הרהורים שבעקבות קריאה בספריו של ריצ'ארד

  • פותח הנושא AvR6
  • פורסם בתאריך

AvR6

New member
הרהורים שבעקבות קריאה בספריו של ריצ'ארד

דוקינס ואחרים. טרם הצגת הרעיון אקדים כמה מילים. מודל מעניין במיוחד הוא בעיני מודל המשכפלות שאותו מציג דוקינס בספרו הידוע "הגן האנוכיי". שם מתאר דוקינס את אבות החומר התורשתי, ה-D.N.A כמולקולות ארוכות שניחנו בכושר לשכפל את עצמן תוך התחרות מתמדת עם "משכפלות" אחרות על מולקולות קטנות יותר שמהן הן "ניזונות" ומורכבות ושמהן הן בונות את כפילותיהן (ברירה טבעית). המודל הנ"ל בבירור מזכיר (אם כי במידה פחות מורכבת) את בנייתם של חלבונים בתא החי ע"י mR.N.A או R.N.A שליח, באמצעות הריבוזומים ובאמצעות היקשרות אל חומצות אמיניות שונות, הבונות את החלבון. משכפלות אלו, יש להוסיף, הן לפי דוקינס ורבים אחרים השלב הראשון, או אחד מן הראשונים, אשר מממנו נולד כל חי. תיאור מעניין נוסף בספר הנ"ל הוא של האבולוציה הלאמארקיסטית. כידוע, תזה זו, פרי פיתוחו של לאמארק, טוענת כי תכונות הנרכשות ע"י פרט או אורגניזם במהלך חייו שלו ניתנים להורשה לצאצאיו. דוקינס מציג ומפריך תזה זו ע"י הדוגמה של נקבת המקלון, שלפיו מסוגלת באמצעות רביית בתולין (Parthenogenesis) לשכפל את עצמה אחת לאחת. מתורת-לאמארק משתמע, כך הוא אומר, כי במידה ואחת מזרועות המקלון הייתה מוסרת צאצאיו היו נעדרים את אותה הזרוע גם-כן, כאילו משמש גופה של המקלון-האם כמולקולת חומר תורשתי אדירת ממדים (הנוסח מקורו בספר) שכל שינוי בה כאמור, יחולל שינוי בצאצאי האורגניזם. בהינתן שני הקדמות אלו ניתן להוסיף ולהעלות השערה, שאת מידת נכונותה אותיר בידכם לשפוט. שכן ניתן להניח שבאותו "מרק קדמוני" בו ריחפו בתנועה בראונית כל אותן מולקולות, התקיימו, זו לצד זו מולקולות או משכפלות שמקצתן שמרו על הרכבן (או צורתן?) ומקצתן שינו את הרכבן עם כל מפגש במולקולות הרכב (שמא נאמר מונומרים?). בחינה מדוקדקת של טבען של שני המשכפלות מגלה כי הראשונה תקיים אבולוציה דרוויניסטית שבה התמורות בכל סוג של מולקולה (וזמן רב לאחר מכן - הפילוגנזה של מינים וסוגים טאקסונומים) תתהווה בכפוף לברירה טבעית על המתחייב מקיומה. אולם השנייה, מתוקף היותה בלתי יציבה בהרכבה תגלה תכונות ואופני תמורה כפי שניסחם ז'אן לאמארק ממש כמו בדוגמה הנדונה למעלה אודות המקלון, ומסיבות ברורות... יען כי אין בנמצא מינים החלה עליהם אבולוציה לאמארקיסטית דהיום, ניתן להסיק שבמידה ואכן נתקיימו אי-פעם משכפלות מעין אלו הרי שהן נדחו ע"י ברירה טבעית מפני המשכפלות ה"דרוויניסטיות". ומכאן, ובניסוח חסר קמעה, ניתן לאמר שזוהי "אבולוציה של אבולוציות". ברור הוא לי שהרהורים אלו טבעם ספקולטיבי מעיקרו, וכי ערכם למדע דל אף הוא. ברם הדבר, לדעתי, מספק נקודת מבט מעניינת גם אם היוריסטית על טיב האבולוציה הלאמרקיסטית וגם, את זאת מעז אני לטעון, מדוע אבולוציה זו איננה אפשרית. אחת, משום שלא כל תכונה נרכשת (היפותטית) של האורגניזם מתאימה אותו טוב יותר לסביבתו. שתים, משום שהשינויים בצורתיו ותכונותיו של המין הטאקסונומי (ה-species) לפי תאוריה זו, מתבררים להיות כה מהירים עד כי כל תוחלת במושג המין כזהות מתמידה של מכלול פרטים. וישים לבו הקורא הנבון כי דבר אחרון זה מתברר במיוחד לאור ההשערה דנן אודות ה"משכפלות". ------------------------------- השגות לדברי יתקבלו בחפץ לב!
 
רעיון מעניין, אבל...

האבולוציה הלמארקית טוענת ששינוי שעבר האורגניזם, גם אם הוא לא בחומר הגנטי, יעבור לצאצאיו. למשל, אם הוא הצליח לקפוץ גבוה, איבד איבר וכו'. האבולוציה הדארווינית טוענת שרק שינוי בחומר הגנטי, מוטציה, יעבור לדורות הבאים. לרוב מדובר בשינוי אקראי. במקרה של המשכפלות, שיתכן שהן רק כלי תיאורטי ולא היו קימות במציאות, כל הגוף הוא חומר גנטי. לכן, עבורן אבולוציה למארקית ואבולוציה דארווינית הן היינו הך. ההבחנה בין שני סוגי אבולוציות אלה בעל משמעות רק עבור אורגניזמים המכילים יותר מאשר חומר גנטי. יחד עם זאת, הרעיון שלך יפה, והשכלתי מההודעה שלך. תודה.
 

AvR6

New member
כאמור

דוגמת המקלון אינה אלא Absurdum שנועד להפריך את רעיון ההורשה הלאמארקיסטית באורגניזמים רב-תאיים, ונקודה זו דוקינס מבהיר היטב אם-כן. אולם בשלבים מוקדמים מאוד אלו של האבולוציה שבה אין הבחנה בין החומר התורשתי לגוף האורגניזם/תרכובת אין כל סיבה לפסול על הסף את אפשרות קיומן של משכפלות ממין זה, יתר על כן, כלום בטוח אתה שמבנה מולקולרי כלשהו לא יכול להיות מותאם יותר ממבנה מולקולרי אחר שנועד להעביר את תכונות האורגניזם?, ולראיה היא העובדה שהשימוש ב-D.N.A כחומר תורשתי בעולם הטבע נפוץ יותר מ-R.N.A באותו התפקוד (של העברת המידע התורשתי בלבד), שכן ניתן ואף סביר להניח שהטרוגניות זו מקורה ביתרון שרידותי (יהיה אשר יהיה) שנותן ה-D.N.A על פני ה-R.N.A. במידה ונרחיק לכת אף יותר ניווכח שגם סוגים אחרים של תרכובות אורגניות שנחשדו להיות אבותיו המולקולרים של היצור החי עוד בתקופה הקדומה ההיא (התקופה ה-אזואית) נפסלו בדיונים תאורטיים על-סמך השערות תאורטיות, בדבר התאמתם. אף בספרו של דוקינס תוכל למצוא מספר גורמים שעשויים לתת יתרון למשכפלות אלו או אחרות, בדחיקה תחרותית עוד בשלבים אלו. והינה - בהינתן תכונות עדיפות על פני תכונות אחרות בעולם מולקולרי זה, גם התזה של לאמארק נעשית לא פחות אפשרית מכפי שהיא בעולמם של הרב-תאיים. על כן לא ברורה לי טענתך ש"ההבחנה בין שני סוגי אבולוציות אלה בעל משמעות רק עבור אורגניזמים המכילים יותר מאשר חומר גנטי". אולי תוכל לפרט?
 

niv1990

New member
אני חושב שכשכל היצור הוא המולקולה

הלמארקיזם והדארווינזם זה בערך אותו הדבר... אני חושב שהסיבה העיקרית ל"העדיף" את הדארווינזם שאני לא רואה דרך פשוטה יחסית לביצוע מנגנון שונה ביצורים מורכבים.
 
מעניין מאד.

נתחיל באמירה שזו מחשבה מעוררת-עניין ולא חסרת-ערך כלל. הערה או שתיים: - הרעיון של "אבולוציה של אבולוציות" הוא תקף בהחלט (וכבר מקובל בימינו שגם מנגנונים אבולוציוניים עוברים שיפור ע"י ברירה טבעית - evolving evolution, בקיצור), רק כדאי לשים לב שאבולוציית האבולוציות היא דארוויניסטית! כלומר, ה"בחירה" בין שני מיני האבולוציה היא ע"פ מודל דרוויניסטי בעיקרו. - האמת היא שיש לך כשל לוגי קטן ומעצבן, והוא ההפרדה בין מולקולה משכפלת "יציבה" למולקולה משכפלת "בלתי יציבה". האמת נמצאת תמיד באמצע - מולקולה משכפלת היא תמיד קצת בלתי-יציבה כי אין יציבות שיכפולית מושלמת ותמיד יש קצת מרווח לטעות (ומכאן המקום בו ברירה טבעית יכולה לעבוד). מצד שני, חוסר-יציבות "גבוה" יביא לתהליך שבעצם אי-אפשר לקרוא לו "שכפול", כי המולקולה הנוצרת תהיה כה שונה מהמולקולה היוצרת עד כי אין למושג "שיכפול" שום משמעות, ומן-הסתם גם תכונת ההשתכפלות תיאבד תוך דורות ספורים ביותר. בין שני הגבולות הללו נעה אבולוציה, ולכן היא נעה לפי עקרונות דארויניסטיים ולא למארקיסטיים. אגב, העקרונות הלמרקיסטיים (שבהערת-אגב נציין שלמארק עצמו לא האמין בהם במיוחד, והם נקשרו לשמו מסיבות היסטוריות ולא ממש בצדק) נתגנבים להם ב"דלת האחורית" של הביולוגיה לכמה נקודות קטנות בביולוגיה המולקולארית, כך שאין לפסול כל מחשבה למארקיסטית על הסף.
 

niv1990

New member
אם אבולוציה של אבולוציות

האם יכול להיות שהסיבה לכך שמנגנוני השכפול עצמם לא מושלמים היא אבולוציונית? כלומר שהיו יצורים עם מנגנוני שכפול מושלמים, או לפחות טובים בהרבה משל הנוכחיים, אבל הם פשוט נכחדו בהזדמנות האחרונה של שינוי הסביבה כי הם היו אחידים בתכונות?
 
כעיקרון כן

אני לא יודע אם זה אכן קרה, אבל זה אפשרי. תראה, מטיבה של הדינאמיקה הזו הוא שהשינויים הם עדינים: זה לא שמתפתח מנגנון X ואז הוא נכחד לגמרי, אלא שיש כוחות שמכוונים יצירה הדרגתית של המנגנון האופטימלי (בסביבה הנתונה, כמובן. ה"אופטימלי" משתנה כל הזמן) וכאשר מנגנון מתרחק מהאופטימום יש לחץ ברירתי להחזרה או לשיפור. בדוגמא הזו, מנגנון שנהיה "מושלם" מדי ומאפשר פחות מדי גמישות בהתאמה לתנאי-סביבה משתנים, יקנה חיסרון מסוים לאורגניזם הנושא אותו, כי האורגניזם מגיב פחות מהר מהשאר לשינויים, ולכן יווצר לחץ ברירתי כנגדו. אכן יש גם כוח נוגד, ששומר על אמינות השיכפול (מסיבות מובנות), ובים שני הכוחות הללו מתקיים איזון בנקודה כלשהי. אגב, יש באורגניזמים מסויימים (רואים את זה יפה בחיידקים) איזורים שבהם מנגנוני-הבקרה קפדניים פחות. האיזורים הללו משמשים כמעין "אתרי-ניסוי" אבולוציוניים לאורגניזם, איזור ה"מחקר ופיתוח" שלו, אפשר לומר. למארקיזם קטן בתוך הגנום.
 

AvR6

New member
לאמארקיזם

קראתי בתשומת לב את הערותיך, אולם אני לא לגמרי מבין איך אתה תופס את את הלאמארקיזם, אשמח אם תפרט. וכן פרט גם באשר ללאמרקיזם שבתוך הגנום, כלשונך...
 
זה טיפה ארוך וזמני קצר

ולכן התשובה שלי לא תהיה מפורטת, ועימך הסליחה. לגבי למארקיזם, ניתן לקרוא בכל מקום (חפש בויקיפדיה או בספרים מדע פופולארי על אבולוציה). לגבי השאלה השניה אתה מוזמן לחפש בעצמך לפי המילים evolutionary hot spots ולקוות לטוב. אני מבטיח להפנות אותך לספר שבו כלול (בין יתר הדברים) גם הסבר מפורט, עדכני ובהיר על הנושא ברגע שאגמור לכתוב אותו.
 
למעלה