השדרוג הראשון שלי מקפה שחור....

השדרוג הראשון שלי מקפה שחור....

אהלן לכולם :]

ראיתי פה הרבה דיונים על מכונות קפה, אבל ברשותכם הייתי רוצה לחזור צעד או שניים לאחור - למקינטה.
אני שותה קפה בצורה אובססיבית כבר 13 שנה. עד היום אני לא יודע אם אני מכור לקפאין, לטעם, לריח, או סתם ללשבת עם כוס קפה ולהירגע לרבע שעה.
אני שותה בין 4 ל-8 כוסות ביום (ראיתי שאנשים מציינים פה מספר כוסות..). כן, הרופאה שלי יודעת. לא, אני לא מחפש מכון גמילה.
עד כה הייתי שותה קפה שחור בעיקר. פה ושם קפה נמס (כן, כן... אני גם מתבייש בזה). לרוב, אני מכין קפה שחור ישר בכוס - בלי פינג'ן. כשבא לי לפנק את עצמי או כשיש חברים שיחלקו איתי, אני עושה בפינג'ן. כשממש ממש בא לי, אני קולה פולים ירוקים, טוחן ועושה בפינג'ן.
אלא שלאחרונה מתחיל להמאס לי מהטעם של קפה שחור. אני כבר רוצה המון זמן לקנות מכונה, אבל מה לעשות - הכסף לוחץ. הקניה של המכונה וקנייה של פולים לא ריאליים כרגע בשבילי. ואז חבר הכין לי קפה במקינטה. אגב, הוא הכין לי קפה שחור של עלית במקינטה, ועדיין איכשהו הטעם היה אחר. הוא לא השתלט לי על בלוטות הטעם באגרסיביות ולא השאיר אותי עם טעם של סיגריה. הוא עדיין היה קפה משקית שאלוהים יודע מתי קלו וטחנו אותו, אבל משודרג.
וכך החלטתי לקנות מקינטה. היא צריכה להגיע כל יום.
אבל על הדרך אמרתי לעצמי שאם לא אשקיע במכונה, לפחות שאשקיע בקפה סביר לכל הפחות - חסל סדר קפה טורקי.

וכאן אני צריך עזרה:
1. מחיר הוא פאקטור חשוב. אולי הכי חשוב. אני בתקווה למצוא קפה טוב במחיר של עד 90 ש"ח לקילו, ובתקווה שכבר יהיה טחון למקינטה.. ראיתי כמה שעולים פחות, אבל אני לא מכיר...
2. ניסיתי לחפש באינטרנט מדריך לאיזה פולים אני רוצה. הבעיה היא שרוב המדריכים מדברים בשפה שאני לא מבין. עד היום, ניסיתי לטחון פולים לאספרסו ולעשות מהם קפה שחור, אבל הטעם היה חמוץ. כמו שאמרתי, מדי פעם אני קולה וטוחן פולים ירוקים, שזה סבבה כי אני שולט במידת הקליה שלהם - אבל זו עבודה ארוכה שלא תמיד יש לי כוח אליה. אני גם לא יודע להגדיר איך אני אוהב את הקפה שלי. יש לי ידידה טובה שעבדה באילנ'ס ונתנה לי לטעות תערובות. אני זוכר רק שפחות אהבתי תערובת שהיא הגדירה כ"פירותית" ויותר אהבתי את התערובות החזקות, שהן לא מרות מדי וכמעט ואין בהם חמיצות. זהו. כל המלצה תתקבל בברכה, אני אוהב לנסות קפה.
3. עלה לי רעיון מטורף להזמין קפה מאי-ביי. כמה זה מטורף?
 

Lechoke Lames

New member
כמה שאלות מקדימות ברשותך...

האם יש לך מטחנה? אם כן, האם היא משתמשת בלהבים או בדיסקיות (כלומר מאפשרת שליטה בעובי הטחינה)?

איזו מקינטה הזמנת?

באיזו שיטת קלייה השתמשת והאם היית מעדיף כן לקלות בבית אם התהליך היה פשוט יותר (לחיצה על כפתור של מכשיר חשמלי)?
 
תשובות...

1. אני משתמש במטחנת תבלינים, שמשתמשת בלהבים. יש לי גם מטחנה גדולה, לדגנים, שמשתמשת באבני ריחיים קטנות כאלו שבה אני יכול לשלוט על עובי הגרגירים, אבל אני לא בטוח שאוכל לטחון בה קפה בלי להשאיר עקבות ריח וטעם... עם הלהבים אני פחות או יותר מצליח לשלוט על עובי הגרגירים, אבל מטבע הדברים - לא על כולם...
2. מקינטה למתחילים כזו.. מאלומיניום, גנרית לחלוטין. נפח של שתי כוסות (100 מ"ל)
3. אני קולה על הגז - בד"כ בפינג'ן שאחר כך יכיל את הקפה. ניסיתי בתנור, אבל יש לי פחות שליטה על הטמפרטורה כך. בנוסף, אני קולה-טוחן כל פעם רק למנה-שתיים, כך שזה עובד טוב. אני מניח שהייתי שמח אם היתה לי האפשרות לקלות בעצמי כמות גדולה ולדעת מה תהיה התוצאה (אני מניח שאתה מדבר על קולה חשמלי שכזה..?)
 

Lechoke Lames

New member
אז ככה

מטחנת תבלינים עוברת איכשהו עם מקינטה, אבל היא מאוד לא מהנה לשימוש והתוצאה לא עקבית. אני מאוד ממליץ לך לעבור למטחנת דיסקיות. תוכל למצוא לדעתי מטחנה יד שניה סבירה בכ-300 ש"ח.

אם טעמת את התוצר של מקינטה דומה לזו שהזמנת ואתה מרוצה, אז סביר להניח שתהיה מרוצה גם מזו. לדעתי אפשר לקבל קפה טוב יותר בשיטות הכנה אחרות, אבל בשלב הזה עדיף לדעתי להתרכז בדברים אחרים - המטחנה וחומר הגלם.

לגבי קליה, אם אתה יכול לחיות עם כמויות קטנות (ועם הצריכה שלך בהחלט יש ספק) אז אולי כדאי לך לבדוק שימוש במכשיר פופקורן Grandix. המחיר הוא כ-150 ש"ח ויש לא מעט משתמשים מרוצים. למיטב הבנתי השימוש קל יותר מקליה בשיטה שבה אתה משתמש. אם אתה מעוניין לקלות כמויות גדולות יותר (נניח 300 גרם) אז המחיר קופץ משמעותית. קולה Gene ייעלה כ-1500 ש"ח יד שניה או כפול מזה לחדש. מצד שני, לאורך לא הרבה זמן הוא יחזיר את ההשקעה ויתחיל לחסוך לך כסף, במיוחד עם הכמויות שאתה שותה. מעבר לכסף היתרון הגדול הוא כמובן באיכות התוצאה - תוכל לקבל בדיוק את הקפה שאתה רוצה ולוודא שהוא תמיד טרי.
 
שיטות הכנה אחרות = מקינטות אחרות..?

או שהכוונה היא למכונות קפה? שמעתי על מקינטות ששכחתי את שמן שמצליחות לייצר לחץ כפול מזה של מקינטה רגילה... אני רוצה לראות שאני באמת משתמש בדבר הזה לפני שאני משקיע כמה מאות שקלים במקינטה... אם הכוונה היא למכונת קפה, זה קצת גדול עליי כרגע... ואני לא ממש רוצה להכניס לי קפסולות הביתה...

קליה:
האמת, זה משהו שתמיד התעניינתי בו... אבל שוב, יש את עניין המחיר.. כמו שאמרת, הכמויות שאני צורך דורשות קולה טיפה יותר גדול מהרגיל והמחיר שציינת נראה לי בכלל לא ריאלי... אני מבין את עניין ההשקעה לטווח ארוך, אבל כאן עולה שאלה חדשה: האם מגוון הפולים הירוקים גדול כמו הקלויים? או שההבדל בפולים הקלויים הוא רק בקלייה? (חוץ מהחלוקה לערביקה ורובוסטה)
 

Lechoke Lames

New member
לא רק. יש הרבה שיטות אחרות.

המקינטות שמייצרות לחץ נקראות בריקה, והתוצר שלהן לא בהכרח טוב יותר מזה של מקינטה רגילה. הוא פשוט שונה. לדעתי הוא נופל משמעותית ממה שאפשר לקבל עם מכשיר Handpresso שעולה סכום דומה.

יש לי בבית הרבה ציוד להכנת קפה ותדירות השימוש די מקבילה להעדפות שלי. לפי הסדר מהיותר בשימוש לפחות:

מכונת אספרסו ידנית - אלקטרה מיקרוקאסה א-לבה, מבוססת מנוף
Handpresso (נהדר לנסיעות לחו"ל ופתרון מעולה למי שלא רוצה להשקיע הרבה במכונת אספרסו)
מכונת אספרסו משאבה - גאג'יה טבה
מכשיר להכנת קפה בוואקום של בודום
מקינטה בריקה
משפך פילטר של מליטה
פרנץ' פרס של בודום
מכשיר אירופרס לחליטת קפה פילטר בלחץ
מקינטה פשוטה

משום מה אני לא מכין קפה טורקי למרות שיש לי פינג'אן מתאים בבית (כן שותה כשאחרים מכינים אותו). כמו כן אין לי מכשיר דריפ (הפילטר של מליטה מספיק דומה), ואני לא שותה קפה נמס (למרות שיש לי בבית כי יש מי שמתעקשת).
 

Lechoke Lames

New member
ולגבי הקליה,

מייבאים לארץ עשרות סוגים של קפה ירוק. המחירים משתנים ואפשר בקלות למצוא לא מעט זנים בפחות מ-45 שקלים לקילו. תבדוק את החנויות שבלינק הזה.

גם אחרי פחת זה יהיה הרבה יותר זול מקניה של קפה קלוי באיכות מקבילה. אם אתה שותה 8 ספלים ביום (60 גרם) אז אתה אמור לצרוך בערך 2 קילו בחודש. ההפרש בין קפה ירוק לקפה קלוי יהיה בערך 100 ש"ח לחודש, מה שאומר שתוך שנתיים וקצת תחזיר את העלות של קולה Gene ותתחיל "להרוויח" 100 ש"ח כל חודש. אם סכום הקנייה הראשוני עדיין נראה לך מרתיע אולי כדאי לשקול לשלם על הקולה בעסקת קרדיט עם הרבה תשלומים. זה אומר שבמקום לשלם לנצח 100 ש"ח כל חודש לחנות שממנה אתה קונה קפה, תשלם את את הסכום לחברת האשראי עבור משהו שימשיך לשמש אותך הרבה שנים אחרי שתסיים לשלם עבורו. אמנם עסקת קרדיט תגדיל קצת את הסכום הכולל שתשלם, אבל בהשוואה לסכום שתוציא לאורך זמן על קפה קלוי זה בטל בשישים.
 
וואו!!

והנה אני הייתי הולך לשוק האתיופי וקונה חתול בשק בצורה פולי קפה...

איזה כיף..

שמע, עשית לי ממש חשק... יש סיכוי שזה בהחלט יהיה הפרוייקט הבא שלי..
כשאחליט ואוכל לקנות מכונת אספרסו, אדע היכן להתייעץ...
בנוגע לקולה, עכשיו אני באמת רואה את הבדלי המחירים המשמעותיים.. יש משהו בדבריך..
זה יוצא אפילו זול יותר מקפה שחור של עלית...
 

knappertsbusch

New member
שני סוגי הקפה הנפוצים בחנויות אתיופיות

הם קולומביה אקסלסו (קולומביה בדרגה ירודה למדי)
ואתיופיה דג׳ימה, גם הוא באיכות ירודה למדי.
הימצאותו של הקפה בקרבת תבלינים חזקים למדי כגון ברברה ושות׳
לא תורמת.
מדי פעם, באופן מאוד לא סדיר, מביאים גם יירגצ׳ף/יירגקפה לא רע בכלל.
בכל מקרה, קפה באיכות טובה עולה בקושי כמה שקלים נוספים, כך שאין טעם להמר
ועדיף להזמין ממקור ותיק ובעל מוניטין כגון אמיגו.
 

Lechoke Lames

New member
המחירים של אמיגו גבוהים

אני מציע שתעיף מבט על המחירים של חנויות אחרות בלינק שהעליתי למעלה, כולל חנויות וותיקות ואמינות כגון caffeolle.co.il
 

knappertsbusch

New member
סבבה


 
כמה עצות מאחד שעבר חלק מהדרך

לפני הרבה שנים התחלתי עם מכונת נספרסו.

במקביל עברתי למקינטה רגילה ובריקה. לצורך זה רכשתי מטחנת דיסקיות לא יקרה.

במקביל ההתחלתי לשתות קפה פילטר בעזרת מכשיר פשוט של בודום.

בהדרגה נטשתי את המקינטה הרגילה שלי והתמכרתי לבקיה ( היו לי שני גדלים של בריקה).

בעניין הקפה. קניתי קפה לא טחון במקומות שונים ולאחרונה בדואר ( יקר יותר מ 90 ש"ח לק"ג)

בשלב הזה גוועה מכונת הנספרסו שלי ( C -150) ונותרתי בשמחה רבה עם הבריקות שלי.\

אני מציע לך להתנסות בקפה ממקינטה - בריקה ופילטר. אלה שתי צורות מיצוי טובות.

מי שמעדיף קפוצ'ינו יכול להוסיף מקציף ידני של בודום או של ביאלטי.

ובסוף, נטשתי את כל אלה ועתה אני בעליה של מונה אוטומטית שמחירה 6000 ש"ח.

הצעתי : להתחיל בדרך שתיארתי.

ולעניין כמויות הקפה. אין נזק בכמויות אלה של קפה וכנראה יש תועלת בריאותית מוכחת ( זה קשור למקצוע שלי, רופא של אנשים)
 
מכונה זו אכן התחנה הסופית...

אבל כרגע צריך להתפשר קצת...
אבל תודה על העצות... חבל לי שלא ידעתי על הבריקה לפני שהזמנתי את המקינטה הזו...
ניחא - אם אני אראה שיש לי שימוש רצוף בה, אני אשדרג :]

בעניין הבריאות והקפה -
אני יודע שאין הוכחות בכלל שקפה מזיק לבריאות. אני רק יודע שרוב האנשים חושבים ככה.
הרופאה שלי, אגב, לא חושבת ככה. יכול להיות כי היא רופאה חדשה יחסית. יכול להיות גם שזה בגלל שהיא פשוט רופאה מעולה.
ובכל מקרה - כל הרופאים עד אליה הפצירו בי להפחית בכמויות הקפה. במיוחד הרופאים בצבא (שם שתיתי 10-15 כוסות. לילות ארוכים) שראו שיש לי לחץ דם גבוה ואמרו שהקפה עלול להרוג אותי. אף אחד מהם לא התייחס לעובדה שאני שוקל 120 קילו. (הפלא ופלא - הורדתי 35 קילו ונכנסתי לכושר ועכשיו הלחץ דם שלי רגוע ושליו).
וגם אם זה היה קצת מזיק - לא אכפת לי. לכל אחד יש את הרעל שלו. אני לא מעשן ולא שותה, אני שומר על כושר ואוכל בריא. על הדרך, אני ממש נהנה מקפה.. אז מותר לי :]
 
למעלה