הרבה (קליפות) תפוזים בקומפוסט - טוב ליהודים?

• פותח הנושא dovk
  • פורסם בתאריך

dovk

New member
הרבה (קליפות) תפוזים בקומפוסט - טוב ליהודים?

יש לי שכנה רחבת לב ומלאת רצון טוב שאוספת את הפסולת האורגנית שלה ומוסיפה אותה לקומפסטר שלי.

אמה מה - :
1. היא באה רק אחרי שהדלי הגדול שלה מתמלא, ואז חלק כבר מחמיץ ונהיה כמעט עיסה
2. הוא זוללת תפוזים בלי הכרה - יש מלא קליפות תפוזים עסיסיות (היא עושה מיץ).

טוב או רע לקומפוטס, ואם רע (סעיף 2) מה מומלץ לעשות?

(הקומפוסט שלי לא מתחמם, אבל מגיע לשימוש אחרי שנתיים לפחות)

תודה

Mישהיא

New member
אני יודעת

שעודף קליפות הדר
לא טוב לקומפוסטר
אין בעיה עם המיץ דל הדלי
החומציות של פירות ההדר..
אז אני תמיד מפצה שגזם של דשא
או ריפוד של כלוב של ארנבונים (גזם דשא עם קקי שלהם)
ניר גרוס..

ולמה שנתיים ?
אני כל חצי שנה עושה הפרדה בקומפוסטר חצי ממשיך לקבל פסולת וחצי מתייבש..ועובר לגינה

dudi4321

Active member
תוסיף ותכסה שכבות של דשא

אפשר גם מעט אדמה יבשה.

dovk

New member
האמת, קיוויתי לתשובה מלומדה:

האם באמת הרבה קליפות הדרים, נגיד עם קצת בשר פרי, משנים את הרכב הקומפסט למשהו אחר? שלילי?

תודה,

jeshu

New member
זה לא כזה מעניין ולא כזה משנה רוב הקליפה של ההדר היא תאית - סתם תאית (צלולוזה) שמתפרקת. כן יש בקליפות גם טיפה חומרים בעייתיים, אבל גם הם מתפרקים בסוף. הכי נורא ייקח עוד קצת זמן לקומפוסט להבשיל. מה שכן, קצב פירוק הקליפות האיטי, בגלל אותם חומרים שמפריעים למפרקים בהתחלה, מפחיד את האורגניים למיניהם שמתחילים להמציא סיפורים. מה גם, שאם הקומפוסט יהיה קצת חומצי, ברוב רובן של קרקעות ישראל, זה בסה"כ יהיה דבר טוב, אז אין מה לדאוג והשכנה יכולה להמשיך לשתות מיץ תפוזים.

avi5199

New member
תערבב הרבה את הקומפוסט שיגדלו חיידקים

אוירניים זה יזרז את התהליך.
רצוי לערבב עם עלי שלכת ואדמת גיר.
אם הקליפות יתססו בתסיסה לא אוירנית יתקבל תחמיץ (כך משמרים קליפות הדרים כאוכל לפרות), התחמיץ הזה מכיל הרבה חומצה שהורגת את החיידקים ולא מממשיך את תהליך הרקבון וזה לא טוב לקומפוסט.

avi5199

New member
תשובה מלומדה:

כשהדרים תוססים באוירה ללא חמצן נוצרים תוצרי תסיסה לא אוירנית שהם חומצת חומץ ואלכהול וכשריכוז החומרים האלה גודל זה הורג את החיידקים והשמרים שיצרו אותם וגם את החיידקים האחרים, והתהליך מפסיק ונוצר תחמיץ הדרים, שמשתמר זמן רב, ולא יווצר קומפוסט.
זה בערך מה שקורה ביצור יין וחומץ .

mandela22

New member
שאלה

תקן אותי אם אני טועה, אבל ממה שאני יודע: בהעדר חמצן נוצר אלכוהול משמרים, החיידקים שמייצרים את החומצה צריכים חמצן.
זו הסיבה שיין מייצרים בכלי בלי אוויר, וכשרוצים לייצר חומץ צריך כלי פתוח לאוויר.
מלבד זה, השמרים זקוקים לסוכרים, האם קומפוסט עשיר מספיק בסוכרים?

avi5199

New member
לא, תסיסה זה תהליך שמתבצע בלי חמצן

או בסביבה בה שיש מעט חמצן.
החיידקים או השמרים שמשמשים בתסיסה מסוגלים להתרבות בנוכחות חמצן וכשאין להם חמצן הם מחליפים את הנשימה בתהליך תסיסה שבמהלכו נפלט חומצות אורגנית או אלכהולים או קטונים (אצטון).
תוצרי התסיסה אם זה אלכהול חומצות אורגניות שונות תלוים בסוג השמר או החיידק שתוסס שם.

הטעות שלך נובעת מכך שאם משאירים בקבוק של מיץ ענבים בזמן התסיסה בלי כיסוי נכנסים זבובונים שמזהמים את המיץ בחיידקים, ואז במקום שמרים שמיצרים אלכהול יש חיידקים שמיצרים חומצה אצטית ונוצר חומץ.

כשרוצים ליצר חומץ בכוונה מכניסים מראש חיידקים מתאימים, במקום השמרים שמיצרים אלכהול , התסיסה מתבצעת בתוך הנוזל למטה בלי אויר.

חמצן נחוץ לחיידקים ולשמרים כדי להתרבות ולכן בעת יצור יין או חומץ בהתחלה נותנים להם אויר ע"י ערבוב, אחרי שיש מסה של שמרים או חיידקים, נותנים לנוזל לעמוד ואז בתוך הנוזל מתבצעת תסיסה עד למצב שריכוז האלכהול או החומצה מחסלות את כל החיידקים או השמרים שיצרו אותם.

במסה גדולה של שאריות של פרי יש מספיק סוכרים שיכולים לתסוס.

dovk

New member
תודה, עכשיו החכמתי

הקומפוסט שלי בעיקרון מגוון ומקבל לא מעט חומר יבש, ועדיין עם או בלי קליפות ההדרים מהשכנה, הוא לא מתחמם. קומפוסט הוא נהיה.

אני שם עשבים יבשים, עלי שלכת, אדמה מדי פעם, זבל פרות יבש...

לגבי ערבוב הקומפוסט - אוה, זה בהחלט "אישוּ" - אני כל הזמן "חופר" לעצמי בראש שצריך כלי ייעודי להפיכת הקומפוסט - משהו שאפשר לתקוע בקלות לתוך הערימה, ואז כשמרימים הוא נפתח ותופס את מה שסביבו ומרים למעלה...

מישהו מכיר משהו כזה?

שוב תודה לכל המתייחסים ושבת שלום.

Mישהיא

New member
מעדר

כך לפחות אני עושה

dovk

New member
הקומפוסטרים שלי...

לא מתאימים למעדרים וקילשונים.

רק אחרי שהערימה עומדת די זמן בתוך המכל, אני מרים אותו והופך, אז אפשר עם קילשון.

אבל אני מחפש דרך להפוך את החומר בתוך הקומפוסטר הזה.

למעלה