הקפצה הנהלתית עקיפה

גבול הציניות עובר אי שם בים הצפוני

שלום אנשים, בעבר היה כבר שירשור על תפיסה של מה בריא ומה פחות בריא במקומות שונים, במדינות שונות. אבל - כמו שאתם יכולים לראות - אצלנו בקפיטריה בעבודה (באירלנד) - חושבים שיש דברים בריאים יותר מקטניות, ירקות חיים, שומשום מלא או שמן זית. מה שבריא באמת (וזה לא בציניות - זה מה שעצוב) - זה נתחים של...(ואתם מוזמנים לקרוא מה היה בשבוע שעבר, באחד הימים, האופציה הבריאה). לא נגעתי.
 
למי שתהה

למה זאת האופציה הבריאה - אני חושב שזה בגלל שהבשר עשוי בגריל ולא מטוגן. הרבה דיברתי (בפורומים אחרים) על התזונה הלקויה באירלנד אבל זה כבר ממש לא נתון לשיקול. בשר חזיר הוא שומני מאוד ומעניין אם מישהו יכול לקשר לו תכונות 'בריאותיות'. כאופציה בשרית מס' 2 - יש לזניית בשר. טוב, בשר בקר שוחה במעטפת גבינה צהובה - זה בטח לא מתחרה על האופציה הבריאה.
 

TheFinalCut

New member
המלצה

תשלח להם את המאמר הטרי-טרי הזה (מחודש שעבר): מספרים כאן, על בסיס מחקר אפידמיולוגי ענק (47 אלף גברים ו-88 אלף נשים) שנמשך 22 שנה, שאכילת בשר חזיר 5 פעמים בשבוע מעלה את הסיכון לסרטן השלפוחית ב- 59%, ואילו אכילת עוף ללא-עור מעל 5 פעמים בשבוע מעלה את הסיכון ב-52% (בשני המקרים, בהשוואה לאנשים שלא אכלו חזיר, או עוף). הסיבה, אגב, היא נוכחות של ניטרוסאמינים - מסרטנים ידועים שנפוצים במיוחד בבשר חזיר.
 

אלי ו.

New member
מחקר מעניין

לפי המחקר הזה עדיף לאכול עוף עם עור, נקניקיות, המבורגרים ובשר מתועש על פני עוף ללא עור... אגב, יש לך את המחקר כולו? לא ראיתי שם את הנתון על 52%.
 

TheFinalCut

New member
אעלה אותו בהמשך

המחקר לא נגיש בחינם עדיין (בעיתון הזה, הם מפיצים אחרי תקופה מסוימת את כל המאמרים בחינם), אבל אשתדל להעלות אותו פעם הבאה שאהיה בפקולטה. לפי המחקר הזה, בהקשר של סרטן השלפוחית אכן עדיף עוף עם עור ובשר מעובד - כיוון שכמות הניטרוסאמינים שם נמוכה יותר בהשוואה לבייקון ועוף ללא עור. כמובן שזה לא הופך אותם למזונות בריאות, מסיבות אחרות וסוגים אחרים של סרטן, בעיקר במע' העיכול המקושרים בעיקר לבשר מעובד (לא חסרים מחקרים בנושא, אקשר לכמה אם יש ביקוש).
 

אלי ו.

New member
לא הבנתי

איך בעוף בלי עור יכולה להיות כמות גדולה יותר של ההניטרושואסמו הזה מאשר עוף עם עור?
 
נשמע מוכר

לפני מספר שבועות דיברו בגלי צה"ל, במסגרת שבוע המודעות לסרטן לערמונית, שאכילת בשר בקר באופן קבוע, מגיל צעיר, מעלה את הסיכון ללקות בסרטן הזה בהרבה הרבה אחוזים.
 

TheFinalCut

New member
וסוף סוף, הזדמנות להעלות את המאמר..

מצורף, אעבור עליו יותר בפירוט ואנסה לענות על שאלת הניטרוסאמינים בהמשך
 

TheFinalCut

New member
טוב, הנה נסיון לתשובה

מסתבר שהעסק קצת יותר מסובך ממה שחשבתי, אבל ננסה להסביר. ניטראט (NO3) הוא חומר משמר נפוץ בבשר. בתנאי חימום, חומציות או בנוכחות אנזימים מסוימים, הוא מסוגל ליצור קשר עם חומצות אמינו מחלבוני הבשר וליצור חומרים המכונים ניטרוסאמינים (Nitrosamines), שהם מסרטנים ידועים. סוג נוסף של חומרים שמסוגלים להיווצר הם אמינים הטרוציקליים (heterocyclic amines) - טבעות פחמניות שכוללות גם חנקן, ואשר גם הן התגלו במחקרים אפידמיולוגיים כמסרטנים. בייקון עובר עישון ו\או החמצה, ולכן הוא נחשף לתנאים שמגבירים את רמת הניטרוסאמינים בצורה חריפה - וידוע כמקור משמעותי לחומרים אלו. אמינים הטרוציקליים נוצרים בבישול, אך לא בכל סוגי הבישול (לא פירטו במאמר באילו, כנראה כיוון שהם לא יודעים). מה שבכל זאת ידוע, זה שבעוף ללא עור מצטברים יותר אמינים הטרוציקליים בהשוואה לעוף שמבושל עם העור (זה נושא השיחה המבחיל ביותר שהיה לי כבר הרבה זמן). יש כאן משהו מוזר לעומת זאת, כיוון שהכותבים מזכירים כי בשר בקר ידוע כמקור משמעותי לאמינים הטרוציקליים בעצמו, אולם הם לא מצאו קשר מובהק בינו לבין סרטן השלפוחית, כפי שהם מצאו עבור עוף ללא עור ובייקון. במחקרים אחרים שהם מזכירים, לעומת זאת, נמצא קשר גם בין סוגים אחרים של בשר לסרטן השלפוחית, אך התוצאות של מחקרים אלו היו פחות עקביות ופחות מובהקות סטטיסטית.
 

אלי ו.

New member
במקרה הזה מדובר בבייקון

קותלי חזיר שלמיטב ידיעתי אינם בשר רזה. מגישים אותם מטוגנים במחבת, לא בדיוק "אופציה בריאה".
 
הקפצה הנהלתית עקיפה ../images/Emo13.gif

כי רק עכשיו שמתי לב שפיינל קאט הביא את המחקר בנוגע לעוף-בלי-עור וחומרים מסרטנים.
 
למעלה