הפרעות ריכוז וקשב- כיצד להפתר מהן?

הפרעות ריכוז וקשב- כיצד להפתר מהן?

אני סטודנטית שנה שניה למשפטים. אובחנתי כלוקה בבעית ריכוז וקשב, קיבלתי תוספת זמן למבחנים, אך בעייתי היא חמורה מכך- בעייתי הרצינית היא בחוסר ריכוז, זמן והצלחה בלמידה למבחנים. כל פיפס מסיח את דעתי, אני לא רגועה, זזה ממקום למקום והדבר פוגע בהספק ויכולת הלמידה שלי למבחנים. בזמן שאני במקרה הטוב מסיימת לקרוא פעם אחת את החומר (הרב, פקולטה למשפטים...) שאר האנשים יספיקו אותו פעמיים ואפילו שלוש. הפתרון שנתן לי האבחון אינו פותר את בעייתי. נחשפתי דרך חברה לפתרון ששמו בדיקת TOVA וכדור ששמו ריטאלין. ניסיתי לבחון את השפעתו עליי, ואני חסרת מילים- לא האמנתי עד כמה הספקתי בעת שפעל, עד כמה הייתי מרוכזת, כמה הספקתי לקרוא במדך יום שלם, שבו לא זזתי ממושבי....אני כ"כ מאושרת! אבל , הנה הבעיה: הוריי, שעימם התייעצתי, מסרבים בתוקף לרעיון שאני נוטלת כדורי ריטאלין משום החשש לנזק פסיכיאטרי או גופני. מספר שאלות לי אליך: 1. מה את מייעצת לי לעשות (במשך שנה וחצי התענתי בחיפוש אחר דרכים שיסייעו לי ועד הריטאלין לא מצאתי..)- האם יש דרכים אחרות שיסייעו לי? 2. מהם החסרונות של ריטאלין? ביחס לפגיעות גופניות ונפשיות עתידיות או ישירות 3. כיצד אוכל לשכנע את הוריי בעניין? הם מעוניינים אומנם לעזור לי אבל בדרכים שבהם "סמים" כהגדרתם אינם נכללים... תודה רבה!

לקטקט שלום!

ברוכה הבאה לפורום!
לגבי הכדור והשפעותיו, כדאי לשאול נויירולוגים. אבל באופן כללי מדובר בתרופה ככל התרופות. האם הורייך משתמשים לפעמים באקמול לכאב ראש? אם כן, אז גם הם משתמשים ב"סמים". לכל תרופה שהיא עשויות להיות תופעות לוואי ומפחיד לקרוא את העלונים המצורפים להם, רק מה? למזלנו, ברוב המקרים תופעות הלוואי אינן מופיעות. יש תרופות אחרות המטפלות בקשב וריכוז אך רטלין נמצאה כתרופה הטובה ביותר למי שאינו סובל מתופעות הלוואי שלה. בכל מקרה לפי גילך (מעל 18 אני מניחה) זכותך לקבל את ההחלטות שנראות לך כנכונות גם אם הורייך אינם מסכימים להם. אבל, כיוון שתמיד רוצים לשמור על יחסים טובים עם ההורים כדאי באמת להסביר להם שאת מבינה את חששותיהם ומוכנה שהם יבואו איתך לשיחה לנויירולוג על מנת שישמעו בדיוק מהן השפעות התרופה. כמורה שעובדת גם עם ילדים בעלי קשיי קשב וריכוז אני יכולה להבטיח לך שהכדור אינו ממכר. (עובדה, לפעמים הילדים מחליטים לא לקחת או שוכחים, דבר ממכר רק רוצים ממנו עוד ועוד לא מחליטים לפעמים לא לקחת.) והכדור אכן מחולל נפלאות. בד"כ ממליצים אצל ילדים על מעקב כדי לראות איך הטיפול משפיע, אך בגילך אני מניחה שפשוט יסמכו על כך שתבואי אם תחושי חלילה שינוי לרעה. דרכים אחרות - יש טיפולים לא קונבנציונליים, רפואה משלימה. אך לא מוכח שזה עובד. יש כדורים אחרים ברפואה הקונבנציונלית, אך כאמור רטלין נחשב טוב יותר. אני ממליצה לך לפנות גם לקומונה של ADHD בתפוז ואולי גם לחפש עוד חומר בעזרת מנועי חיפוש. אבל, סה"כ הנויירולוג הוא מקור המידע האמין, שעשוי לספק לך ולהורייך ידע מקצועי ולהפיג את חששותיהם. בהצלחה!

תודה רבה...אבל..

קודם כל באמת תודה על התשובה. יאמר לזכותכם שאתם מבחינים בכל "חדש" שמצטרף לפורום/קהילה, וזה נותן הרגשה טובה. שנית, אני בת 20, לומדת בת"א, לא גרה בבית- עצמאית לחלוטין, אבל ההתייעצות עם הוריי נעשתה מתוך כבוד אליהם כהורים כי יחסינו מתבססים על זה. הבעיה שהם לא חיים ען הבעיה הזו, והם לא יודעים איך ההרגשה להיות ל8 שעות בלעדיה... אתמול, קראתי כ5 שעות שבני הפורומים, והבנתי מאנשים שכתבו שם שיעילות התרופה יורדת עם הזמן, אולי לא באופו שמוכח מדעית, אבל הצורך של אנשים להעלות את מינון הריטלין גדל עם הזמן. אני לא מתכוונת לחיות על התרופה כי אין לי בה צורך, אך הצורך מתעורר בתקופת המבחנים. השאלה היא אם ידוע לך משהו בעניין- האם באמת היעילות פוחתת? לקחת רק כממש צריך כדי שמחד, הגוף לא יתרגל, ומאידך שאני ארגיש כמו שהרגשתי אתמול- בפעם הראשונה שלקחתי את התרופה- "איפה היית ריטלין כ"כ הרבה זמן..?" שאלה נוספת- ראיתי באחד משני הפורומים שציינו 4 מרפאות בארץ (כמו שערי צדק בירושלים), הבנתי שהבדיקה TOVA עולה שם פחות מבמרפאות של רופאים פרטים- מישהי רשמה שעלה לה 165 ש"ח, וזה נשמע לי זול כי באינטרנט היה רשום שטווח המחירים הוא 300-2300 ש"ח. שאלתי היא- מהם אותן 4 המרפאות, איני זוכרת את כתובתם, אני זקוקה למרפאה בת"א או בצפון (חיפה/נהריה). ושוב תודה ...אני לא יודעת מאין הייתי משיגה כ"כ הרבה ידע בלעדיכם... תודה רבה!

לקטקט, תשובה חלקית.

קודם כל תודה על המחמאות. גם אני חושבת שהפורום מעולה, ותודה חמה ליונה המנהלת. טוב שאת מחפשת עוד מקורות מידע, אני לא יודעת לגבי היעילות הפוחתת.אבל מצד שני מעולם לא שאלתי את ההורים או הילדים לגבי המינון שהם לוקחים, כך שאולי זו אמת. כמורה הייתי בהרבה השתלמויות ולא הזכירו עובדה זו. גם לא עלתה שאלה כזו מצד המשתתפים. השאלה ששאלת כאן מאוד חשובה. אנא התייעצי עם רופא נויירולוג. ואשמח מאוד גם אני לדעת את התשובה. זהירות בשימוש בתרופות תמיד טובה. אני כן יודעת שאם עושים את הבדיקה עם הפניה מקופ"ח המחיר יותר זול, לא יודעת מחיר מדוייק. אני גם לא יודעת היכן 4 המרפאות, מדוע שלא תשאלי בפורום שבו זה הוזכר. אני גם מניחה שאם תפני לרופא המשפחה שלך הוא ידע מה המרפאה הקרובה, ובכל מקרה את צריכה לפנות אליו כדי לקבל הפניה לנויירולוג ולמבחן טובה. יש גם טלפון של קופ"ח שאפשר לקבל בו מידע רפואי 2700* את יכולה גם לפנות לאתר של קופ"ח כללית, בתפריט בצד (כתום) תלחצי על שירותים און-ליין, יפתח תפריט כחלחל תבחרי: "שאלות למומחים" (למטה), תבחרי מומחה: תרופות (או משהו אחר אם נראה לך) ותשלחי שאלה או שאלות לגבי התרופה. אין צורך להיות מבוטחת בקופ"ח כללית כדי לשלוח שאלה. בהצלחה!!!

שלחתי לקופ"ח כללית מייל

היי, ישר אחרי שנתת לי את הקישור לקופ"ח שלחתי להם שני מיילים- אחד לרפואת הילד בעניין הפרעות קשב ואחד למומחים לתרופות. שלחו לי משם תשובה. אני מצרפת לך אותה בנוסף, שלחתי את אותן השאלות לפורום של בי"ח שניידר אז כשאני אקבל תשובה אני אדאג להעלות אותה לפורום. הנה שאלתי לכללית: יש לי מספר שאלות באשר לתרופה ריטלין שניתנת לסובלים מבעיות קשב וריכוז: 1. מקריאה בפורומים השונים עולה כי אומנם טרם הוכח מדעית כי יעילות התרופה פוחתת לאורך זמן, אך מדברי האנשים נראה כי בפעם הראשונה ללקיחת התרופה ההשפעה היא החזקה ביותר, ולאורך זמן נדמה כי יעילותה פוחתת. ראייה היא כי אנשים נוטים להעלות את מינון התרופה עם הזמן ואת כמות הפעמים בהם הם משתמשים בה. איני מדברת על שימוש בריטלין יומיומי אלא שימוש בתקופת מבחנים עמוסה (אני סטודנטית). מה דעתך? האם מחד להמנע משימוש בתקופה לאורך כל תקופת המבחנים כדי לשמור על יעילותה ולהמנע מהתמכרות או שעליי לנהוג עימה כפי הצורך- היינו, כל עת שהיא נדרשת כדי להקל עליי את הלמידה במהלך תקופת הבחינות. 2. האם התרופה ממכרת? 3. האם ידועות השפעותיה (ומכאן הסיכונים שבה) לטווח הארוך- בין אם פגיעות נפשיות ובין אם פיזיולוגיות? 4. האם ידועה שיטת טיפול, שאינה תרופתית, שבאופן וודאי כוודאות בעת לקיחת ריטלין, שתסייע לי לחוסר ריכוז ולקושי בלמידה? לצורך מידע עליי- אני סטודנטית, בת 20 , שנה שנייה, טרם עברתי אבחון ע``י פסיכולוג או נוירולוג או בדיקת TOVA, אך עברתי אבחון לקויות למידה ונמצאה אצלי הבעיה, פרט לכך אני חשה בה בכל עת שעליי ללמוד למבחנים, בעיקר. אין הבעיה מתעוררת באופן שיצדיק נטילת תרופה בחיי היומיום התשובה היא : שלום רב,אני מודה לך על פנייתך. לפי המידע הקיים ברשותנו היום לא קיימת התרגלות לתרופה וגם לא התמכרות. יש סימנים המופיעים עם סיום תקופת הפעילות של התרופה ונעלמים בהמשך. במידה ונערך מעקב מסודר (באלה המשתמשים באופן קבוע) הכולל בדיקות דם מתאימות הסיכון לתופעות לוואי משמעותיות שואף לאפס. מדובר בתרופה הנמצאית בשימוש שנים רבות ולאחר מחקרים רבים מאוד ולא אותרה בעיה כלשהי בשימוש נכון לאורך זמן. הטיפול במבוגרים פחות מוכר והוא תופס תאוצה יותר בשנים האחרונות כך שאיני יכול לקבוע בוודאות שמה שנכון לילדים עם קשיי למידה נכון גם למבוגרים הנוטלים את הטיפול. השיטות הלא תרופתיות נוגעות בעיקר לאיתור ובניית שיטת הלמידה הנכונה והמתאימה לך ושימוש הולם בה. איני מכיר תכשיר שאינו מבוסס על קבוצת הריטלין שעוזר כמוהו. כך שאני ממליץ לך לנסות ולאתר את שיטת הלימוד המתאימה לך (יש גם יועצים לתחום זה) ולשלב שימוש בריטלין רק במידה ואין פתרון אחר. בברכת בריאות שלמה, דר` ליס צביקה, רופא משפחה מומחה http://www.miok.co.il/newsletter.asp?n=32737

חוסר ריכוז + ריטלין ושאר תרופות

מאד מומלץ להתייעץ בפורום המתאים בדיוק בדיוק : פורום של הפרעות קשב ADHD פה מעבר לפינה...

חפשי חומר בגוגול....

עזרה- לכי לפסיאטרית מעולה-ד"ר אנקה רם ברמת גן

תודה על ההמלצה....ו

ידוע לך אם היא עושה במרפאה שלה גם בדיקת טובה? ואיך היא מבחינת מחירים פר ביקור ופר בדיקות וכו'?

קורל יקר...

אני מבקשת להימנע מפרסום שמות מאבחנים ומקומות אבחון "הכי טובים שיש בארץ"... לצורך כך יש לנו בקישורים מקומות אבחון. אם יש רצון לעזרה, אפשר לעשות זאת במסר. אנא כבד את הבקשה להימנע מפרסום פה. תודה.

איה הקישור?

אני מצטערת על שאלתי ממקודם. היא לא הייתה במקום. לאור העובדה שאת מזכירה מזה הפעם השניה (שאני שמתי לב), שיש קישור למקומות אבחון, וטרם מצאתי את הקישור- אני פונה אליך שתכוויני אותי- איה הקישור?

יונה, אני מבקשת שתכוויני אותי

לקישור שדברת עליו לעיל...ההודעה הקודמת הייתה מיועדת אליך, אני מניחה שזה לא היה ברור מהכתוב בה. תודה.

קישורים בפורום

אני מצרפת תמונה איך להגיע לקישורים - שם צריך לפתוח לפי הקטגוריה של אבחונים או של כל מה שרוצים.

למעלה