הרפורמה בבריאות הנפש

הרפורמה בבריאות הנפש

חפרתי וחפרתי בנושא ועדיין לא מובן לי איזה יתרונות יש ברפורמה הזו.

katarzen , קראתי את הפוסט שלך ומצאתי שם רק דיון בחסרונות.

katzeran

New member
כמה רעיונות

אפשר לחשוב על כמה יתרונות ברפורמה (זה שאני מציין אותם לא אומר שאני מסכים איתם, כמובן):

1. צמצום הפער בין רפואת הגוף והנפש: כיום התחנות לבריאות הנפש מנותקות מהמערכות של קופות החולים. זה יכול לגרום למצב שבו בן אדם מגיע לפסיכולוג בתחנה ולא מדווח לו שהוא סובל מבעיה רפואית כלשהי שעלולה להשפיע על מצבו הנפשי - או להפך - בן אדם מגיע לרופא ומתלונן על סימפטומים מסוימים שאולי קשורים לבעיה נפשית שיש לו - ואז אם אין קשר בין הגורמים האלו, אפשר לפספס דברים. לכאורה, ברפורמה הכל ינוהל תחת אותה גג ואז יכולה להתבצע תקשורת חופשית יותר בין הרופאים (כלל הרופאים, לא רק הפסיכיאטרים) לפסיכולוגים.

2. צמצום הסטיגמה של המתמודדים עם בעיות נפשיות: אי אפשר להתעלם מזה שלבריאות הנפש יש סטיגמה לא טובה. כשאנשים מטופלים בתחנות נפרדות לבריאות הנפש זה עשוי להגביר את הסטיגמה. המחשבה מאחורי האיחוד עם קופות החולים הוא שבמצב הזה אנשים פשוט יגיעו לקופת חולים, כמו שהם באים לרופא משפחה, דיאטנית או כל דבר אחר בקופת חולים, ואז הסטיגמה (או הבושה) תצטמצם.

3. חשיפה גדולה יותר בפריפריה: כיום יש בעיה בחדירה של התחנות לבריאות הנפש באיזורים מרוחקים בפריפריה. לדוגמה, אני מתאר לעצמי שבאיזור הנגב יש ערים ויישובים שכדי לקבל שירותים נפשיים מהמערכת הציבורית, אנשים צריכים לנסוע לבאר שבע. זה יוצר בעיה להרבה אנשים שפשוט מוותרים ולא מקבלים את מה שהם זקוקים לו ומגיע להם. קופות החולים, לעומת זאת, נמצאות בהרבה יותר ישובים וכך השירותים האלו יכולים (לכאורה) להגיע ליותר אנשים. (למה לכאורה? כי זה לא מספיק שיש סניף של קופת חולים ביישוב כזה או אחר, צריך גם אנשי מקצוע שיבואו לעבוד בו)

4. צמצום תורי ההמתנה: מאותה סיבה שציינתי בסעיף הקודם, ובהתחשב בעובדה שהרפורמה כוללת העברת תקציבים גדולים לקופות החולים לטובת העניין (כך שיהיה אפשר לגייס עוד פסיכולוגים ומטפלים אחרים), תורי ההמתנה יוכלו להתקצר.

מזמין אותך גם לקרוא את הפוסט של ד"ר ירדן לוינסקי בנוגע לרפורמה

תודה רבה. אבל עדיין לא ברור לי כ"כ.

בסופו של דבר רק הזמן יגיד אם הרפורמה טובה או לא, אבל כרגע, על פניו נראה שלמרות היתרונות שהצגת, המשקל נופל יותר על החסרונות ואני תוהה אם תהליך ההפרטה הזה מונע מאינטרסים, ומי אלו המושכים בחוטים? הרי מצד אחד המדינה לא רצתה להיות האחראית על הנושא והעדיפה להעבירו לקופ"ח, אולם בשל ויכוחים כספיים לא השתנה דבר.(=?!)
מנגד, קופה"ח לא רצו לטפל בתחום כי זה לא מאחריותם החוקית.(פתאום הם צדיקים?) ז"א שבאחריות על בריאות הנפש, מדובר בהכנסות כספיות לא רעות בכלל. אבל אם למעשה כמו שד"ר לוינסקי כותב, הרפורמה היתה חייבת להתבצע, והמדינה עשתה מהלך טוב ויעיל, מדוע אין התייחסות לנושא הרפורמה מצד המפלגות?
גם הרפורמה תחיל את שירותי בריאות הנפש בסל הבריאות הבסיסי של קופה"ח, כפי שכתוב בפוסט של ד"ר לוינסקי, אבל האמנם זה באמת כך? האמנם כל אחד יהיה רשאי לקבל טפול פסיכולוגי ללא תוספת תשלום משמעותית? זכור לי שבפוסט שלך כתבת שצריכים לעמוד בקריטריונים מסוימים, אז מה בעצם זה אומר ששירותי בריאות הנפש יהיו כלולים בסל של קופ"ח?
מצטערת על החפירה, אבל זה חשוב לי מאוד להבין את הסדר בבלגן

katzeran

New member
הרפורמה

יש פה כמה שאלות טובות. ברשותך, אנסה להתייחס אליהן בנפרד.

"האם תהליך ההפרטה הזה מונע מאינטרסים, ומי אלו המושכים בחוטים?"
טוב, כמו הרבה דברים במדינה, יש פה אינטרסים. אני לא יודע להצביע על רשת האינטרסים המלאה, הנושא הזה נידון כבר 17 שנה ויש הרבה גורמים מעורבים, אבל בראש ובראשונה זו עדות לנטייה של המדינה, ושל משרד האוצר בפרט, לצמצם את השירותים החברתיים כי הם עולים לה כסף, ואם אפשר להעביר אותם לידיים פרטיות (או חצי-פרטיות, לצורך העניין) - למה לא? אנחנו רואים את זה בהרבה שירותים שפעם היה ברור שהמדינה מספקת מטעמה, כמו אחיות בתי הספר, או כל הנושא של עובדים סוציאליים שמועסקים פתאום כעובדי קבלן בחברות פרטיות שנותנות שירותים למדינה ולא ע"י המדינה עצמה.
עכשיו, זה נכון שברפורמה יעביר האוצר תקציב לקופות החולים, אבל אני מתאר לעצמי שלאחר מכן, התקצוב יבוצע ע"י קופות החולים עצמן (נכון שהן מקבלות תקציב מהמדינה אבל הן גובות כסף מהמבוטחים, זה שונה). תחשבי על זה כך - להחזיק מערך של פסיכולוגים (מומחים ומתמחים) שכולל גם הכשרה (תשלום עבור שעות הדרכה), ומערך של פסיכיאטרים, עו"סים וכן הלאה, וכל הלוגיסטיקה מסביב - כל זה עולה כסף. המדינה מעדיפה לחסוך ולתת למישהו אחר לעשות את זה.

"האמנם כל אחד יהיה רשאי לקבל טפול פסיכולוגי ללא תוספת תשלום משמעותית?"
זה הרעיון. ככה זה עובד היום בתחנות של משרד הבריאות. גם בקופות החולים, בעצם, יש את זה, אבל שם צריך לשלם לכל פגישה אך המחיר מסובסד, וכך זה למעשה יעבוד ברפורמה. כל מבוטח של קופת חולים יהיה זכאי לטיפול במחיר מוזל לפגישה (120 ש"ח בערך, אם אני זוכר נכון). הבעיה היא שיש אנשים שלא יוכלו להרשות את זה לעצמם, אפילו שזה מוזל. כמו כן, הזכאות היא מוגבלת. היום את זכאית מקופת החולים לבערך 30 פגישות *לתקופת חיים*.
בנוגע לקריטריונים המסוימים שיש לעמוד בהם, אני לא בטוח מה יהיה עם זה ברפורמה. מדובר על הנושא של קוד F או Z. כיום את יכולה לקבל טיפול נפשי גם אם אין לך אבחנה פסיכיאטרית שכוללת קוד F, אלא אם יש לך "רק" קוד Z (נגיד, אם התגרשת עכשיו ואת במשבר סביב זה, אבל לא עומדת בקריטריונים ה-DSMים של דכאון קליני). הרפורמה המקורית היתה אמורה לספק טיפול רק לבעלי קוד F, מה שימנע מהמון אנשים לקבל טיפול ויגרום לפסיכיאטרים ופסיכולוגים לתת אבחנות F סתם כדי שאנשים יוכלו לקבל טיפול. אם אני לא טועה, הרפורמה במתכונת שאושרה לא כוללת את ההגבלה הזו, אבל אני לא בטוח במאה אחוז.

אני לא מסכים עם האמירה שהרפורמה היתה חייבת להתבצע. אני מסכים עם זה שרפורמה כלשהי היתה חייבת להתבצע, לא יודע אם זו. בכל מקרה, למה המפלגות לא מתייחסות לנושא? אני שואל את עצמי גם. כל הסיפור הזה הוא ממש לא "סקסי". מי רוצה לחשוב על אנשים משכבות חלשות שצריכים עזרה נפשית? יותר קל לא לראות אותם. לכן אני מעריך הרבה יותר מפלגות שרואות את זה.

sense9

Member
מנהל
מחזקת את הסיפא.

מבחינתם כנראה, הנושא לא מספיק אטרקטיבי ככזה שיקדם את ההצבעה עבורם בבחירות הקרובות, ובכלל.
בזיון.

doughnuts

New member
יש פה ניגוד אינטרסים

רפורמה כזאת תגרור הערת תנאים עבור פסיכולוגים מסוימים, פיטורים לאחרים, והרבה דברים חדשים שצריך להתסגל עליהם עבור כולם. האם זה טוב או לא? תלוי עבור מי, ולכן הדעות תלוית ברווח או ההפסד שהאדם מצפה לעצמו או למי שהוא מזדהה עימו.

למעלה