הרבעה והכלאה של בעלי חיים

Sophalin

New member
הרבעה והכלאה של בעלי חיים

בעיקבות השאלה הקודמת שלי יש לי שאלה נוספת.

הרי כל הכלבים שהרביעו והכליאו מוצאם מהזאב נכון? ובכל זאת אפשר לומר שיש שינוי גדול מאוד בין הכלבים שקיימים היום (למרות שהם כולם בני אותו המין).
הכלבים קיבלו תכונות שונות מהזאבים - למשל לחלק מהם התקצר הזנב באופן משמעותי, אחרים שינו גודל באופן משמעותי, יש כאלה שפיתחו יכולות פנימיות אחרות (פינצ'רים הם בעלי מבנה גוף המאפשר להם להגיע למהירות מקסימאלית בתאוצה מאוד גבוהה),
יש כאלה שהפרווה הוסרה מעליהם וכו'.

כמה ניתן לשנות באמצעות הרבעה מלאכותית שכזו? הייתי מצפה שאפשר ממש לשלוט במכניזם האבולציוני (אחרי נניח 100-200 דורות) בצורה מאוד מאוד חזקה וברורה.
למשל, למה אנחנו לא יכולים ליצור ענף שמאפשר לכלבים ו/או חתולים לפתח זוג גפיים נוסף? קשקשים במקום עור? להיות ללא צפורניים וכו'?
 
זה מתקשר לשאלה קודמת שלך על שונות באוכלוסיה

כמעט בכל האוכלוסיות בטבע יש שונות גנטית מסויימת, שאיתה ניתן לשחק ולפעמים להגיע לשינויים די דרסטים. נניח למשל שאצל אוכלוסית זאבים יש 100 אללים שגורמים לרגליים להתקצר קצת, אבל משיקולי הסתברות האללים האלו כמעט אף פעם לא מופיעים כולם באותו הזאב. באמצעות הרבעה מלאכותית ניתן לרכז את רוב האללים האלו באותו כלב ובאופן כזה להגיע לגזעי כלבים עם רגליים קצרות מאוד.

אבל לשונות הקיימת יש גבול. אם אין באוכלוסיה אפילו אלל אחד לזוג רגליים נוסף, אז לברירה מלאכותית בכיוון הזה אין על מה לעבוד. אם אנחנו רוצים להרביע גזע כלבים עם שש רגליים, ואנחנו לא מתעסקים עם הנדסה גנטית, אנחנו נצטרך לחכות עד שמוטציה כזו תופיע מעצמה באוכלוסיה, וזה יכול לקחת המון (המון) זמן.
 
אלל הוא כל שינוי ברצף הדנ"א

מה שכדאי לזכור זה שאנחנו לרוב משתמשים במונחים "מוטציה" ו"אלל" בהקשרים שונים, אבל בעצם אלו פחות או יותר מילים נרדפות. כל האללים מן הסתם התחילו פעם בתור מוטציות.

"אלל": הבדל גנטי שכבר קיים באוכלוסיה.
"מוטציה": הבדל גנטי שעכשיו מופיע לראשונה.
 

Gidi Shemer

New member
רק הערה קטנה

למרות שברורה לי הכוונה שלך, הערה למנוע אי הבנה.
כל שינוי ברצף דנ"א- אין הכוונה שעותק ספציפי של גן מסויים אצל אינדבידואל מסויים מכיל כמה אללים. אם הגן המדובר שונה במספר נוקלאוטידים מהגן של אינדבידואל אחר, עדיין האינדבידואל הראשון מכיל מקסימום שני אללים, כמספר עותקי הגן.
 
כן, אתה מדבר על אללים ברמת הגן ואני מדבר

אללים ברמת הנוקלאוטיד. ונכון שבכל רמה שהיא אינדיבידואל אחד יכיל מקסימום שני אללים באותו אתר. אני מתכוון למספר האללים באוכלוסיה כולה, ולאו דווקא באותו אתר אלא בכל האתרים שמשפיעים על אותו פנוטיפ.
 

Gidi Shemer

New member


 

ranisharoni

New member
גם קטעי בקרה בדנ"א יכולים להוסיף אללים?

לאותו גן או שרק מדובר על הקטעים המקודדים לגן?
 
יכול להיות שאני מסתבך פה עם מינוח

המונח גן מעורפל קצת בימינו ואני חושב שגם אלל. אבל מבחינתי גם בדנ"א שלא מקודד לחלבון יכולים להיות אללים, בוודאי אם הם משפיעים על הפנוטיפ.
 

dim18

New member
אם אייני טועה

אני חושב שההגדרה הקלאסית לאללים מתייחסת רק לאיזור המקודד.

כמובן שעל פי המיידע הרב שקיים היום בתחום בקרת הביטוי הגנטי, אפשר להגיד בוודאות ששוני באיזורי הבקרה של החלק המקודד יוצר הבדלים משמעותים מאוד בין הואריאנטים השונים, לעיתים גדולים מאלו המתרחשים בעקבות שינויים באיזור המקודד, כך שאפשר להתייחס אליהם כאללים לכל דבר.
 

ranisharoni

New member
האם מיני הזאבים\כלבים יותר גמישים?

בברירה מלאכותית מאשר יונקים אחרים (למשל סוסים)?
האם רק ריבוי אללים לפנוטיפ אנטומי משחקים תפקיד "בגמישות הגנטית" או שיש עוד מרכיבים כמו נאוטוניה\אפיגנטיקה יחודית?

כזכור לי, הודות לברירה מלאכותית, מבין היונקים לכלבים יש הכי הרבה "גזעים".
 
אני חושב שכלבים פשוט מבוייתים יותר זמן מסוסים

וגם זה משמעותית יותר קל וזול להרביע כלבים מאשר סוסים.

נאוטניה מתקשר לרעיון שברירה מלאכותית לתכונה מסויימת (נגיד התנהגות ילדותית) מאפשרת לקבל בחינם תכונות נוספות. זה יכול להיות בגלל שאותו שינוי בדנ"א גורם לכמה שינויים פנוטיפים, ו/או בגלל שהאללים במקרה נמצאים קרוב אחד לשני בדנ"א ולכן ברירה לטובת אחד מהם סוחבת את השכנים בתור טרמפיסטים.
 
למעלה