הפרת פרטיות?

הפרת פרטיות?

אנו מספר אנשים שגולשים בפורום מסוים תחת ניקים אנונימיים. איננו מכירים אחד את השני למעט הניקים. קיבלנו להפתעתנו מכתב התרעה מאת עורך דין המייצג תובעת (שקובלת על לכאורה הוצאת לשון הרע), מכתב שלכאורה מפר את פרטיותנו.
איך הוא מפר את פרטיותנו? נוסח המכתב מקשר את הניקים האנונימיים בהם גלשנו בפורום מסויים, אל שמות וכתובות אמיתיים, הגלויים לכל מי שכותב במכתב. וכן, כולנו כותבנו י ח ד על אותו מכתב. כך לדוגמה: שאני למשל יכול לדעת שיוסי זיכמך שגר ברחוב אלנבי 4444 כתב בניק "גולשי"בפורום את ההודעה על הקרציות בעורף של אשתו.
(ושוב, זו סתם דוגמה לצורך המחשה) מה שלא הייתי יכול לדעת אלמלא קיבלתי את אותו מכתב התרעה.
האם שליחת המכתב מהווה הפרת פרטיות?
 
שאלה ישנה אבל טובה

האמת שלא עלתה כבר שנים. מה שאתה מתאר מהווה בלשון האינטרנט "אאוטינג" (הוצאתו של אדם מהארון בעל כורחו) או יחוס פרטי זהוי לשם משתמש.
החוק החרות שלנו לא התייחס לאנונימיות, כלומר אין דבר חקחקה המגן על זכותו של אדם להתבטא באופן אנונימי.
בדין האמריקאי, הזכות להתבטא באופן אנונימי נגזרת מחירות הביטוי שהיא זכות חוקתית וגם הזכות "להיעזב לנפשו" to be left alone מוכרת כזכות חוקתית.
אצלנו אנו במצב קצת מואכב, מצד אחד פסק הדין בעניין בורוכוב נ' פרן רובע כי מותר לחשוף פרטי זהות של כותב אנונימי באינטרנט, מצד שני, זכות מסויימת לשמירת אנונימיות באינטרנט הוכרה על ידי בית המשפט העליון, למשל בפרשת רמי מור נגד ידיעות אינטרנט ופסקי דין נוספים של בתי משפט אחרים.

אם אתה רוצה לדעת את דעתי הבלתי מחייבת, מה שאתה מתאר, לכאורה אכן מהווה פגיעה בפרטיות, אך יש צורך בבדיקה יותר מעמיקה ואני הייתי מציע לך שתפנה להתיעצות פרטנית אצל עו"ד הבקי בתחום.
 
תודה! סתם מסקרנות -מתי זו כן הפרת פרטיות?

נניח אם מישהו כתב הודעה והמייל שהזין בשדה המייל (שנפתח באקספלורר וגלוי לכל גולשי הפורום) צוטט על ידי גולש אחר בהודעה שפתח בפורום, זו הפרת פרטיות?
 
אם כבר...

אז המונח הנכון הוא לא הפרת פרטיות אלא "פגיעה בפרטיות".
את הדוגמא שלך לא הבנתי.
יש מקרים רבים ומגוונים שאם מתרחשים ללא הסכמת הנפגע, מהווים פגיעה בפרטיות.
ראה סעיף 2 לחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א, 1981 וזו לשונו:

2. פגיעה בפרטיות מהי

פגיעה בפרטיות היא אחת מאלה:

(1) בילוש או התחקות אחרי אדם, העלולים להטרידו, או הטרדה אחרת;

(2) האזנה האסורה על פי חוק;

(3) צילום אדם כשהוא ברשות היחיד;

(4) פרסום תצלומו של אדם ברבים בנסיבות שבהן עלול הפרסום להשפילו או לבזותו;

(5) העתקת תוכן של מכתב או כתב אחר שלא נועד לפרסום, או שימוש בתכנו, בלי רשות מאת הנמען או הכותב, והכל אם אין הכתב בעל ערך היסטורי ולא עברו חמש עשרה שנים ממועד כתיבתו;

(6) שימוש בשם אדם, בכינויו, בתמונתו או בקולו, לשם ריווח;

(7) הפרה של חובת סודיות שנקבעה בדין לגבי עניניו הפרטיים של אדם;

(8) הפרה של חובת סודיות לגבי עניניו הפרטיים של אדם, שנקבעה בהסכם מפורש או משתמע;

(9) שימוש בידיעה על עניניו הפרטיים של אדם או מסירתה לאחר, שלא למטרה שלשמה נמסרה;

(10) פרסומו או מסירתו של דבר שהושג בדרך פגיעה בפרטיות לפי פסקאות (1) עד (7) או (9);

(11) פרסומו של ענין הנוגע לצנעת חייו האישיים של אדם, או למצב בריאותו, או להתנהגותו ברשות היחיד.
 
הסבר לדוגמא

אדם הזין בהודעה בפורום את כתובת המייל שלו בשדה המיועד למייל, לא בשדה ההודעה. שדה מייל נפוץ מאוד בפורומים והוא לא גלוי כמו ההודעה עצמה אבל קופץ בפופ אפ/אקספלורר/תוכנת המייל שמוגדרת אצל המשתמש. ניתן להגיד שהיא גלויה לכל גולשי הפורום. האם ציטוט של זה בגוף הודעה רגילה באותו פורום מהווה פגיעה בפרטיות?
 
לע"ד לא

זה לא מידע אישי, בוודאי לא מידע אישי רגיש, פורסם באינטרנט על ידי הגולש עצמו. מכאן שנתן הסכמתו מכללא שהמידע יפורסם.
 
ואם כותבים עוד פרט מזהה על אותו אדם כמו למשל-

"זהו המייל של הגולש 0007 ודעו לכם, גולשי פורום יקרים , זה האיש שפלה קרציות מהעורף של אשתו של הגולש דני בפורום זה (כאמור- סתם דוגמה)" ומצטטים כתובת מייל שלו, (אותה כאמור העלה לשדה הכתובת)
זה כבר מעלה את זה בדרגה וכן סוג של אאוטינג, לא?
האם זה פגיעה בפרטיות?
 
אאוטינג

זו חשיפת פרטים שהאדם לא חשף מרצונו. זו לא הגדרה משפטית. בהתחלה, אאוטינג התייחס לחשיפת נטיות מיניות של אנשים. שזה בפירוש מידע אישי רגיש. עם הזמן, המונח הורחב.
אחד הסוגים של אאוטינג הוא תוצאה של חקירה וחיפוש מידע על אדם אותו חושפים. תתאר לעצמך שאדם מסויים הוא גולש מכובד ואהוד בפורום צימחונות ומישהו חוקר ומגלה שלפני שנה, כתב בפורום בשר שהוא אוכל בשר. ברור שאם יפרסום מידע זה בפורום צמחונות, לאותו גולש ייגרם איזשהו נזק, של אבדן המוניטין הוירטואלי, אבל כל עוד זהותו נשארה אנונימית, נראה לי שאין לו בכלל עילת תביעה.
בדוגמה שאתה מעלה, אני עדיין לא רואה שמדובר בכלל על אנשים שניתן לזהות, אלא על שמות משתמש.
אם אתה מתכוון לכך שכתובת הדוא"ל של האדם מגלה את זהותו, כי היא מורכבת משמו, במתקונת [email protected] אז האיש פירסם את זהותו מרצון והוא לא נחשב אנונימי גם אם משתמש בכינוי דמיוני שלא מזכיר את שמו.
לדעתי, זהות כינוי באתרים שונים אין בו כלום. לפי הדוגמא שלי, אם greywolf35 הוא צמחוני מוצהר בפורום צמחונות באתר א וgreywolf35 כתב בפורום בשר באתר אחר, כמה הוא אוהב לאכול צעלות כבש, אין שום הוכחה שמדובר על אותו אדם. תמיד יכולה להיות התחזות.
 
לא מדובר על כתיבה בפורום אחר אלא על ציטוט

המייל שלו בצמידות לפרטים נוספים על אותו אדם בפורום עצמו.
נניח אם א' וב שכנים שמסוכסכים ביניהם על גובה הדשא בגינה. א' מזהה (מתכתובות קודמות על ועד הבית) בפורום את כתובת המיל של ב' - [email protected] שהוזנה בשדה המייל על ידי ב' שגולש לתומו בפורום גננות בכינוי greywolf35 (בעודו חושב לתומו כנראה שפרטיותו מוגנת. הוא גנן, לא מבין במחשבים)
א' שיותר מבין באינטרנט, מגלה את כתובת המייל (שחשופה לכל הגולשים כאמור, רק צריך ללחוץ על הכתובת כדי לראות אותה) ובגלל שהוא שונא את ב' הוא מצטט אותה בהודעה חדשה שפתח בפורום ומוסיף באותה הודעה שgreywolf35 שכתובת המייל שלו היא [email protected] בכלל שכן שלו ובכלל לא גנן והדשא בכלל נובל אצלו בגינה (שוב,סליחה על הדוגמאות ההזויות)
האם זו איזשהי עבירה ממשפחת עבירות הפרטיות/לשון הרע/ווטאבר?
 
לדעתי לא

וזה שאנשים ומפרסמים על עצמם מחוסר הבנה באינטרנט, לא יוצר חובת סודיות כלפי אנשים אחרים. ברגע שפורסם, במודע או שלא במודע, זה הפך למידע ממקור גלוי. המידע נאסף ללא הפרה של כל דין או חובה אחרת.
אם נטען אחרת, לא נוכל לצטט שום דבר, נצטרך להניח שכל מי שכותב באינטרנט, למעט אולי קומץ של אנשים שמזדהים כמומחים או כעיתונאי רשת, הנם בורים ולא מבינים מה הם עושים. בורות של מישהו לא יכולה להקים חובת סודיות אצל מישהו אחר. חובת סודיות לא יכולה לקום לגבי משהו שפורסם ברבים כדין.
זאת כאמור דעתי. אני מניח שתמיד יהיה מישהו שיוכל לטעון אחרת.
 
המון תודה!


 
למעלה