הצד האפל של שבדיה

kiitapahaa

New member
הצד האפל של שבדיה

שלום לכולם, רציתי לפתוח דיון שיעסוק בצד האפל של שבדיה שרובכם בטח לא מכירים. אז ככה, רובכם ראיתם את הסרט hipp hipp hora? למי שלא מסופר על נערה מתבגרת שחוות הטרדות קשות בבית הספר. לכאורה סרט נעורים "טיפוסי" אך מה שלא כולם יודעים זה שהסרט מעיד על תופעה אמיתית וקשה שמתרחשת ברחבי בתי הספר בשבדיה. אותי הסרט זיעזע אישית כיוון שדיברתי עליו עם שבדים והם אמרו לי שהם מרגישים שהסרט משקף את המציאות בהרבה מבתי הספר. התופעה זוכה לשם mobbning שבשבדית פירושו בריונות. לרוב מתבטא הדבר בחבורה של הרבה אנשים התוקפת בן אדם יחיד. לרוב התקיפות מתרחשות כשהקורבן היחיד נמצא במרכז מעגל של תוקפים והם תוקפים ומשפילים אותו. הקורבן הבודד בדרך כלל נבחר בשל היותו חריג או חלש כלומר או שמן, מהגר, משקפפופר, מישהו מאד מכוער וכו. יש אפילו בשבדיה ארגון שמתמודד עם התופעה שם ניתן לקרוא עוד חומר בנושא למי שיודע לקרוא שבדית: www.friends.se דרך אגב זה קורה לפעמים גם אצל מבוגרים בעבודה בלינק למטה יש תמונה של סרט שחור לבן תלחצו על הלינק הכחול ותורידו אותו

p i n g o

New member
מי שקרא את

את "מוזיקה פופולארית מויטולה", רואים שיש את זה גם שם! זה קיים אני חושב בכל מקום, אבל נראה ששם זה חזק במיוחד או משהו...

p i n g o

New member
ודרך אגב,

היה נחמד מצידך לשים אזהרת
ספוילר, כי יש פה כאלה שעדיין לא ראו את הסרט ומתכוונים לראות אותו בקרוב... אהמ אהמ...

kiitapahaa

New member
אני לא מבין את הקשר לספוילר

לא חשפתי שם שום דבר שמגלה מה מתרחש או מה הסוך של הסרט אתה צוחק נכון?

kiitapahaa

New member
אתה לא מדבר בהגיון

מגלה את העלילה? הם יכולים לדעת יותר אם הם ילחצו על הפלוס בשלט של יס או יקראו את התקציר בעיתון או באתר של האוזן השלישית. אין שום פסול בלתאר טיפה את הסרט כדי לעזור להבין הרי אתה אף פעם לא הולך לראות סרט בקולנוע בלי לקרוא עליו ולדעת על מה מדובר. תעשה טובה מה שאתה אומר זה לא רציני.

אני מצטערת אבל דניאל צודק../images/Emo60.gif

פרטים על הסרט, כלומר - פרטים שמספרים/מרמזים על קווי העלילה של הסרט - הם בגדר ספוילרים. הרי 'להרוס סרט' זה דבר סובייקטיבי. בשביל אחד רק הסוף יכול להיות ספוילר, ובשביל מישהו אחר כל פרט על העלילה. נכון שאפשר על ידי לחיצה על הפלוס או קריאה בעיתון לקרוא מה שבדיוק אתה כתבת, אבל אולי אנשים מסויימים לא עושים את זה כי זה בגדר ספוילר בשבילם? תזכור, מה שלא הורס לך סרט, לא בהכרח גם לא יהרוס למישהו אחר, ולכן - כדי להימנע מאי-נעימיות כלשהן, פשוט שים את האייקון

אני לא מסכים../images/Emo4.gif

מה שהוא כתב זה לא היה ספוילר. הוא בסך הכל נתן רקע או יותר נכון תקציר על מה הנושא של הסרט. הוא לא כתב ש X הולך לרצוח את Y בגלל שהוא שמן, נכון? כל עוד אין ממש חשיפה של פרטים שיכולים להרוס את העלילה אז זה לא ספוילר

למשל

את יודעת מה הנשא של הסרט אבל לא יודעת על מה העלילה כלומר מי הדמויות ומי נגד מי וכאלה דברים. את לא תלכי לראות סרט בקולנוע אם בתקציר שלו כתוב מלא פרטים שיכולים להרוס לך את הציפיה: למשל מי הרוצח האמיתי. תקראי שוב את ההודעה הראשונה בשרשור ותראי שהוא לא כתב שומדבר שיכול להרוס לך כצופה. אני יודע על מה הנושא ולפי זה יכול להחליט אם זה מעניין אותי לראות או לא

ובכן../images/Emo60.gif

אני לא מבינה את הבעיה בלשים אייקון קטן לטובת אלו שזה יכול להרוס להם

p i n g o

New member
דבר ראשון,

לא אמרתי שזה "מגלה את העלילה", אלא "רומז". אני משתמש במילים כדי שיקראו אותן.
דבר שני, כשאתה לוחץ על "הפלוס בשלט של יס" אתה עושה את זה מתוך בחירה, כי אתה רוצה לקרוא. אני לא קראתי על Hip hip hora מתוך בחירה, כי לא הייתה לי ההזדמנות להחליט אם אני רוצה לקרוא את זה או לא. ובלי קשר, אני אישית מעדיף לא לקרוא תקציר של משהו שאני רואה בטלוויזיה, אלא אם כן הצטרפתי באמצע ואני רוצה להתעדכן במה שקורה על המסך.
כך או כך, כדי למנוע מצבים כאלה בעתיד יהיה עדיף לשים אייקון של ספוילר ולהגיד ליתר בטחון.

kiitapahaa

New member
התופעה קיימת גם באיסלנד

אני יודע בוודאות שתופעה דומה מתרחשת באיסלנד מפני שיש לי ידידה איסלנדית והיא סיפרה לי על מישהי שנמצאת עכשיו בכסא גלגלים מפני שכמה בנות תקפו אותה וזה לא נדיר באיסלנד זאת ממש תופעה ויש להם מילה בשביל זה אבל היא לא יכלה להגיד איזו מילה כי היא לא יכלה לתרגם את זה לאנגלית. והיא סיפרה שזה גם קורה אצל מבוגרים בעבודה לפעמים. זה עוד לפני שידעתי בכלל על התופעה בשבדיה רק עכשיו אני מקשר בין שני הדברים. האם ייתכן שהתופעה קיימת גם בנורבגיה דנמרק ופינלנד? i wonder what is it with scandinavia, why does it happen there?

M o t t i

New member
ואיך קוראים לתופעה הזו באיסלנדית?

דרך אגב, כיצד אתה משיג חברים/מתחיל להכיר אנשים מהסקנדינביה?

kiitapahaa

New member
דרך האינטרנט בעיקר

אבל גם פעם אחת הסתובבתי ברחוב שנקין בתל אביב(בפעם הראשונה דרך אגב) ופתאום שמעתי שבדית אז ניגשתי אליהם, זאת הייתה משפחה של שני הורים ובת, ושאלתי מה נשמע בשבדית. חבל רק שהם היו שבדים אסלים אז הם אמרו שלום והלכו.. פחח אני חושב מה היה קורה אם זה היה קורה עם ישראלים בשבדיה ישר הם היו עטים עליי כשהיו שומעים אותי מדבר עברית אליהם "מה המצב! איפה שירתת?? באיזה כיתה ביסודי למדת??"

M o t t i

New member
זה ברור מאליו שאתה מתקשר עם אנשים

מהסקנדינביה באמצעות אינטרנט, התכוונתי במובן ספציפי יותר, היכן בדיוק אתה מוצא אותם? דרך פורומים? איסיקיו? אתרים מסוימים? אשמח אם תפרט יותר.

M o t t i

New member
אגב...

פגשתי משפחה מדנמרק כשהייתי באילת, דיברתי עם אישה שהיא, כנראה, סבתא של משפחה, דיברתי איתה קצת, באנגלית אבל עשיתי לעצמי בושות כשדיברתי באנגלית משובשת

למעלה