הרימון.

הרימון.


לקראת ראש השנה אקדיש פינות קצרות לסוגי מזון או מאכלים
האופייניים לחג ולתקופה.

את הפינה הראשונה אייחד לרימון המצוי.
אשמח שתוסיפו כל שנכון לכם.



חג שמח
שנה טובה


 
הרימון במקורות


רימון שהינו אחד משבעת המינים התברך בפרי עסיסי, טעים ומיוחד וכן בצורה וצבע נאים ומיוחדים.

הרימון מוזכר פעמים רבות בתנ"ך ובמקורות,
בשימושיו השונים: כמזון, כמיץ וכעיטור ארכיטקטוני: במקדש שלמה, במשכן ובפסיפסים שנמצאו (בהם הרימון מזוהה כמו הפרי שלנו), וכמטפורה ליופי ולרומנטיקה, ולקיום מצוות.
הביטוי "מלא כרימון" מבטא אדם עם ערכים, תוכן ותורה.


נהוג לאכול בראש השנה רימונים כדי שנקיים מצוות ככמות הגרגירים שברימון.



בספר שיר השירים אומרת הנערה לנער: "אַשְׁקְךָ מִיַּיִן הָרֶקַח מֵעֲסִיס רִמֹּנִי" (שיר השירים ח', ב')

יין הרימונים היה פופולרי בימי קדם כמו גם בשנים האחרונות שבהן שבו וגילו את תכונותיו הטובות האנטיבקטריאליות ונוגדות החימצון.

בשיר השירים גם מתאר הנער את אהובתו כך:"כפלח הרימון רקתך מבעד לצמתך"..(ן' ז')

הרימון היה מוטיב חוזר על עצמו בעיטור שולי המעיל של הכהן הגדול ובמקדש שלמה.

"והרימונים מאתיים טרים סביב על הכותרות השנית"...(מלכים א' ז', כ')

לשיא הציוריות זכה הרימון כשהמרגלים נשאו אותו שניים במוט בחזרם ממשימת הריגול:".. וישאוהו במוט בשניים ומן הרימונים ומן התאנים..."(במדבר יג', כג')
 
הרימון: תעודת זהות.



משפחה:
רימוניים

"בני דודים":
רימון ננסי (צמח נוי) רימונית הלוטם

מאפיינים: שיח מרובה גזעים או עץ נמוך, נשיר בחורף. עמיד ביובש. משמש גידול חקלאי חשוב ועץ נוי.
הפריחה באביב והפרי מבשיל בסוף הקיץ.

ריבוי:
הרימון מתרבה בטבע על ידי זרעים ובתרבות על ידי ייחורים.

שימושים ופולקלור:
הרימון נמנה על שבעת המינים. הפרי משמש ברפואה העממית כתרופה כנגד שלשול,
וקליפתו שימשה בעבר לעיבוד עורות. הרימון מופיע ביצירות אמנות רבות, ברצפות מוזאיקה ובתחריטים עתיקים. הוא שימש סמל לפוריות,
ומכיל אנטי-אוקסידנטים המונעים טרשת עורקים.

על שמו נקראו בארץ ישובים אחדים, כגון בית רימון וגת רימון.

הרימון איננו עץ בר בארץ ישראל. אין כמעט צמחים נוספים במשפחתו ולא ידוע מקורם של עצי הדר שמהם פותח המין התרבותי.
רימונים גודלו,בארץ כבר מימי קדם. הרימון הוא עץ או שיח גדול, עומד בשלכת חורף מלבלב באביב ונושא שפע פרחים אדומים, שמהם מתפתח הפרי - כדור, גדול ואדום, עם "כתר" בראשו.

הפרי מלא גרגרים אדומים עסיסיים וניתן לשמור אותו למשך חודשים ארוכים, לאכול אותו חי או להפיק ממנו יין.
בזכות צורתו הייחודית של הפרי הוא שימש כמוטיב באמנות בכלי המקדש, בעיטור מבנים, בפסיפס ועוד.
 
הרימון והאגדה



למה זכה דווקא הרימון לקשט את ספר התורה?


כשקיבלו בני ישראל את התורה, רצה כל אחד משבעת המינים שהתברכה בהם ארץ ישראל לקשט אותה בפרחיו ובפירותיו.

אמרה החיטה: "לי יאה לקשט את ספר התורה, כי ממני עושים את הלחם הטוב המעטר את השולחן בימי חול, ואת החלה החגיגית המקשטת את השולחן בימי חג ומועד."

אמרה השעורה: "לי יאה לקשט את ספר התורה, כי גרעיני משמשים מזון לבהמות הבית, ומהם מייצרים שיכר."

והגפן אמרה: לי יאה לקשט את ספר התורה, כי מפירותי מפיקים את היין המשמח לבב אנוש."

אמרה התאנה: "לי יאה לקשט את ספר התורה, כי פירותי העסיסיים והמתוקים נשמרים זמן רב כדבלים וכגרוגרות יבשות, ומשמשים למאכל גם בימי הקיץ וגם בימי החורף."

אמר הזית: "לי יאה לקשט את ספר התורה, כי מפירותי מפיקים את השמן הטוב, המשמש למאכל ולמאור."

והתמר אמר: "לי יאה לקשט את בגדי הכוהנים ואת ספר התורה, כי אני מלך המדבר. מפירותי מפיקים את דבש התמרים הממתיק את המאכלים, ומקורתי וכפותי בונים את סוכות המדבר המעניקות מעט צל לעוברי אורח."

ורק הרימון שתק. פריו נחבא מבויש וצנוע בין עליו הצרים, ולחיו האדומה הסמיקה עוד יותר.

אמר בורא העולם לצמחים: "טובה שתיקתו הצנועה של הרימון מדברי הרהב שלכם! לכן בחרתי בו כדי לקשט את ספר התורה."

מאז מקשט הרימון את בגדי הכוהנים ואת ספרי התורה עד היום הזה.



כתבה - רות ריכטר
 
הרימון - שימושים ריפאיים.


לרימון יש הרבה שימושים ריפאיים על כן מומלץ לייבש את הקליפות בצל לכתוש אותם לאבקה ולשמר אותם בבקבוק סגור.

תולעים במערכת העיכול: להרתיח 50 גרם קליפות בליטר מים למשך ¼ שעה, לקרר את המרתח, להמתיק ולשתות על קיבה ריקה.
החומרים הטנננים שבקליפה הורגים את התולעים.

זיהומים במערכת העיכול: לשתות כל יום כוס מיץ רימונים. או להרתיח קליפות רימונים עם קליפות של בננה במשך 10 דקות,
לקרר לסנן ולשתות את המים מספר פעמים ביום.

צהבת: משרים חופן קליפות בליטר מים למשך הלילה, להמתיק ולשתות למחרת.

כולסטרול: לשתת כל יום כוס מיץ רימונים. מחקרים מראים ששתיית מיץ רימונים מורידה רמות כולסטרול.

טחורים: מרתיחים קליפות בשמן זית עד 5 דקות, מקררים ומורחים מספר פעמים ביום על הטחורים.

כיב בקיבה ובתריסריון: מייבשים קליפות רימונים בצל, כותשים אותם עד דק מערבבים עם מעט דבש ואוכלים כף לאחר כל ארוחה.
הפלבונואידים שבקליפה בעלי פעילות אנטי דלקתית ומשקמת.

גזים במערכת העיכול: להרתיח חופן קליפות בליטר מים, לקרר להמתיק ולשתות כוס לאחר כל ארוחה.

שילשול: כנ"ל.

בחילות והקאות: לאכול פרי בשל או לשתות מיץ רימונים עם נענע.

שיעול : לשתות מיץ רימונים.

כאב ראש לאחר שיכרות: כנ"ל.

ניקוי דם: לשתות מיץ רימונים.

סילוק קמטים ושומנים: מורחים כל יום מיץ מקליפה טריה שנכתשה.

חולשה כללית: לשתות כוס מיץ רימונים כל יום.

בצקות: כנ"ל. הרימון מעודד שיתון.

פצעים וכוויות: לייבש את הקליפות לכתוש לאבקה ולזרות על הפצעים והכוויות. הקליפה מכילה פלבונואידים בעלי פעילות אנטי דלקתית.

פצעים ופצעונים של תינוקות: כתחליף טלק לייבש קליפות רימונים, לכתוש לאבקה, ולפזר על המקום.

חיזוק השיער: לערבב אבקת קליפות רימונים בחינה ולמרוח על השיער. התערובת נותנת גוון שחור.

קשקשים: כנ"ל.

פצעים בפה: להרתיח 3 כפות קליפות רימונים בכוס מים, לגרגר 3 פעמים ביום.

דלקות חניכיים ודימומים: כנ"ל.

דלקת עיניים: להרתיח 3 כפות של קליפות בכוס מים לקרר ולהזליף לתוך העין מספר פעמים ביום.

אזהרה: אנשים הנוטים לפתח אבנים בכליות צריכים לא להפריז בשתיית מיץ רימונים בגלל ריבוי של חומצה אוקסלית (100 מ"ג/ 100 ג')
 
מיץ רימונים
ומתכונים.

מיץ רימונים
מיץ הרימונים שנמכר בדוכנים בארץ מיוצר בד"כ מרימונים ורודים וטעמו אינו מתקרב לטעמו של המיץ מהרימונים האדומים-כהים. המיץ היחידי שמצליח להזכיר לי במעט את אותה חוויה קסומה הוא דווקא מיץ רימונים שנמכר בבקבוקון: טורקי (היבואן: גרין פילד מזון), אורגני, ללא תוספת סוכר שמחירו 5 שקלים בלבד ל-200 מ"ל. 100 מ"ל מכילים 50 קלוריות. להשיג בחנויות טבע.

רכז רימונים

זהו סירופ רימונים סמיך, חמצמץ-מתקתק, שמעשיר כל מנה: ממולאים, אורז (רגיל ומלא), קינואה, בורגול, ירקות בגריל, קציצות, וינגרטים לסלטים ועוד. אפשר לשלב אותו בתבשילים ואפשר להשתמש בו לעיטור מנות. מבחינה בריאותית רכז רימונים משמר חלק מתכונותיו האנטי-אוקסידנטיות (נוגדות חמצון) של הרימון, אולם אחוז מסוים מהוויטמינים נהרס. מומלץ להשתמש ברכז רימונים ללא תוספת סוכר, שהוא מתוק דיו ומכיל 252 קלוריות ב-100 מ"ל.
ניתן להשיג רכז רימונים בכל מרכול (ב"מגה" יש עכשיו מבצע: בקבוק שני בחצי מחיר). רכז הרימונים (ללא תוספת סוכר!) שמייבאת חב' "אלסקה" מטורקיה מומלץ: חמצמץ במידה, מתוק במידה וטעים להפליא. מחירו: כ-15 שקלים לבקבוק בנפח של 330 מ"ל.

סירופ גרנדין

רבים מתבלבלים בין רכז רימונים, שמתאים למאכלים מלוחים, וסירופ רימונים מתוק מאוד שנקרא סירופ גרנדין, שמתאים למאכלים מתוקים ומעטר מלבי, למשל. לא דיאטטי (251 קלוריות ל-100 מ"ל) ולא מזין אך די בכמות מאוד קטנה בכדי להביא את טעמו של הרימון. אני קניתי בקבוק בנפח 1 ליטר של Teisseire (מיובא מצרפת ע"י "דניאל - גלילי", להשיג בחנויות יין) לפני כשנתיים ב-59 שקלים ועדיין לא ניצלתי אפילו מחצית ממנו. כיום ניתן להשיג סירופ גרנדין זול יותר של "ברדינה" במחיר של 19-23 שקלים לליטר, באתר wine bar , למשל. מומלץ לחובבי מלבי ובכלל.

קליפת הרימון
מתברר שניתן לנצל גם את קליפת הרימון, כפי שמספרת הנטורופתית קירה לוי, להרגעת גזים, הקלה על שלשול וסילוק תולעי מעיים: מרתיחים חתיכות של קליפת רימון בליטר מים במשך 20 דקות ושותים כוס על קיבה ריקה, פעמיים-שלוש ביום. הביופלבנואידים (חומרים נוגדי חימצון רבי עצמה) שבקליפה נחשבים כאנטי-דלקתיים, מרפאים ומאחים פצעים וקליפת רימון מרוסקת עם מעט דבש עשויה אף לסייע במקרים של כיב קיבה.
 
איך פורטים רימונים? ומתכונים



איך פורטים רימון?


רבות הן השיטות והכלים לפריטת רימון (פריטה מלשון לפרק לפרטים), ואני מבטיחה שאחרי שתנסו את השיטה הבאה, לא תרביצו עוד לרימון עם ידית של כף עץ ולא תשפדו אותו בתוך כלים המזכירים את בתולת הברזל (מפלסטיק) של ימי הביניים.

את הרימון אני חוצה לשניים על ידי חריצת הקליפה בחוד של סכין ובציעתו לשני חלקים. בתוך קערת מים עמוקה אני פורטת את חצאי הרימון בתוך המים. התוצאה: הקליפה האדומה והלבנה צפה והגרעינים שוקעים. בסיום הפריטה שולים את הקליפות, מסננים את המים ותוך 30 שניות יש לכם קערת גרעיני רימון מוכנים לתפארת, בלי שהסביבה, הבגדים והאצבעות יוכתמו כלל.


גרעיני הרימון משתלבים נפלא בסלטים, ולא רק בסלט חסה או סלט קינואה, אלא גם עם קטניות כדוגמת שעועית הלוביה (שעועית שחורת עין).
זו חביבה עליי על שום מרקמה הנימוח, המהירות בה היא מתבשלת ועצם העובדה שהיא מסתפקת במעט שעות השרייה. בנוסף,
הלוביה היא חלק בלתי נפרד מברכות שולחן ראש השנה אצל הספרדים וגם היא, כמו הרימון, מסמלת ריבוי (לוביה = רוביה).


באופן לא מפתיע, רכז הרימונים משתדך נפלא גם לחצילים, אלא שאנו נוותר על הטיגון המסורתי ונקלה את פרוסות החציל בגריל.
למנה טעימה לא פחות, וכזו שדורשת פחות עבודה, ניתן להכין פרוסות חצילים רוחביות (עגולות) ולוותר על הגלגול,
להגיש את החצילים עם הרוטב על מצע של רוקט ובקישוט של אגוזים ורימונים מעל.

רימונים, ככל הפירות, משתלבים נהדר גם במנות אחרונות.


מתכונים: פרחי חצילים ברכז רימונים

מרכיבים


חציל חממה (לא בלדי)
מעט שמן זית
3 כפות רכז רימונים טהור
1 שן שום
1 כף שמן זית
קורט מלח
½ צרור רוקט
חופן אגוזי מלך שבורים גס
1 רימון
מעט מלח גס

ההכנה

1. פורסים לאורכם את החצילים לפרוסות בעובי של כמעט 1 ס"מ, משטחים על מגש מרופד בנייר אפייה,
מושחים במעט שמן זית וקולים בגריל חם עד השחמה, הופכים ומשחימים את הצד השני.
2. מכינים את הרוטב: מועכים את שן השום ומערבבים עם רכז הרימונים ושמן הזית וקורט מלח.
מורחים מעט רוטב מצידי כל פרוסה כל עוד החצילים חמימים ומניחים שיתקררו.

3. מניחים על משטח עבודה את פרוסת החציל לאורכה, מניחים לרוחב צרור רוקט קטן,
מעט אגוזים ורימונים ומגלגלים לגלילה. פורסים כל גלילה לשני גלילים קצרים ומניחים על-גבי הצד החתוך.
מקשטים עם גרגרי רימון ומעט מלח גס.
 
מתכונים עם רימונים



סלט חסה רימונים ותפוחים חגיגי.


חצי כוס פקאנים מסוכרים, קצוצים
חצי כוס גרעיני חמנייה קלופים קלויים
חצי כוס אגוזים ברזילאים, קצוצים
3 כפות שומשום קלוי
כוס גרעיני רימון
2 תפוחים ירוקים,חתוכים לקוביות
חופן עלי רוקט
חופן עלי חסה שטופה
פלפל חריף קצוץ
4 כפות שמן שומשום
מלח
פלפל
מיץ מלימון אחד


אופן הכנה:

בקערת הגשה גדולה מניחים את עלי החסה ועני הרוקט. מפזרים מעל את סוגי האגוזים, התפוחים והרימונים.
מטבלים בשמן שומשום, מלח, פלפל ולימון


25 מתכונים עם רימונים.
 
פאי רימונים אישי


מתכון מיוחד לחג.
מבחינתי יצירת מופת. ממליצה בחום...


רכיבים: (לשמונה תבניות אישיות)

לבצק:


כוס וחצי קמח (אני השתמשתי בקמח כוסמין בהיר)

חצי כוס אבקת סוכר (כאמור, השתמשתי בתחליף סוכר)

רבע כפית מלח – חשוב להדגשת הטעמים

130 גרם חמאה קרה וחתוכה לקוביות

ביצה

לקרם השוקולד:


2 מיכלי שמנת מתוקה

230 גרם שוקולד לבן (השתמשתי בשוקולד ללא סוכר) קצוץ דק

2 כפות רכז רימונים

* לקישוט – גרגירי רימון

אופן ההכנה:


נתחיל עם הבצק הפריך,

לקערת המיקסר נכניס את הקמח, הסוכר, המלח ונפעיל על מהירות בינונית,

נוסיף את קוביות החמאה הקרה ונערבב עד לקבלת פירורים גדולים.

נוסיף את הביצה ונמשיך עוד כדקה, נוציא את הבצק ונעזור לו להתגבש לכדור..

נכניס לצינון במקרר, לפחות לשעה.




קרדיט: ללקק ת'תות
 
למעלה