הריבית לאן?

הריבית לאן?

קראתי כי לאחרונה הבנק המרכזי של טורקיה העלה את הריבית בשיעור חד, כדי לחזק את הלירה הטורקית מול הדולר.
האם צעד כזה יכול להתרחש גם כאן?
אם כן, עד כמה צעד כזה יגרום לירידת מחירי דירות?
 
ריביות -

מדינת ישראל היא המדינה היחידה לדעתי בעולם
שמנסה להוריד את הערך של הכסף המקומי.
אם והיה והנגיד יחליט להעלות את הריבית לחצי מהרמה
שהעלו בטורקיה ,להערכתי כחמישים אחוז מלוקחי המשכנתאות
ימצאו עצמם ללא קורת בית , והחצי שהני של לוקחי המשכנתאות
ימצאו עצמם ללא בנק. לא מאמין שדבר כזה יקרה בעשור הקרוב
 

offir11

New member
הריבית וכלכלת ישראל

אני מעריך שהסיכוי לעליית ריבית בארץ באופן חד מידי אפסי.
אגדיר "אופן חד" - העלאה של 2% לפחות בתוך 12 חודשים או 3% בתוך 24 חודשים (הגדרה שלי בלבד, כל אחד יכול להגדיר עליית שיעור ריבית לתקופה).
ראשית עלינו לשאול מדוע בנק מרכזי נדרש להעלות ריבית? ישנן מספר סיבות לכך:
1. התפרצות אינפלציה או חשש להתפרצות כזו. ריבית=מחיר הכסף. ריבית גבוהה תעלה את מחיר הכסף. מחיר הכסף הוא הריבית אותה עלינו לשלם בעבור הלואות שניקח או ריבית אותה נקבל מפקדונות בבנק. ככל שהלוואה ממוצעת תתייקר, הכדאיות שלה תרד, ינטלו פחות הלוואות, ירכשו פחות מוצרים ועליית המדד תתמתן.
כיום, בנק ישראל עומד ביעד האינפלציה שהוא מציב לעצמו (בין 1% ל-3%) כך שסיבת האינפלציה לא תוביל להעלאת ריבית באופן חד.
2. חיזוק המטבע המקומי - כאשר המטבע המקומי במדינה נחלש משמעותית לעומת שאר המטבעות (בד"כ נקודת הייחוס הוא הדולר האמריקאי), קיים אפקט זילות המטבע וקושי של תושב מקומי לרכוש מוצרים מחו"ל. הייבוא נפגע ובהתאם לכך גם הייבואנים. אין כיום מדינה (אפילו לא צפון קוריאה) שמתנהלת כמשק אוטרקי (ללא ייבוא וייצוא) כך ששער החליפין ויציבותו חשוב לכל בנק מרכזי.
בארץ, השקל אף התחזק לאחרונה מול רוב המטבעות, בעיקר מול הדולר, דווקא היצואנים נפגעים ולכן אין טעם לחזק עוד יותר את השקל ע"י העלאת ריבית.
3. ריסון מחירי נדל"ן - בד"כ המשקל של סיבה זו לא ממש משפיע על מקבלי ההחלטות. בארץ, כאשר מדברים על יוקר המחיה, ישר מגיעים למחירי הדיור. העלאת ריבית באופן דראסטי תוביל לירידת מחירים כי ההלוואות יתייקרו. הבעיה הגדולה היא שלא מעט קבלנים ויזמים עלולים להתרסק עקב כך. הבנקים עלולים לספוג הפסדים רבים והפרשת סכומים עצומים לחובות מסופקים וחובות אבודים.
בנק ישראל מכיר את התמורה השלילית הזו ולכן אני לא רואה סיכוי כי בשנתיים הקרובות תעלה הריבית באופן חד.
4. שמירה על פער ריביות סביר עם הכלכלות(מטבעות) המובילות בעולם, בעיקר הדולר והאירו. כאשר קיים פער ריביות גבוה, שער החליפין צפוי להשתנות בהתאם. נניח שריבית בנק ישראל עומדת על 2% והריבית על הדולר (הליבור לצורך העניין) עומדת על 6% - משקיעים ייטו למכור שקלים ולרכוש דולרים וכל שער הדולר יעלה. נוסחת Black & Scholes מגדירה ברמה הקרובה ביותר את הצפי לשינוי שער החליפין.
כיום הריביות בעולם נמוכות, הכלכלה האמריקאית יצאה מזמן ממשבר הסאב פריים שפקד אותה. אירופה רחוקה מזה. לבנק האירופאי המרכזי אין סיבה להעלות ריבית. האמריקאים לא מעוניינים שהדולר יתחזק יותר מידי (פגיעה בייצוא וגידול באבטלה). לכן גם שם לא צפויה עליית ריבית חדה. בנק ישראל מודע גם לכך ויחד עם כל הסיבות הנוספות, הוא ממש לא חפץ להעלות ריבית בצורה משמעותית.

אז לשאלתך, להערכתי לא נראה צעד כזה מתרחש כאן ואילו כן היה מתרחש, מחירי הדירות היו יורדים.

זוהי דרך אגב שאלה קלאסית לפורום נדל"ן
 
אופיר, תודה על תשובתך המלומדת

אגב, שאלתי בעבר שאלה דומה בפורום נדל"ן וקיבלתי תשובה בסגנון "לא תשתנה הריבית ולא ירדו מחירי הדירות" וניתנו חלק מהנימוקים שהצגת, אבל לא ברמת ההסברה והפירוט שלך.

בנובמבר 2013, פורסם בפייננשל טיימס הלונדוני מאמר שמציג אפשרות להעלאה מסוימת בריבית בבריטניה, והקטנה עד להספקת ה- QE (הקלה כמותית) בארה"ב, בשנים הקרובות 2014 ו-2015. לא דובר שם על צעדים דרסטיים כפי שעשה הבנק הטורקי.

אני מצטרף להערכה שלא יהיה שינוי חד בריבית בישראל, ואם הייתי צריך לגזור מסלול תשלום משכנתא מהערכה כזאת, לקראת רכישה של דירה בעזרת מינוף חלקי (לפי הגבלות החוק), לא הייתי מזניח את מסלול הפריים בגלל הריבית הנמוכה בו יחסית לקל"צ.
 

offir11

New member
דעתך היא דעתי

הייתי ממקסם את הפריים לשליש מגובה ההלוואה ואת שני השליש הנותרים (ברוב המקרים) קל"צ
 
למעלה