקעה שלהם, וכך לא יהיה חוסר הוגנות כלפיהם כשג'ובניקים יצאו לעבוד.

בקטע הזה אני מסכימה

ולי צרם שההצעה לאישור העבודה הגורף הגיעה בליווי הצעה לתת לקרביים חופשה של חודש פה ושם כדי לעבוד - הרי זה לא שאיך שהם מגיעים הבייתה יש עבודה שמחכה להם ועוד לפרק זמן קצר, נדרש הרבה מעבר לכך.

אבל... זה מחזיר אותי לאותם תומכי לחימה, שגם אני הייתי אחת מהן, שלא יכולים גם הם לעבוד למרות שאינם מסכנים את חייהם, ומחזיר אותי לכך שאם כל החיילים שמשרתים בתנאים שיאפשרו להם לעבוד יכנסו לשוק העבודה, היצע העבודות עבור הסטודנטים ואחרים יקטן באופן משמעותי, וזה בזמן שהוא קטן יחסית גם ככה.

קריסטה

New member
אני לא חושבת שהשורה האחרונה שלך

מחזיקה מים.
זה לא הגיוני למנוע מציבור שלם לעבוד כי "זה יקטין את שוק העבודה".
חיילים מקבלים 300-400 לחודש. זו בדיחה.
אי אפשר לחיות מזה, וזה לא הוגן להפיל את הכלכלה שלהם על ההורים.

למעלה