הקפצת שרשור

טלה בר

New member
השמש

כן - שמת לב שבעברית השמש היא גם זכר וגם נקבה? זה מפני שהיתה אלת שמש כנענית (בשירת אוגרית) וגם אל שמש והם מתחלפים ביניהם - כמו גם אלי הירח, יש זכר ויש נקבה אצל העמים השמיים, שמתחלפים לעתים.

כרמית.

New member
שמש - זכר ונקבה

אכן, אל השמש המסופוטמי, הנקרא "שפש" הגיע לארץ כנען עם הכיבוש האשורי והבבלי והפך לאלה דווקא, הנקראת, באופן ממש לא מפתיע, "שמש". והרי לכם מדוע שמש בעברית גם זכר וגם נקבה. טלה, לא ראיתי בשום מקום שמדובר באלוהות שהיא גם נקבית וגם זכרית, אלא שעם המעבר הגאוגרפי, עברה האלוהות שינוי מגדרי. אם יש לך הפניה למקום שמדבר על הכפילות המגדרית של שמש, אשמח מאוד לקבל.

טלה בר

New member
שמש

שני הספרים שמהם בעיקר אני שואבת את פרטי הידיעות שלי על האלים הם: Encyclopedia of World Mythology, Mandarine Publishers Ltd. 1975 Larousse Encyclopedia of Mythology, Prometheus press, 1959 בעיקרון את צודקת, והאלים עוברים שינוי מגדרי במעבר הגיאוגרפי - אף על פי שהספר הראשון מציין כי לאלים הבבלים הזכרים היו בנות זוג בעלות אותו שם - לדעתי המעבר כאן הוא לא גיאוגרפי אלא שלטוני. דרך אגב, שאפאש היתה דווקא אלת השמש הכנענית מאוגרית, לא אל הבבלי (לפי: Yahweh and the Gods of Canaan by William f. Albright).

כרמית.

New member
את הספר השני יש לי

אני אנסה לבדוק גם את הספר הראשון. ממש מוזר לי מה שאת אומרת על כך שלאלים הבבלים הזכרים יש בנות זוג באותו שם. אולי הכוונה לתחילית הכבוד נין לנקבה ואן לזכר? כמו אנקי ונינקי, אל המים ואלת האדמה? יהיה מעניין לרדת לעומק העניין.. ואת צודקת, אכן שפש היא אלה כנענית ואילו שמש הוא אל בבלי. התהפכו לי היוצרות (והמגדרים).

L e s t a t

New member
זה סותר את העקרון של מרדוך

כשליט כמעט אבסולוטי שאין שני לו.

כרמית.

New member
לא.

מרודך הפך לאל עליון בתקופה מאוחרת, ואכן זו נחשבת לתקופה שהיא צעד משמעותי בהיסטוריה האנושית לקראת מונותיאיזם (היו תקופות כאלו גם במצרים, גם בפרס ואפילו ביוון) - אבל זה רק לקראת. מרודך מעולם לא נחשב שליט אבסולוטי וגם בתקופה שבה הוא הפך לאל עליון של בבל כולה, התרבות עדיין היתה פוליתיאיסטית, עם המשך פולחנים לאל הירח כמובן, עם הרבה אלים מקומיים (שבעצם מאפיינים את התרבות הבבלית), עם המשך זיקה לדת הכוכבים המוקדמת באזור, ועם המשך זיקה לתיאולוגיה המוקדמת יותר, ירושה מהאכדים והשומרים. לסקירה אקדמית מקיפה אודות התיאולוגיה הבבלית, ראה כאן

L e s t a t

New member
תודה על התיקון ../images/Emo9.gif

נראה שמצפה לי מכת ברק במקום לא נעים בקרוב...

Dia Leoghann

New member
וגם...

גם לחלק מהאלים האוגריתיים יש בנות\בני זוג בעלי\ות אותו שם רק עם תוספת נקבית, כמו בעל ובעלת, עשתר ועשתרת ועוד...

כרמית.

New member
אבל אלו לא בני זוג ../images/Emo12.gif

בעלת היא לא בת הזוג של בעל, אלא עשתרת. בעלת היא דווקא אמא של בעל באוגרית (דרומה יותר אמא שלו היא אשרה). עשתר הוא הבן הצעיר של אשרה ואחיה של עשתרת, לא בן הזוג שלה...

Dia Leoghann

New member
אה.. חשבתי שמתכוונים לשמות זוגיים

לא ממש בני זוג - חתונה ילדים כלב וגורים....

טלה בר

New member
אלים בבליים

אני לא יכולה לענות לך על השאלה על האלים והאלות הבבליים כי לא חקרתי את הנושא - זו רק הערה שמופיעה ב"אנציקלופדיה של המיתולוגיה העולמית". לדעתי, האלות ברובן קדמו לאלים והאלים לקחו עליהם את התפקידים שלהן. ההתחסלות הכללית של האלות לקחה אולי זמן, ובינתיים הן נחשבו לנשותיהם של האלים. אבל לא כל אחד, כמובן, מסכים עם הדעה הזאת.

humana

New member
an idea

As a result of trying to explain to French people my problem with the masculin/ feminin, I've come to a conclusion that the reason for the differences is mainly agricultural or plainly cultural. It always takes two. The Earth is always feminin, because it makes life. In Europe the winter is snowy and cold and nothing is alive, so the rain/snow/hail/other things that fall from the sky are all feminin. But the sun is masculin as it is the one who melts everything and awakens the earth. In our part of the world, the rain is the one that makes love with the earth and therefore it is masculin. I don't know if it works for every element of nature, it was very difficult to get my point across even that far, but it makes very nice sense to me. Happy Shavuot and may your bazilikum blooms. Yael

טלה בר

New member
genders

You forget in German (and old Greek as well) there is also neuter, but I am not sure what in nature is neuter in its sexuality...

טלה בר

New member
שנה ויום

ההסבר של גרייבס ל"שנה ויום" הוא שהשנה הקלטית היתה מורכבת משלושה עשר "ירחים" - כלומר חודשים בני עשרים ושמונה יום כל אחד, שזהו בערך זמן הקפת הירח את הארץ - שהם 364 ימים, ועוד יום אחד כדי להשלים את שנת השמש.

Dia Leoghann

New member
אילו זה היה פשוט כל-כך....

ההוחכות הארכיאולוגיות וההיסטוריות מראות מעבר לכל ספק שבעניין הזה גרייבס פשוט טעה. אמנם נכון העניין שבמידה ויש לוח שנה של שנת לבנה, אכן השנה נמשכת 364 יום, ויש להוסיף לה יום נוסף על מנת להשוות אותה עם שנת השמש, בזה גרייבס צודק. אולם לח השנה הקלטי לא הורכב מחודשי לבנה בני 28 יום. אזהרה!!! מכאן זה הולך ומסתבך... כדאי להיות מרוכזים בזמן הקריאה!!
לוח השנה הקלטי נמשך למעשה על פני מחזור של חמש שנים, עובדה המחזקת את תיאורו של דיאודורוס סיקולוס שכתב שהדרואידים מקימים טקסי קורבן גדולים פעם בחמש שנים. חמש השנים האלו מכילות 60 חודשים ועוד שני חודשים מעוברים - אחד בתחילת המחזור ואחד באמצעיתו. החודש המעובר השני מחלק למעשה את המחזור כולו לשני חצאים בני שנתיים וחצי כל אחד. בשנת 1897 נמצא לוח שנה שכזה מברונזה והוא נקרא לוח קולייני. בלוח קולייני מופיע מחזור חמשת השנים כולו על פני 16 טורים הנקראים מלמעלה למטה, כשבכל טור מצויינים 4 חודשים, פרט לטורים בהם מצויינים החודשים המעוברים - בטורים אלו מצויין חודש מעובר ועוד שני חודשים שאינם מעוברים. ניתן לראות שכל שנה במחזור מתחילה בחודש ששמו מתחיל באותיות Samon, והמחצית השנייה של כל שנה מתחילה בחודש ששמו מתחיל באותיות Giamon. בשפות הקלטיות שקימות עד ימינו (אירית, וולשית, ברטונית וכו') Samon הוא קיץ, ו-giamon הוא חורף. כאן מתעוררת לנו בעיה: האם חודש Samon הוא חודש תחילת הקיץ ו-Giamon חודש תחילת החורף, או שמא Samon הוא חודש אמצע הקיץ, ו-giamon חודש אמצע החורף? והעניין מסובך עוד יותר - אם samon הוא קיץ, מדוע נקרא פסטיבל תחילת החורף סאמהין, ולא למשל גיאמהין? האם יכול להיות שבאופן פרדוקסלי Samon הוא החודש הראשון של החורף, ו-Giamon החודש הראשון של הקיץ? כאן נחלץ לעזרתנו יוליוס קיסר שכתב "הגאלים קוראים לעצמם בני אל הלילה, והם מגדירים את חלוקת עונותיהם לא על פי מספר הימים בכל עונה, אלא על פי מספר הלילות שבה. את ימי ההולדת שלהם, את תחילת החודש ואת תחילת השנה הם מציינים כך שהלילה קודם ליום" מכאן אנו יכולים לראות שהשנה הקלטית התחילה בחורף, בחודש שנקרא Samon(קיץ), והקיץ של השנה נפתח בחודש שנקרא Giamon (חורף). מוזר, אבל עובדה... אם נסתכל כעת על כל מחזור חמשת השנים, נראה שהמחזור נפתח בחודש מעובר ומיד אחריו חודש Samon, כלומר מתחיל חורף חדש, והחצי השני של מחזור חמשת השנים מתחיל שוב בחודש מעובר, אך הפעם, מיד אחריו מתחיל חודש Giamon, כלומר מתחיל הקיץ. כלומר מחזור 5 השנים הוא בעצמו "מקרו" של שנה אחת, והוא מתחיל בחורף שנמשך שנתיים וחצי, וממשיך בקיץ שנמשך שנתיים וחצי. אבל מה בדבר החודשים? בלוח קולייני ניתן לראות שישנם שני סוגים של חודשים. חודשים במסתימים באותיות Mat (טוב), כמו SamonMat, וחודשים שמסתיימים באותיות Anm (אולי קיצור של An Mat = לא טוב) כמו GiamonAnm. חודשי ה-Mat נמשכו 30 יום, וחודשי Anm נמשכו 29 יום. במהלך השנה החודשים מתחלפים ביניהם לסירוגין, פעם Mat ופעם Anm. אבל, במבט חוזר אפשר לראות שהקלטים הכניסו שינוי בחודשים. אילו סדר ההתחלפות היה נמשך ללא הפרעה אזי גם חודש Samon וגם חודש Gamon היו חודשי Mat, כלומר חודשים בני 30 יום. השינוי שנעשה הביא לכך שהחצי הראשון של כל שנה (החורף) והחצי הראשון של מחזור 5 השנים כולו, מתחילים ומסתיימים בחודשי Mat, ואילו החצי השני של כל שנה (הקיץ) והחצי השני של מחזור 5 השנים, מתחילים ומסתיימים בחודשי Anm. כך למעשה חילקו הקלטים את מחזור 5 השנים לא רק לחורף וקיץ (של 2.5 שנים כל אחד) אלא גם לשתי תקופות כל אחת מהן בת 30 חודש פלוס חודש מעובר, אך הראשונה מהן, כמו החצי הראשון של השנה, מתחילה ומסתיימת בחודש Mat, ולכן היא נקראת תקופת Mat, והשנייה, כמו החצי השני של השנה, מתחילה ומסתיימת בחודש Anm, ולכן גם נקראת תקופת Anm. את אותו מבנה ניתן לראות גם בתוך החודשים עצמם. כל חודש מתחיל בספירה העולה מ-1 עד 15, וחציו השני מתחיל ספירה מחודשת מ-1 עד 14 אם זהו חודש Anm, ועד 15 אם זה חודש Mat. בדיוק בלילה של אמצע החודש, כאשר הספירה הראשונה מסתיימת, והספירה השנייה מתחילה נמצא לילה הנקרא בלוח קולייני ,ATENVX כלומר, "התחדשות" או "הלילה החוזר". אם נוסיף לעובדה זו את עדותו של ההיסטוריון הרומאי פליני שאמר שהדרואידים ספרו את חודשיהם מן היום השישי של הירח, כלומר בערך מתחילתו של הירח, אזי ככל שהחודש נמשך, הלך והתגבר אור הירח המתמלא, ואחרי 15 יום יש חזרה של הלילה, או התחדשות של הלילה כיוון שהירח מתחיל להתמעט. אולם, אם הדרואידים מתחילים לספור מהיום השישי של הירח, אזי ליל "ההתחדשות" קורה 5 ימים לאחר הירח המלא וזה שוב מציב אותנו בבעיה...הפעם לא מצאתי פתרון... יתכן שפליני טעה, ויתכן שבכלל עלינו לחזור לעדותו של יוליוס קיסר, וגם את החודשים לספור מהחצי החשוך שלהם (כשהירח הולך ומתמעט) אל החצי המואר שלהם, וכך ביום אמצע החודש יש לנו לילה ללא ירח - כמה זה פראדוקסלי שישנן דתות פגאניות מודרניות מסוימות מאוד המנסות לקלוט מוטיבים קלטים והן בחרו לחגוג את הירחים המלאים, כאשר כל הסימנים מראים שאם הקלטים חגגו לירח בכלל, היה זה אולי לירח הנעלם...

suki da yo

New member
אני שמעתי פה עקיצה אנטי וויקנית?

:) תודנ ארי אל! המון תודה, כבר הרבה זמן שאני טובעת בים ההסברים שלא מובנים על לוח השנה...

suki da yo

New member
אגב

אני זוכרת שקראתי (פה בפורום. באיזה מאמר? אולי אתר כלשהו.. אני ממש אל זוכרת) שיתכן שהסיבה למושג שנ ויום היא בעובדה שסמהיין לא נספר במכלול ימי שנה, בגלל שהוא אממ.. לא מוצאת את המילה:) הוא פשוט סמהיין:) בכל מקרה, סיפרת הרב, אבל לא נתת בעצמך סיבה אפשרים למקור הביטוי שנה ויום.

suki da yo

New member
חחח:)

כן... טוב, אז מה עם זה? מה הסימוכין והאם זה כן או לא מבוסס היסטורית?

למעלה