הרב והקיסר- סיפור יוגו-משפחתי

Ohle74

New member
הרב והקיסר- סיפור יוגו-משפחתי

את הנ"ל כתבתי לפני כ-3 שנים בפורום שורשים אבל הוא מתאים גם לפה (מאז הצטבר אצלי מידע רב נוסף על רב-סבי ומשפחתו): הרב ד"ר הושע יעקבי (1841-1925) היה סבו של סבי. הוזע ( HOSEA בהגיה ייקית תקינה כפי ששמו מבוטא במשפחה), היה רבה של קהילת זגרב ומנהיג יהודי יוגוסלוויה האשכנזים, יותר מחמישים שנה.הוא נולד בפרוסיה וגדל בברלין, והיה בן למשפחת רבנים. הוזע היה תלמידו של רבי עזריאל הילדסהיימר מוביל הזרם האורתודוקסי מודרני בגרמניה, וכן עשה דוקטורט בתאולוגיה באוניברסיטאות ברלין והלה, נושא הדוקטורט שלו (שעותק הדיסרטציה שלו נמצא ברשותי, צולם בספריה הלאומית) הוא:"על מעמד האישה ביהדות". בשנות השישים של המאה ה-19 קיבל הוזע מינוי לרבה הראשי של זגרב (לאחר שרב הקהילה הקודם התנצר (כן, כן!) ונמלט למרחבי האימפריה האוסטרו-הונגרית). הוזע אירגן את הקהילה המסוכסכת והמפורדת (ראו את סיפור הרב הקודם' לעיל), אירגן את החינוך היהודי ועמד בראש פעולות הרווחה והתרבות של הקהילה . כמו כן הוא תמך בפעילות הציונית וקידם אותה (שניים ממבשרי הציונות להזכירכם היו ממוצא יוגוסלווי: יהודה חי אלקלעי ובנימין זאב הרצל). בנותיו לאה-לואיזה זלוסצר וקלרה ברמפר היו פעילות של הקק"ל בזגרב ובוינה, ובנו ד"ר הנס-איוון היה ממקימי ההסתדרות הציונית ביוגוסלוויה. ומה הפואנטה? תשאלו (אם יש כזאת בכלל?), ובכן יש פואנטה. פעמים רבות במחקר כל שיש לנו הוא שם של אחד מאבותינו או אימותינו, פעמים נידע גם מה היה מקצועם או היכן נולדו, אבל פעמים רבות יוותר רק שם (וזה המקרה בעיקר כשאותם אבות נולדו במאות קודמות). והנה זכיתי שיהיה לי סב גדול (כפי שמגדיר זאת דרור) שאני יכול לבנות את סיפור חייו ולמעשה להכיר אותו לפחות ברובד מסויים. מדי פעם בשיטוטי באינטרנט אני מחפש חומר על בית-הכנסת בזגרב (שהקרואטים החריבו ב1941), בית הכנסת של סבא הוזע. לפני זמן מה, עת שוטטתי באינטרנט נכנסתי לקובץ PDF גדול ובמהלך הדיפדוף בו עצרתי לפני תמונה, ואז כמעט נפלתי בכסא כפי שנאמר, "הרי זה הוזע מאחורי פרנץ יוזף הקיר"ה" אמרתי לעצמי. ואכן הכיתוב הקרואטי מתחת לתמונה מציין שהרב הראשי הושע יעקבי עומד מאחורי הקיסר לאחר שנפגש עימו בבית הכנסת (והרי לכם/ן פואנטה). ויותר מכך יתכן שבנותיו (כל השש ובהן אם סבי) עומדות בטור הנשים שמברכות אותו בצאתו. כיוון שאני אוסף תמונות של בני המשפחה בנסיון להכירם, תמונה זו רגשה אותי מאוד (כעת נותר רק למצוא את המקור בוינה או זגרב), והחלטתי לשתפכם/ן בסיפור. שבת שלום! בתמונה: מימין ליד העמוד הרב הושע יעקבי, עומד לפניו מנופף לקהל- הקיר"ה פרנץ יוזף

מעניין על מה הם שוחחו

הוספתי את הסיפור והתמונה המדימים לרשימת המאמרים תחת סיווג: קרואטיה-->היסטוריה יהודית-->זגרב אני מודה לך, רובי סרבי

faridi

New member
החכמת אותנו

מעניין מאד. המשך לענג אותנו בהסטוריה

למעלה