הרהור על מצוות כיבוד הורים

ענתי44

New member
הרהור על מצוות כיבוד הורים../images/Emo158.gif

חג שבועות בפתח.ריח מאפה גבינה טרי,פרחים בשלל צבעים ובזבוז מים כאילו היינו ארץ משופעת מים. החג הזה הוא גם חג מתן תורה. ושם, הדיבר הרביעי כמדומני, מצווה עלינו לכבד את ההורים. משהו שהוא כל כך מובן מאליו. האומנם? הבורא שלנו ידע את טבע האדם, וכנראה מצא לנכון לעגן בחוקה הדתית את זכויות ההורה. במיוחד כאשר הוא קשיש ונזקק. אמש, במיון שמעתי את הרופאה שואלת את החולה במיטה הסמוכה לאמא שלי איפה המשפחה. " הביאו אותי והלכו" השיבה. והיום במעלית בית החולים הוביל סניטר חולה קשיש שמירר בבכי. לשאלת האנשים, השיב הסניטר כי החולה לא נאנק מכאבים אלא מצער על שאף אחד מבני המשפחה לא הסכים להשאר איתו. הלב נחמץ.בבית חולים אתה נחשף הרבה להזנחה של הורים חולים, כמו שאתה רואה אהבת ילדים להוריהם. אבל הכי הרבה אתה רואה, בעיקר במחלקות הסיעודיות עובדים זרים. אחד הדברים הכי קשים לי בטיפול באמא הוא החלפת התפקידים. לא איכפת לי לנקות, לבשל, לרחוץ, לנגב ישבן מלא קקי ועוד ועוד. קשה לי שאני צריכה להחליט בשבילה. ולא אחת אני מתלבטת רבות בנסיון להבין מה היתה רוצה אמא. לקבוע במקומה. בקיצור להיות לה לאמא. יש מצבים שעלי לקבוע משהו לטובתה ועיניה הפגועות והלא מודעות לצרכיה האמיתיים רודפות אותי. גם בחשכה אין הכאב שניבט מהן כבה וצורב את ליבי. מחד אם תתרצה ותוותר לבטח תמהל בתפקידך לשמור עליה ואם תכפה עליה משהו שהוא לטובתה, אתה חש רגשי אשמה.זהו לחם חוקינו ה"עובדים הפיליפינים" של הורינו. היום במחלקה, כשצוות בית החולים כפה על אמא להיות בטיטול, דבר שהיא מתנגדת לו בתוקף וחשה מושפלת, היא כעסה עלי. בבית אני משלמת את המחיר ומנקה, העיקר לא לפגוע בריגשותיה. היא ביקשה לרדת לשירותים. כמובן שלא יכולתי לבד לקחת אותה ועל צוות כוח העזר אין מה לדבר. היא התאפקה בעקשנות, מיאנה לאכול. אבל, הטבע היה חזק ממנה והיא שילשלה בטיטול. יצאתי למסדרון רק לדקה קלה להביא מים וכששבתי היא היתה מלאה בצואה ועלבון צרוב שניבט מעיניה. אני לא יודעת למה, אבל יש לה מנהג חדש כשהיא עושה צרכיה להכניס את ידה ולגעת. אולי מגרד לה אולי מציק לה, אין לי מושג. כל היד היתה מרוחה. גם בין הציפורניים. ניקיתי את היד ואת מה שדבק בין ציפורניה. היא שוב ושוב ניסתה להחזיר ידה לישדבנה ולגעת. ואני הסברתי פעם אחר פעם שאסור. ואחר כך הרמתי קול כדי שתחדל ולבסוף אף אחזתי ידה בכוח מונעת ממנה להזיזה. חשתי איך כאב פושט בתוכי. אני יודעת כי אסור לנו ללכת נגד ההיגיון של החולה, לא לסתור את דבריו גם אם הם לא נכונים או פוגעים ולא להתווכח איתו.זו הדרך הנכונה. אבל לא יכולתי. אולי בגלל מבטי הזעם ותחושת הקבס שעלתה בעיניי האנשים, ואולי באמת כי זה עלול לגרום לה לזיהום וחייבים לשמור על היגינה.לא משנה הכאב שלא כיבדתי את אמא ופגעתי בריגשותיה גרם למעיין דמעות לפרוץ מתוכי. האם באמת טובתה של אמא עמדה לנגב עיניי, או שאולי טובת האני החיברותי שבי? האם אין די שהיא מושפלת על שהיא נאלצת לעשות צרכיה בטיטול כתינוק ועוד ברשות הרבים ובלי צינעת הפרט שכולנו נהנים ממנו בין כותלי השירותים, שאני מוסיפה על זה השפלתה ע" י ביתה. בת הזקונים שבעיניה תשאר תמיד קטנה? העלבון היה מרוח על פניה. ואת ריגשי האשם איני מצליחה למחוק גם כעת כשאנחנו חזרה בבית אי אפשר למחוק אותם לא ע"י מים וסבון, ואפילו לא ע"י ליזול או אקונומיקה. ומה קשה יותר. נזקי הזהום ממגע עם חיידקי הצואה או פצעי העלבון על שצעקתי עליה והרמתי ידי? נגד זה שום אנטיביוטיקה לא תועיל. וצלקת עלבון מעולם לא תגליד. ערב חג מתן תורה, ובחוקה שלנו ציוו עלי לכבד את אמי- האומנם אני מקיימת צו זה?

תגובה לכיבוד הורים

ענתי, למה את מטפלת בה לבד? אין מי שיעזור, אין לה עזרה מפיליפינית "אמיתית"? את נשמעת מאוד כואבת ומלאה ברגשות אשמה. נראה לי שהדבר היחיד שאמא שלך היתה אומרת לו יכלה זה שהיא מודה ומעריצה את המסירות שלך.

מני בר

New member
חמודה

אני לא מעריץ אותך. את צריכה להקים לך משפחה משלך ולחיות את חייך זה לא פייר! תמצאו מטפלת לאמא!

ענתי44

New member
מני שלום

ראשית תודה על התגובה שיצאה מהקרביים. כנה ומרגשת. וכן תגובות כמו שלך אני שומעת והן עוזרות לי להעריך את חיי מחדש. יש לי הרבה בלגאן בחיים אבל אני פיזית גדולה מדי כדי להסתתר מאחורי אמי קטנת הגוף. כל הבעיות בחיי נגרמו בשל בחירות שלי, ואף טעויות. הן לא קשורות לאמא. הגם שלפעמים יש בעיה עם זה ואני אהיה פתי אם אטען שלא. יש לי חיים משלי גם כיום. נישואין מעולם לא היו בראש סולם העדיפויות שלי. גם כשאמא היתה בריאה (למרות שאני לא שוללת אפשרות כזו). אני רוצה ומאוד לחיות עם מישהו ובתחום הזה אני מחוזרת מאוד ומנהלת חיים מלאים. יש לי רגשי אשמה אם הרמתי קול על אמא שלי אבל לא על כך שכרגע יצא מחדרי מחזרי. שהתידד עם אמא וישב עימה עד שהלכה לישון ואז התפנינו לעינייננו. אני מקווה מאוד שאמצא את האיש שלי להזדקן איתו ואף להביא ילד ביחד. אני מטפלת באמא לא כברירת מחדל אלא מבחירה. אבל לוקחת בחשבון שינויים במידה ויהיו התפתחויות שונות בחיי. אני מוסיפה יותר ויותר ימים במרכז היום ויש לי מי שבד"כ בא להיות איתה כשאני צריכה ללכת לעיניני. פעם היתה הפרדה בין היות האישה אם ועקרת בית לבין ניהול קריירה מפוארת. כיום יותר ויותר נשים מלהטטות ועושות שמיניות באויר אך מצליחות לשלב בין קריירה, אימהות וזוגיות. גם אני רוצה לשלב בין הטיפול באמא ובין קריירה, לימודים אימהות וזוגיות. פתחתי את ליבי לכך ואני בינתיים מטפלת באמא מכל הלב ומחפשת דרכי לשינויים בחיי. בד בבד. זה יהיה קשה אבל אפשרי. ושוב תודה רבה לך על תגובתך היא ריגשה אותי מאוד

sundea101

New member
כבוד ושאר ירקות

היי ענת, כבר הרבה זמן שאני מחתבטת בשאלה הזו של מה זה "כבוד" זהו מונח שניתן למתוח או לקווץ, כל אחד לפי נוחותו הוא. שהרי כתוב לכבד, ולא כתוב להזין, להאכיל, ולפרנס... (למשל בכתובה) מה שאומר בתרגום חופשי שלי, שכל מה שלא כולל התאכזרות (אפילו אם זה רק טלפון פעם בחודש מהקצה שני של הגלובוס) נמצא בתוך מרווח המונח. חמתי, עם האלצהיימר, אני נותנת לה כבוד בכך שאני מאפשרת לבעלי-בנה לעשות מה שנוח לו , מתעיינת דרך הפורום ועוד מקורות במה שניתן לעשות, וזהו. אני לא אהבתי אותה, ולא אשנה את מחשבותי עליה. ובכל זאת, אני מלמדת גם את הדור הבא כיצד לנהוג. לא אני ולא בעלי צריכים לטפל בה, וכך גם לא האחים שלו, במידה והם לא רוצים. אבל, החובה היא לדאוג שיהיה לה טיפול הולם. אמא שלי, שהיתה כבר חולה עם טיטול, ורתוקה למיטה, אבל צלולה, סירבה בתוקף שאני אטפל בה, בקושי נתנה לי להאכיל אותה. והיו לה מטפלות וכן אחיות במחלקה. ולסיפרו שלך- ליבי עליך, בחרת בדרך קשה, אבל, לא בהכרח הנכונה עבורך ועבור אימך. לפי החוויה שלי עם אימי, שביקשה בתוקף שלא אני אגע ואטפל בה, יתכן שניתן להשליך או ללמוד על מקומך. אולי הבמט של אימך אומר "זה לא תפקידך" אולי היא מבקשת שתראי בה את אותו אדם חזק שתמך והיה מרכז המפשחה, וכך ככל שבעצם תמעיטי לטפל אישית, תוכלי לזכור את אותו הכוח? ולא לראות במפלת האימפריה? חיי את חייך, מיצאי מישהו טוב שניתן לסמוך עליו, היי בקרע כל הזמן, אם זה מה שנוח לך, אולם התנתקי מהטיפול היומיומי. ועוד אמירה קשה - שבאמת באה מהלב - עם למדתי מסרטנשד אחד משהו - כבוד- קודם כל לעצמך!!!! ולכן, אם משהו ממה שכתבתי לא מתאים לך- זירקי לפח, ואם מתאים, מיצאי כוחות נפש ועשי שינוי. וכל הנאמר- נאמר תוך הבנה מוחלטת ולא מביקורת, כי כל אחד כטוב בעיניו יעשה, וכפי שכבר נאמר, כבוד- מונח שמחביא בתוכו אפשרויות לרוב, מצאי את זו שהכי נוחה לך, ולכי על זהץ כולנו מאחוריך. חיבוק חזק עם המון הערצה, סמדר

ענתי44

New member
באה מאהבה

היי סמדר. תגובתך השאירה אותי חסרת מילים ועם דמעות בעיניים. בעיקרון את צודקת בכל מה שכתבת. היחסים שלי עם אמא שלי גם לפני המחלה היו מורכבים מאוד. למעשה הרופא שיילד אותי "שכח" לנתק בינינו את חבל הטבור. אמא שלי היתה שילוב של ניגודים מחד פחדנית אך כשצריך ובדברים החשובים אמיצה ופורצת דרך. עצמאית אך מנגד תלותית. כן אמא שלי רוצה שאחייה את חיי ושיהיה לי טוב אבל, ובניגוד לאמא שלך, זקוקה לי. כך זה היה לפני המחלה ואני לא צריכה לדעת את שפת האלצהיימרית כדי לדעת שהיא זקוקה לי. כן בחרתי בדרך הקשה כמו תמיד- אוהדת הפועל חיפה זוכרת?- אבל אני שלמה איתה למרות וחרף הקשיים. אני כאן כי אני באה מאהבה. אני בהדרגה מוסיפה יותא ויותר ימים במרכז יום ומאצילה יותר גברים על אחרים. הנימוק לכך הוא גם כלכלי אבל בעיקר כי אני חושבת שזו הדרך הנכונה לאמא שלי. לא אני לא מוותרת על הכוונה לבנות שוב את " גשר המכבייה" של חיי. הווה אומר לבנות את חיי ולשקמם ואם למדתי משהו ממסע ההישרדות המופלא של הפועל חיפה למרות הסוף הכואב זה לא להרים ידיים ולצאת ולהלחם על מקומי בעולם. וגם אם אפול ליגה להמשיך להלחם לחזור לטופ. אני רוצה ועושה הכל לחזור לקריירה שלי ולמצוא את הנסיך שלי המשוטט לו ברחבי הממלכה ובידו הנעל החסרה לי. ובתחום הזה לא קל לי. אני אומנם מחוזרת מאוד אבל עדיין לא מצליחה לאתר את הנסיך שלי. לא רוצה הרבה מחזרים רוצה אחד. אחד בלבד. אבל ממשיכה לנסות. חשבתי לי אתמול שאולי יש גם ברכה באלו אשר עוברים מדרכה ונוטשים אותנו. זה נותן לנו יותר אנרגיה להתמודד עם המצב. להשקיע בהורה ולא בקשר שלא שווה. כי קצת מסובך לי לפתח ידידות ולהחשף לכל המשתמע ממנה. אולי עדיף מי שעובר מדרכה ולא מציב מכשול בדרכך כשאת מובילה את אמא בדרך חדשה מאשר מי שנכנס בסערה ומבטיח הבטחות ו... נעלם דווקא שאת מפתחת ציפיות ליד מושטת וללב מקשיב וזמין וכואבת שרק חלל ריק במקום שהיד היתה צריכה להיות. בקיצור סמדר החיים , כמו שאת יודעת, לא פיקניק וצריך להמשיך הלאה. אז אולי אני נשארת בדרכי ולא כמו שחברי הפורום ומשפחה מציעים לי אבל יש לך כמה טיפים שאני אאמץ ברצון למשל להכנס לפרופורציות הנכונות, לא לאבד תקווה ולהרחיב את המושגים כמו כבוד למשל. לא להתייחס אליהם באופו דיכוטומי. תודה וחג שמח עם בני משפחתך. בעלך, אגב, צריך להודות על שהתברך באישה שכמוך.

ענתי44

New member
ועוד משהו קטן

בהמשך לתגובה באה מאהבה. רציתי רק להוסיף כי למרות שאני בחרתי בדרך קשה ולמרות שיש רגעים כמו עכשיו שאני נאלצת לראות איך ה"אימפריה" לא רק קורסת אלא מאבדת שליטה על סוגרים ואני לא רק צריכה לכאוב אלא גם פיזית לנקות. לא פלא שאני מרגישה , וסליחה על הביטוי, חרא!!!!. במיוחד שאני לבדי על ה" חוך" והאחרים שוחים להם בים האפשרויות הבלתי נדלה שמציעים החיים, תחושת התיסכול והבדידות מתעצמת. וכל דבר קטן כקורה אני מגיבה בלחץ. למשל עכשיו שהמחשב עושה לי בעיות. אבל באמת אני עושה את זה מאהבה ובאמת מתכוונת לנגוס מהנאות החיים בפה מלא למרות ואולי בגלל הטיפול מאמא. אני מאמינה ששום דבר לא קורה סתם וכי מחלתה של אמא וההתמודדות שלי עימה הם שיעור שאני צריכה ללמוד בחיים ואולי תיקון על מנת לעלות לספרה אחרת. ככלל אני סבורה שהייעוד שלי בחיים הוא לסעוד אחרים. בעיקר רוחנית. להיות מאין פלורנס נייטיגל ( האחות הראשונה וסליחה עם שמה שובש) שחובשת את פצעי החיים לאנשים, בדברי כיבושין רוחצת ומחטאת את הפצע ומורחת משחה של אמפתיה ומחדירה אופטימיות ושמחת חיים. ואם אני עושה את זה לאחרים. גם לזרים למה לא לאישה שהעניקה לי חיים? אישה שאני אוהבת ומעריצה גם כשהיא אימפריה קורסת. אישה שאני רוצה וזקוקה ללגום ממנה עוד ועוד רגעים של ביחד. ללגום מלאי מספיק שיקיים אותי בימים שאחרי. אולי יותר משעגל רוצה לינוק הפרה רוצה להניק. אני מבינה את הצד השני שאת ואחרים ונפלאים בפורום מציגים שכן אתם נציגיו השפויים של מהות החיים. החיים פניהם קדימה לא אחורה. ונכון עלי למרות הצער לחיות את חיי ולאפשר לאמא לקבל טיפול מיקצועי. אתם צודקים וכל מי שבוחר בדרך זו מבורך. אני כאמור בעתיד אשלב יותר ויותר גורמים אחרים גם בשביל אמא ובעיקר בשבילי. רוצה שלמרות שרובכם לא מסכים איתי, שתחזקו אותי אבל בשום פנים ואופו לא תתיחסו אלי כאל קדוש מעונה. כי אני לא. לא ראוייה להערצה על בחירתי לא חושבת שאני עושה משהו מיוחד. אני כמו כולנו באותה הקלחת איתכם וכמותכם. תהיו ברוכים לי על שאתם קיימים.תחזקו אותי אך במידת הצורך אל תחסכו ממני את ביקורתכם. כי אני יודעת שזו ביקורת בונה ובאה מהלב. למרות הכל אני מחייכת עכשיו ומאחלת לכולם חג שמח!

אירילה

New member
ענתי ,כולם כאן איתך וכואבים את כאבך

אנחנו כאן בדיוק עבור זה ,למטרה זו הוקם הפורום ,לתמיכה ,גם אם לא כולם מסכימים עם דעתך וזה טבעי שלכל אחד תהיינה הדעות שלו ,הריי שכולנו כאן מזדהים עם הקשיים שלל ,כי מי כמונו כאן יודע את שעובר על בן משפחה לחולה אלצהיימר. אני בטוח שהחברים כאן מנסים לומר לך שיש גם דרך אחרת שכדאי לנסות ע"מ שתצאי קצת מהמעגל המתיש והמטורף בו את שרוייה כעת ,אמנם את עושה העל מאהבה ,אבל בסופו של דבר הכל על כתפייך ,גם דאגה זו מטלה לא קלה ומתישה נפשית ובסוף לכל זה יש השלכה פיזית ,תשישות נפשית גוררת לתשישות פיזית ,את שארית כוחותיך את צריכה לשמור עבורך ואמא ,כי מה יקרה כשתיפלי? מי יהיה לעזרך שם חוץ ממך?ומי יהיה שם לעזר לאמא. כעת לדעתי האישית ענתי ובאמת מכל הלב...בקבוצת התמיכה שבה אני מלווה את חמי ,ישנה בת זוג שהיתה קרובה כמחצית המילימטר מהתמוטטות עצבים ,סבלה מדכאון עצום ,לא משנה כאן אם זו אמא או בן זוג לחיים ,הסבל וההתמודדות הם אותו הדבר כשחיים ביחד באותו הבית,ובכן אותה אישה שפכה ליבה לפנינו ,על הקשיים והסבל ועל ה"נמאס לי" מכל זה ,ראינו שהאישה כמעט קרובה לאישפוז ,ניסינו להראות לה שישנה דרך אחרת וזו הדרך שמרבית החברים כאן ניסו להעביר לך ,מצאי לך מטפלת אישית במסגרת חוק הסיעוד,אל תוותרי על קבוצת התמיכה ,בשום פנים אל תוותרי , גם כאן עם כל האמפטיה והתמיכה אין זה תחליף לקבוצת התמיכה ,זה משחרר ,זה לא וירטואלי ,הקבוצה מונחת על ידי גורם מקצועי והחזוב מכל ייתן לך כללי עזר רבים ע"מ שתוכלי להתמודד עם הלחצים והקשיים בהם את מתמודדת בגבורה כעת ,זכרי ענתי היקרה שלכל גבורה יש תמיד זמן מוגבל. ואותה הגברת נענתה להפצרותנו לקבל טיפול פסיכולוגי ,והיום??. היא פרח ,למדה לחיות עם הקשיים והשאלות האינסופיות ,מצאה מטפל ,מצאה זמן חופשי לעצמה ע"מ לאגור כוחות חדשים שאזלו והחלה לטפח עצמה ,עם כל הבעיות הקיימות. לעצמך ולמען אמא את חייבת את זה ענתי ,אף אחד כאן לא נגד ,אנחנו פשוט מלאי הערצה על הדרך הקשה בה את הולכת ,תנסי גם את הדרך שאחרים ניסולהציע לך כאן. שתהיה לך שבת שלום וחג שבועות שמח. גרשון

ענתי44

New member
גרשון תודה

אני חושבת שלאור דבריך נשארה לי רק מילה אחת החובקת את רגשי ליבי- תודה! וכן הדרך שלכם -שלנו- היא הנכונה ואני אבחר בה רק שהקצב שלי ושל אמא אחר. אני פוסעת באותה הדרך שלכם רק קצת יותר לאט.אולי כי ההליכה במסלול שלנו משולה להליכה על חבל מעל תהום- ואני סובלת מפחד גבהים. המילים שלכם כמו החיבוק והנשיקה של אמא שלי, המכילות הרבה מעבר ליכולת המילולית שלה ( כאילו אומרת לי תודה שאת איתי ושהיא יודעת שאני אוהבת אותה ובעיקר מחבקת כדי לחזק את רוחי כפי שנהגה כשהייתי קטנה) הם שמלווים אותי בדרכי הקשה. במסלול נדודים במדבר אל עבר הארץ המובטחת. אתם, משפחתי היקרה, קומץ הידידים( בעיקר כרמלה עדנה ואורי) ומעל הכל אמא כמו עמוד האש והמן שליוו את בני ישראל בדרכם אל ארץ זבת חלב ודבש. וגם אם תארך דרכי 40 שנה עלה אעלה כי יכול אוכל....

אנימו

New member
ענתי. מסכימה עם כל מלה של אירילה

ורק מחזקת את דבריו. שיהיה לך חג שמח וכמה דקות טובות לעצמך.

למעלה