הצמדה למדד, ללא ריבית - לפרוע?

ExtraSi

New member
הצמדה למדד, ללא ריבית - לפרוע?

נטלנו הלוואה גישור, ההלוואה אינה ללא ריבית (הטבה מסויימת שקיבלנו),
אך ההלוואה צמודה למדד המחירים לצרכן, וניתן לפרוע אותה בכל נקודת זמן ללא קנס (מכיוון שהריבית אפסית).

1. האם החישוב שיתבצע במועד הפרעון יקח את המדד בעת נטילת ההלוואה, את המדד האחרון שהתפרסם לפני פרעון ההלוואה, והחישוב יתבצע לפי ההפרש בינהם?
כלומר, עצם העובדה שהמדד עלה/ירד במהלך התקופה, לחלוטין לא רלוונטית, ומה שרלוונטי אלו רק ערכי המדד בזמן הנטילה ובזמן הפרעון?

2. ההלוואה נלקחה לפי מדד פברואר 2013 ואני רואה שמדד נובמבר 2013 (נניח שהוא הרלוונטי לסילוק ההלוואה) הוא 0.4- מה המשמעות?
שאני אחזיר בדיוק את הכסף שלקחתי? (אני מניח שבכל מקרה לא אחזיר פחות מאשר לקחתי)

3. נניח ויש לי את היכולת להחזיר את ההלוואה בכל חודש החל ממרץ 2014 ועד ספטמבר 2014,
האם כדאי להחזיר מוקדם ככל האפשר, או שיש גם הגיון כלשהו להמתין? (בהנחה ואני לא יכול בינתיים להשקיע את הכסף),
כלומר, אם התחזית היא לירידת המדד, אולי יש כדאיות מסויימת להמתין?

תודה!

קרלטון

New member
תשובות

1. ההחזר יחושב לפי המדד המצטבר בחודשים מאז שנלקחה. אם יש רק החזר אחד בסוף (הלוואת בלון), אז הוא יוצמד לשינוי הכולל במדד. אם יש תשלומי ריבית, אז כל תשלום צמוד למדד מרגע נטילת ההלוואה ועד לתשלום.

2. לא. כפי שהוסבר ב-1, מדובר על שינוי מצטבר במדד, לא רק על החודש האחרון.

3. לא ציינת מה מטרת ההלוואה. אם אין שימוש לכסף אז אין טעם לשלם עליו ריבית, גם אם היא נמוכה. אם אתה רוצה לעסוק בספקולציות על עלייה או ירידה של המדד, זה כבר סיפור אחר.

ExtraSi

New member
תודה, אבל אני מנסה להבין משהו מאוד בסיסי

נטלתי הלוואה ללא ריבית אלא רק הצמדה למדד,
אין תשלומי ריבית, אלא החזר של הקרן + המדד בסוף התקופה.

המדד לזמן קבלת המשכנתא (חודש X) היה 0
המדד בחודש X+1 עלה ב1%
המדד בחודש X+2 ירד ב 1.09% (בגובה הנדרש בדיוק ע"מ לקזז את העליה החודש הקודם)
כעת אני צריך להחזיר את ההלוואה:

אם התוספת היא מידי חודש בחודשו, והיא מצטברת, אני צריך להוסיף 1% על הקרן,
אם מסתכלים רק על היחס בין המדד בזמן נטילת המשכנתא והמדד בזמן הפרעון, ומחשבים את ההפרש, אני לא צריך להוסיף דבר על הקרן.

א. מהו החישוב הנכון? האם תוספת של מידי חודש בחודשו, או בודקים רק את ההפרש בין הקצוות? (נטלה ופרעון)

ב. אם החישוב הנכון הוא תוספת מידי חודש בחודשו, מה ההגיון?
אם השורה התחתונה, המדד ירד באותה גובה שבו הוא עלה, מדוע אני צריך לשלם יותר מאשר הקרן?

קרלטון

New member
כמובן שאם המדד ירד

בחודש השני בצורה שקיזזה את עלייתו בחודש הראשון, אתה לא צריך לשלם עלויות הצמדה... זו בדיוק הכוונה בשינוי מצטבר.

ExtraSi

New member
אז המשמעות היא שאין משמעות לחודשים החולפים?

כלומר, אם לקחתי את ההלוואה בחודש X והחזרתי בחודש X+5,
מה שמשנה זה הבדל בין X לבין X+10, ולא משנה מה שהיה בדרך, לא?

כלומר, אם המדד בחודש X היה 100 נקודות,
ב X+1 היה 105
ב X+2 היה 110
ב X+3 היה 104
ב X+4 היה 102
וב X+5 היה 100

זה אומר שאני צריך לשלם רק את הקרן ואין לי תוספת בגין המדד?

למעלה