הקמת קרן לעידוד היצירה בריקודי עם

הקמת קרן לעידוד היצירה בריקודי עם

שלום לחברי בפורום. היום התייעצתי עם עו"ד בנוגע להקמת קרן לעידוד עבודת היצירה בריקודי עם. הכוונה לכתוב צוואה שתקויים לאחר מותי (לא אני לא חולה ומקווה לזכות לאריכות ימים). הקרן כמובן תישא את שמי שהרי רק הנאה ושמחה יצא לי לחוות בימי חיי ואקווה שעוד תימשך. הקרן תממן את היוצר שיצר את הריקוד הטוב ביותר (מעגל, שורות, זוגות), ההצבעה תמשיך להתקיים בכרמיאל בתחרות הריקודים - אבל, עורך הדין שיטפל בענייני ימנה ועדת שופטים בנוסף, לוועדה שתבחר את הריקוד בכרמיאל. כמו כן יוכלו הרוקדים בכל רחבי הארץ והעולם להצביע דרך האינטרנט ו/או כל מקור פרסום אחר. היוצר שייבחר ברב קולות ע"י הרוקדים והמדריכים ייזכה למילגת נסיעות, ויוכל לצאת להשתלמות בחו"ל על מנת ללמד גם שם את הריקוד. טוב, בנושא עדיין בחיתוליו אך הרעיון עצמו כבר התגבש אצלי. המטרה תהיה המשך הרעיון לפיתוח היצירה בריקודי עם. מה דעתכם?

לעדה - מאחל לך אריכות ימים

כל שתאריכי ימים , וצוואתך לא תוגשם - ירווח לכןלנו בריקודי עם. א. את תהיי עוד אתנו , ונהנה מכשרונך. ב. נציל את הריקודים מהרס מוחלט. אם עכשו בלי הקרן שלך - יש לנו מבול של ריקודים חדשים - מה יהיה אחרי שתמלא צוואתך. אז תמלא הארץ חמס, יעמדו בתור כל היוצרים - המתחרים על הפרס. וכל ממליציהם - מי לא ירצה לנסוע , אל מדינות הים ללמד את ריקודו. במשך הזמן יצטרפו העסקנים, מנהלי המתנסים ואולי ראשי ערים- ללוות את המנצח הזוכה. כמו במשלחות הכדור רגל. אני חושש , שהקרן על שמך תהיה קרן צבי, הכסף יבוזבז לירידה מן הארץ. כל מי שיסע להפיץ את תפארת יצירתו בעולם -יתקשה למצוא את דרכו חזרה אל ארצנו הקטנטונת, עם המילואים והאינפלציה. את תיצרי לנו אינפלציה חדשה בריקודי עם, עד שבחו"ל - יקימו קרן, עם צוואה - אחרי חיים ארוכים - למנוע את כניסת המוכשרים הישראלים לארצם. כדי שלא יהרסו להם את הריקודים הישנים - האהובים. הייתי רואה בחיוב -הקמת קרן לחידוש ורענון היצירה הקימת. לביצועים חדשים של מנגינות ישנות , שירי ארץ ישראל היפה, להכשיר מדריכים , שידעו ללמד את הריקודים הישנים , בחן ובאהבה. בלי התבטלות ליד הריקודים החדשים. שתי הרגליים שלנו כבר מאומנות מספיק בצ´ה צ´ה צ´ה ,דרוך - מצד אל צד ,של הריקודים החדשים עדיף להחזיר עטרה ליושנה. אני מקוה שתקבלי את דברי ברוח טובה. אני בשום אופן לא מתכוון להקניטך. זו באמת דעתי . אני חרד לגורל ריקודי העם שלנו , אשמח לקרוא דעות נוספות. אנו עומדים לעלות על מוקש רב עוצמה...

ואני

חרדה לגורל ריקודי העם אם לא יהיו ריקודים חדשים. אני יודעת שיש בפורום לא מעט אנשים שאוהבים להתרפק על "הריקודים הישנים והטובים", ואין בזה שום רע, אם כי אני דווקא פחות אוהבת אותם ומעדיפה את הריקודים החדשים.נכון, יש מבול של ריקודים חדשים - אבל נראה לי שבסופו של דבר, הטובים יותר מביניהם הם אלה ששורדים, ואחרים נעלמים במהירות. כבר דיברנו על הבעיה של מחסור בצעירים בריקודי העם - והמוזיקה היא חלק מהעניין. רבים מחברי נרתעים מריקודי העם מאחר והם בטוחים שמדובר באוסף שירי ארץ ישראל הישנה והטובה. כשאני מסבירה להם שריקודי העם הוא תחום דינמי ומשתנה כל הזמן, והיום כמעט לל שיר חדש יש ריקוד - שלמה ארצי, עברי לידר וכו´ - מביטים עליי בספקנות. בעיני, דווקא הדינמיות של ריקודי העם היא הדבר היפה. . אם אנחנו רוצים לטפח את הדור הבא של הרקדנים, קחו בחשבון שהם לא גדלו על השירים הישנים והטובים, והריקודים הישנים והטובים. אם הרפרטואר של ריקודי העם יתבסס בעיקר על ריקודים אלה - לא יקום דור חדש של רקדני ריקודי עם, ואז כל התחום בסכנת הכחדה.

בריזה - הנימוקים שלך לא משכנעים

לבריזה ולעוד חברים שדנו בנושא הקרן לעידוד היצירה בריקודי עם. אני מצטער , שנאי שוב נכנס לפורום לדון באותו ענין. התרבות החדשה העכשוית - לא זקוקה לעידוד. כי אנחנו עוד לא יודעים לאן היא מובילה. משל למה הדבר דומה : להבדיל , מנושא אחר לגמרי , שמאן דהוא יחליט לעודד את מתן ההורמונים לנשים בגיל הבלות. כי כולן שואפות להיות צעירות - וכל הגברים בתקופת בלותם , נמשכים , לנשים צעירות. ותקום קרן של - מאריכת חיים - לעידוד השימוש בהורמונים. ורק כעבור שנים יתברר - שכל הנשים שצרכו את המוצר הזה, בתרומת הקרן הנפלאה - חלו בסרטן. לא כך נוהגים במתן תרומות. יש אוביקטים - שעברו כבר את מבחן החיים. הם נשארו קיימים, למרות צוק העיתים. ואין חולק על חשיבותם ושימורם. כגון הריקודים הישנים. אם היינו בודקים איזה ריקודים היינו מעונינים , שישארו - מכל סיבה שהיא. מנגינה יפה, צעדים מקוריים, אשר מהם נשאבו היצירת החדשות. ולעודד בדרכים שונות את המשך קיומם - אז היה טעם לעידוד, באמצעות קרן מיוחדת, ולא רק של אדם פרטי , אשר מוותר על העברת רכושו למשפחתו ולצאצאיו ,למען מטרה אוניברסאלית. אלא גם גורמים ממשלתיים ואחרים . (אצלנו במשפחה , תרמה בצוואתה , אחת הדודות , את רכושה - שהיה גדול מאוד - להזנת חתולים עזובים) חזרתי הבוקר מכרמיאל - המיגרשים היו מלאי ם בצעירים יפהפים, פאר הדור הצעיר שלנו, והם רקדו ריקודים חדשים וישנים. בכשרון ובחן. ולא הרגשתי ברתיעתם מהישנים. לגבי כמה ריקודים ישנים, יש כבר קונצנזוס - חשוב להשאירם אתנו , ולא לדוחקם לפינה בגלל גודש החדשים. בכרמיאל - רקדו באולם מפוצץ , במתנס , עד אור הבוקר - רק ריקודים ישנים בהנחית : מישאל ברזילי, יענקלה לוי, יהודה עמנואל, אייל עוזרי ועוד. חבל שלא ערכנו מצעד תורמים בפוטנציה - לראות את ההרקדה הזו. יש להזכיר שבשעה 3 לפנות בוקר - התקימה הופעה מרשימה של נכים על כסאות גלגלים. ראיתי אנשים דומעים לידי. והערכתי את המארגנים - שערכו את ההופעה באולם , לרוקדים הנוסטלגיסטים. המנגינות של הריקודים היו כולם של ריקודי הנוסטלגיה. בשנה שעברה ראיתי את ההופעה בחוץ - בהרקדה ההמונית, וחשתי השפלה, בצפיפות ובאי סדר ששרר בזמן ההופעה. באולם אתמול - היתה הופעה נפלאה. ותאמינו - עד דמעות. הצעירים היום "רוקדים" את שלמה ארצי , שרית חדד אייל הגולן ,ועוד זמרים מפורסמים , שיש היום בשטח. ואני בכוונה אומר שמות זמרים - כי כפי שכתבה חברתנו בריזה ועוד - שהצעירים מחפשים את השירים החדשים. אבל מה לעשות - אנחנו מחפשים א ת מקורות הצעדים והתנועה. כוונת היוצרים הראשונים היתה לא להנציח את השירים ששרנו על יד המדורה בתנועה ובצבא - אלא את הצעדים , שרקדו אבותינו לפני צאתם לגלות. חפשו בעדות השונות , ואצל העמים , שבהם , שהינו בגלותנו, את מקורות הפולקלור. רצו לשחזר - מה זה לכרכר ולפזז , שמוזכרים בתנך. לדאבוננו - לא הרשו לנו אבותינו להנציחם בציור ובתמונה כי ציוו עלינו "לא תעשה לך פסל ומסכה". אני לא פוסל אף דעה כאן, גם אם היא מנוגדת להשקפתי. אבל כדאי לראות גם את הצד השני של המטבע. ושוב , אני מבקש סליחה - בנצלי את במת הפורום, להלאות אתכם בנושא הזה, שלדעתי , היא בנפשנו. תודה על הסבלנות.

בוא נסכים שלא להסכים..

יש שני צדדים למטבע, ואני כותבת מתוך נקודת השקפה של אחת שאוהבת את הריקודים החדשים, ואת המוזיקה המודרנית, ואילו אתה - כאחד שאוהב את הריקודים הותיקים יותר. זה כמובן עניין של טעם, ועל עניינים כאלה אין להתווכח, כידוע. רק שני דברים אוסיף - העובדה שהמגרשים בכרמיאל היו מלאים בצעירים - לא טענתי שכיום אין צעירים שרוקדים. אפילו אני מהווה דוגמה לצעירה שרוקדת.. אבל ודאי תסכים איתי כי הצעירים, בני העשרים פלוס - מהווים מיעוט באוכלוסיית הרוקדים. בעניין שני בו אנו חלוקים - כתבת כי כוונת היוצרים הראשונים היתה להנציח את הצעדים שרקדו אבותינו - ואני טוענת כי היוצרים הראשונים חיברו ריקודים לפי הצעדים שהם הכירו, ולפי הצעדים שהיו "טרנדיים" בתקופה בה הם חיברו את הריקודים, וכך נעשה גם היום - אני לא רואה את ריקודי העם כתחום שקפא בזמן ומטרתו להנציח מצב מסויים, אלא כתחום דינמי, וככל תחום אחר - גם בו יש אופנות, יש השפעות ממקורות שונים, ובעיני זה היופי. רק להדגיש - אני בעד הרקדות של ריקודים ותיקים שנעשות מפעם לפעם, ואני בעד שילוב הריקודים הישנים בהרקדות, אני רק חושבת שלא צריך להשמיץ כל כך את המגמה של חיבור ריקודים חדשים. על כל פנים, כמו שכתבתי בכותרת - כנראה שבעניין הזה נישאר חלוקים.. איש איש וטעמו.

לעדה המקורית - אכן רעיון מקורי

אבל אני - עם כל הכבוד - לא תומכת בו. לכשתגיעי בעזרת השם, הכוכבים, הגורל או כל דבר אחר לגיל 120 וצוואתך תבוא לידי מימוש - כאן אני מסכימה עם חברינו היקר שזו תהיה מכת מוות לריקודי העם. חברים בארגון יתחילו ביתר שאת ליצור ריקודים חדשים חסרי טעם וריח על מנת להתחרות זה בזה ואולי לזכות בפרס המובטח. ואגב, האם חשבת לרגע מה יעלה בגורל ריקודי העם כאשר הקרן תגמר? האם את מעוניינת להביא את ריקודי העם למצב של הסתמכות על קרנות ותרומות בלבד שבחסדי אנשים טובים אולי תגענה ואולי לא?! אז אנא, חישבי על כך פעם נוספת ואולי תמצאי נזקקים אמיתיים שישמחו לקבל את תרומתך בבוא העת. על כל פנים, למרות שזו דעתי בנושא הספציפי הזה, דעי לך שאני מעריכה ביותר את האיכפתיות שלך ופועלך בנושא ריקודי העם. ועל כך - יישר כח!!!

תגובה לכולם - לא שכנעתם אותי

במילא הכל יקרה בעוד שנים רבות (מי יודע) ואולי גם אתם לא תזכו לראות ולהווכח, אני פועלת בעניין למען ריקודי עם, ואם הקרן תסתיים, אז אולי יבוא נדיב אחר אחרי. אחרי הכל כדאי לעודד את מי שיוצר ריקודי עם, הם כעת גם כך עושים זאת אם תרצו ואם לא רק שאף אחד לא משלם להם, לי יש מה לתרום וזה הנושא שאני בוחרת לתרום ואף אחד מכם עם תפיסתכם הלוקה בחסר - לא תצליחו לעצור אותי. אני שמחה שיש אחת שפוייה ביניכן שתופסת נכון את הרצון הטוב שלי ואת המטרה המאד נחוצה. כל אחד יתרום (אם יש לכם לתרום) בעניין שהוא מוצא לנכון ולכן סתם רציתי לראות את התגובות ואיך אומרים - לא הפתעתם אותי - זה היה צפוי! במיוחד את הרקדנית הירושלמית, מדוע כעת משלא היתה תגובה מצידי את יודעת על מה או על מי? מדוע את לא כתבת בפורום כפי שכתבת לי בזמנו "עדה הצד השני לא מגיב עשית כך וכך..." ולא כדאי להמשיך כיוון שאנו יודעים להיכן נושבת הרוח. אז תעשי לי טובה ואת העיצות שלך תפני למי שמעריך ויודע להקשיב לך - במקרה הנוכחי זו לא אני.

לכולכם תוספת קטנה!

חבל שכעת לאחר מה שהגבתי שוב תפנו את זעמכם כלפי - זה במילא לא יעזור לכם, לכן אני מציעה - אל תגיבו, כיוון שזה יפול על אזניים ערלות. וכיוון שאני לא מתכוונת לקרוא יותר שום תגובה והרי אני תמיד עושה את מה שאני רוצה לעשות, לא ראיתם - לא הצלחנו לעצור את המחירים אחרי כל המהומה שנעשתה כאן ובחוגים?

לעדה

יחסך אלי לא שווה תגובה, אבל בכל זאת - שאלה לי אלייך-בשביל מה רצית את דעותיהם של החברים כאן? הופתעת שלא קבלת טפיחה על השכם או מה?! כששואלים דעה של אנשים צריך לדעת מראש שלא כולם יסכימו איתך ולקבל גם דעות שליליות באהבה. בתמימותי הייתי בטוחה שאת היית מעוניינת באמת בייעוץ לרעיון ע"מ שתוכלי לשקול אותו שנית בכובד ראש, וזה אכן מה שקיבלת, אבל כנראה שאת חיפשת רק מחמאות ודברים בנוסח "עדה-את גדולה! כל הכבוד!"

למעלה