הצעה לסטארט-אפ מהפכני שעושה...

AnarchistPhilosopher

Well-known member
כלום.

זה שווה לפחות 1 ביחידות המתאימות...
שאחרי שממירים אותו לדולר שצונח בינתיים לא שווה הרבה.

vinney

Well-known member
לא רק ששער הדולר צונח, אלא שגם המחירים בשקלים מאמירים שחקים....

פעם הייתי משוויץ לכולם שהיינו הולכים לשוק במחנה יהודה כדי לקנות דברים בזול, בביקורי האחרון בארץ הייתי צריך ללכת לסופר חרדי רק כדי לא לפשוט רגל... איך אתם חיים שם? נסיעה באוטובוס בירושלים עולה פחות מכיכר לחם אחיד, זה לא נורמלי.

AnarchistPhilosopher

Well-known member
לא רק ששער הדולר צונח, אלא שגם המחירים בשקלים מאמירים שחקים....

פעם הייתי משוויץ לכולם שהיינו הולכים לשוק במחנה יהודה כדי לקנות דברים בזול, בביקורי האחרון בארץ הייתי צריך ללכת לסופר חרדי רק כדי לא לפשוט רגל... איך אתם חיים שם? נסיעה באוטובוס בירושלים עולה פחות מכיכר לחם אחיד, זה לא נורמלי.
אוכלים אחד את השנייה.

BravoMan

Active member
איך אתם חיים שם? נסיעה באוטובוס בירושלים עולה פחות מכיכר לחם אחיד, זה לא נורמלי.
אני דווקא שומע שאצלכם בארה"ב אנשים פצועים מתחננים שלא יזמינו להם אמבולנס מחשש שהחובות יהרגו אותם לפני הפציעה...

vinney

Well-known member
זה נכון, אבל איך זה מצדיק את יוקר המחייה הלא נורמלי בארץ?

אני בכנות תוהה. אני קונה תוצרת חקלאית תוצרת הארץ שגדלה בשדות 20 ק״מ מהסופר והיא עולה פי 3 מתוצרת החקלאית שאני קונה בקליפורניה שמיובאת מדרום אמריקה, איך זה יתכן?

BravoMan

Active member
הנקודה שלי היית שאין מה להצדיק - יוקר המחיה לא נמדד ע"י מחיר של מוצר אחד בשוק.
לא כ"כ ברור לי למה מישהו שעובד באחת מחברות התוכנה הגדולות בעולם בתור מפתח בכיר \ מנהל צריך לחפש סופר חרדי כדי "לא לפשוט את הרגל" בעוד שחרדים שאני מכיר עושים קניות ברשתות רגילות, אבל אם אתה חושב שמחיר עגבנייה זה מה שקובע כמה יקר לחיות במדינה מסוימת, אתה טועה ובגדול.

זוכר את מחאת המילקי?
אז יש לי כמה חברים בגרמניה שהיום מקללים את היום שבחרו לעבור דווקא לשם במקום לעלות לישראל, במיוחד כשהם שומעים על התנאים הסוציאליים שיש לקרובי משפחה מבוגרים שלי בארץ מול מה שיש לקרובי משפחה מבוגרים שלהם שם.

כנראה שלא על מילקי לבדו חי האדם... |יעני|

vinney

Well-known member
תראה... תשמע...

זה נכון שהתיאור שלי ציורי ולא באמת הייתי פושט את הרגל. אני גם באתי לשבוע-שבועיים, ולא באמת איכפת לי כמה אוציא בסופר בשבועיים האלה, אחרי זה חוזר הבייתה והכל בסדר.

אבל באתי לבקר משפחה. רובה מבוגרים, כבר לא עובדים, חיים מקצבת זקנה ופנסיות קטנות. אז אני בא פעם בשנה (אם אין קורונה) וקונה להם דברים שפעם הם היו יכולים להרשות ועכשיו כבר לא וזה מוזר לי. אני כבר לא רגיל לזה.

אתה כנראה התרגלת למצב, כמו שהאמריקאים רגילים למצב מערכת הבריאות שלהם, אבל זה לא כי זה מצב טוב אלא כי הביאו אותך לרתיחה לאט, אז לא שמת לב.

vinney

Well-known member
לא, לא, זה לא זה... כל זה היה נכון גם לפני 10 וגם לפני 20, וגם לפני 30 שנה.

זה נכון שתקציב הבטחון בארץ הוא מהגבוהים בעולם יחסית לתל״ג (לא הגבוה, אגב, וארה״ב היישר אחרינו במדד הזה), אבל זה לא חדש.

מה שכן הוא שכלכלת ישראל צומחת באחוזים מאוד גבוהים (השנה מדברים על 7% צמיחה?), וזה מתבטא הייטב בערך המטבע (השקל עכשיו בשיא של 25 שנה יחסית לדולר, ושיא של 20 שנה יחסית ליורו).

אז למה זה לא מתבטא בירידת מחירים של מוצרי צריכה? זה נראה שלא משנה מה קורה בכלכלת ישראל - המחירים תמיד עולים.

vinney

Well-known member
אלה נתונים שלא קשה לבדוק, אתה יודע... לפי אתר הכנסת תקציב הבטחון גדל בשקלים נטו בין 2009 ל2014 בכ10%. התל״ג לנפש באותה תקופה עלה מ28 אלף דולר ל38 אלף דולר, יותר מ30%.

אז אם מסתכלים באחוזים מכלל תקציב המדינה ומהתל״ג, אז הוא ירד דווקא, ודי בהרבה. לפי הגרף בכתבה, ב20 השנים בין 1998 ל2018 התקציב כאחוז מהתל״ג נחתך כמעט בחצי.

נערך לאחרונה ב:

vinney

Well-known member
זאת גם נקודה חשובה. אבל בסופו של דבר ההשוואה היא אובייקטיבית של מספרים ועלוית.

יש הוצאות קבועות ויש הוצאות משתנות. למשל מגורים - כל האנשים אותם ביקרתי בנסיעה האחרונה חיים בדירות משלהם. חלקם עדיין משלמים משכנתא (בגיל 70+++), אבל עדיין - ההוצאה יחסית קבועה וזולה. אם אני הייתי חוזר לארץ הייתי משלם על מגורים הרבה יותר מהם (אין לי דירה בארץ), והרבה יותר ממה שאני משלם על מגורים בעמק הסיליקון (היקר מאוד יחסית לכלל ארה״ב).

לעומת זאת תחבורה, אוכל, רפואה - אלה הוצאות שלא קבועות ומושפעות מעליות מחירים.

הרפואה בישראל היא ציבורית, אבל זה עדיין לא עושה אותה חינמית לגמרי ואנשים מבוגרים יכולים להוציא מאות שקלים בחודש (מהכרות אישית) על תרופות, בדיקות וביקורי רופא. יותר טוב מארה״ב, כמו שבראבו הצביע בצדק, אבל עדיין לא חינם/זול יחסית להכנסה המאוד מוגבלת שלהם.

התחבורה היא דווקא יחסית זולה (יחסית לכיכר לחם, כמו שציינתי). כרטיס יומי עולה קצת יותר משני כרטיסים חד פעמיים, ולמבוגרים יש הנחות גדולות (חצי מחיר, נכון?). בביקורי האחרון בחודש שעבר הסתובבתי בירושלים ובתל אביב, בעיקר בתחבורה ציבורית, במחיר סביר, בלי שום בעיה וביעילות די טובה (כל עוד לא היו הפגנות שחסמו את הרכבת או את הכניסה לעיר, כמובן). למי שיש רכב פרטי, מחירי הדלק אסטרונומיים, אבל לפנסיונרים אפשר להסתדר גם בלי רכב פרטי (במגבלות של מעצר בית יום וחצי בשבוע, כמובן).

האוכל לעומת זאת, שזה סעיף ההוצאה העיקרי אחרי מגורים ורפואה לפנסיונרים בארץ, יקר בצורה בלתי מתקבלת על הדעת בעיניי. כמו שאמרתי - לחם אחיד שעולה יותר מנסיעה באוטובוס (בדקתי - נסיעה באוטובוס בירושלים עולה 6 ש״ח לפני הנחות, כיכר לחם אחיד בסופר 6.1 ש״ח), בשר יקר להחריד, פירות וירקות זה בכלל עושק (עשיתי בדיקה קצרה, כי יש לי גם משפחה שגרה באזורים חקלאיים, והמחיר בסופר הוא בערך פי 3-4 מהמחיר שהחקלאים מוכרים בו בסיטונאות, וזה לא שצריך לשנע את התוצרת הזאת דרך אוקיאנוסים ומשאיות חוצי יבשות), ובלי זה קצת קשה להתקיים.

זה לא המלקי, בשביל מבוגר בודד שמקבל קצבת זקנה+הבטחת הכנסה (סך כ3200 שקל בערך), זה פשוט יקר מדי להתקיים. זה לא שהם יכולים לטוס לחו״ל כל שנה (שלא לדבר על צימרים בצפון), הם צריכים ממש לחשוב על כל שקל כשהם הולכים לעשות קניות. וזה עוד בהנחה שיש להם דירה לגור בה ששייכת להם ולא בשכירות.

ואם פעם היה שוק כמו מחנה יהודה שהיה אפשר ללכת לשם ולקנות ירקות ופירות בחצי מחיר מהסופר - אז עכשיו אין, מחנה יהודה זה לתיירים וצעירים בליינים, והמקום היחידי לאנשים מבוגרים שלא הרוויחו מליונים בהייטק זה סופרים חרדיים שלמרבה ההפתעה המחירים שם הרבה יותר סבירים (אבל... צריך לנסוע לשם דרך כל העיר כי מה לעשות - סופרים חרדיים נמצאים בשכונות חרדיות, וזה לא קל לבני 70+++).

d70

Well-known member
האוכל לעומת זאת, שזה סעיף ההוצאה העיקרי אחרי מגורים ורפואה לפנסיונרים בארץ, יקר בצורה בלתי מתקבלת על הדעת בעיניי. כמו שאמרתי - לחם אחיד שעולה יותר מנסיעה באוטובוס (בדקתי - נסיעה באוטובוס בירושלים עולה 6 ש״ח לפני הנחות, כיכר לחם אחיד בסופר 6.1 ש״ח), בשר יקר להחריד, פירות וירקות זה בכלל עושק (עשיתי בדיקה קצרה, כי יש לי גם משפחה שגרה באזורים חקלאיים, והמחיר בסופר הוא בערך פי 3-4 מהמחיר שהחקלאים מוכרים בו בסיטונאות, וזה לא שצריך לשנע את התוצרת הזאת דרך אוקיאנוסים ומשאיות חוצי יבשות), ובלי זה קצת קשה להתקיים.

זה לא המלקי, בשביל מבוגר בודד שמקבל קצבת זקנה+הבטחת הכנסה (סך כ3200 שקל בערך), זה פשוט יקר מדי להתקיים. זה לא שהם יכולים לטוס לחו״ל כל שנה (שלא לדבר על צימרים בצפון), הם צריכים ממש לחשוב על כל שקל כשהם הולכים לעשות קניות. וזה עוד בהנחה שיש להם דירה לגור בה ששייכת להם ולא בשכירות.

ואם פעם היה שוק כמו מחנה יהודה שהיה אפשר ללכת לשם ולקנות ירקות ופירות בחצי מחיר מהסופר - אז עכשיו אין, מחנה יהודה זה לתיירים וצעירים בליינים, והמקום היחידי לאנשים מבוגרים שלא הרוויחו מליונים בהייטק זה סופרים חרדיים שלמרבה ההפתעה המחירים שם הרבה יותר סבירים (אבל... צריך לנסוע לשם דרך כל העיר כי מה לעשות - סופרים חרדיים נמצאים בשכונות חרדיות, וזה לא קל לבני 70+++).

אז אם תקציב הבטחון לא אשם ביוקר המחיה, אז מי אשם ? ( לא באמת יודע )
בכל אופן צריך להשוות את המחירים היום בישראל למחירים לפני שנים בישראל ( ולא לארה"ב ), ולפי מדד המחירים לצרכן המחירים לא עלו דרמטית אז אולי הרושם שלך מהמשפחה שלך שחיה מפנסיה וקיצבת זיקנה שכאילו יוקר המחייה עלה לא מדויק או מייצג.

לגבי שוק המזון - התמונה דיי ברורה. ריכוזיות ומונופולים, חסימת תחרות מחו"ל, פריון נמוך ורגולטור שלא מתערב כדי לפתור את העניין.

https://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3642373,00.html
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001371269
https://www.themarker.com/consumer/1.663196

לא, לא, זה לא זה... כל זה היה נכון גם לפני 10 וגם לפני 20, וגם לפני 30 שנה.

זה נכון שתקציב הבטחון בארץ הוא מהגבוהים בעולם יחסית לתל״ג (לא הגבוה, אגב, וארה״ב היישר אחרינו במדד הזה), אבל זה לא חדש.

מה שכן הוא שכלכלת ישראל צומחת באחוזים מאוד גבוהים (השנה מדברים על 7% צמיחה?), וזה מתבטא הייטב בערך המטבע (השקל עכשיו בשיא של 25 שנה יחסית לדולר, ושיא של 20 שנה יחסית ליורו).

אז למה זה לא מתבטא בירידת מחירים של מוצרי צריכה? זה נראה שלא משנה מה קורה בכלכלת ישראל - המחירים תמיד עולים.
״צמיחת המשק״ הוא כבר מזמן לא מושג שמשקף את מצבם הכלכלי של תושבי המדינה, ובמיוחד לא את אלו שלא נמצאים בעשריונים / מאיונים / אלפיונים הגבוהים. יש לי תחשוה שכמו בארה״ב, גם ההצלחה הכלכלית של ישראל מתבטאת בעיקר בהצלחה של מי שכבר מבוסס כלכלית (ומעלה) ולא עבור מעמד הביניים ומטה.

למעלה