הרומנטיקה בשירה העברית

קסנדרה*

New member
הרומנטיקה בשירה העברית

הרומנטיקה בשירה העברית שלונסקי ובני דורו היו הראשונים אשר חוללו תמורה בשירה העברית. שירתם ינקה מן המודרניזם הרוסי ומן האקספרסיוניזם הגרמני. היא מרדה במה שמכונה "דור ביאליק" בהחדירה לשירה העברית את מאפייני שירת אירופה בת זמנם. עמדה אופיינית לרומנטיקה הוקצנה במודרניזם עד מאוד, כאשר החיים החד פעמיים של היוצר עומדים במרכז היצירה. שלונסקי גיבש בשיריו "אני" נוסח מיאקובסק וכמוהו גם שילב ביצירתו נתונים ביוגרפיים רבים. שיריו מכילים את שמו ושמות קרוביו, ציוני אופי אישיים, הצהרות אישיות ויסודות ארספואטיים. דרך זו יוצרת יסוד של אינטימיות בצירוף נוכחות חזקה, המשפיעה על הקורא ומאפשרת למשורר להוליכו בכיוון הרצוי לו: קריאת תגר, שינוי חידוש. הבנת המודרניזם נגזרת מהבנת המגמות השונות המשולבות זו בזו. האחת היא המשך ההקצנה של הרומנטיקה. האסכולה הרומנטית שלטה בתרבות אירופה : אנגליה, צרפת וגרמניה בסוף המאה ה-18. הרומנטיקה הגיעה לתרבות רוסיה ואמריקה רק באמצע המאה ה-19. על פי התפיסה הרומנטית האדם נתפס כפועל על פי רגשותיו ולא לפי שכלו הישר. על הכותב להתבונן פנימה אל תוך עצמו ולפשפש שם אחר החומרים מהם יכתוב ומתוך דמיונו. וכפי שאני שמעתי השבוע ואני מאמצת לכתוב את עצמנו. הזרם הרומנטי טִפח מאוד את ז'אנר אגדות העם אשר מהן התפתחו ז'אנרים נוספים: השירה העממית-בלדה והספור האגדי. השירה הרומנטית תרמה גם את הז'אנר הספרותי: השיר הלירי הקצר והפואמה הרומנטית. בשיר הלירי הדובר תמיד יכתוב בגוף ראשון ועל חוויותיו האישיות. בפואמה שזה שיר עלילה סיפורִי בעל אופי רומנטי, גם בו תמיד ה"אני" יהיה במרכז אבל לא בהכרח הכותב עצמו. נושאי השירה הרומנטית ברובה עוסקים ברגשות ובגורל האדם שהוא בד"כ היוצר עצמו. האווירה בשירה הרומנטית היא אווירת צללים, נופים ליליים, דמדומים או חשכה. הטבע הוא אורגני ולכן העולם מתואר בד"כ במושגים כגון: צמיחה, נביטה, הבשלה וכו'. ע"פ התפיסה הרומנטית במיתוסים חבויות אמיתות גדולות לגבי החיים. הסמלים בד"כ מושאלים מהטבע. (אגמים, נהרות, יערות, הרים וכו'). תפיסת לשון היצירה צריכה לתת ביטוי ובמה ללשון המדוברת. הרומנטיקה הגיעה אל השירה העברית באופן חלקי. המשוררים ביאליק וטשרניחובסקי כתבו יצירות אשר בהן מאפיינים רומנטיים רבים. אם כי, זוהי אינה שירה רומנטית טהורה. עד כאן חומר שליקטתי מכמה אחרים, הוצאתי קטעים נבחריםו ערכתי. אנו למדים שאחרי שעברנו כאן בפורום שלנו שלבים רבים ונגענו בסגנונות רבים(ססטינה, הייקו, אלגיה, סונטה ועוד) והתוודענו ל"כלים" כמו: מטאפורה, דימוי, סינקדוכה, עקרון ההזרה ועוד, הגענו לשלב בו אנו יכולים להתחיל לכתוב את עצמנו מתוך עצמנו. מתוך חומרים שנמצא אצל עצמנו ובשפה המצויה בנו תהא רזה, דלה או עשירה ומדושנת. אין להקיש שמותר לכתוב בשפה רזה של ממש כנוהג אלא ניתֵן במה גם ללשון המדוברת. אניגמה אינה ערך ספרותי ולשון גבוהה או כפי שאני מכנה אותה לשון שירית אינה בהכרח הלשון היחידה בה ניתן לכתוב/להביע שירה. יש ואנו "נכשלים" בשימוש בשפה גבוהה והיצירה מאבדת פניה עד לבלי הכר. אין זה ז'אנר חדש אין זה כלל. זה עוד צוהר ועוד זווית ראייה על הכתיבה. אחרי אימונים מפרכים והתנסות מרובה, מותר להניח לכללים ולכתוב בחופשיות - אל חשש הכלים אותם למדתם עדיין תקפים הם יעלו ויצופו תוך כדי כתיבה ויהיה להם ביטוי אבל זה יעלה באופן טבעי ללא מאמץ. הנהיגה הראשונה ללא מורה נהיגה לידכם קצת מפחידה, אבל בכל זאת תשמרו על כללי הנהיגה הבטוחים, תצייתו לתמרורים ותגיעו בשלום.

צינסקי

New member
קס - קראתי בהנאה

זה כל כך נכון מה שנאמר בסוף. ההתבוננות פנימה היא הכתיבה (בהא הידיעה). והכתיבה הכאילו פשוטה, החופשית. קטע טוב וחשוב. מה יהיה עם כל הלמידה הזו ?
צינסקי.

קסנדרה*

New member
צינסקי תודה שקראת ../images/Emo13.gif

מה יהא עליה ? תביא אותנו לאן שרוצים להגיע, מן הסתם. קסנדרה

קראתי ונהנתי הנאה צרופה ועכשיו

לעבודה! אני חושבת שאני צריכה לכתוב קטע פרוזה הלחץ הזה הורג אותי
כולם פה כותבים קיטעי פרוזה יפיפיים ואני כל כך רוצה גם נראה לי שאני הולכת לצייר מסביבי מעגל ועד שלא יצא לי קטע פרוזה ראוי לפרסום מצידי שתקראו לי חוני המעגל
בהערכה רבה סנדרלין

קסנדרה*

New member
חחחחח סנדרבלרינה ../images/Emo13.gif

בואי קבלי ממני טיפה קטן בעצם קטנטן. קחי סיטואציה מהחיים שלך. חפש משהו שהיה בו צחוק על עצמך, אולי מבוכה או בושה, אולי פחד או דילמה קשה. תתארי את זה ללא יומרות ספרתיות כפי שזה היה, בתור התחלה. ואז תתחילי לעבד מבחינה לשונית בלבד. כלומר רק שגיאות משמעותיות או חזרה על מלים וכאלה, לא לנסות להעלות את הקטע למקום גבוה כי אין כזה בפרוזה. והכי חשוב אל תספרי את זה. תתארי את ההתרחשות !!! בהצלחה קסנדרה

קסנדרה*

New member
../images/Emo41.gif../images/Emo41.gif בקשר לסדנא היום בערב../images/Emo41.gif../images/Emo41.gif

אני חייבת לצאת היום עד הערב. אני מעריכה שאגיע בזמן לסדנא. הסבירות היא גבוהה. אבל במידה ואיחרתי בכמה דקות, תתחילו ואני כבר אצטרף ברגע שאגיע הבייתה. (קשה לצפות את הצפיפות על הכבישים במזג האויר הזה). אני מציעה להתחיל בדיון על הנושא "הרומנטיקה בשירה העברית" על הכתיבה החופשית. מהי פרוזה טובה, האם יש כזה דבר שנקרא פרוזה טובה וכל מה שמתפתח בהקשר. להתראות בערב בסדנא. קסנדרה

למעלה