הקשר שבין ספורט למערכת החיסונית

הקשר שבין ספורט למערכת החיסונית

נתקלתי במאמר הזה בפורום חדרי כושר (תודה לגבי ו.) ונראה לי חשוב להביא אותו לכאן: מערכת החיסון בספורט: קיימים מחקרים שספורטאים חולים יותר מאנשים רגילים המחלה הזיהומית הנפוצה ביותר אצל ספורטאי היא דלקת בדרכי הנשימה העליוניות – שיעול, נזלת, גרון כואב התופעה נקראת Upper Respiratory Infection או Upper Respiratory Tract Infection או בקיצור URTI/URI. ספורטאי הישגי: • לחצים נפשיים ופיזיים • מערכת חיסון ירודה • חשוף לתחלואה גבוהה יותר גם במהלך פעילות גופנית מאומצת וגם אחריה יש יצור מוגבר של תאי דם לבנים, כנראה שהורמוני הלחץ שקשורים לפעילות גופנית גורמים לעירור של מערכת החיסון. שני הורמונים קשורים למערכת החיסון, בשעה הראשונה מזמן תחילת הפעילות מופרש הורמון אפינפרין (מופרש מהר ומתפרק מהר), ההורמון מופרש לאורך כל הפעילות ולאו דווקא בשעה הראשונה, אחרי השעה הראשונה של הפעילות מופרש הורמון נוסף בשם קורטיזול (מתפרק זמן רב יותר), השפעתו על מערכת החיסון היא בין 8-6 שעות. שתי ההורמונים הללו כנראה משפיעים על מח העצם ליצור עוד תאים לבנים. בטווח זמן כולל לאורך זמן בתקופת האימונים מערכת החיסון נכנסת לתשישות ומייצרת פחות נוגדנים ולכן בתקופות הקשות של האימונים הספורטאי חשוף יותר למחלות וככל שהוא יהיה יותר הישגי כך הוא יהיה חשוף יותר למחלות. שתי השפעות עיקריות על מערכת החיסון לאימון ההישגי: 1. אקוטית (מיידית) – חלק ממרכיבי מערכת החיסון (כדוריות הדם הלבנות) יורדים ושבים לרמתם הנורמאלית רק (עד) 24 שעות ממועד האימון ולכן נוצר "חלון הזדמנויות" למחלות ובזמן זה הגוף חשוף יותר למחלות עד להתאוששות של מערכת החיסון. 2. כרוני (מתמשך) – ירידה במרכיבי מערכת החיסון בתקופת אימונים קשות, עקב חוסר התאוששות. לכן ספורטאים: • יקבלו כל הזמן חיסונים (להקדים תרופה למכה) • עור רגיש יותר לחום ולקור • נזהרים מדלקות, שפשפות, זיהומים וכו' • הגנה על העור, זיעה ממוססת את ההגנה של העור (חומציות ומליחות) • הגינה – מקלחות משותפות, מגבות, כפכפים. • חימום והרפיה לפני ואחרי אימון + לבוש מלא • אחרי מקלחת יבוש ולבוש מלא פתרון למערכת החיסון בספורט ההישגי הוא מנוחה !
 

ennicka

New member
אם כך, עושה רושם

שכדאי לו גם לספורטאי שלקול תוספי מזון ו/או הוספת מרכיבי תזונה הידועים כמחזקי מערכת החיסון כגון הרבה שום (יכול להיות מצויין גם באמצע התחרות - המתחרים יברחו ממנו
), ויטמין C (פירות הדר, עגבניה וקווי עד כמה שאני יודעת), אכינצאה ועוד...
מה לא?
 
מצד שני, עושה רושם שתוספים

לא יעילים לפי הכתבה המצורפת. ומצד שלישי, מאז שהתחלתי לקחת תוספים עברו כל התחלואים והאלרגיות למינהם. אז למי להאמין? לרופאים/חוקרים או לגוף שלי?
 

Infin1ty

New member
למי להאמין?

לאף אחד. לעשות בדיקת דם שיגרתית פעם בכמה זמן ולראות מה מצב הגוף, אם הגוף התדרדר, כלומר ערכים חשובים ירדו באחוזים במקום להשאר או לעלות זה אולי הזמן לבדוק מה הבעיה ואולי יש צרוך בתיסוף. אם הגוף נשאר באותו מצב או השתפר אז אין מה לשנות כל כך ולהמשיך באותה הדרך. יש תוספי מזון שמבטיחים עולם ומלואו אבל בעצם הם לא שווים כלום מלבד זה שהיצרנים עושים עלינו כסף... גם אוכל בזמן אימון אפשר להחליף ע"י חטיפים פשוטים או סנדוויצ'ים. אני מסכים אבל שבזמן תחרות יותר נוח והרבה יותר יעיל זה לקחת ג'לים (2~ ג'לים כל חצי שעה) או משקה אנרגטי אחר. ישנם תוספים (ויטמינים ומינרלים במיוחד) שאין צורך בתיסוף בהם ואפילו תיסוף בהם יכול להזיק (ברזל לדוגמא).
 

ennicka

New member
../images/Emo132.gif בתור מי שבאה מהמדע

אני נוטה מאוד לא לסמוך עליו אלא על התוצאות בפועל (ולא אכפת לי אם יבוא מישהו ויטען שהתוצאות הפיזיות הן תוצאה פסיכולוגית - את חושב שזה יעזור אז זה עוזר - כי מה 'כפת לי? אם עובד אז עובד...) בקיצור, יש משהו בעניין תוספי מזון ספציפיים והאפקטיביות שלהם, למשל עד כמה שאני יודעת, עוד לא מצאו דרך לשמר את החומר הפעיל בשום, ולכן צריכת שום בגלולות לא תהיה אפקטיבית כאכילת שן שום. לכן הפשרה בעייני בין שתי הגישות היא לשאוף כמה שיותר להכנסת המרכיבים המדוברים למזון במצב טרי - תה עם דבש במקום פרופוליס, הרבה שום טרי (וחוזרים לנושא הבעיה הסוציאלית בגללו, אבל למי אכפת
), שתיה מרובה של פרות הדר סחוטים אכילת קיווי בעונה וכו'. נכון, יאמרו ייצרני התוספים שכמות הויטמין בכדור גבוהה בהרבה מאכילתו בדרך שתיארתי, אבל מצד שני הטריות מנצחת כאן לטעמי. לסיכום? לא יודעת מי צודק אבל אני אמשיך בגישת התוספים "מחזקי מערכת החיסון" עם נטיה להוספתם באופן טרי לאוכל שלי.
 
למעלה