הצתה בחוק הפלילי

הצתה בחוק הפלילי

שלום רב
שאלה שאלתית למשפטנים שמסתובבים כאן: סעיף ההצתה בחוק הפלילי הוא די "חלבי". (לדעתי העניה). א. האם קיים סעיף שאפשר "לשדרג" את הפשע הזה? ב. האם "נבחרי (מאיזה שורש באה מילה זו?) הציבור ירצו לחוקק חוק בענין הזה כאשר ברור כי יש גם מציתים יהודים מאידאולוגיה לאומנית? (סתם משעמם שבת אחרי הצהרים, כמה כבר אפשר לישון?)
בתודה

הצתה בזדון

1. “המשלח אש במזיד בדבר לא לו, דינו [קרי: עונשו המרבי, עב”א] - מאסר חמש עשרה שנים; עשה כן במטרה לפגוע בנכס של המדינה, בנכס המשמש את הציבור, באתר טבע, בצמחיה או בבטחת דרי הסביבה או במטרה לפגוע בבני אדם, דינו - מאסר עשרים שנים" (סעיף 448(א) לחוק העונשין).
2. לשם השוואה: “הגורם במעשה או במחדל אסורים למותו של אדם, יאשם בהריגה, ודינו - מאסר עשרים שנים" (סעיף 298 לחוק).
3. אפשר אולי לשדרג את עבירת ההצתה בטענה, שהיא סיוע לאויב במלחמה: “מי שעשה, בכוונה לסייע לאויב במלחמתו נגד ישראל, מעשה שיש בו כדי לסייע לכך, דינו - מיתה או מאסר עולם" (סעיף 99(א) לחוק).
4. נבחרי (מהשורש בח"ר) הציבור ירצו בעיקר לשמור על כיסאם (זו דעתי).

תודה עופר.

לגבי סעיף 4, לי יש שורש אחר בראש.....

prizman

New member
תגיד עופר,

מאז אייכמן מישהו הוצא להורג בישראל?
את סעיף החוק אני מכיר, גם על בגידה, אבל השתמשו בו?
אני לא מצליח להזכר במקרה כזה. אולי אתה מכיר.
סעיף 97 לחוק העונשין.
תעמולה תבוסתנית. עוד סעיף מעניין שם.
זה סעיף 103.

אמירמל

New member
לא עופר, אבל התשובה היא לא.

בית משפט אזרחי בישראל, לא גזר עונש מוות מאז ביטול עונש המוות על רצח בשנת 1954, למעט לאייכמן ודמאניוק. גזר הדין של דמאניוק בוטל בערעור.
בתי משפט צבאיים של ערכאה ראשונה גזרו עונש מוות כמה פעמים על מחבלים, אבל העונש בוטל בערעור או שהומתק על ידי הרשות המאשרת (רמטכ"ל/מפקד הכוחות הצבאיים באזור)

prizman

New member
טוב לדעת, תודה.

נזכרתי בינתיים במחמוד חיג'אזי שדנו אותו למוות אבל בסוף שיחררו אותו.
היו עוד כאלה?

אמירמל

New member
כן.

לפי ויקיפדיה היו שלושה כאלה ב-1956 שעונשם הומתק על ידי הרמטכ"ל, חיג'אזי (שהרשעתו בוטלה בערעור והוא נשפט מהתחלה) ועוד אחד בשטחים בשנות ה-90 שערכאת הערעור הפכה למאסר עולם.

הצתה כמעשה טרור

דרך נוספת לשדרג את העבירה היא להגדירה: מעשה טרור.
ב- 1 בנובמבר 2016 נכנס לתוקף חוק חדש, חוק המאבק בטרור. לפי חוק זה, העונש המרבי על הצתה שהיא מעשה טרור יהיה עשרים וחמש שנות מאסר (סעיף 37(א) לחוק), ואם גרמה לפגיעות בגוף של ציבור גדול, שלושים שנות מאסר (סעיף 37(ב) יחד עם סעיף 39(א) לחוק).

החברים מתבקשים לנהוג בזהירות,

נעשה שימוש בדיון לצורך הבעת עמדות פוליטיות,

האם כך נוהגים החברים כאן כדרך של קבע? האם הדבר מקובל על מנהלי הפורום?

עד גבל מסוים

פוליטיקה ואקטואליה הן חלק בלתי נפרד מהשיח הישראלי, ולעתים יש מקום להתייחס אליהן גם כשמדובר בענייני חוק ומשפט.
כשהדבר הופך לויכוח מטופש בין שני גולשים שמטיחים "האשמות פוליטיות" זה בזה, אני קוטע את העניין.

למעלה