מאמרים בנושא תזונה ופוריות הגבר
ראשית, תודה רבה על השיתוף.
הבא נתמצת את המאמרים לטובת גולשי הפורום.
המאמר הראשון הוא בעצם סקירה המדברת על השפעת אסטרוגנים ממקור צמחי על התפתחות מערכות הרביה ועל הפוריות. על רגל אחת - האסטרוגנים הם ההורמונים ה"נקביים" שקיימים גם בבעלי חיים וגם בצמחים. מי שצורך מזונות עשירים באסטרוגנים ממקור צמחי (פיטואסטרוגנים), שהמפורסם מביניהם הוא סויה, מעלה את ריכוז האסטרוגנים ואת רמת פעילותם בגוף. כיוון שהמאזן ההורמונלי הקיים בגופנו הוא מאוד עדין ויש מערכת גומלין מאוד הדוקה בין ההורמונים השונים, הרי שלהעלתו המלאכותית של אחד מהם ודאי תהיה השפעה על השאר. עם זאת, הסקירה, לצערי לא עומדת בקריטריונים של מאמר מדעי, בייחוד לאור העובדה שרובה ככולה מתרכזת בהשפעת הפיטואסטרוגנים על ההתפתחות העוברית ואף מודה שמעט מאוד מחקר נעשה בזכרים בוגרים ועדיין איכשהו המסקנה הסופית שלה היא שפיטואסטרוגנים יכולים לגרום לאזוספרמיה (מחסור מוחלט של תאי זרע). לפיכך, לא הייתי מתייחס לסקירה זו כמקור מהימן. עם זאת, בהחלט הייתי נמנע מצריכה בלתי מבוקרת של פיטואסטרוגנים - אך בעצם, הדבר תקף לגבי עוד המון דברים שאנחנו מכניסים לגוף.
המאמר השני מדבר על השפעתה החיובית של דיאטה ים-תיכונית (ריבוי אכילת ירקות, החלפת חמאה בשמן זית, שימוש בתבלינים במקום מלח) על פרמטרים שונים של איכות הזרע. מצד אחד, המחקר מראה שאצל גברים אשר מקפידים על הדיאטה הים-תיכונית, נתוני הזרע היו טובים בצורה משמעותית לעומת כאלה שלא. מצד שני, כותבי המאמר מודים שלא ניתן לקבוע סיבתיות (causality) בין הדיאטה לפרמטרים של הזרע. אוסיף ואומר כי בסבירות גבוהה, אלה שמקפידים על תזונה בריאה מקפידים גם על אורח חיים בריא יותר ולכן סביר שפרמטרים רפואיים שונים שלהם יהיו טובים יותר ביחס לאוכלוסיה שאינה מקפידה.
המאמר השלישי, שגם הוא בעצם סקירה, עוסק ביכולת של מזונות נוגדי חמצון (מאכלי ים במקרה הזה) לסתור את השפעתה המזיקה של הסכרת על פוריות הגבר. מבלי להיכנס לביוכימיה של התא, אומר שלחומרים נוגדי חמצון בהחלט עשויה להיות השפעה במיתון הנזק הנגרם על ידי הסכרת. עם זאת, על אף שישנם מגוון מזונות עשירים בחומרים נוגדי חמצון, ומאכלי הים ביניהם, עד כה לא הוכחה יעילותם בגוף חי (in vivo) ומשרד הבריאות האמריקאי אף אוסר לפרסם מזונות אלה כמזונות "בריאים". כמו במאמר הקודם, גם כאן מצוין בפירוש שלאורח חיים בריא כללי השפעה חיובית על הפוריות.
לסיכום - הנוסחה לשיפור מצב הזרע כנראה נעוצה בדבר פשוט שכולנו מנסים ולא כולנו מצליחים בו - אורח חיים בריא. הפסקת עישון, צמצום בצריכת אלכוהול, סוכרים ונתרן, אכילת מגוון ירקות ושמירה על תזונה מאוזנת וכושר גופני יעשו פלאות בגופנו ועל הדרך, ככל הנראה - גם בפוריות שלנו.
בהצלחה!