הריון ויחס EPA DHA וחיסונים

שרונוש71

New member
הריון ויחס EPA DHA וחיסונים

שלום לכם אני בהריון יקר (אחרי המון הפלות) בשבוע 33. יש לי שני ילדים (ללא PDD אבל עם בעיות קשב וטיקים) הם מקבלים אומגה 3 כבר כמה שנים + ויטמינים של בוני מארה"ב, וכמובן תזונה אורגנית כמה שניתן וכיו"ב. שאלותי: 1) קצת מבולבלת לגבי היחס בהריון (אצל ילדים הבנתי שעדיף יחס גדול יותר של EPA) אבל בהריון קראתי שעדיף יחס גבוה יותר של DHA, האומנם? כמה עליי לקחת? 2) שאלה נוספת, לגבי חיסונים (אני לא אקח סיכון של לא לחסן אבל בהחלט לחסן לפי הגיון ולא בצורה גורפת). קראתי את ספרו של ד"ר רוזנטל, מה דעתכם? אני עשיתי בדיקה השבוע לנוגדני צהבת B - האם בבי"ח יתנו לי לא לחסן אותו? מה לגבי שאר החיסונים יש אפשרות לרכוש בנפרד חיסונים איכותיים יותר באופן פרטי? אם יש לכם עוד טיפים בכל מיני נושאים אשמח מאוד לשמוע!!! שרון

תשובות חלקיות

קודם כול מזל טוב על ההריון! לגבי DHA בהריון שמעתי דעות לכאן ולכאן. אני אישית השתכנעתי מההסבר של גיא בן צבי למה זה לא נכון. אני מצטטת מהודעה שלו באתר באופן טבעי: "אסור, ממש אסור, לצרוך יותר DHA מ EPA! אם כבר לצרוך רק חומצת שומן אחת אז רק EPA ובשום אופן לא רק DHA. יש לכך הסבר ביוכימי ברור חד וחלק. אמנם הסבר מורכב אבל אני יכול להסביר אותו (לא עכשיו, מי שרוצה שיפנה אלי). הטענה שהעובר המתפתח צריך הרבה DHA היא נכונה לצורך יצור רקמת המוח העצבים והעין. אבל הגוף יודע ליצר DHA מ EPA ביעילות מאד גבוה. לעומת זאת הוא לא יודע ליצר EPA מ DHA (אולי בכמויות מזעריות). אבל מנגנון הויסות בין חומצה ארכידונית (אומגה 6 ) לEPA (אומגה 3) תלוי בכמות הEPA והDHA והיחס ביניהם. והתוצאה הסופית של עודף DHA ומחסור בEPA היא עודף יצור של חומצה ארכידונית שזה אומר מצב של מחסור באומגה 3 ועודף באומגה 6. לכן עד כמה שזה מנוגד לאינטואיציה אולי- תריכה עודפת של DHA (שהיא סוג של אומגה 3) גורמת לנזק של עודף אומגה 6 וחוסר אומגה 3... לכן אני מתריע בפני יועצי התזונה שכאן- בשום אופן לא להמליץ על צריכת כמות מוגברת של DHA אפילו אם יש מוצרים כאלו בשוק ואפילו אם אתם קוראים מחקרים על כך שמוח האדם מכיל הרבה DHA (מה שנכון בפני עצמו). היחס האופטימלי של EPA ל DHA במזון הוא היחס הטבעי בשמן דגים שהוא 3:2 או לכל היותר 2:1 לטובת EPA. ולמי הזכירה כאן שפשתן הוא תחליף לשמן דגים- זו טעות בסיסית. הגוף לא צריך את האומגה 3 שבפשתן שזו חומצה לינולנית אלא כדי ליצר EPA. הוא עושה זאת ביעילות נמוכה של 5-10% לכל היותר אצל אנשים בריאים ופחות מכך אצל אנשים עם בעיות מטבוליות. לכן הדרך הנכונה לתיגבור EPA היא שמן דגים או בשר בעלי חיים שגדלו רק על עשב... ועוד הערה קטנה לנושא הריון ומדללי דם- אומגה 3 בצורת שמן דגים איננה מדללת דם. . היא לא מונעת קרישה, לא גורמת לדימום ולא מדללת דם. היא מונעת קרישת יתר ובכך מקטינה מאד את הסכנה לקרישי דם בהריון ובכלל. אני מצרף כאן קישור למאמר על אומגה 3 ופוריות הכולל גם הסבר על ענין "דילול הדם". ‏‏http://www.omega3galil.com/articles.asp?lang=1&aid=32‏‏ " לגבי החיסונים: אף אחד כאן לא יגיד לך מה לעשות! זו החלטה של כל הורה (והחלטה לא קלה). המידע בנושא חלקי, ומה שיש לא תמיד נכון
. יופי שקראת את הספר של ד"ר רוזנטל. אולי שווה לך לשקול גם להתייעץ איתו אישית. אין כזה דבר "בבית חולים ייתנו לי לא לחסן". מה שרוב ההורים לא יודעים הוא שחיסונים זה עניין של בחירה, לא חובה. בבית החולים יכולים להפעיל עלייך לחץ לחסן (והם אכן עושים זאת), אבל זה לא בסמכותם להחליט אם לחסן אם את מסרבת, ולא הם יישאו בתוצאות ההחלטה - אלא את וילדך. אישית, אני חושבת שחיסון צהבת B ליילודים הוא מיותר לחלוטין (אני לא רופאה). גם רופאים שמרניים שתומכים במתן כל החיסונים מסכימים לפעמים עם הקביעה הזו (פגשתי כאלה, שהיו מוכנים לזרוק אותנו מהמשרד כי לא חיסנו, אבל לפני כן הם אמרו שלגבי החיסון הספציפי הזה הם מבינים אותנו). לגבי יתר החיסונים - יש כמה מהם שיש אפשרות לרכוש בנפרד, אבל לגבי מה שזמין בארץ אחרים כמו תלמה פינץ יודעים טוב ממני כי אני לא מתגוררת בארץ. אני מזמינה אותם לענות לך. שוב בהצלחה!

JacobSk

New member
תמי אני כתבתי בעבר

שלא נירה לי הגיוני כל הסיפור עם יחס של DHA וEPA אובדה שרוב DAN!ים ממליצי על שימוש של CLO שתחונה איקרית שלו, חוצ מזה שזה מקור לויטמינים A וD טבי,שיחס חומצות אומגה 3 תמיד לטובת של DHA.ועד כמה שהבנתי מדברים שלרוב ילדי אוטיסתים יש חוסר רציני של DHA שמשפיה על התפתחות מערחת אצבים ומח.

חיסונים בבית החולים

לפני שנכנסתי לחדר לידה הודעתי שאני לא מסכימה לחסן את בני. בעלי ליווה את התינוק ושם פגש רופאה שניסתה לשכנע אותו לחסן את הקטן, אך הוא עמד איתן. בסופו של דבר הקטן קיבל טיפות של ויטמין K (שהסכמתי רק בגלל הברית, ויטמין K נועד לקרישת דם) ובזה הסתיימה מסכת החיסונים. תשקלו, תחליטו ובית החולים יעשה מה שתבקשו (לפעמים צריך להתעקש איתם)

גלי מור

New member
הי שרונוש

קודם כל שיהיה המוןןןןןןןןןן בהצלחה בהמשך ההריון!!!!!!!!!!!! ולהיות בחודש שמיני זה כבר דרך ארוכה וטובה!!!! שנית- בהחלט יתנו לך בביה"ח לא לחסן את הקטנצ'יק, הם בזמן הקליטה נותנים לך לחתום על דף ובו יש את השאלה אם אתם מסכימים לתת תרופות וחיסון לתינוק ושם צריך לבקש שאת החיסון לא יעשו. אני גם עשיתי בדיקה של צהבת B וביקשתי שלא יחסנו את ביתי, מה עוד שבחיסון הזה שנותנים בגיל יום יש כספית (לפחות ממה שבדקתי בהדסה עין-כרם) ובטח שאם לך אין את הוירוס אז אין מה לעשות אותו בגיל כל כך צעיר. לגבי טיפים נוספים- מה עוד היית רוצה לדעת? אני ממש בגישה שלך של לחסן אבל בהגיון וזה שיקולים מאוד אינדיוודואלים. אני העדפתי לדחות את החיסונים לשלבים כמה שיותר מאוחרים. כל חצי שנה יש קפיצה משמעותיתי בתפתחות המוחית בשלוש השני הראשונות של החיים, ולכן אני דחיתי את חיסון הטטנוס עד גיל חצי שנה, גיל בו היא כבר זחלה והתחילה להפצע. את הפוליו דלינו לאזור גיל שנה אבל לא הכנסנו אותה לשום בריכה או מקור מים... אז ככה שההחלטה צריכה להתאים לאורך החיים, לדעתי, כך שגם לא יהיו סיכונים אחרים... והאמת שרציתי לשאול באותו הנושא- מה את ואתם חושבים על חיסון צהבת A? אני יודעת שאין בו כספית, אבל יש מינון לא קטן של אלומיניום. ומצד שני ההדבקות במחלה מאוד קלה. ביתי כמעט בת שנתיים והתחילה ללכת לגן עם 15 ילדים, אשמח לשמוע גם...

שרונוש71

New member
../images/Emo13.gifהמון תודות על התגובות

וההתייחסות לשאלותיי ברצינות. אלטמן מוכרים "אומגה 9 חודשים" שיש בו 300 DHA ו-100 EPA ועכשיו אני ממש מבולבלת, כנראה שאלך על פי עצתו של גיא בן צבי ואצרוך 400 EPA ו-200 DHA. לגבי החיסונים, אני אקבע פגישה עם ד"ר רוזנטל ואתייעץ עימו כמובן שאעדכן אתכן. שוב תודות שרון

guybz

New member
עוד על יחס EPA ל DHA

לאחרונה אני מתכתב עם ארטמיס סימופולוס שהיא הכוהנת הגדולה של תזונת אומגה. היא כתבה את הספר תזונת אומגה בשנת 1998 אשר היה עבורי ועבור רבים התנ"ך בנושא התזונה ללא סוכר ואומגה 6 ומתוגברת אומגה 3. במקרה שאלתי אותה אתמול את השאלה על יחס EPA ו DHA והיא חיזקה את דעתי שהיחס הנכון הוא באזור 3:2 או 2:1 לטובת EPA. היא אישרה שמחקרים על תיסוף בDHA לבד הראו אפס השפעה בילדים עם ADHD בעוד שתוספים ביחס 2:1 לטובת EPA הראו ומראים במחקרים רבים תועלת גדולה מאד. היא טוענת (כמו שאני טוען) שעבור כל המחלות והבעיות צריך את אותו היחס של יותר EPA מ DHA שהוא היחס הטבעי בדגים ובבעלי חיים בעלי תזונה נכונה. כלומר זה נכון גם עבור נשים בהריון, עבור תינוקות, נשים מניקות, ילדים בספקטרום וכו'. וליעקב- זה נחמד שיש לך דעה בענין, אבל דעה איננה ידיעה או עובדה. מה שאני מתאר בפוסט שתמי הביאה מבאופן טבעי הינו עובדה פיסיולוגית. יתכן שלדעתך הרבה DHA זה טוב ובריא ויתכן שזה נראה לך הגיוני כי סה"כ המוח עשוי מDHA, אבל מה לעשות זו פשוט טעות. אני חוזר ומדגיש- לא לתת DHA במינון גבוה ללא EPA! אם מישהו מעונין בהסבר המדויק שיכתוב לי אני אשמח להסביר. מחייב הבנה בביולוגיה... גיא

JacobSk

New member
גיא אתה מתפרץ בדלת פטוחה

לא אמרתי בשום מקום שצריך לתת DHA ללא EPA . אני מבסס על אובדה שרוב מוחלת של רופאי DAN! ממליצים לשמן כבד דגים בלבד.כמו שאמרתי יחס בן DHA וEPA בCLO(שמו כבד דגים) תמיד לטובת DHA ויחס 3:2 למוצרים מחברות טובות .אף רופא DAN! לא ממליץ להתסף בשמן דגים שמקבלים CLO.וזה בדקתי על בני שנתיים נתתי לו CLO ותוצעות אתם כולם מקירים . אוד דבר אני ממש לא מסקים עם גישה שלך "של יותר EPA מ DHA שהוא היחס הטבעי בדגים ובבעלי חיים בעלי תזונה נכונה. כלומר זה נכון גם עבור נשים בהריון, עבור תינוקות, נשים מניקות, ילדים בספקטרום וכו'" לצערי הרב שלעזר לילדים בספקטרום אנו צריחים לתת מינונחם גבוהים של ויטמינים ומינרלים שאין בטבה וגם צריחים להוריד הרבה מעחלים שבד"כ טבי לאחול לבני אדם.עז גישה הזאת שמשה יש בטבה עז מאתעים לכולנו לא נכונה כלל.גם לילדים בספקטרום יש הגבלות,גם לנשים בהריון יש הגבלות שאמורות לעזור בתקופת ספציפית בחיים וא במחלה.

guybz

New member
תודה על ההבהרה יעקב, ואני לא חולק על התועלת

בCLO לגבי מי שחסר לו A ו D. מה שאני מנסה להסביר שהעבודה שחסר לילדים בספקטרום DHA במוח (כמו שחסר לילדים עם ADHD וטורט וOCD ו BP וסכיזופרניה) לא אומרת שצריך לתסף אותם בהרבה DHA. זו פשוט לוגיקה לא נכונה. זה ענין ביוכימי בדוק ומתועד. התועלת בשמן דגים\ אומגה 3 היא פונקציה של היחס בין אומגה 3 לאומגה 6 או במלים אחרות בין EPA ל חומצה ארכידונית. לDHA אין השפעה על היחס הזה. הגוף יודע ליצר DHA מ EPA ביעילות גבוהה אבל בכיוון ההפוך המעבר הוא מאד לא יעיל (כלומר הגוף כמעט לא יודע ליצר EPA מ DHA). את התועלת לבן שלך ולילדים אחרים בספקטרום כתוצאה מCLO צריך לחפש לאוו דווקא בתכולת האומגה 3 אילו אני הייתי עוסק בזה הייתי מתסף CLO בשביל A ו D ושמן דגים בשביל EPA ו DHA יש הרבה מומחים שכתבו על כך ש CLO איננו מקור טוב לאומגה 3 כמו מרקולה, רוזדייל ואחרים. ולגבי תזונת ילדים בספקטרום- הדעה שלי, וכאן זו באמת דעה או גישה, היא שהתזונה שטובה לילדים בספקטרום היא התזונה הטובה לכולנו. דגנים קזאין גלוטן סוכר עמילן צבעי מאכל אינם טובים לכולנו. ההבדל לדעתי בין ילדים בספקטרום ואנשים יותר רגילים הוא שהגוף שלהם לא יודע להתמודד עם הרעלים הללו בעוד שהגוף של אנשים יותר רגילים יודע להתמודד יותר טוב, אבל גם לא טוב. אותו מזון שהוא אקוטי לילדים בספקטרום הוא רק מזיק בצורה כרונית לאנשים יותר רגילים וגורם להם לאחר 20-30 שנה של אכילת לחם לבן וגלידה לסכרת ומלחות לב... אגב הזמינו אותי לתת הרצאה על הנושא הזה בכנס טיפול בילדים אוטיסטים בינואר באוניברסיטת תל אביב. אם מישהו יהיה מעונין להעמיק בנושא הזה שבו אציג את הגישה שלי בצורה יסודית, הוא מוזמן. גיא

JacobSk

New member
הבעיה המרקזית אצל ילדים בספקטרום

שתהליחים שעובדים טוב לאנשים רגילים עובדים ממש לאטוב או לא עובדים כלל.בגלל זה אנו מזריקים מב12 למרות שלאנשים רגילים תהליך מטילציה עובד טוב.סיפור דומה לDHA .חוסר DHA לילדים בספקטרום דבר ידוע כמו הבעיה בתהליחים תחליפי חמרים בגוף.לכן תוסף של DHA הוא דבר מאוד משמאותי לילדים בספקתרום.במה שאתה צודק שלא נכון להתסף DHA ללא EPA כי ל EPA יש תפקיד חשוב בהתפתחות מערכות שונות בגוף.ואם מה ש אתה אומר היה נחון בקשר לאיצר DHA מEPA עז בשביל מה היינו מסיפים DHA מספיק להסיף EPA וגוף יאצר מזה DHA. אבל רוב רופאי DAN! עובדים אחרת.הם משתמשים בCLO גם בגלל ויטמין A וD טביים וגם כמקור לאמגה3 בקונפיגורציה מצוינת לילדים בספקטרום.שבד"כ לא יודים לאיצר את DHA מEPA .רק מה צריך ליבחור CLO מחברה טובה למשל כמו קרלסון או נורדיק נטורלס שקונפיגורציה של חומצות אומגה שם DHA ריקוז 625 מג וEPA ריקוז 410 מג. שזה מספק קונפיגורציה נכונה לילדים בספקטר וזה גם מזביר למה רוב רופאי DAN! לא ממליצים שום דבר לילדים בספקטר חוץ מCLO!

למעלה