הרפורמה בבריאות הנפש תאושר מחר

katzeran

New member
הרפורמה בבריאות הנפש תאושר מחר

סגן שר הבריאות ליצמן יחתום מחר, כך מדווחים, על הצו הממשלתי שלמעשה יכניס לתוקף את הרפורמה בבריאות הנפש - במקום בהליך חקיקה.

האם זה טוב או רע למערכת הציבורית? נתון לויכוח. אני יכול רק לקוות שזה יעשה טוב.

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4222390,00.html

doughnuts

New member
מעניין, תודה.

אני בספק שהמהלך יצליח, אבל אני בעד הכנסת ביקורת על הפסיכולוגים הקליניים. כרגע הם מסוגלים להיות בלתי יעילים בצורה יוצאת דופן, כאשר זה ממומן על-ידי כספי המיסים וסבל בלתי נחוץ של המטופלים. אני מקווה שהרפורמה תצליח והיא תכניס במטפלים מוטיבציה כלכלית לקדם את הטיפול ולא סתם למרוח זמן. כמובן שהעמסת מטופלים על כל מטפל זה פתרון גרוע, לכן חלק מהרפורמה הזאת צריכה להיות הגדלה בכמות הפסיכולוגים (כלומר, עוד מקומות התמחות).

דבשוש

New member
בדיוק רציתי להתייחס לזה :)

מזה אומר מבחינת הפסיכולוגים ? ההעסקה תהיה גלובאלית ?לא כמו עכשיו שיש הסדר ? לא הבנתי את עניין הרפורמה הזאת כל כך.נשמח להסברים נוספים

doughnuts

New member
וואלה, הבחור צודק

אם כבר רופא, אז הוא חייב לדעת לעשות הכל: להיות מנתח מוח, רופא משפחה, מומחה לבריאות הקהילה ומרדים. גם המורים צריכים לדעת הכל! איך מורה לספרות ממשיך להיות מורה למרות שהוא כנראה לא יודע הרבה על הוראת מתמטיקה?

אין שום בעיה במטפלי CBT כל עוד הם עובדים תחת פיקוח של פסיכולוג מקצועי שיודע לכוון אותם ולהשתמש בהם באופן יעיל. מה שכן, אני בספק שפסיכולוג קליני ממוצע יודע לנהל צוות עובדים. אבל שוב, האם זאת אשמת הטכנאי ביופידבק?

katzeran

New member
יש הבדל מהותי בין טיפול פיזי לנפשי

איפה בדברים שלו נאמר משהו כפי שאתה כותב, שרופא צריך לדעת הכל וכו'?

טיפול CBT טוב לא כולל רק טכנאות של חקירה קוגנטיבית והנחיה התנהגותית, אלא כולל רכיבים בלתי-נמנעים בקשר טיפולי שנוצר בין מטפל למטופל וחלקים אלו גם הם חשובים להצלחת הטיפול. קשה מאוד להפריד בין הדברים האלו כשזה נוגע לטיפול נפשי. רופא שיניים יכול להתייחס רק לשיניים ולא להתייחס לשבר ברגל שיש למטופל שלו בזמן שהוא עושה לו טיפול שורש, אבל מטפל שעובד על חרדה חברתית עם CBT ולא מתייחס למכלול הנפשי השלם של המטופל, לא מתייחס ליחסי ההעברה הנוצרים ועוד - הוא מטפל שחוטא למטרתו. לכן, לדעתי, הטיפול צריך להתבצע ע"י אנשי מקצוע שלמדו טיפול נפשי והתמחו בו (פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עו"סים וכן הלאה). אני לא רואה איך מודל של "מטפל CBT" כפי שירדן מציג בפוסט שלו יכול לעבוד גם תחת פיקוח של פסיכולוג כפי שאתה מציע. זה דבר אחד להדריך ולהיות מודרך על טיפול ודבר שני לעשות טיפול.

ולגבי "אני בספק שפסיכולוג קליני ממוצע יודע לנהל צוות עובדים", לא הבנתי באיזה הקשר זה נאמר.

doughnuts

New member
טיפול נפשי? מה זה?

גם טיפולו של רופא משפחה כולל רכיבים בלתי-נמנעים בקשר (לא בהכריח טיפולי) הנוצר בין אנשים (לא בהכרח מטופל ומטפל) ואלה חשובים להצלחת הטיפול (גם כאשר מדובר במחלות פיזיות בלבד). לא אמרתי שכל אחד יכול להיות "טכנאי CBT". בארה"ב יש assistant degree שנועד לתת מענה למקרים כאלה. אצלנו בארץ זה דומה להנדסאי. אגב, אני לא מדובר על ניסיון להחליף את הפסיכולוג הקליני בעזרת חיקוי זול (שזה באמת לא אפשרי), אלה בכדי לאפשר הפחתה בתדירות הפגישות בין המטופל לפסיכולוג (עד למידה מסוימת) מבלי לפגוע באיכות הטיפול.

נ.ב. מה לדעתך מהותו של טיפול פסיכולוגי? יש לי תחושה שאתה מאמין כי קיים מעין mystical essence שחייבים לטפל בו באופן ישיר, אחרת אנחנו נדבר על טיפול סימפטומי בלבד.

reakwind

New member
מה זה mystical essence?

ואיך יודעים את ההבדל בין אוסף של סימפטומים לבין "מחלה אמיתית" ?

doughnuts

New member
תגובה

מה זה mystical essence?
מתוך ויקיפדיה: "Mystery religions, sacred mysteries or simply mysteries, were religious cults of the Greco-Roman world, participation in which was reserved to initiates"

ואיך יודעים את ההבדל בין אוסף של סימפטומים לבין "מחלה אמיתית"?
זאת הייתה אירוניה.

katzeran

New member
תגובה

נכון, וכיוון שרופאי משפחה גם ככה נדרשים היום לזהות מצבים נפשיים ואף רושמים תרופות פסיכיאטריות, כדאי שחלק מההכשרה שלהם תיגע בזה (ואולי היא כבר נוגעת, באמת שאני לא יודע).

יכול להיות שהבנתי את ההערה שלך קודם לא נכון, אז אתנצל. אני לא חושב שאפשר להחליף את הפסיכולוג הקליני (או השיקומי, או ההתפתחותי, או החינוכי) בחיקוי זול והפוסט של ד"ר לוינסקי מעלה את החשש שזה יקרה במסגרת המעבר לקופות החולים. אני לא מכיר מודל שבו יש מין "טכנאי CBT" או "טכנאי EMDR", נניח, שמפקח עליו פסיכולוג מומחה. זה לא אומר שזה לא יכול לעבוד אבל זה נראה לי בעייתי (ומיותר, למעשה). זה נראה לי כמו משהו שנותן מענה חלקי לבעיות מאוד ספציפיות. אני יכול לחשוב על מישהו שעבר תאונת דרכים והולך למין טכנאי EMDR כזה כדי לקבל טיפול לפוסט-טראומה אבל מביא לקשר הטיפולי חלקים נוספים שאותו טכנאי לא הוכשר להתמודד איתם. אז יפנו אותו לפסיכולוג באופן נפרד? לא יודע, נשמע לי כמו טיפול לא שלם. הייתי מעדיף שאותו אדם יטופל ע"י פסיכולוג שגם עובד עם EMDR ויכול לשלב את הדברים. אני רואה טיפולים כאלו אצלנו במרפאה והם עובדים יופי.

בנוגע למהותו של טיפול פסיכולוגי, עוד אין לי תשובה טובה, לצערי. אני לא מאמין שיש mystical essence אבל אני חושב שטיפול סימפטומי בלבד הוא בעייתי לאורך זמן. לא בכדי מחקרים מראים שטיפול תרופתי בלבד בדכאון, למשל, יעילים פחות מטיפולים המשלבים תרופות ופסיכותרפיה (איזו פסיכותרפיה זו שאלה טובה ויש מחקרים גם על זה). אני כן חושב שחלק משמעותי בטיפולים פסיכולוגיים עוסק ביכולת לביטוי רגשי, ביכולת להתבוננות על יחסים של האדם עם סביבתו (והקשר הטיפולי יכול להוות כלי טוב לבחינה הזו), איתור דפוסי חשיבה ופעולה שחוזרים על עצמם באופן בעייתי. (כמובן שאסייג שאין טיפול אחיד שטוב לכל אחד ולכל בעיה).

יש מאמר מעניין של ג'ונן שדלר שכתב על זה, אנסה למצוא אותו.

sense9

Member
מנהל
סליחה על הבורות,

אבל מה המצב במדינות אחרות? איך זה עובד באירופה ואמריקה, למשל?

doughnuts

New member
תגובה

א. טיפול פסיכלוגי ממומן על-ידי קופות הביטוח.
ב. לפחות בארה"ב, יש שילוב של לא-פסיכולוגים בכדי להפחית את העומס (שלא תמיד מוצדק) על הפסיכולוגים, שכולם(!) מחזיקים בתואר שלישי (בניגוד לתואר שני בארץ)
לדוגמה: http://www.ccc.commnet.edu/cpHealthMentalHealthAssist.htm

katzeran

New member
Mental Health Assistant

מעניינת הפונקציה הזו, מודה שלא הכרתי. יש לך מושג מה הם עושים בפועל?

למעלה